Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2005.(II.15.) önkormányzati rendelete

a középületeknek és közterületeknek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2005. 03. 30


Bicske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló 1995. évi LXXXIII. törvény 21. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:



A rendelet hatálya


1. §.


A rendelet hatálya Bicske város közigazgatási területén kiterjed azokra a középületekre, amelyeket a helyi önkormányzat által fenntartott közfeladatot ellátó intézmények feladatuk ellátása során használnak, valamint e rendelet 1. számú mellékletében felsorolt közterületekre.  A középületek jegyzékét az 1. sz. függelék tartalmazza.


Az európai zászló kitűzése


2. §.


Az 1. §-ban jelölt középületekre állandó jelleggel, szemből nézve a nemzeti zászlóhoz képest bal kéz felől, a nemzeti zászló rúdjáéval megegyező hosszúságú zászlórúdon ki kell tűzni  az európai zászlót.



Közterületek fellobogózása


3. §.


  1. Az magyar nemzeti zászlót az 1. számú mellékletben meghatározott közterületeken kell kitűzni:


a) március 15-én, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napján;

b) augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén;

c) október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napján;

d) Bicskei Napok rendezvénysorozat időtartama alatt.


(2) Az (1) bekezdésben felsorolt napokon  az 1. §-ban jelölt középületekre az európai zászló és a magyar nemzeti zászló mellé Bicske város zászlaját is ki kell tűzni.


(3) Ugyancsak a (2) bekezdésben meghatározott módon fel kell lobogózni minden, a város önkormányzatának tulajdonában lévő középületet, január hó 1. napján, Bicske várossá nyilvánításának napján.





4. §.


(1) A magyar nemzeti zászló és az európai zászló beszerzéséről a középület fenntartásáért felelős költségvetési szerv,  közterületek tekintetében a nemzeti zászló beszerzéséről Bicske Város Polgármesteri Hivatala (a továbbiakban: Hivatal) gondoskodik.


(2) Bicske város zászlajának beszerzése és megfelelő tárolása a Hivatal feladata.


(3) A nemzeti ünnepekről és a város napjáról történő méltó megemlékezés érdekében a fellobogózáskor tiszta, jó állapotban lévő zászlókat kell használni.




5. §.


(1) A közterületeken a zászlók kitűzésétaz ünnepet megelőző napon 16 óráig, a zászlók leszedését az ünnepnap elteltét követő 12 órán belül kell elvégezni.


(2) A közterületeken álló létesítményekre, különösen köz- és díszkivilágító berendezésekre zászlótartót csak úgy szabad felszerelni, hogy a létesítmény üzemeltetését, karbantartását ne akadályozza, balesetet ne okozzon.



6. §.


(1) Bicske város polgármestere (a továbbiakban: polgármester) a 3. §-ban. §. felsorolt ünnepeken kívül (jelentős városi rendezvénysorozatok időtartama alatt, valamint testvérvárosi delegáció fogadása idején) is elrendelheti Bicske város közterületeinek teljes vagy részleges fellobogózását.


(2) A közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni, valamint azt, hogy az esemény jellegétől függően, mely testvérvárosi zászló kitűzése szükséges, a polgármester határozza meg.


(3) A fellobogózás egyes útvonalakon vagy egyes útvonalak által határolt közterületekre is elrendelhető.


(4) Egyházak, társadalmi szervezetek, országos hatáskörű szervek jelentős események alkalmából kérhetik a polgármestertől a fellobogózás elrendelését, amennyiben vállalják annak költségeit.




7.  §.


Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint az ország és a város köztiszteletben álló, így különösen a Magyar Köztársaság közjogi méltóságai, a település országgyűlési képviselője, a Fejér Megyei Közgyűlés tagjai elhunyta, vagy tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti az önkormányzati tulajdonban lévő középületek, közterületek gyászlobogóval való fellobogózását, vagy az önkormányzat közterületen elhelyezett zászlórúdjaira a magyar nemzeti lobogó és Bicske város zászlajának felvonását, majd félárbócra eresztését.



Vegyes és záró rendelkezések


8. §.


(1) E rendelet 4. §. (3) bekezdésében vagy a zászló kitűzésére irányadó kormányrendeletben előírt rendelkezésektől eltérő méretű és minőségű, kopott, rojtosodott zászló kitűzése, vagy a rendszeres tisztítás, csere elmulasztása szabálysértésnek minősül és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.


(2) A szabálysértési eljárás lefolytatása Bicske Város Jegyzője hatáskörébe tartozik.




9. §.


E rendelet 2005. március 1. napján lép hatályba, mellyel egyidejűleg a középületeknek és közterületeknek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásáról szóló 24/2001. (VII.1.) rendelet hatályát veszti.




Bicske, 2005. február 14.







               Szántó János sk.                                                                 Molnár Julianna sk.

                 polgármester                                                                               jegyző

Mellékletek