Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2001.(X.1.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2001. 10. 01- 2017. 01. 30

Bicske Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. tv. (a továbbiakban Ktv) 4. §-ában kapott felhatalmazás és a Ktv. 49/H. §., 49/J. §-a és 49/M. §-a alapján – figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásnak egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. tv. 13. §. (2) bekezdésére is – az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1. §.


(1) E rendelet hatálya Bicske Város Önkormányzatának Polgármesteri hivatalában (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre terjed ki.


(2) A rendelet 6. §. (1) bekezdésében meghatározott szociális támogatások, azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a Hivataltól – illetve jogelőd szervezetétől – kerültek nyugállományba.


(3) A foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármester és alpolgármester tekintetében a rendelet 2. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

I.


Köztisztviselői juttatások, támogatások


2. §.


(1) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:


a) Helyi utazási kedvezményként a helyi közlekedés igénybevételéhez szükséges bérlet.


b) Lakhatási támogatások


ba./ lakás felújítási (komfortfokozat emelési) költségekhez kölcsön,

bb./ lakás bővítési költségekhez kölcsön,

bc./ lakásbővítési költségekhez történő – vissza nem térítendő – pénzbeli hozzájárulás

bd./ közmű díjakhoz történő – vissza nem térítendő – pénzbeli hozzájárulás,


c) Lakásépítési támogatások

ca./ kamatmentes kölcsön

cb./ lakás takarékpénztárnál kötött lakás előtakarékossági szerződés díjához történő – vissza nem térítendő – hozzájárulás,


d) lakásvásárlási támogatások

da./ kamatmentes kölcsön

db./ lakás takarékpénztárnál kötött lakás előtakarékossági szerződés díjához történő – vissza nem térítendő – hozzájárulás.


e) Szociális támogatások

ea./ rendszeres természetbeni szociális segély

eb./ rendkívüli pénzbeli szociális segély

ec./ beiskolázási támogatás


f) Családalapítási támogatások

fa./ egyösszegű – vissza nem térítendő – gyermekszületési támogatás

fb./ gyermekszületés esetén nyújtott természetbeni támogatás

g) Illetményelőleg


h) Üdülési hozzájárulás.


(2) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő jóléti juttatásokat biztosítja:


Magánnyugdíj-pénztári tagdíj kiegészítés


(3) A köztisztviselő részére az önkormányzat kulturális juttatásként az önkormányzati fenntartású kulturális, közművelődési intézmények kedvezményes látogatására szolgáló igazolványt biztosít.


(4) Az önkormányzat egészségügyi juttatásként a köztisztviselő részére szemüveg (kontaktlencse) készítésének díjához vissza nem térítendő hozzájárulást biztosít.

3. §.


A rendelet 2. §-ában meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a Jegyző egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

4. §.


(1) Kérelmére temetési segély illeti meg az elhunyt köztisztviselővel közös háztartásban élt közeli hozzátartozót, amennyiben az elhunytat nem nyilvánították a közszolgálat halottjává. Közeli hozzátartozónak minősülnek a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. §. b, pontjában meghatározott személyek.

(2) A temetési segély összege a tárgyévi költségvetési rendeletben kerül meghatározásra, kifizetését a Jegyző engedélyezi.


5. §.


(1) A köztisztviselőt a vele közös háztartásban élt közeli hozzátartozójának halála esetén kérelmére temetési segély illeti meg.


(2) A temetési segély összege a tárgyévi költségvetési rendeletben kerül meghatározásra, kifizetését a jegyző engedélyezi.


II.


A nyugállományú köztisztviselők támogatásával

kapcsolatos szabályok


6. §.


A nyugállományú köztisztviselő, az évi költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben biztosított szociális keret terhére, az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásokban részesülhet:


a) eseti szociális segély

b) jövedelem kiegészítés

c) temetési segély

d) kedvezményes étkeztetés

e) kedvezményes üdültetés

f) az önkormányzat által fenntartott kulturális-közművelődési intézmények szolgáltatásainak … (50) %-os díjfizetési kedvezménnyel történő igénybevétele.


(2) Záró rendelkezések


7.§.


(1) E rendelet – a 2. §. (1) bek. a./, e./, f./, h./ pontjai, és a bc/, bd/, cb./ db./ pontjai, továbbá a 2. §. (2) bek., valamint a 4. §. és az 5. §. kivételével – a kihirdetés napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2001. szeptember 1-től kell alkalmazni.


Ezzel egyidejűleg a többször módosított 14/1996. (VII. 1.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.








(2) A 7. §. (1) bekezdésben megjelölt paragrafusok hatálybalépéséről az önkormányzat külön rendeletben rendelkezik.




Bicske, 2001. szeptember 17.




            Szebényi Zsolt sk.                                                            Molnár Julianna sk.

               polgármester                                                                              jegyző