Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2005. (VIII. 9.) önkormányzati rendelete

az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának és a lakóépületek környezete felújításának támogatásáról

Hatályos: 2005. 08. 09- 2022. 11. 30

Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2005. (VIII. 9.) önkormányzati rendelete

az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának és a lakóépületek környezete felújításának támogatásáról1

2005.08.09.

Bicske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdése alapján biztosított jogkörében eljárva – kapcsolódva a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter (a továbbiakban: miniszter) által meghirdetett LKFT-2005-LA-2 kódszámú pályázathoz – az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújításának támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS

1. § (1) A rendelet célja az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújításának, korszerűsítésének és az épületek környezete felújításának támogatása e rendelet 1. sz. mellékletét képező Pályázati kiírásban foglaltak szerint.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Bicske Városi Önkormányzat közigazgatási határain belül elhelyezkedő, iparosított technológiával épült társasházakra, lakásszövetkezeti épületekre.

(3) A támogatás szempontjából iparosított technológiával épült lakóépületeknek tekintendő a panel, a blokk, az alagútzsalu, az öntöttfalas, a vasbeton vázas és egyéb előregyártott technológia felhasználásával épült lakóépület.

II. Fejezet

RÉSZLETEZŐ RENDELKEZÉSEK

A pályázók köre

2. § Pályázatot nyújthatnak be lakásszövetkezetek és társasházi közösségek az iparosított technológiával épült – minimum 10 lakásos – épületek energiatakarékos felújításának elősegítésére és az épületek környezetének korszerűsítésére, felújítására.

Fontosabb pályázati feltételek

3. § (1) A pályázónak minden – a Pályázati kiírásban és a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter (a továbbiakban: miniszter) által meghirdetett pályázati útmutatóban megjelölt – adatot, információt és dokumentumot a pályázati anyagban szolgáltatnia kell. A miniszter által meghirdetett LKFT-2005-LA-2 kódszámú pályázat dokumentumai letölthetők az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (továbbiakban: Hivatal) honlapjáról2.

(2) A pályázat kétlépcsős. Első lépcsőben a lakásszövetkezetek és társasházi közösségek nyújtják be a pályázatokat az önkormányzat felé. Második lépcsőben az önkormányzat nyújtja be pályázatát a Hivatalhoz az állami támogatás elnyerésére olyan lakóépületek és környezetük felújításához, amelyek pályázatát az önkormányzat elfogadta. A pályázat tárgya minden esetben egy épület felújításának támogatása.

(3) Nem igényelhető támogatás a pályázat Hivatalhoz történőbenyújtása előtt már megkezdett beruházáshoz. A megkezdés időpontjának építési beruházás esetén az építési naplóba történt első bejegyzés időpontját, egyéb program esetén az első pénzügyi kifizetés időpontját kell tekinteni. Ugyanakkor a beruházás, a pályázó saját kockázatára, a pályázat Hivatalhoz történőbenyújtását követően megkezdhető.

(4) Támogatás csak akkor nyújtható állékonysági problémával rendelkező lakóépület energiatakarékos felújításához, korszerűsítéséhez, amennyiben e munkálatok a pályázati munkákkal egy időben, de a jelen pályázat keretében támogatott munkálatokat megelőzően elvégzésre kerülnek, és finanszírozásuk a pályázatnak nem képezi részét.

(5) Nem nyújtható támogatás olyan munkálatokra, amelyek nem eredményeznek kimutatható energia-megtakarítást, kivéve az 5. § (1) bekezdés c) pont alatti munkák (lakóépületek közvetlen környezetében lévő utak parkolók, játszóterek, parkok korszerűsítése).

(6) A társasházak a pályázatban tervezett felújításra, az államtól egyszeri vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. Amennyiben a pályázatban szereplőtől eltérő, pótlólagos költségek merülnek fel, akkor annak megfizetésére a társasház köteles, az nem növelheti az állami támogatás összegét.

(7) Nem nyújtható támogatás olyan társasház részére, akinek a közmű üzemeltetőkkel szemben fennálló tartozása van.

(8) Támogatás csak teljes épületre, vagy annak dilatációval határolt részére nyújtható.

A pályázattal elnyerhető támogatás

4. § (1) Az igényelt állami támogatás mértéke a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség maximum 1/3-a, de lakásonként legfeljebb 400.000 forint lehet.

