Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről

Hatályos: 2023. 11. 02

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről

2023.11.02.

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Nagyvenyim Nagyközség közigazgatási területén lévő köztemetőkre, valamint az ezek fenntartásával és rendjével összefüggő valamennyi tevékenységre.

2. § (1) A nagyközségben működő köztemetők:

a) Nagyvenyim belterület 109 hrsz-ú 7.770 m²,

b) Nagyvenyim belterület 110 hrsz-ú 1 ha 5170 m²,

c) Nagyvenyim külterület (Mélykút) 0257 hrsz -ú 4381 m2

helyrajzi számú és területű ingatlanokon helyezkednek el.

(2) A köztemetők üzemeltetését a Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) külső vállalkozóval (a továbbiakban: Üzemeltető) kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján látja el.

2. Temetkezési helyekre és a temetkezésre vonatkozó szabályok

3. § (1) A köztemetőket sírhelytáblákra, (parcellákra) kell osztani. A számozott sírhelytáblákat számozott sírhely sorokra és számozott temetési helyekre kell felosztani.

(2) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban fő szabályként folytatólagos sorrendben kell rendelkezésre bocsájtani. A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(3) A sírboltok, a gyermek-, a felnőtt- és az urnasírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön sorokat kell kijelölni. Az egyes temetési helyeken felállítandó síremlék mérete az e rendeletben meghatározott temetési helyek méretétől nem térhet el.

(4) Az Üzemeltető a kialakított sírhelytáblákban jogosult elkülönítve kezelni olyan sírhelyeket, melyek díszsírhelyként szolgálhatnak.

(5) A köztemetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:

a) felnőtt koporsós sírhely, amely lehet egyes és kettes, azon belül normál és mélyített.

b) sírbolt (kripta), amely legalább kettő maximum hat koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely,

c) urnafülke (kolumbárium), amely lehet egyes és kettős,

d) urnasírhely, amely lehet kettes és négyes,

e) gyermeksírhely.

4. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) sírbolt esetén 60 év, újraváltás esetén 60 év vagy 30 év,

b) koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év, újraváltás esetén 25 év vagy 10 év,

c) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év, újraváltás esetén 10 év vagy 5 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséért díjat kell fizetni, melynek mértékét az 1. melléklet alapján kell megállapítani.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítására (újraváltására) a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben foglaltak az irányadóak.

(4) Ha az (1) bekezdésben foglalt használati idő lejártát követően a temetési helyet 1 éven belül ismételten nem váltják meg, az Üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újrahasznosítani.

(5) Lezárt köztemető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő lejártáig –kegyeleti szempontból – a rendelkezésre jogosult kifejezett kérése kivételével más sírra, sírhelyre nem helyezhetők át.

5. § (1) A köztemetőben lévő temetési helyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely: 2,1 m hosszú, 0,9 m széles,

b) felnőtt kettes sírhely: 2,1 m hosszú, 1,9.m széles,

c) sírbolt: 3,1 m hosszú, 2,9 m széles,

d) urnafülke egyes: 0,3 m széles, 0,3 m magas.

e) urnafülke kettes: 0,6 m széles, 0,3 m magas,

f) urnasírhely kettes:0,8 m hosszú, 0,6 m széles,

g) urnasírhely négyes: 0,8 m hosszú, 0,6 m széles

(2) A temetési helyek közötti távolság 60 cm.

(3) A koporsós felnőtt sírhely rá- és mellétemetés esetén a sírhely használati ideje meghosszabbodik, ez esetben a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

(4) A felnőtt egyes koporsós temetési helyre elhelyezett koporsóra négy, a kettes koporsós temetési helyre nyolc urna temethető el keszonban.

(5) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető ahány férőhelyre azt építették. A két férőhelyes sírboltba további öt urna, a négy férőhelyes sírboltba további tíz urna, a hat férőhelyes sírboltba további tizenöt urna helyezhető el.

6. § (1) Temetési helyet kifalazni és kibetonozni a sírbolt kivételével nem lehet.

(2) Rátemetés esetén a temettetőnek kell gondoskodni a síremlék megbontásáról és annak újbóli biztonságos felállításáról.

(3) A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetve gyermekkoporsóban a sírboltba visszahelyezhető. Ez esetben a maradványok egy urnahelynek számítanak.

(4) Az elhunytakat a köztemető területén belül új sírhelyre, urnafülkébe, urnasírhelybe vagy más temetőbe áthelyezni, szükség szerint a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal engedélyének beszerzését követően, az Üzemeltető előzetes értesítésével lehet.

