Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők és a polgármester vagyonnyilatkozatának kezeléséről

Hatályos: 2010. 12. 16- 2022. 11. 30

Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők és a polgármester vagyonnyilatkozatának kezeléséről1

2010.12.16.

Bicske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdésében biztosított jogkörében a helyi önkormányzati képviselők, és a polgármester vagyonnyilatkozatának kezeléséről a következő rendeletet alkotja:

I.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) E rendelet Bicske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete tagjaira, és vagyonnyilatkozatára terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában azonosító adatnak minősül a vagyonnyilatkozatban törvény által meghatározott adatkörrel kapcsolatos, illetve azt hitelt érdemlő módon igazoló adat.

II.

RÉSZLETEZŐ RENDELKEZÉSEK

Nyilvántartás, tárolás

2. § (1)2 A vagyonnyilatkozatokat a Város- és Vállalkozásfejlesztés Bizottság tartja nyilván és ellenőrzi. A bizottság felel azért, hogy az adatvédelmi szabályoknak megfelelően őrizzék, kezeljék és az abban foglaltakat – a nyilvános vagyonnyilatkozatok kivételével – más ne ismerhesse meg.

(2) A képviselő, polgármester saját, valamint hozzátartozója vagyonnyilatkozatát a bizottság elnökéhez kell benyújtani, aki írásban igazolja azok átvételét. A vagyonnyilatkozatot tartalmazó borítékokat névvel, nyilvántartási számmal kell ellátni, a hozzátartozói vagyonnyilatkozatot lezárt borítékban kell leadni és tárolni.

(3) Nyilvántartási szám képzése

a./ képviselő, polgármester esetében: a bizottság elnöke által meghatározott
(leadási) sorrendben a képviselők személyéhez igazodó, egytől kezdődő
sorszám a tárgyév évszámával (sorszám/évszám)
b./ hozzátartozó esetében: a képviselő saját sorszáma hozzátartozó egytől
kezdődő sorszámával és évszám (képviselő sorszáma/sorszám/évszám).
(4) A vagyonnyilatkozatokat, továbbá bármely kapcsolódó iratot az egyéb iratoktól elkülönítetten, az adatvédelmi szabályoknak megfelelően tűzbiztos lemezszekrényben kell őrizni. A bizottság elnöke gondoskodik a vagyonnyilatkozat Polgármesteri Hivatal épületében e célra rendelkezésre bocsátott, elkülönített zárt helyen való elhelyezéséről, a szekrény kulcsainak őrzéséről.
(5) A volt képviselő hozzátartozójának vagyonnyilatkozatát a képviselő megbízatásának megszűnését követő egy év elteltével a nyilvántartásból törölni kell.

Hozzáférhetőség

3. § (1)3 A képviselői, polgármesteri vagyonnyilatkozatokat – az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével – a Város- és Vállalkozásfejlesztés Bizottság Elnöke, akadályoztatása esetén az általa megjelölt bizottsági tag hozza nyilvánosságra. A betekintést valamennyi nyilvános vagyonnyilatkozatba egységes módon biztosítja. A betekintés a Polgármesteri Hivatal épületében, a bizottság elnöke (ill. általa megjelölt bizottsági tag) jelenlétében, előre egyeztetett időpontban történik.

(2)4 A Város- és Vállalkozásfejlesztés Bizottság Elnöke azonnal tájékoztatja az érintett képviselőt a nyilvános vagyonnyilatkozatba való betekintés megtörténtéről és a betekintő személyéről.

(3) A képviselő, polgármester hozzátartozójának nyilatkozata nem nyilvános, abba csak az ellenőrző bizottság tagjai tekinthetnek be az ellenőrzés céljából.

Ellenőrzési eljárás

4. § (1) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást a vagyonnyilatkozatot ellenőrző bizottságnál bárki kezdeményezheti. Az eljárás eredményéről az ellenőrző bizottság tájékoztatja a soron következő ülésén a képviselő-testületet.

(2)5 A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás során a Város- és Vállalkozásfejlesztés Bizottság felhívására a képviselő, polgármester köteles saját, illetve a hozzátartozója vagyonnyilatkozatában feltüntetett adatokra vonatkozó azonosító adatokat haladéktalanul írásban bejelenteni. Az azonosító adatokat csak a bizottság tagjai ismerhetik meg, azokat az eljárás lezárását követő nyolc napon belül törölni kell.

(3)6 A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás célja a vagyonnyilatkozatban foglaltak valóságtartalmának ellenőrzése, lefolytatásának a vagyonnyilatkozat konkrét tartalmára vonatkozó tényállítás esetén van helye.

Ha az eljárásra irányuló kezdeményezés nem jelöli meg konkrétan a vagyonnyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát, a Város- és Vállakozásfejlesztés Bizottság Elnöke felhívja a kezdeményezőt a hiány pótlására. Ha a kezdeményező 15 napon belül nem tesz eleget a felhívásnak, vagy ha a kezdeményezés nyilvánvalóan alaptalan, az Ügyrendi Bizottság az eljárás lefolytatása nélkül elutasítja a kezdeményezést.
(4) 7 A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megismétlésének ugyanazon vagyonnyilatkozat esetében csak akkor van helye, ha erre irányuló kezdeményezés új tényállítást (adatot) tartalmaz. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárásra irányuló – új tényállás nélküli – ismételt kezdeményezést a Város- és Vállalkozásfejlesztés Bizottság eljárás lefolytatása nélkül elutasítja.

III.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

5. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. december 1. napjával.

2

A bizottság elnevezését módosította a 22/2010. (XII. 20.) R 6. § Hatályos 2010. december 16-tól

3

A bizottság elnevezését módosította a 22/2010. (XII. 20.) R 6. § Hatályos 2010. december 16-tól.

4

A bizottság elnevezését módosította a 22/2010. (XII. 20.) R 6. § Hatályos 2010. december 16-tól

5

A bizottság elnevezését módosította a 22/2010. (XII. 20.) R 6. § Hatályos 2010. december 16-tól

6

A bizottság elnevezését módosította a 22/2010. (XII. 20.) R 6. § Hatályos 2010. december 16-tól

7

A bizottság elnevezését módosította a 22/2010. (XII. 20.) R 6. § Hatályos 2010. december 16-tól