Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról és a Szociálpolitikai Kerekasztalról szóló 6/2021. (V.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 01
a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról és a Szociálpolitikai Kerekasztalról szóló 6/2021. (V.13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete 64/2021. (V.31.) határozatával döntött tanyagondnoki szolgálat létrehozásáról és az MFP keretében kiírt „Tanya- és falugondnoki buszok beszerzése” elnevezésű pályázaton való indulásról. A Képviselő-testület 132/2021. (IX.21.) határozatával döntött a nyertes pályázat alapján a tanyagondnoki szolgálathoz kapcsolódó buszbeszerzésről.
Tanyagondnoki szolgálat működtetése működési engedélyhez kötött tevékenység, a működési engedélyezési eljárás folyamatban van. Ehhez szükséges csatolni a szociális alapszolgáltatás nyújtásának részleteit tartalmazó rendeletet.
A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról és a Szociálpolitikai Kerekasztalról szóló 6/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelet tartalmazza a szociális alapszolgáltatásokat, így annak módosításával szabályozásra kerülhetnek a tanyagondnoki szolgáltatás, mint szociális alapszolgáltatás részletei. A tanyagondnoki szolgáltatásról a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. §-a rendelkezik valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 39. §-a szabályozza a tanyagondnoki szolgáltatás alapvető szakmai feladatait és a működés feltételeit, amely alapul szolgál a helyi önkormányzati rendelet szabályainak megalkotásához.
Fenti rendelkezések figyelembe vételével kerültek megfogalmazásra a Nagyvenyimen működtetni kívánt tanyagondnoki szolgáltatás szakmai feladatai és a működés feltételei. A szolgáltatás területi és személyi hatálya a külterületen és a Mélykút (mint egyéb belterületi lakott hely) településrészen élőkre terjed ki. A módosítás hatályba lépésének meghatározásánál figyelembe vételre került, hogy a beszerezni kívánt busz várhatóan 2022. január elején történő megérkezését követően kerülhet a működési engedély kiadására feltehetően 2022. február 1-ig. A tanyagondnoki szolgáltatás működése ténylegesen csak a véglegessé vált működési engedély birtokában kezdhető meg, függetlenül attól, hogy az azt szabályozó önkormányzati rendelet már hatályba lépett.