Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2024. évi költségvetéséről és annak végrehajtási szabályairól

Hatályos: 2024. 02. 25

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.25.
a 2024. évi költségvetéséről és annak végrehajtási szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat 2024. évi költségvetésének tervezete
Az önkormányzat és intézményei tervezett bevétele 1.585.227.772 Ft, tervezett kiadása 1.585.227.772 Ft.
Az önkormányzat 2024. évi tervezett költségvetési és finanszírozási bevételei
A) Támogatások államháztartáson belülről
A költségvetési törvény 2. számú melléklete tartalmazza az önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatását.
E szerint az önkormányzatot az alábbi támogatások illetik meg:
1. A települési önkormányzatok működésének általános támogatása
1. A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzati hivatal működési kiadásaihoz a következők szerint:
A támogatás meghatározása az elismert hivatali létszám alapján a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével történik.
Az elismert hivatali létszám 11,79 fő, a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költsége 6 633 500 Ft/fő, e jogcímen mindösszesen 78.208.965 Ft illeti meg az önkormányzatot.
1. A települési önkormányzatok településüzemeltetési feladataik ellátásához az alábbi jogcímek alapján részesülnek támogatásban:
a) A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg, 26.000 forint/hektár mértékben, mindösszesen 6.440.200 Ft
b) Közvilágítás fenntartásának támogatása
A támogatás az önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás meghatározása a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján történik, a 2022. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Közvilágítás” kormányzati funkció alapján településkategóriánként számított átlagos, egy kilométerre jutó nettó működési kiadások figyelembevételével. A támogatás összege 12.943.500 Ft
c) Köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása
A támogatás az önkormányzatot a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a 2022. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Köztemető-fenntartás, és -működtetés” kormányzati funkció településkategóriánként számított egy négyzetméterre eső nettó működési kiadások figyelembevételével, e jogcímen 1.661.835 Ft támogatás illeti meg.
d) Közutak fenntartásának támogatása
A támogatás az önkormányzatot a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a 2022. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása” és „Parkoló, garázs üzemeltetése, fenntartása” kormányzati funkciók alapján településkategóriánként számított nettó működési kiadások figyelembevételével, e jogcímen 7.095.445 Ft támogatás illeti meg.
1. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatok számára az Mötv. 13. §-ában meghatározott egyes – a fentiekben nem nevesített - kötelező feladatok ellátásához.
Az önkormányzatot e jogcímen 11.936.400 Ft illeti meg.
1. Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása
A központi költségvetés támogatást biztosít a lakott külterülettel rendelkező önkormányzatoknak a 2023. január 1-jei külterületi lakosok száma alapján. Önkormányzatunk e jogcímen 318.750 Ft támogatásban részesül.
1. Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása
A támogatás fajlagos összege 100 forint/m3. A támogatás az összegyűjtött és a hatóságilag kijelölt lerakóhelyeken igazoltan elhelyezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége (m3) után illeti meg azon települési önkormányzatokat, amelyek
1. a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény alapján szervezett közszolgáltatás ellátásáról közszolgáltatóval kötött, hatályos szerződés útján,
2. a környezet és a vízbázisok védelme érdekében a közműves csatornahálózattal el nem látott településrészein keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtéséről ártalmatlanítás céljából gondoskodnak. Az összeg a fajlagos lakossági ráfordítások (díjak) csökkentéséhez járul hozzá.
Ezen a jogcímen kapott támogatás összege 57.000 Ft, mely becsült összeg, tényleges adat 2024 évi normatíva elszámoláskor kerül elszámolásra, alapja a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége.
1. Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás
A 3.610.011 Ft összegű támogatás a polgármesteri illetmény és költségtérítés, valamint az ezekhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó kifizetésére használható fel.
A fentiek alapján a helyi önkormányzatok működésének általános támogatása jogcímen 2024 évben az előirányzat 122.272.106 Ft.
II. A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása
1. Az óvodában foglalkoztatott pedagógusok átlagbéralapú támogatása
A támogatás az önkormányzatot az általa fenntartott óvodákban foglalkoztatott pedagógus létszám után illeti meg.
