Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2011. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyelet szervezetéről és működéséről

Hatályos: 2011. 04. 01- 2022. 11. 30

Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2011. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyelet szervezetéről és működéséről1

2011.04.01.

Bicske Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. tv. 1 §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Közterület fogalma: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy

önkormányzati tulajdonban álló terület, melyet rendeltetésének megfelelően bárki

használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a

közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét,

továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.

(2) Közterületi rend fogalma: a közterület rendeltetésszerű használatára, igénybevételére vonatkozó jogszabályok megtartása.

1. A Közterület-felügyelet szervezete és jogállása

2. § (1) Bicske Város Önkormányzata a város illetékességi területén a közterületek

rendjének és tisztaságának védelme érdekében Közterület-felügyeletet (továbbiakban: Felügyelet) működtet.

(2) A rendelet hatálya kiterjed e szerv közterület-felügyelői beosztásban dolgozó(k)-ra.

(3) A szervezet megnevezése:

Bicske Város Polgármesteri Hivatalának Közterület-felügyelete

Székhelye: 2060 Bicske, Kossuth tér 14.
(4) A közterület-felügyelet a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott szervezeti egységen (iroda) belül működik, alkalmazottai köztisztviselők. A közterület-felügyelő(k) felett a munkáltatói jogokat a jegyző gyakorolja.
(5) A felügyelet feladatkörében eljáró felügyelő hivatalos személy, szolgálati feladatait a jogszabályokban, illetve jogszabályok alapján, a szervezeti és működési szabályzatban, a munkaköri leírásban meghatározottak szerint látja(k) el.
(6) A felügyelő(k) feladatai(kat) őr- és járőrszolgálatban teljesíti(k).
A felügyelőt munkáltatója változó munkarendben és változó szolgálati helyen alkalmazhatja, feladatai ellátására pihenőnapon is kötelezhető.
II. Fejezet

2. A Közterület-felügyelet feladatköre

3. § (1) A Felügyelet ellátja a törvényekben, illetve más jogszabályokban és e rendeletben előírt feladatokat.

(2) Feladatai különösen:

a) Közterületek rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabályok előírásai betartásának valamint a közterületen folytatott engedélyhez kötött tevékenységek szabályszerűségének ellenőrzése.

b) Közterületek rendjét vagy tisztaságát védő jogszabályokba ütköző cselekmények elkövetésének megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése illetve szankcionálása.

c) A közterületen folytatott és engedélyhez vagy hozzájáruláshoz kötött tevékenységek szabályszerűségének ellenőrzése.

d) Vagyonvédelmi feladatok ellátása az Önkormányzat használaton kívüli vagy saját használatában lévő belterületi tulajdona vonatkozásában.

e) Jogellenes állapotjelzése, intézkedés kezdeményezése, ha a szükséges eljárás más hatóság (szerv) hatáskörébe tartozik.

f) Közreműködés az önkormányzati rendeletek végrehajtásának ellenőrzésében.

g) Közreműködés az állategészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában.

h) Közreműködés a közterület, az épített és természeti környezet védelmében.

(3) A Felügyelet közlekedésrendészeti feladatai különösen:

i) a rendőrhatóság értesítése mellett – a közúti közlekedések szabályairól szóló jogszabályban foglalt esetekben és felhatalmazás alapján – a közút kezelőjének megbízásából a járművek közterületről való eltávolítása iránti intézkedés.

j) a közút kezelőjének megbízása alapján a közterületen tárolt üzemképtelen járművek eltávolítása iránti intézkedés.

(4) A Felügyelet feladatai ellátása érdekében együttműködik:

k) a helyi rendőrkapitánysággal.

l) egyéb állami ellenőrző szervek, különösképpen a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségével, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Móri, Bicskei Kistérségi Népegészségügyi Intézetével.

m) a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal.

n) feladatai ellátásához segítséget nyújtó egyéb szervekkel.

3. A Közterület-felügyelet intézkedései

4. § (1) A felügyelő intézkedése során:

a) figyelmeztet, felszólít;

b) a helyszínen bírságot alkalmaz;

c) feljelentést tesz;

d) a szabálysértés tárgyát képező dolgokkal kapcsolatban az árukat visszatartja;

e) a szabálysértés elkövetésével érintett jármű vezetőjét feltartóztathatja.

(2) A felügyelőt intézkedési kötelezettség terheli:

a) hatáskörébe tartozó szabálysértés;

b) bűncselekmény, vagy a közrendet, a polgárok személyét, vagy javait fenyegető veszélyhelyzet észlelése esetében.

(3) A felügyelő jogosult:

a) jogszabályban a felügyelet részére előírt hatósági ellenőrzéseket végezni;

b) a nem hatáskörébe tartozó szabálysértés észlelése esetén a szükséges intézkedések kezdeményezésére.

(4) A felügyelő több lehetséges intézkedés közül azt az intézkedést köteles választani, amely az érintettre a legkisebb korlátozással, sérüléssel, károkozással jár.

