Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2011.(X.25.) önkormányzati rendelete

Bicske város helyi jelentőségű természeti területeinek és értékeinek védetté nyilvánításáról és a természetvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2011. 10. 25

Bicske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1), a 16. § (1) bekezdése és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdés b) pontja értelmében, valamint a természeti értékek védelmére vonatkozó jogszabályok előírásaival és a védelem szakmai követelményeivel összhangban az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja.


A rendelet célja


1. § Jelen rendelet célja, hogy

a) a kiemelt oltalmat igénylő földtani, víztani, növénytani, állattani, tájképi és kultúrtörténeti szempontból vagy más közérdekből védelemre érdemes helyi természeti területek és értékek körét megállapítsa és azokat védetté nyilvánítsa,

b) jogi eszközöket biztosítson a természetvédelem helyi szintű szabályainak megállapításával a város területén található természetvédelmi területek és értékek megőrzéséhez és fenntartható fejlesztéséhez,

c) elősegítse a város természeti területei és értékei jellegzetességeinek, növény- és állatvilágának, földtani, víztani, valamint tájképi és kultúrtörténeti értékeinek megőrzését illetve kutatását, oktatási és ismeretterjesztési célú hasznosítását,

d) előmozdítsa a társadalom bevonását a természeti területek és értékek hatékony megőrzésébe és a széleskörű szemléletformálásba.


Alapfogalmak


2. § E rendelet alkalmazásában:

a) környezeti elem: a föld, a levegő, a víz, az élővilág, valamint az ember által létrehozott épített (mesterséges) környezet, továbbá ezek összetevői;


b) természeti erőforrás: a – mesterséges környezet kivételével – társadalmi szükségletek kielégítésére felhasználható környezeti elemek vagy azok egyes összetevői;

c) természeti érték: a természeti erőforrás, az élővilág és a fennmaradásához szükséges élettelen környezete, valamint más, természeti erőforrásnak nem minősülő környezeti elem, beleértve a védett természeti értéket is;

d) természeti terület: valamennyi olyan földterület, melyet elsősorban természet közeli állapotok jellemeznek;

e) védett természeti érték (természetvédelmi érték): e rendelet vagy más jogszabály által védetté, fokozottan védetté nyilvánított - kiemelt természetvédelmi oltalomban részesülő - élő szervezet egyede, fejlődési alakja, szakasza, annak származéka, illetőleg az élő szervezetek életközösségei, továbbá barlang, ásvány, ásványtársulás, ősmaradvány;

f) védett természeti terület: e rendelet vagy más jogszabály által védetté vagy fokozottan védetté nyilvánított (kiemelt természetvédelmi oltalomban részesülő) földterület;


A rendelet hatálya

3. § (1) Jelen rendeletben meghatározott természetvédelemi szabályokat kell alkalmazni (a természetvédelmét szabályozó országos hatályú jogszabályokban foglaltakon túlmenően) Bicske város közigazgatási területén az országos védelem alatt nem álló, de ritkaságuk, különlegességük miatt értékes – jelen rendelettel védetté nyilvánított, illetve más jogszabály által helyi védettség alá helyezett - természeti területekre és értékekre.

(2) Bicske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete jelen rendelettel védetté nyilvánítja a rendelet 1. számú mellékletében – helyrajzi szám szerint - felsorolt természeti területeket és értékeket.

(3) Jelen rendelet 1. számú mellékletében felsorolt helyi jelentőségű védett természeti területek és értékek térképi ábrázolását e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.



Természetvédelmi területek, értékek védetté nyilvánítása

4. § (1) A kiemelt oltalomra érdemes helyi jelentőségű természeti terület illetve érték védetté nyilvánításáról Bicske Városi Önkormányzat  Képviselő-testülete alkot rendeletet

(2) A védetté nyilvánítási eljárás magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kezdeményezésére, illetve hivatalból indulhat el.

(3) A védetté nyilvánítási eljárást a bejelentés illetve javaslat Polgármesteri Hivatal általi kézhezvételt követő 30 napon belül meg kell kezdeni. A védetté nyilvánítási eljárást a vonatkozó jogszabályok rendelkezései alapján kell lefolytatni.

(4) A helyi jelentőségű terület és érték védetté nyilvánítását megelőző eljárás előkészítése és lefolytatása a jegyző feladata.

Általános természetvédelmi előírások


5. § (1) A helyi védettségű természeti területek illetve a természeti értékek védelme érdekében a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény és vonatkozó egyéb országos hatályú jogszabályok előírásain túlmenően az alábbi szabályok betartása kötelező:

          Tilos:

a) tűzgyújtás, kivéve környezetvédelmi hatósági engedély megléte esetén;

b) a forgalom elől elzárt, szilárd burkolattal el nem látott útnak nem minősülő területekre gépjárművel behajtani, illetve az útként nyilvántartott ingatlan szilárd burkolattal el nem látott területén gépjárművel megállni és várakozni;

c) a természeti területeket és értékeket érintő útszakaszokon az út téli csúszásmentesítését a fákat károsító módon végezni;

d) egyéb, a természeti területet és értéket bármilyen módon veszélyeztető, illetve károsító tevékenység végzése.

e) növényvédő szer és műtrágya környezetbe juttatása, (kivéve, ha a tevékenység a park egészének védelmét szolgálja)