E jogcímen 78.696.800 Ft illeti meg az önkormányzatot (fajlagos összeg: 8.372.000 Ft/fő, 9,4 fővel számolva)
1. Óvodaműködtetési támogatás
A támogatás a települési önkormányzatot az óvoda működésével és feladatellátásával összefüggő kiadásaihoz kapcsolódóan illeti meg az általa fenntartott óvodában nevelt gyermeklétszám után. A létszám meghatározásakor minden gyermeket egy főként kell figyelembe venni.
E jogcímen 17.409.774 Ft illeti meg az önkormányzatot (fajlagos összeg: 172.374 Ft/fő, 101 fővel számolva.).
1. Kiegészítő támogatás a pedagógusok és a pedagógus szakképzettséggel rendelkező segítők minősítéséből adódó többletkiadásokhoz
A minősítést elnyert pedagógusok fenntartónkénti adatai alapján 3.441.600 Ft támogatás illeti meg az önkormányzatot. (fajlagos összeg: 717.000 Ft/fő, 4,8 fővel számolva.).
1. Az óvodában foglalkoztatott pedagógusok nevelőmunkáját közvetlenül segítők átlagbéralapú támogatása
A pedagógusok nevelőmunkáját segítő munkakörben foglalkoztatotti létszám alapján 31.608.000 Ft támogatás illeti meg az önkormányzatot. (fajlagos összeg: 5.268.000 Ft/fő, 6 fővel számolva.)
A fentiek alapján a helyi önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása jogcímen 2024 évben az előirányzat 131.156.174 Ft.
III. A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása
1) A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak egyéb támogatása
A támogatás a 35.000 forint egy lakosra jutó adóerő-képességet meg nem haladó önkormányzatokat illeti meg. A támogatás számított összegét az alábbi tényezők befolyásolják:
1. 30%-ban a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben (a továbbiakban: Gyvt.) rendelkezése szerinti pénzbeli támogatásban részesülők 2022. évi létszáma,
2. 30%-ban az aktív korúak ellátásában részesülök 2022. évi átlagos száma,
3. 10%-ban a 18-59 éves korcsoportba tartozó, személyi jövedelemadót nem fizetők számának a 2022. évi adóbevallások összesítése alapján számított 18-59 éves korcsoporton belüli lakosságszámon belüli részaránya,
4. 30%-ban a településen élő 60 év feletti lakosok száma,
E jogcímen az önkormányzatot 11.267.436 Ft támogatás illeti meg.
2) Család- és gyermekjóléti szolgálat
A központi költségvetés a számított szakmai létszám alapján támogatást biztosít a család- és gyermekjóléti szolgálatot biztosító önkormányzatok részére, a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével, 6.643.100 Ft összegben.
1. Tanyagondnoki szolgáltatás támogatása
A támogatásra az az önkormányzat jogosult, amely tanyagondnoki szolgáltatást tart fenn, az ellátást biztosító szolgálat száma alapján illeti meg, 6.047.200 Ft összegben.
1. Bölcsőde támogatása
Az önkormányzatot kötött felhasználású támogatás illeti meg az általa fenntartott bölcsőde kiadásaihoz. Támogatás jár a szakmai dolgozók béréhez, valamint az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó kifizetéséhez, továbbá a központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatnak az általuk biztosított bölcsődei feladattal összefüggésben felmerülő kiadásokhoz a személyi térítési díjból származó elvárt bevételek figyelembevételével. A támogatás összege 46.035.200 Ft.