(5) A felügyelő intézkedési jogkörében nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával.

(6) A felügyelő szolgálaton kívül csak akkor intézkedhet, ha a szolgálatban lévő felügyelőnek kell segítséget nyújtani úgy, mint hivatalos személy támogatója. A szolgálaton kívül fellépő felügyelő intézkedése jogszerűségének elbírálására a szolgálatban lévő felügyelőre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

(7) A felügyelő köteles a hozzáfordulóknak a tőle elvárható segítséget, illetve felvilágosítást megadni.

(8) Szolgálati intézkedések végrehajtása során a felügyelő a számára kijelölt illetékességi

területét csak utasításra, vagy a munkaköri vezető engedélye alapján, illetve végszükséglet esetén hagyhatja el.

4. A felügyelői intézkedések eljárási szabályai

5. § (1) A figyelmeztetés, felszólítás az a felügyelői intézkedés, melynek során a felügyelő szabálysértés észlelése, vagy szabálysértés elkövetéséhez vezető magatartás megszüntetése érdekében személy(eke)t jogsértő tevékenységük abbahagyására szólít fel szóban vagy írásban, és felhívja a figyelmüket, hogy a jövőben tartózkodjanak a jogsértő, vagy jogsértésre vezető magatartás tanúsításától.

(2) Írásbeli felszólítás az a felügyelői intézkedés, amikor egy-egy szerv, intézmény, vagy magánszemély részéről tapasztalható akár egyedi, akár általános jelleggel a közterületi rendet vagy tisztaságot védő rendelkezések megsértése esetén foganatosítanak.

(3) A felügyelő a vonatkozó jogszabályokban kapott felhatalmazás alapján, a hatáskörébe tartozó szabálysértések tettenért elkövetőivel szemben helyszíni bírságot szabhat ki. A kiszabható helyszíni bírság összegét a hatályos szabálysértési törvény, továbbá önkormányzati rendelet határozza meg.

a) Az intézkedés során közölni kell a jogszabály megszegőivel a megállapított szabálysértést és azt, hogy a felügyelő milyen összegű helyszíni bírságot szab ki.

b) A gépjárművel elkövetett szabálysértés miatt a helyszíni bírságot a járművezetővel szemben a távollétében is ki lehet szabni. Ekkor a jármű feltalálási állapotát a 6. §-ban foglalt módon rögzíteni kell. A szabálysértés elkövetésének tényéré és a helyszíni bírság összegére vonatkozóan a járművön jól láthatóan el kell helyezni az erre vonatkozó figyelmeztetés, szankció tényét, a befizetés szabályait és a jogorvoslat lehetőségét.

(4) Azt a dolgot, amelynek elkobzását a szabálysértésekről szóló jogszabályok kötelezővé, illetve lehetővé teszik, az előállított szabálysértővel együtt, vagy átvételi elismervény ellenében kell visszatartani és az illetékes szabálysértési hatósághoz beszállítani a feljelentés egyidejű megtétele mellett. Az átvételi elismervényt 3 példányban kell elkészíteni, mely tartalmazza az elkövető személyi adatait, tételesen a visszatartott dolog leírását, mennyiségét, becsült értékét.

(5) A felügyelő a helyi közúton jogosult feltartóztatni a köztisztasági szabályokat megszegő, továbbá a táblával jelzett behajtási tilalmat vagy korlátozást megszegő járművet.

5. A feladat ellátásának szabályai

6. § (1) A közterület-felügyelő feladatát az országosan egységes egyenruhában végzi.

(2) A közterület-felügyelő szolgálata teljesítésekor egyenruhájára (mellrészen,

baloldalt) kitűzve viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt. Az egyenruha karjelzésén „Bicske Város Közterület-felügyelete" felirat látható.

(3) A közterület-felügyelőt szolgálati igazolvánnyal kell ellátni, amellyel intézkedés előtt magát igazolni köteles.

(4) A közterület-felügyelő vagyonvédelmi feladatainak teljesítése során az épületet, építményt lezárhatja, megakadályozhatja, hogy oda illetéktelen személy belépjen és az illetéktelenül ott tartózkodókat eltávolíthatja.

Záró rendelkezések

7. § (1) A közterület-felügyelői intézkedések végrehajtásának módját és eszközeit a 43/1999. (XI. 26.) BM. rendelet szabályozza.

(2) A helyszíni bírságolás részletes szabályairól a 10/2000. (II. 23.) BM. rendelet rendelkezik.

(3) A közterület-felügyelők egészségi, fizikai és pszichikai alkalmassági követelményeit a 78/1999. (XII. 29.) EüM-BM. együttes rendelete szabályozza.

(4) A közterület-felügyelők egyenruha-ellátásáról, a felügyelői jelvényről és szolgálati igazolványról a 46/1999. (XII. 8.) BM. rendelet rendelkezik.

8. § Ez a rendelet 2011. április 1. napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte 2022. december 1. napjával.