Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

a gépjármű várakozóhelyek megváltásáról

Hatályos: 2009. 10. 19

Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

a gépjármű várakozóhelyek megváltásáról

2009.10.19.

Bicske Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) sz. Kormányrendelet (továbbiakban OTÉK) 42. § (2) és (11) bekezdése alapján a városban megvalósuló beruházások elősegítése céljából Bicske város településfejlesztése érdekében az alábbi rendeletet (továbbiakban Ör.) alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1)1 A rendelet hatálya kiterjed Bicske város közigazgatási területén belül lévő közutak, a közutak területén kívül egyéb közterületek területére, amennyiben az ott építkezéssel, rendeltetési mód-változással érintett építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, és a mellékletben előírt számú gépjármű várakozóhely (továbbiakban: parkoló) kialakítására saját területen belül műszakilag nincs lehetőség, továbbá azokra az építtetőkre, akik az új építés során meglévő, közterületi parkolót szüntetnek meg.

(2) A rendelet hatálybalépéséig még jogerős használatbavételi engedéllyel nem rendelkező ingatlanok építtetője legkésőbb a használatbavételi engedélyezési eljárás során köteles az (1) bekezdésben foglaltak fennállása esetén a rendeletben foglaltakat alkalmazni, az előírt számú parkolót megváltani.

(3) A parkoló(k) kialakítását az önkormányzat a közlekedési területen megvalósuló parkolók esetében az Ör. 3. § (1) bek. szerinti szerződés megkötésétől számított, legkésőbb 1 éven belül biztosítja.

(4)2

II. Fejezet

RÉSZLETEZŐ RENDELKEZÉSEK

A parkolók egyszeri megváltása

2. § (1)3 Az építtető a közterületen megváltott parkolóért díjat fizet, anyagilag hozzájárul a parkolóhelynek az önkormányzat által történő megvalósításához.

(2) Az egy parkolóra vonatkozó egyszeri megváltási díj összegét évente a Képviselő-testület határozza meg.

(3)4 Amennyiben az építés, átépítés, rendeltetés mód változás során az építményhez szükséges – korábban megváltott – parkolók száma csökken, a befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza, újabb építés esetén nem írható jóvá.

A megváltás módja

3. § (1) Az önkormányzat nevében a polgármester az építtetővel a parkoló(k) egyszeri megváltásáról szerződést köt.

(2) A megépített parkoló(k) az önkormányzat tulajdonát képezik.

A szerződéskötést megelőző eljárás

4. § (1) Az építtető az önkormányzatnál írásban terjeszti elő a kérelmét. A kérelem szándéknyilatkozatnak minősül. A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) - az igényelt parkoló(k) számát

b) - azt a célt, amellyel összefüggésben a parkoló(k) kialakítását kérik.

(2) Szerződéskötési szándék esetén a kérelem alapján a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Városfejlesztési Irodája a kérelmezőt a szerződéstervezet egyidejű megküldésével értesíti.

(3) Az önkormányzattal szerződő építtető a parkoló(k) egyszeri megváltási díját az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára a szerződés aláírásával egyidejűleg fizeti be.

A parkolóhelyek egyszeri megváltási összege és annak felhasználási módja

5. § Az e rendelet szerint megkötött szerződések alapján az építtetők által befizetett parkoló(k) egyszeri megváltási összegét és annak kamatait az önkormányzat kizárólag parkoló(k) létesítésére, fejlesztésére, fenntartására fordítja.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

6. § E rendelet 2004. április 01. napján lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a parkolóhelyek kialakításáról szóló 24/2002. (X. 1.) sz. annak 1. 2. sz. melléklete és az azt módosító 9/2003. (IV. 1.) sz. rendelete hatályát veszti.

1. melléklet a 12/2004. (IV. 1.) önkormányzati rendelethez

1. A beépítésre szánt területen az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához legalább az alábbi mennyiségű járművek részére járműtároló épülete(ke)t, vagy parkolóhely(eket), kell létesíteni:

2. Legalább egy személygépkocsi elhelyezési lehetőségéről kell gondoskodni

a) minden lakás és üdülőegység után

b) kereskedelmi egység árusító terének 0-100 m2-ig minden megkezdett 15 m2, e fölött pedig minden megkezdett 30 m2 nettó alapterülete után,

c) szálláshely szolgáltató épület minden vendégszoba-egység után

d) vendéglátó egység fogyasztóterének minden megkezdett 7 m2 nettó alapterülete után (beleértve a terasz, kerthelyiség területét is),

e) alsó- és középfokú nevelési-oktatási épület (bölcsőde, óvoda, alsó- és középfokú iskola) minden foglalkoztatója és/vagy tanterme után,

f) egyéb közösségi szórakoztató, kulturális épület (színház, filmszínház, koncert-, hangversenyterem, cirkusz, varieté stb.) minden megkezdett 5 férőhelye után,

g) egyéb művelődési építmények (múzeum, képtár, levéltár stb.) főhelyiségeinek minden megkezdett 50 m2 nettó alapterülete után,

h) sportlétesítmény, strand minden 7 férőhelye után,

i) igazgatási, ellátó, szolgáltató és nem fekvőbeteg-ellátó gyógykezelő építmény főhelyiségeinek minden megkezdett 15 m2 nettó alapterülete után,

j) egyéb épületek, rendeltetési egységek főhelyiségeinek minden megkezdett 30 m2 nettó alapterülete után,

k) minden jelentős zöldfelületet igénylő közösségi kulturális létesítmény (állatkert, növénykert, temető stb.) és közhasználatú park területének minden 500 m2-e után.

A fentiek alapján számított gépjármű-várakozóhelyek (parkolók) kialakíthatók a legfeljebb 500 m-en belüli parkolóházban, parkolás céljára kialakított magánterületen vagy a közterület közlekedésre szánt területe egy részének, illetőleg a közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával az út kezelőjének hozzájárulásával.
1

Mód.: 27/2007. (XII. 21.) R. 1. §-a. Hatályos: 2008. I. 1-től.

2

Hatályon kívül helyezte a 24/2009. (X. 19.) R. 3. § (2) bek. b) pontja. Hatályos: 2009. X. 19-től

3

Mód.: 27/2007. (XII. 21.) R. 2. §-a. Hatályos: 2008. I. 1-től.

4

Kiegészítette a 27/2007. (XII. 21.) R. 2. §-a. Hatályos: 2008. I. 1-től.