1. Intézményi gyermekétkeztetés támogatása
Az önkormányzatokat kötött felhasználású támogatás illeti meg az általuk a bölcsődében, mini bölcsődében, a fogyatékos személyek nappali intézményében elhelyezett gyermekek számára biztosított, továbbá az óvodai, iskolai, kollégiumi és externátusi gyermekétkeztetés egyes kiadásaihoz. A támogatás igénylésének feltétele, hogy az önkormányzat saját fenntartásában lévő költségvetési szerv útján, társult feladatellátás esetén a társulás által fenntartott költségvetési szerv útján, vagy gazdasági társaságtól, egyéni vállalkozótól, központi költségvetési szervtől vagy nemzetiségi önkormányzattól vásárolt szolgáltatással biztosítsa az étkeztetést. A finanszírozás a dolgozók átlagbérének és közterheinek támogatásához, valamint a gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatásához járul hozzá. E jogcímen 55.688.326 Ft illeti meg az önkormányzatot.
IV. A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása
Települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak támogatása
A támogatás a települési önkormányzatot lakosságszám alapján illeti meg a nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak ellátásához mindösszesen 9.434.019 Ft összegben.
Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű és kiegészítő támogatása
A kulturális feladatokat ellátó intézményekben foglalkoztatottak bérjellegű kiadásainak támogatását és kiegészítő támogatást szolgálja 3.942.233 Ft összegben.
V. A 2023. évi normatíva elszámolásból származó támogatás
A 2023. évi normatíva elszámolás soron 2023. évre vonatkozóan, de 2024. évben 259.427 Ft támogatás illeti meg az önkormányzatot.
VI. Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről
1) Közfoglalkoztatottak finanszírozása
A közfoglalkoztatottak finanszírozása jogcímen 4.802.400 Ft bevételt irányoztunk elő, a tavalyi tény adatokat figyelembe véve. Közfoglalkoztatás jogcímen a bér jellegű kiadások 6.393.195 Ft összegben kerültek megtervezésre.
VII. Felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről
VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 pályázat – Mélykút Nagyvenyim összekötő út
2024 évben 81.315.384 Ft még ki nem utalt támogatási összeg lett betervezve. A pályázat megvalósításra került, elszámolása folyamatban van.
B) Közhatalmi bevételek
A 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet az államháztartás számviteléről előírja, hogy az önkormányzati bevételeket milyen tagoltságban kell megtervezni. Így a közhatalmi bevételek között kell kimutatni a jövedelemadókat; a szociális hozzájárulási adókat és járulékokat; a bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adókat; a vagyoni típusú adókat; a termékek és szolgáltatások adóit; valamint az egyéb közhatalmi bevételeket.
A fenti jogcímek közül önkormányzatunk költségvetésébe a termékek és szolgáltatások adói soron 110.000.000 Ft iparűzési adó bevételt terveztünk, az előző évek tény adatai alapján.
Egyéb közhatalmi bevételként igazgatási szolgáltatási díjakat, egyéb bírságot, talajterhelési díjat valamint késedelmi és önellenőrzési pótlék bevételt terveztünk 1.943.500 Ft összegben.
C) Működési bevételek
67.098.601 Ft összegben a működési bevételek soron kerültek megtervezésre az alábbiak:
Szolgáltatások ellenértéke: 21.804.918 Ft
Tartalmazza a bérbeadásból származó bérleti díj bevételeinket, könyvtárhasználati díjakat, rendezvény belépők bevételeit, EKG, vérvétel díját.
Tartalmazza továbbá a kiadási oldalon megtervezésre került szociális ágazati összevont pótlék szociális hozzájárulási adóval növelt összegét.
Közvetített szolgáltatások ellenértéke: 548.259 Ft
Tartalmazza az SOS készülék továbbszámlázott összegét és a háziorvosi ügyelet részére továbbszámlázott közüzemi és telefon díjak összegét.
Tulajdonosi bevételek: 11.046.731 Ft.
