Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (X. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019. (XII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 19

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (X. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.19.
a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019. (XII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Becze Gábor képviselő lemondása folytán a Helyi Választási Bizottság 2/2023 (X.5.) határozatával a megüresedett képviselő mandátumot a 2019. évi önkormányzati választásokon következő legtöbb szavazatot kapott Schneider Vilmos Mihály részére adta ki. A Pénzügyi, Fejlesztési, Összeférhetetlenségi, Vagyonnyilatkozati Bizottság 73/2023. (X.5.) számú határozatával arra tett javaslatot, hogy a Becze Gábor által betöltött bizottsági tisztséget az eddig külsős bizottsági tag Schneider Vilmos Mihály töltse be, és külsős bizottsági tagi tisztség a jövőben ne kerüljön betöltésre, azaz a Pénzügyi, Fejlesztési, Összeférhetetlenségi, Vagyonnyilatkozati Bizottság 3 taggal működjön tovább. A bizottság javaslatával a Képviselő-testület is egyetértett a 129/2023. (X.5.) számú határozatával.
Fentiekre tekintettel a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 20/2019. (XII.11.) önkormányzati rendelet 48. § (2) bekezdés a) pontjának, a rendelet 3. melléklete 3. pontjának és a 4. melléklet 1.2. és1.3. pontjának módosítása indokolt.
Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete 117/2022. (IX.20.) határozatával döntött arról, hogy a víziközmű-vagyon üzemeltetésével összefüggő feladatellátási kötelezettségét és ahhoz kapcsolódó vagyont a Magyar Állam részére átruházza. Erre tekintettel a Mezőföldvíz Kft. helyett az üzemeltető a Nemzeti Vízművek Zrt. lett, így a rendelet 6. melléklet 2.2. pontjának módosítása indokolt.
A Fejér Vármegyei Korányhivatal FE/02/1-35/2023 számú szakmai segítségnyújtó levelével iránymutatást adott a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 45. §-ának helyes értelmezése és használata kapcsán.
45. § A képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti, akadályoztatása esetén e hatáskörét az alpolgármester, több alpolgármester esetén a polgármester által kijelölt alpolgármester gyakorolja. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, a tartós akadályoztatásuk esetére a szervezeti és működési szabályzat rendelkezik a képviselő-testület összehívásának, vezetésének a módjáról.
A Fejér Vármegyei Korányhivatal kiemelte, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzatban tehát teljeskörűen kell rendelkezni azon esetekről, amikor a polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejűleg betöltetlen, illetve mindketten tartósan akadályoztatva vannak, továbbá szabályozni kell mind a képviselő-testületi ülés összehívásának, mind a vezetésének a módját.
A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 20/2019. (XII.11.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése és 18. § (1) bekezdése ekként rendelkezik az ülés összehívásáról és vezetéséről:
10. § (1) A képviselő-testület ülését a polgármester – akadályoztatása esetén vagy a polgármesteri tisztség betöltetlensége esetén az alpolgármester, mindkettejük együttes akadályoztatása, vagy a két tisztség egyidejű betöltetlensége esetén a Pénzügyi, Fejlesztési, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozati Bizottság Elnöke hívja össze.
18. § (1) A képviselő-testület ülését a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester, együttes akadályoztatásuk esetén, vagy a két tisztség egyidejű betöltetlensége esetén a Pénzügyi, Fejlesztési, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozati Bizottság elnöke vezeti.
Mindkét rendelkezés helyesen szabályozza a tisztségek egyidejű betöltetlensége esetére az ülés összehívásának és vezetésének szabályait, de nem a tartós akadályoztatást, csak az akadályoztatás esetét szabályozza, így a rendelet ezzel történő kiegészítése indokolt.