Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 20/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 20

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.20.
a településkép védelméről szóló 20/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület 8/2024. (I. 23.) határozatával megindította az eljárást a településkép védelméről szóló 20/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosítására.
A módosítást az indokolta, hogy az országgyűlés elfogadta az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló 2023. évi CVII. törvényt (a továbbiakban: Módtv.), amelynek 43. § kiegészítette 2024. január 1-jei hatálybalépéssel a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/B. §-át egy (1a) bekezdéssel.
11/B. § (1) A település közigazgatási területéhez tartozó – az 1. mellékletben meghatározott – fokozott védelem alatt álló területen lévő közterületen és magánterületen reklámhordozó és reklám – jogszabályban meghatározott kivétellel – nem helyezhető el. Az 1. melléklet 1. és 6. pontjában meghatározott közterületen és magánterületen a jogszabályban meghatározott, az adott terület fokozott védelmi besorolása szerinti jelleget nem befolyásoló funkcionális célokat szolgáló utcabútor elhelyezhető.
(1a) A településképi rendelet nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok – ideértve a funkcionális célokat szolgáló utcabútorokat is – létesítését vagy telepítését, az utcabútor reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként történő használatát, illetve az utcabútoron reklám közzétételét az (1) bekezdésben foglaltaknál, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló rendeletnek a közterületekre és köztulajdonban álló ingatlanokra vonatkozó előírásainál nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza.
A Módtv. módosította a településképi törvény 12. § (2) bekezdés h) pontjában szereplő felhatalmazó rendelkezés szövegét is:
12. § (2) h) Felhatalmazást kap az önkormányzat képviselő-testülete (közgyűlése), hogy – a (2a) bekezdés szerinti jogszabályok hatálya alá tartozó településképi szempontból kiemelt jelentőségű, egyedi településkép-védelem alatt álló terület kivételével – a településképi rendeletben állapítsa mega helyi önkormányzat illetékességi területén létesíthető reklámhordozók megjelenésének különös formai (műszaki) követelményeit.
A változás lényege, hogy a reklámhordozók számát nem korlátozhatja az önkormányzat, csak a megjelenésük különös formai (műszaki) követelményeit írhatja elő a településképi rendeletben.
A településkép védelméről szóló 20/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelet 26. § (1) bekezdése és a (2) bekezdés „és az (1) bekezdés eseteit kivéve semmilyen olyan közterületen elhelyezett tárgyon, melynek rendeltetéséhez az hozzá nem tartozik” szövegrésze a településképi törvényhez képest korlátozó rendelkezéseket tartalmaz, ezért ezen rendelkezések önkormányzati főépítész közreműködésével történő hatályon kívül helyezése indokolt.