Az Önkormányzat a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (a továbbiakban: Vksztv.) 5/H. § (2)-(3) bekezdései alapján, 2023. június 21. napján megállapodást kötött a Magyar Állam képviseletében eljáró Nemzeti Vízművek Zrt-vel, amelynek eredményeként a víziközmű vagyonának tulajdonjogát a Magyar Állam részére átruházta. A Vksztv. 5/H. § (4) bekezdése alapján az ingyenes átruházással érintett víziközmű-rendszeren a Magyar Állam vált az ellátásért felelőssé. Az integrációs megállapodás hatályba lépésével az Önkormányzat és a korábbi víziközmű szolgáltató (Mezőföldvíz Kft.) között az üzemeltetési jogviszony tekintetében elszámolási kötelezettség keletkezett, mely elszámolás keretében megállapított Önkormányzati követelés értékében, a bérleti, üzemeltetési díj terhére további munkák megrendelése történt, melyet a Felek vállalkozási szerződésben rögzítettek. A vállalkozási szerződésben rögzített tételek teljesítését követően a Mezőföldvíz Kft. számlát állít ki az Önkormányzat felé, mely számla összege kompenzálás útján kerül kiegyenlítésre 2024. évben. A 2024. évi költségvetésben a vállalkozási szerződésnek megfelelő összegben került kiadási előirányzat és ezzel megegyező összegben tulajdonosi bevétel előirányzat megtervezésre.
Ellátási díjak: 13.000.000 Ft, az előző évek teljesítési adatai alapján meghatározott gyermekétkeztetés térítési díjából származó bevételeink becsült összege és a bölcsőde gondozási díj bevétel becsült összege.
Kiszámlázott általános forgalmi adó: 6.462.711 Ft, mely a fenti tételek során kiszámlázott általános forgalmi adó.
Áfa visszatérítése soron megtervezett 10 208 617 Ft megegyezik a 2023. év december hónapjára beadott áfa bevallásban szerepeltetett összeggel illetve a fennálló szerződés alapján a Mezőföldvíz Kft. által 2024. évben kiszámlázandó víz- és szennyvízrendszert érintő felújítást tartalmazó számla visszaigényelhető áfa összegével.
Egyéb működési bevételek: 4.027.365 Ft, amely a háziorvosok részére szerződés alapján áthárított dologi kiadásokhoz való hozzájárulás összegét tartalmazza és a bölcsődét érintő előző évi közüzemi díj kiadás visszatérülést a kiállított számlával megegyező, 3.620.767 Ft összegben.
D) Finanszírozási bevételek
A finanszírozási bevételek 927.322.666 Ft összegben kerültek megtervezésre. Az összeg a 2023. évi maradvány igénybevételét tartalmazza az önkormányzatot, hivatalt és az intézményeket érintően a 2023. évi számviteli zárlat adatai alapján. A maradvány összegét az államháztartási számviteli alapelvek sajátosságaként kötelező 2024. évben bevételként elszámolni, és ezzel párhuzamosan előirányzatot adni neki. A maradvány megállapított összege – a 2023. évi zárlati teendők és a 2024. évi költségvetés elkészítésének feladata párhuzamossága okán – változhat, mely módosítás a 2023. évi zárszámadás elfogadásával együtt kerül beépítésre a 2024. évi költségvetésbe.
A 2023. évi maradvány összege a 2023. december 31. napi záró pénzkészlet, módosítva az adott- és kapott előlegek, túlfizetések egyenlegével, azaz a ténylegesen felhasználható pénzkészlet összegét tartalmazza.
Az önkormányzat 2024. évi tervezett költségvetési kiadásai
A) Személyi juttatások és járulékok
A személyi juttatások a működési költségvetési kiadások legnagyobb tételét jelentik. 2024. évre a minimálbér 15%-os, a garantált bérminimum 10%-os emelkedést mutat, mely növekedést már a 2023. december havi béreknél alkalmazni kellett. A szociális hozzájárulási adó mértéke változatlan, 13%.
A közalkalmazotti bértábla az előző évhez képest nem változott, a költségvetési törvényben meghatározott köztisztviselői illetményalap 2008. év óta változatlanul 38.650 Ft, a köznevelésben dolgozók és a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők díjazása jelentős mértékben emelkedett.
Az önkormányzat köztisztviselőinek, közalkalmazottainak, köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állóinak valamint a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók személyi juttatásai a jogszabályi előírásoknak megfelelően kerültek megtervezésre, figyelembe véve a soros lépéseket, a jogszabályokban előírt kötelező illetmény-emeléseket, kötelező pótlékokat, megbízási díjakat. 2024. márciusától a köztisztviselők személyi illetménye és a munka törvénykönyve hatálya alá tartozók bére minimális mértékben korrigálásra került a 2024. év költségvetésében, figyelembe véve a közszféra más munkavállalói illetményét, a garantált bérminimumot.