(5) Lejárt sírhely újraértékesítése esetén az eltemettetőnek a megtalált csontmaradványokról való rendelkezés lehetőségét biztosítani kell.

(6) Az (5) bekezdésben foglaltak esetén, ha ez eltemettető a csontmaradványok mélyebbre ásását választja, vagy a maradványok egyéb módon történő elhelyezése mellett dönt, úgy a temettetőnek a 2. melléklet szerint meghatározott díjat kell az Üzemeltetőnek előzetesen megfizetni.

(7) A temetési hely előre is megváltható, azonban ebben az esetben a megváltástól számított egy éven belül síremlék vagy sírjel állítása, és a temetési hely folyamatos gondozása kötelező.

7. § (1) A Képviselő-testület a díszpolgári címmel rendelkezők részére díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely és 14 éves korig a gyermeksírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, megváltási, újraváltási díj nem terheli.

(3) A díszsírhelybe az elhalt özvegye és közvetlen felmenő és lemenő ági hozzátartozói a temetési szabályok betartásával, és az azzal kapcsolatos költségek viselése mellett eltemethetők.

3. A temető rendje

8. § (1) A temető nyitvatartási ideje:

a) május 1-től november 14-ig 06.00 órától 21.00 óráig.

b) november 15-től április 30-ig 07.00 órától 16.00 óráig.

(2) A temetőből a nyitvatartási idő után külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(3) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(4) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(5) A sírhelyek gondozás során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt az erre a célra kijelölt helyen lehet díjmentesen lerakni. A hulladékgyűjtő rendszeres ürítéséről és a keletkezett hulladék elszállításáról az Üzemeltető gondoskodik.

(5a) Az (5) bekezdésben meghatározott hulladéktárolókban kizárólag a sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező hulladék helyezhető el. Földet, törmeléket, háztartási szemetet, nem a temetőből származó hulladékot az (5) bekezdésben meghatározott hulladéktárolókban elhelyezni tilos.

(6) A temetőben a sírhelyeket, urnasírokat kerítéssel körülhatárolni nem lehet.

(7) A temetőben gyertyát égetni csak úgy lehet, hogy az tűzveszélyt ne okozzon.

(8) Az urnafülkék (kolumbárium) előrészén és a síremlékeken a közízlést sértő virágtartók, díszítések, feliratok nem helyezhető el.

9. § (1) Az Üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe történő beszállításához, építési, vagy a bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A köztemető területéről sírkövet, síremléket, fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak az Üzemeltetőnek történő bejelentést követően lehet kivinni.

(3) A köztemetőbe gépjárművel, motorkerékpárral, segédmotor-kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos.

(4) A (3) bekezdésben foglalt korlátozás alól mentesülnek:

a) a mozgáskorlátozási igazolvánnyal rendelkezők,

b) a temetést és az engedélyezett munkálatokat végzők legfeljebb 1 db 3500 kg megengedett össztömegű gépjárművel.

(5) A panaszok ügyintézése az Üzemeltető feladata.

(6) A köztemetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan. A temetőben lévő vízvételi helyeket csak a temetőben található növényzet locsolása céljából lehet igénybe venni.

(7) A köztemetői illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.

4. A sírhelyek gondozása

10. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési joggal bíró személy köteles a temetési hely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, és gondoskodni arról, hogy a sírjel, vagy a sírbolt a biztonságos temetőhasználatot ne veszélyeztesse.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési joggal bíró személy vagy megbízottja által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő, lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) fás szárú növények ültetése, melynek kifejlett állapota nem éri el 2 m-es magasságot, és a szomszédos temetési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozza.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott tevékenységek csak e rendeletben meghatározott temetési hely méretén belül végezhető.

(4) A temetési hely használati ideje alatt a síremléket eltávolítani, vagy arról a halott nevét, megnevezést törölni a sírhely fellett rendelkezési joggal bíró személy engedélye nélkül nem lehet.

(5) A meglévő síremléket kicserélni csak a kegyelet tiszteletben tartásával és az Üzemeltető hozzájárulásával lehet.

(6) A sírok közötti területet, utakat felásni, növényzettel beültetni nem szabad. Ezeken a területeken az Üzemeltető telepíthet növényzetet.

(7) Ülőhely, pad az Üzemeltető által engedélyezett helyen, illetve engedélyezett formában helyezhető el.