(2) A természetvédelmi területekre és értékekre vonatkozó egyéb előírások tekintetében a helyi jelentőségű természetvédelmi terület vagy érték természetvédelmi kezelési tervében foglaltakat kell alkalmazni. A természetvédelmi kezelési terv összesítő részét jelen rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(3) Azon természeti területek és értékek, amelyek vonatkozásában természetvédelmi kezelési terv nem készült, illetve a természetvédelmi kezelési tervben nem szabályozott kérdésekben a természet védelméről szóló 1996. LIII. törvény illetve vonatkozó egyéb országos hatályú jogszabály rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(4) Azokra a helyi jelentőségű védett természeti területekre, melyek nem rendelkeznek kezelési tervvel, e rendelet hatálybalépését követő 5 éven belül Bicske Város Önkormányzata kezelési tervet készíttet.

(5) A helyi jelentőségű védett természetvédelmi területek természetvédelmi kezelési tervét legalább 10 évenként felül kell vizsgálni.

A védett természeti területek és értékek állapotának felülvizsgálata


6. § (1) Az önkormányzat jogosult a védett természeti terület és érték állapotára vonatkozóan tájékozódni és ellenőrizni azt, hogy a terület kezelője jelen rendeletben és a kezelési tervben meghatározottak alapján kezeli a természetvédelmi területet és értéket.

(2) A terület kezelőjének jelentést kell készítenie:


a) minden naptári év végén a terület természeti állapotáról, az élőhelyen bekövetkezett változásokról,

b) minden rendkívüli természeti eseményről,

c) alkalmi jellegű, a területre nézve új botanikai, zoológiai észlelésekről,

d) negatív antropogén hatásokról,

e) a kezelési terv végrehajtásáról és az abban foglalt kezelések meghiúsulásáról, annak okairól.


(3) A terület kezelője a (2) bekezdés szerint készített jelentést köteles megküldeni minden év január 31-ig az önkormányzatnak.

(4) A helyi jelentőségű védett természeti területek és értékek állapotát és annak változásait folyamatosan figyelemmel kell kísérni. A rendszeresen végzett ellenőrzés célja az, hogy a város természeti értékeinek állapotáról és a védelem érdekében szükséges teendőkről a Képviselő-testület és a település lakosságát tájékoztassák.

(5) A helyileg védett természeti területek és értékek állapotának figyelemmel kísérése, illetve a 10 évenkénti felülvizsgálat elvégzése a jegyző kötelezettsége.

A védett természeti területek és értékek kezelésének anyagi alapja

7. § (1) A védett természeti területek és értékek megóvását, őrzését, fenntartását, kezelését, valamint helyreállítását – a természetvédelmi hatósági jogkör gyakorlójának irányításával – a természetvédelmi terület vagy érték tulajdonosa, kezelője látja el.

(2) Jelen rendeletben meghatározott, a rendes gazdálkodás körébe tartozó tevékenység anyagi fedezetét a természetvédelmi terület vagy érték kezelője biztosítja. A rendes gazdálkodás körét meghaladó, a természet értékeinek megóvását szolgáló feladatok ellátásának anyagi fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell előirányozni.

(3) A természetvédelmi hatóság részéről kiszabott bírságokból befolyt összeget az érintett természeti érték kezelésére, fenntartására, helyreállítására kell fordítani.

Szabálysértés, természetvédelmi bírság


8. § (1) Aki védett természeti értéket részben vagy egészben megsemmisít, megrongál, rendeltetéstől eltérően használ, illetve a védett természeti értékre vonatkozó engedélyhez kötött tevékenységet engedély nélkül végez – amennyiben cselekménye súlyosabbnak nem minősül – szabálysértést követ el és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2)     Az okozott kár megtérítésére a Polgári Törvénykönyv megfelelő szabályai az irányadók.

(3)     Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a közterület-felügyelő a szabálysértővel szemben 3.000,- Ft-tól 20.000,- Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, illetve szabálysértési eljárást kezdeményezhet.


Egyéb rendelkezések

9. § (1) A védett természeti területeket és értékeket el kell látni jellegüknek megfelelő, „Természetvédelmi Terület” feliratú és a látogatók útbaigazítását szolgáló tájékoztató táblákkal.

(2) A „Természetvédelmi Terület” feliratú táblákat a védett természeti terület határainál, a közlekedésre kijelölt utak mentén kell elhelyezni.

(3)Az (2) bekezdésben meghatározott táblák elkészíttetése, kihelyezése, karbantartása a terület kezelőjének, használójának a feladata.

(4) A helyi természetvédelmi tevékenység irányítása, összehangolása és ellenőrzése a jegyző feladata.

(5) Jelen rendeletben helyi védetté nyilvánított természeti területek és értékek az Európai Közösségek jogi aktusaiban meghatározott védettségi kategóriáinak egyikébe sem lettek besorolva.

(6) Jelen rendelet 2011. október 25. napján lép hatályba, a természetvédelmi területek és értékek tekintetében azt követően kell alkalmazni.




                          Tessely Zoltán                                                          dr. Bondar Klára

                           polgármester                                                                     jegyző



Z Á R A D É K :

A rendeletet mai napon kihirdettem.

Bicske, 2011. október 25.


                         dr.Bondar Klára

                                 jegyző


Mellékletek