A költségmegosztás a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség vonatkozásában a következő:
tulajdonos/ok minimum a bekerülési költség 2/3-a
központi költségvetés maximum a bekerülési költség 1/3-a, de
nem haladhatja meg a 400.000 Ft/lakás összeget
Az önkormányzat olyan pályázatot is benyújthat a Hivatal felé, melyhez az önkormányzat nem biztosít támogatást, de a lakástulajdonosok vállalják a bekerülési költség legalább 2/3-ának biztosítását saját erőként.
(2) A pályázó saját erejeként készpénz vehető figyelembe, melynek forrása lehet az épület felújítási alapja, a tulajdonosok egyszeri hozzájárulása, valamint bankhitel is.

Támogatható munkák köre

5. § (1) A pályázat révén támogatás az iparosított technológiával épített lakóépületek energia-megtakarítást eredményező felújítása és az épületek környezetének korszerűsítése, felújítása során elvégezhető alábbi munkálatokra igényelhető:

a) utólagos hőszigetelési feladatok:
1. nyílászárók szigetelése, cseréje, tető vagy pincefödém szigetelésével együtt,
2. homlokzat hőszigetelése;
b) épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, felújítása;
c) épület környezetének korszerűsítése, felújítása.
(2) Az (1) bekezdés szerinti munkálatok részletes tartalmát az e rendelet 1. sz. mellékletét képező a Pályázati kiírás határozza meg.

A pályázat benyújtása

6. § (1) A pályázatot a Pályázati kiírásban közölteknek megfelelően, hiánytalanul, azaz a pályázati formanyomtatvány minden kérdésére választ adva és az előírt dokumentumok csatolásával kell benyújtani.

(2) A pályázat kizárólag a Pályázati kiírás mellékletét képező formanyomtatványokon nyújtható be.

(3) A pályázat benyújtásának módját, helyét és határidejét a Pályázati kiírás határozza meg.

(4) A pályázónak a pályázat benyújtásakor 20.000,- Ft pályázati díjat kell fizetnie.

A pályázatok elbírálása

7. § (1) A hiánytalan tartalommal benyújtott pályázatokat a benyújtásuktól számított 5 napon belül az 3Város- és Vállalkozásfejlesztés Bizottság értékeli, jegyzőkönyvet készít.

(2) A pályázatoknak a Hivatalhoz történő felterjesztéséről az 4Város- és Vállalkozásfejlesztés Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

A szerződéskötés általános és pénzügyi feltételei

8. § (1) Sikeres pályázat esetén – a miniszter döntését követően – az Önkormányzat a társasházzal támogatási szerződést köt.

(2) A szerződés részletesen tartalmazza a támogatás pénzfelhasználásának, pénzeszközök kezelésének, a beruházás műszaki és gazdasági ellenőrzésének, és a beruházás utáni elszámolásnak a feltételeit.

(3) A támogatás folyósítása a készpénzben vállalt saját forrás és az állami támogatás arányában történik, a támogatási szerződésben meghatározott feladatok elvégzését követően.

(4) A támogatásban részesített beruházás műszaki tartalma a megvalósítás során a pályázathoz képest csak indokolt esetben és csak a Hivatal előzetes, írásos engedélyével módosítható. A műszaki tartalom módosítását a pályázónak írásban kell kezdeményeznie részletesen bemutatva és dokumentumokkal alátámasztva a módosítás okait és tartalmát.

(5) Amennyiben a pályázó a Hivatal engedélye nélkül tér el a pályázatában közölt műszaki tartalomtól, úgy a miniszter dönthet a támogatás csökkentéséről, teljes visszavonásáról, illetve a már folyósított támogatás visszafizetéséről.

(6) A támogatási szerződés megkötésének részletes feltételeit a Pályázati kiírás tartalmazza.

Egyéb rendelkezések

9. § (1) A Pályázati kiírás és annak mellékletei (adatlapok) a rendelettel együtt tartalmazzák a pályázat benyújtásához előírt összes feltételt. Egyéb, a rendeletben, a Pályázati kiírásban nem szabályozott kérdésekben az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet, valamint a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet előírásait kell alkalmazni.

(2) Az Önkormányzat, és a Hivatal megbízottja a pályázat benyújtását követően a pályázatban közölt adatokat a helyszínen is ellenőrizheti.

(3) Amennyiben a Hivatal a miniszter által meghirdetett pályázati útmutatóhoz értelmezést, illetve kiegészítést tesz közzé, a pályázat összeállításánál azt is figyelembe kell venni.

III. Fejezet

Záró és vegyes rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2022. december 1. napjával.

2

www.oleh.hu

3

Mód.: 16/2010. (X. 14.) R. 12. § a bizottság megnevezését. Hatályos: 2010. október 14-től.

4

Mód.: 16/2010. (X. 14.) R. 12. § a bizottság megnevezését: Hatályos: 2010. október 14-től.