A polgármester illetményét és költségtérítését, az alpolgármester tisztelet díját és költségtérítését a 2011. évi CLXXXIX. törvény alapján és az elfogadott önkormányzati határozatokban foglaltaknak megfelelően terveztük.
A képviselői tiszteletdíjakat a 15/2019. (X.30.) önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelően tartalmazza a költségvetési tervezet.
A köztisztviselőkről szóló törvény 2010. évtől bevezette a cafeteria rendszert. A cafeteria juttatás éves összege a költségvetés tervezetében a jogszabályi mértékkel megegyezően került megtervezésre, bruttó 315.000 Ft/fő összegben. A polgármester éves cafetéria összegét is tartalmazza az előirányzat.
A közalkalmazottak, köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állók és Munka törvénykönyve hatálya alá tartozók részére 15.000 Ft/hó/fő összegű béren kívüli juttatás került megtervezésre, mely megegyezik a 2023. évben az előző évekhez viszonyított háromszorosára emelt havi összeggel.
A költségvetési törvényben meghatározott bankszámla hozzájárulás (1.000 Ft/fő/hó) megtervezésre került a köztisztviselők és polgármester részére a személyi kiadások között.
Személyi juttatások tétele tartalmaz jutalom keretet a polgármester, a munkavállalók részére. Egy fő részére került megtervezésre a jogszabály alapján járó 40 éves jubileumi jutalom.
Két fő tervezi nyugdíjas státuszának megkezdését és ezzel egyidejűleg nyugdíjasként történő továbbfoglalkoztatásának kérelmezését, így a részükre járó, munkavégzési kötelezettséggel nem járó 4 havi felmentési idejét az érintett munkáltató helyettesítéssel fogja megoldani.
A személyi juttatások között van kimutatva a munkába járás jogszabály alapján adott költségtérítése az előző évi tény adatok alapján.
Foglalkoztatottak személy juttatásai között van kimutatva továbbá a közfoglalkoztatotti bér becsült összege.
Külső személyi juttatások között kerültek kimutatásra a megbízási díjak, tervezett alkalmi munkások, reprezentáció és üzleti ajándék összege, a polgármestert megillető illetmények, cafetéria, bankszámla-hozzájárulás összege és a képviselők részére megállapított tiszteletdíjak, költségtérítés összege.
Önkormányzati szinten a személyi juttatások tervezett előirányzata 357.923.264 Ft, melynek járulékvonzata 47.743.454 Ft.
B) Dologi kiadások
A dologi kiadások tervezését a 2023. évi teljesítési adatok alapján, valamint az érvényben lévő szolgáltatási és készletbeszerzési szerződéseinkben vállaltak szerint végeztük el.
Készletbeszerzések - papír, írószer, toner, saját konyhával ellátott étkeztetés alapanyag beszerzése, munkaruha, tisztítószer, higiéniás anyagok, óvodai játékok, vizuális eszközök beszerzése, helyi újság, zöldterület kezelés anyagbeszerzése, készletként elszámolt számítástechnikai eszközök beszerzése, folyóirat beszerzése, stb.
Kommunikációs szolgáltatások - telefon, internet, számítástechnikai karbantartások, szoftverfrissítések.
Szolgáltatási kiadások – közüzemi díjak, bérleti díjak, üzemorvos díja, szemétszállítás, bankköltség, rendezvények fellépőinek díja, igénybe vett szakmai szolgáltatások, vásárolt élelmezés, ingatlan és gépkarbantartás, továbbképzések díja, utak karbantartása, közvetített szolgáltatások, vérszállítás, szociális célú tűzifaszállítás, hótolás, továbbképzés, nem közművel összegyűjtött szennyvízszállítás, közbeszerzés díja, elnyert pályázatot érintő pályázati tételek, eb menhelyre szállítása, stb.
Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások rovaton a fentiek előzetesen felszámított áfa előirányzata, a különféle jogdíjak, hatósági díjak kerültek megtervezésre.
Önkormányzati szinten a dologi kiadások tervezett előirányzata 323.448.821 Ft.
C) Ellátottak pénzbeli juttatásai
A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról és a Szociálpolitikai Kerekasztalról szóló 6/2021 (V.13.) önkormányzati rendelet szerint a települési támogatás keretében gondoskodik az önkormányzat.
A költségvetés tervezésénél a 2023. évi teljesítési adatokat, valamint a tapasztalati számokat is figyelembe véve az egyéb nem intézményi ellátások soron 900.000 Ft került tervezésre, a szokásosan decemberben megállapított idősek utalványa illetve rászoruló gyermekek részére juttatott csomagok tervezett beszerzési értéke 1.400.000 Ft összegben.
D) Egyéb működési célú kiadások
Ezen a soron van tervezve:
a civil szervezetek támogatása 1 500 000 Ft összegben,
a különféle önkormányzati szervezeti tagsággal járó díjak 450.000 Ft összegben,
a 2024 évben utalandó Bursa Hungarica juttatás összege 720.000 Ft összegben,
a Bartók Kamaraszínház „Ezüst zsöllye” támogatás 200.000 Ft összegben, és
szerződés alapján a fogorvosi ügyelet, temető üzemeltetés és háziorvosi ügyeleti ellátás (2024. január hónapra) díja 11.049.040 Ft összegben.
Az Önkormányzat 2023. június 30-i iparűzési adóerő-képessége 22.419 Ft-ra emelkedett. A költségvetési törvény előírásai alapján 22 000 forint feletti egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességgel rendelkező önkormányzat szolidaritási hozzájárulást teljesít a központi költségvetésnek, melynek a mértéke 2024. évre 407.653 Ft.
E) Beruházások, felújítások, egyéb felhalmozási kiadások
A 2024. évi költségvetésben beruházási és felújítási kiadásként 825.873.816 Ft került megtervezésre, melynek részletezését a költségvetési rendelet 8. számú melléklete tartalmazza.
F) Belföldi finanszírozás kiadásai
Az államháztartáson belüli megelőlegezések soron található a 2023. év decemberében kiutalt 0. havi önkormányzati finanszírozás visszafizetési kötelezettsége 13.611.724 Ft összegben.
Az Önkormányzat előirányzat felhasználási tervét a költségvetési rendelet-tervezet 11. mellékletet tartalmazza. Az előirányzat felhasználási terv kialakítása során figyelembe vettük a rendelkezésre álló szerződésekből fakadó kifizetések időbeni ütemezését, a pályázatokban vállalt határidőket.
A több éves kihatással járó döntések számszerűsítését tartalmazó 9. melléklet adatai szerint az Önkormányzat hitelből származó fizetési kötelezettségeinek 2023. évben teljes mértékben és határidőben eleget tett, 2024. és a követő évekre vonatkozóan az Önkormányzat nem rendelkezik többé éves kihatással járó döntésből származó fizetési kötelezettséggel.
2024. év során az Önkormányzat kizárólag a talajterhelési díj tekintetében megállapított mentességgel rendelkezik, mint közvetett támogatással, 1.170.000 Ft összegben.
A költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámai tartalmaznak mind a bevételek, mind a kiadások oldalán emelkedést, melynek alapja az elmúlt években tapasztalt mértékű bevételi és kiadási oldal teljesítése. A költségvetési évet követő három évben tervezett saját bevételek összege megegyezik a saját bevételekről valamint az adósságot keletkeztető ügyeletekből eredő fizetési kötelezettségekről szóló határozati javaslatban foglaltakkal.
Az Önkormányzatnak a törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait, azok bevételeit és kiadásait teljes körűen számba vettük. A költségvetési rendelet-tervezetben külső finanszírozású működési célú költségvetési hiány nem került tervezésre, a költségvetés egyensúlyt mutat.