Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2011.(II.1.) önkormányzati rendelete

egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről e g y s é g e s s z e r k e z e t b e n

Hatályos: 2011. 02. 01- 2017. 06. 27

Bicske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. tv. 44/A. § (2) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében, továbbá az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. sz. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdés a./ b./ pontjában kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeli el.


1. A rendelet hatálya


1. § (1) E rendelet hatálya Bicske Város közigazgatási területén a házasságkötést, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánó természetes személyekre terjed ki.


(2) A hivatali helyiségen kívül továbbá a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseményekért e rendeletben meghatározott díjat kell fizetni.

2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában:


  1. anyakönyvi esemény: házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése
  2. [1]hivatali helyiség: Bicske Város Önkormányzata által az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas, térítésmentesen biztosított helyiség a Városháza épületében a Bicske, Hősök tere 4. I. emeleti díszterem, valamint az anyakönyvvezető mindenkori irodája, továbbá a díszterem igénybevételének akadálya esetén a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár Petőfi Művelődési Központ helyisége.
  3. hivatali munkaidő: Bicske Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

3. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül

történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályai


3. § (1) Anyakönyvi esemény - a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével – hivatali munkaidőn kívül 14 órától 17 óráig, szombati napon 10 órától 18 óráig terjedő időszakban tartható a hivatali helyiségben.


(2) Hivatali helyiségeken kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. sz. törvényerejű rendelet 15/A. § (3) bekezdése alapján – a házasulók, illetve az élettársi kapcsolatot létesíteni kívánó felek írásban benyújtott kérelmére – a jegyző írásbeli engedélyével tartható, ha annak időpontja nem ütközik az (1) bekezdés szerinti helyiségekbe előjegyzett és felvett házasságkötések időpontjával.


(3) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha annak feltételei, méltósága, tekintélye, továbbá a személyes adatok és az anyakönyv védelme megfelelően, az anyakönyvi esemény hivatali helyiségben való megtartásához hasonló módon biztosított.

4. Az anyakönyvi eseményekért fizetendő díjak


[2]4. § (1) Az anyakönyvi eseményekért fizetendő díjakat a szándékbejelentést követő 15 napon belül kell befizetni az anyakönyvvezető által átadott és a bejelentő által átvett készpénzátutalási megbízáson, az Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának költségvetési számlájára.


(2) Az anyakönyvi esemény hivatali munkaidőn kívül lebonyolításának díja szertartásonként 15.000,-Ft + Áfa,


(3) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli lebonyolításának díja – az (5) bekezdésben foglaltak kivételével – szertartásonként: 30.000,- Ft +Áfa.


(4) A díj a (2)-(3) bekezdésben foglaltak együttes fennállása esetén szertartásonként 45.000,- Ft + Áfa.


(5) A házasságot kötni szándékozók, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók valamelyikének, vagy közeli hozzátartozójának közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén a szertartásnak hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása /szociális intézmény, lakás/ térítés mentes.

5. § (1) Az anyakönyvi esemény hivatali lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása esetén a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze helyett a


  1. hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül, eseményenként bruttó 10.000,-Ft díjazás illeti meg,
  2.  hivatali helyiségen kívül bruttó 15.000,-Ft díjazás illeti meg.


[3]5/A. § A házasuló, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni szándékozó felek a befizetett díj 80 %-át visszaigényelhetik, ha

  1. az anyakönyvi eseményt annak megtartása előtt legalább 15 nappal korábban a felek írásban lemondják,
  2. az anyakönyvi esemény megtartása a feleknek fel nem róható okból nem lehetséges, és az azt igazoló okiratot csatolják.


5. Záró rendelkezések


6. § Ez a rendelet 2011. február 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően lebonyolított anyakönyvi eseményekre kell alkalmazni.

         Tessesy Zoltán  sk.                                             dr. Bondar Klára  sk.

                        polgármester                                                              jegyző


Z Á R A D É K :

A rendeletet mai napon kihirdettem.

Bicske, 2011. február 1.


                          Dr. Bondar Klára sk.

                                  jegyző

[1]

Mód.: 5/2013. (III. 29.) R 1. §-a. Hatályos: 2013. április 1-jétől.

[2]

Mód.: 29/2011. (IX. 30.) R. 1. §. Hatályos: 2011. október 1-jétől.

[3]

A rendeletet 5/A. §-sal kiegészítette a 29/2011. (IX. 30.) R. 3. §-a. Hatályos: 2011. október 1-jétől.