11. § (1) A köztemetőben munkát végző vállalkozóknak regisztrálniuk kell magukat az Üzemeltetőnél, melyhez csatolni kell a szakirányú végzettséget igazoló bizonyítvány hiteles másolatát.

(2) A regisztrált vállalkozók az általuk végzett munkát kötelesek az Üzemeltetőnek bejelenteni a munkavégzés előtt minimum egy munkanappal. Az engedély nélkül végzett munka egyszeri írásbeli felszólítást, majd ezt követően a köztemetőben történő munkavégzés megtiltását vonja maga után.

(3) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző a 2. melléklet szerinti temetőfenntartási hozzájárulási díj megfizetésére köteles.

(4) A Sírbolt, síremlék állítását, valamint egyéb munkálatokat, a munkálatok végzésének időpontját és annak várható időtartamát az Üzemeltető részére be kell jelenteni.

(5) Engedély nélkül végzett vagy attól eltérően végzett munkálatok, vagy a temetési hely gondozásának elmulasztása esetén az üzemeltető:

a) a sírhely feletti rendelkezési joggal bíró személyt határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi, vagy elvégezteti, és annak költségét a sírhely feletti rendelkezési joggal bíró személyre átháríthatja.

(6) A sírjel, sírbolt, síremlék helyreállításáig, vagy az (5) bekezdés b) pontja szerinti költségnek az Üzemeltető részére történő megtérítéséig a temetési helyre további temetés nem történhet.

(7) A köztemetőben munka csak úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely és a köztemető infrastrukturális létesítményei nem sérülhetnek, a mukavégzéshez szükséges anyag, eszköz a szomszédos temetési helyen nem tárolható.

(8) A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni. A temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a köztemetőben nem végezhető

(9) Munkanapokon és munkaszüneti napon a munkavégzés kizárólag a köztemető nyitvatartási idejében történhet. Ünnepnap és vasárnap a sírhely gondozása kivételével tilos a köztemetőben munkát végezni.

(10) A köztemetőben munkát végzők a munkavégzés során keletkezett építési, bontási hulladékot, kötelesek a köztemető területéről saját költségükön elszállíttatni, és az Üzemeltető felé igazolni, hogy azt az építési törmelék lerakására alkalmas és engedélyezett helyen történt meg.

5. Temetkezési szolgáltatók

12. § (1) Az Üzemeltető a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(2) A temetkezési szolgáltatók az erre irányuló bejelentés sorrendjének megfelelően vehetik igénybe a temetői létesítményeket, az azt szolgáló infrastruktúrát, a 2. melléklet szerinti díjak előre történő megfizetése mellett.

(3) A temetkezési szolgáltató köteles a ravatalozót, eszközeit és kellékeit tiszta, és szükség szerint fertőtlenített állapotban átadni a temetést követően.

(4) A köztemetőn belül az elhunyt hűtése, új sírhely nyitása az Üzemeltető feladata. E szolgáltatásokat az Üzemeltető a 2. melléklet szerinti díj ellenében biztosítja a temetkezési szolgáltatóknak.

(5) A temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjakat a 2. melléklet alapján kell megállapítani.

(6) Szabad és munkaszüneti napokon, valamint munkanapokon 16 órától kezdődő időpontokban a temetkezési szolgáltatásokért az alapdíj 50 %-ával megemelt összegű díjat kell a temetkezési szolgáltatóknak megfizetni.

(7) Ünnepnapokon történő temetéshez az Üzemeltető külön hozzájárulása szükséges.

(8) A ravatalozót az Üzemeltető működteti, annak használati díját a 2. melléklet tartalmazza.

(9) Ravatalozni csak temetőben, az arra kijelölt helyen szabad.

(10) Az elhaltak szállítását, ravatalozását, az eltemetését a temettető által felkért temetkezési szolgáltató a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, esztétikus környezetben, megfelelő eszközökkel, ruházattal, a kegyeleti szokások betartásával köteles végezni.

6. Nyilvántartások vezetése

13. § (1) A temetőtérképet a temető nyilvántartással összhangban az Üzemeltető köteles vezetni és azt évente frissítve köteles a köztemető hirdetőtábláján kifüggeszteni.

(2) A temetési rend megváltoztatásához a Képviselő-testület engedélye szükséges, mellyel egy időben gondoskodni kell a temetőtérkép módosításáról.

(3) Az Üzemeltető köteles gondoskodni a köztemető dokumentációinak folyamatos vezetéséről és biztonságos megőrzéséről.

