Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Közszolgálati Tisztviselők Napjáról szóló 2/2017 (II.3.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 05. 25

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.25.
a Közszolgálati Tisztviselők Napjáról szóló 2/2017 (II.3.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
2011. június 20-án az Országgyűlés úgy határozott, hogy július 1-je a közszolgálati tisztviselők napja lett, munkaszüneti napnak számított a kormánytisztviselők, az ügykezelők és a fizikai alkalmazottak számára. A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 2017. január 1-től hatályos módosítása azonban megszüntette az általános munkaszüneti nap jellegét, meghagyva azonban a lehetőséget a helyi önkormányzat képviselő-testületének arra, hogy a rendeletben rendelkezzen arról, hogy a képviselő-testület hivatala köztisztviselője számára július 1-je munkaszüneti nap legyen.
Az az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27. § (2) bekezdése viszont kimondja, hogy a közeli halállal fenyegető állapotot kivéve nem köthető házasság vasárnap, január 1-jén, március 15-én, nagypénteken, húsvétvasárnap, húsvéthétfőn, május 1-jén, pünkösdvasárnap, pünkösdhétfőn, augusztus 20-án, október 23-án, november 1-jén és december 24-26-án, továbbá ha az az adott képviselő-testület hivatala köztisztviselői számára munkaszüneti nap, július 1-jén.
Az anyakönyvvezető a házasságkötés időpontját a házasulókkal folytatott egyeztetést követően tűzi ki. A házasulók aziránt jelentettek be igényt, hogy július 1-jén szeretnének házasságot kötni, számukra ez a konkrét nap jelentőséggel bír.
Az anyakönnyvezető nyilatkozata szerint akceptálja a házasuló igényét és nem kíván élni a Közszolgálati Tisztviselők Napjáról szóló rendeletben foglalt munkaszüneti napjával, viszont az önkormányzati rendeltre tekintettel jogszerűen nem köthető házasság július 1-jén, ezért annak hatályon kívül helyezése indokolt. Az egyéb köztisztviselőket 2023-ban hátrány a rendelet hatályon kívül helyezésével nem éri tekintettel arra, hogy 2023-ban július 1-je szombatra esik, amely a köztisztviselők számára egyébként is munkaszüneti nap.