7. Záró rendelkezések

14. §1

15. § Ez a rendelet 2023. november 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 18/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelethez

Temetési helyek megváltási és újraváltási díjai

A

B

C

Sorszám

Megnevezés

Díjtétel:

1.

Egyes normál sírhely megváltása, újraváltása 25 évre

15.750 Ft + áfa

2.

Egyes normál sírhely újraváltása 10 évre

6.300 Ft + áfa

3.

Egyes mélyített sírhely megváltása, újraváltása 25 évre

21.000 Ft + áfa

4.

Egyes mélyített sírhely újraváltása 10 évre

8.400 Ft + áfa

5.

Kettes normál sírhely megváltása, újraváltása 25 évre

28.100Ft + áfa

6.

Kettes normál sírhely újraváltása 10 évre

11.240 Ft + áfa

7.

Kettes mélyített sírhely megváltása, újraváltása 25 évre

38.500 Ft + áfa

8.

Kettes mélyített sírhely újraváltása 10 évre

15.400 Ft + áfa

9.

Urnafülke 1 személyes megváltása, újraváltása 10 évre

13.550 Ft + áfa

10.

Urnafülke 1 személyes újraváltása 5 évre

6.775 Ft + áfa

11.

Urnafülke 2 személyes megváltása, újraváltása 10 évre

23.500 Ft + áfa

12.

Urnafülke 2 személyes újraváltása 5 évre

11.750 Ft + áfa

13.

Urnasírhely 2 személyes megváltása, újraváltása 10 évre

16.550 Ft + áfa

14.

Urnasírhely 2 személyes újraváltása 5 évre

8.275 Ft + áfa

15.

Urnasírhely 4 személyes megváltása, újraváltása 10 évre

24.850 Ft + áfa

16.

Urnasírhely 4 személyes újraváltása 5 évre

12.425 Ft + áfa

17.

Sírbolt 2 személyes hely díja 60 évre

36.750 Ft + áfa

18.

Sírbolt 4 személyes hely díja 60 évre

46.200 Ft + áfa

19.

Sírbolt 6 személyes hely díja 60 évre

69.300 Ft + áfa

20.

Sírhely, urnasírhely, urnafülke, sírbolt időntúli megváltásának díja, megkezdett évenként

1.250 Ft + áfa

21.

Gránit urnafülke táblával megváltása /Ravatalozó fal/ 1 személyes 10 évre

30.000 Ft + áfa

22.

Gránit urnafülke újraváltása /Ravatalozó fal/ 1 személyes 10 évre

18.500 Ft + áfa

23.

Gránit urnafülke újraváltása /Ravatalozó fal/ 1 személyes 5 évre

9.250 Ft + áfa

2. melléklet a 18/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelethez

1. Vállalkozók által fizetendő díj

A

B

C

Sorszám

Megnevezés

Díjtétel

1. 1.

Temetőfenntartási hozzájárulási díj / nap

5.250 Ft + áfa



2. Temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak

A

B

C

Sorszám

Megnevezés

Díjtétel

2. 1.

Elhunyt hűtése 48 órára elhunytanként

13.000 Ft + áfa

2. 2.

Elhunyt hűtése 48 órát meghaladóan / nap elhunytanként

1.500 Ft + áfa

2. 3.

Ravatalozás, létesítmény igénybevételi díja

13.700 Ft + áfa

2. 4.

Ravatalozó temetésre való előkészítése

2.980 Ft + áfa

2. 5.

Temetési hely és környékének temetésre való előkészítése

9.260 Ft + áfa

2. 6.

Sírásás normál sírhely

17.642 Ft + áfa

2. 7.

Sírásás mélyített sírhely

19.020 Ft + áfa

2. 8.

Sírásás gyermek sírhely esetén 14 éves korig

6.880 Ft + áfa

2. 9.

Sírásás urna sírhely

7.180 Ft + áfa

2. 10.

Exhumálás (sírásás, hantolás, higiéniai felszerelés)

75.000 Ft + áfa

2. 11.

Lejárt, meg nem váltott és újra értékesített temetkezési helyek előkészítési díja a csontmaradványok egyéb módon történő elhelyezése mellett

39.500 Ft + áfa

2. 12.

Lejárt, meg nem váltott és újra értékesített temetkezési helyek előkészítési díja a csontmaradványok mélyebbre ásásával

19.020 Ft + áfa

2. 13.

Urna kiadás

5.775 Ft + áfa

1

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.