Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2015.(XII.2.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2021. 04. 23- 2024. 03. 16

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2015.(XII.2.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete „a vízgazdálkodásról” szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a „Magyarország helyi önkormányzatairól” szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály véleményének kikérésével, a Fejér Megyei Önkormányzat állásfoglalásával a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Bicske Város Önkormányzata e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez a településen.

2. § A közszolgáltatás kiterjed

  • 1. az ingatlanokon keletkező, közműpótló létesítményben összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,
  • 2. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.

3. § A közszolgáltatással érintett terült: Bicske Város Önkormányzat közigazgatási területe.

4. § [1] Bicske Város Önkormányzat teljes közigazgatási területén a közszolgáltatás teljesítésére jogosult és kötelezett közszolgáltató az EUROMAX 2005 Kft. székhelye: 8093 Lovasberény, József A.u.7. adószám: 13420642-2-07, (továbbiakban: Közszolgáltató) végzi az önkormányzattal megkötött közszolgáltatási szerződés szerint.

5. § Az ártalmatlanítás céljából történő átadási hely: Bicske, Kanizsai u. 0121/1 és a 0122 hrsz., amelyen a közszolgáltató az ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles elhelyezni.

2. A közszolgáltatás ellátása

6. § A közszolgáltatás teljesítésére a közszolgáltató köteles rendelkezésre állni, amely rendelkezésre állás alapján közszolgáltatási jogviszony jön létre a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között.

7. § A közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről szóló tájékoztatóját székhelyén köteles ügyfélfogadási idejében hozzáférhetővé tenni, valamint a tájékoztató egy példányát Bicske Város Polgármesteri Hivatalába kifüggesztés céljából köteles eljuttatni.

8. § (1) A közszolgáltatás vonatkozásába az ingatlantulajdonos köteles:

  • 1. nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről a közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján évente legalább egy alkalommal gondoskodni,
  • 2. a közszolgáltatás díját megfizetni,
  • 3. a közszolgáltatás ellátásához a közszolgáltatóval egyeztetett időpontban magának vagy megbízottjának rendelkezésre állni.

(2) A közszolgáltatás vonatkozásában az ingatlantulajdonos joga:

  • 1. a közszolgáltató tevékenységével kapcsolatos panaszát Bicske Város Polgármesteri Hivatalában előadni,
  • 2. a közszolgáltatás megrendelését követő 12 órában a közszolgáltatásra vonatkozó megrendelést díj megfizetésének kötelezettsége nélkül visszamondani.

9. § (1) A közszolgáltató köteles:

  • 1. a közszolgáltatás ellátásához rendelkezésre állni,
  • 2. a közszolgáltatást igénybe vevőkről nyilvántartást vezetni,
  • 3. az ingatlantulajdonos írásbeli vagy telefonos bejelentése alapján egyeztetni a szennyvíz elszállításának időpontjáról,
  • 4. a közszolgáltatási kötelezettségének az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 96 órán belül eleget tenni, és a szennyvizet elszállítani, kivéve, ha alaposan feltételezhető, hogy ismeretlen összetételű szennyvíz veszélyes hulladéknak tekintendő.

(2) A közszolgáltató joga:

  • 1. a közszolgáltatási díj meg nem fizetése esetén fizetési felszólítást küldeni, ennek sikertelensége esetén végrehajtási eljárást kezdeményezni,
  • 2. nettó 628 Ft alapdíjat kiszámlázni az ingatlantulajdonos részére, amennyiben az ingatlantulajdonos vagy megbízottjának magatartása az előre egyeztetett időpont teljesítése ellenére nem teszi lehetővé a közszolgáltatás teljesítését.

10. § (1) A közszolgáltatást az ingatlantulajdonos írásban vagy elektronikus levélben vagy telefonos bejelentés alapján jogosult megrendelni.

(2) A megrendelés során köteles az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződés elkészítéséhez szükséges adatokat közölni.

(3) A megrendelés során kötelezően közlendő adatok:

  • 1. ingatlantulajdonos neve,
  • 2. ingatlantulajdonos születési helye,
  • 3. ingatlantulajdonos anyja neve
  • 4. ingatlantulajdonos lakcíme,
  • 5. ingatlantulajdonos telefonos és elektronikus elérhetősége,
  • 6. közszolgáltatással érintett ingatlan címe,
  • 7. az az időpont vagy időtartam, amely az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatás elvégzésére a legkedvezőbb.

11. § (1) A megrendelés alapján a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között közszolgáltatási szerződés jön létre. A szerződést a felek írásban kötelesek rögzíteni.

(2) A közszolgáltatási szerződés kötelező tartalmi elemei:

  • 1. közszolgáltató elnevezése, székhelye, adószáma,
  • 2. az ingatlantulajdonos neve, születési helye, anyja neve és lakcíme,
  • 3. a közszolgáltatással érintett ingatlan lakcíme,
  • 4. a közszolgáltatás megrendelésének napja,
  • 5. a közszolgáltatási szerződés teljesítésének napja,
  • 6. a közszolgáltatás díja és megfizetésének határideje és feltételei,
  • 7. szerződésszegésre vonatkozó jogkövetkezmények.

12. § [1] [2][3] (1) A közszolgáltatás díja kéttényezős díj, amely az alapdíjból (nettó 1.913,- Ft) és az ürítés díjából (nettó 685,- Ft) áll és teljes összege nettó 2.598,- Ft szippantott köbméterenként.

13. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatás nyújtása céljából jogosult kezelni az ingatlantulajdonosnak a Vgt. 44/C. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott adatait.

(2) A Közszolgáltató az (1) bekezdésben meghatározott adatokat – amennyiben e rendelet kivételt nem tesz – a közszolgáltatási szerződés létrejöttének időpontjától a közszolgáltatási szerződés megszűnésének időpontjáig kezeli.

(3) A (2) bekezdéssel ellentétben, amennyiben az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatási szerződés megszűnésének időpontjában a Közszolgáltatóval szemben, közszolgáltatási díjhátraléka áll fenn, a Közszolgáltató az adatokat a hátralék, valamint a késedelmi kamat és a felmerült költségek összegének megtérüléséig, de legkésőbb a Vgt. 44/E. § (4) bekezdésében meghatározott időpontig tartja nyilván és kezeli.

A Közszolgáltató belső szabályzatában köteles megteremteni és fenntartani az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodni az adatok biztonságáról, meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

(5) Az adatkezelést a Közszolgáltató azon munkavállalói végzik, akiknek az adatkezelés, feldolgozás és nyilvántartás a munkaköri feladatai közé tartozik. Az adatkezelést végzők e tevékenységüket úgy folytatják, hogy az adatokhoz az arra jogosulatlan személyek ne férjenek hozzá, ne ismerhessék meg.

(6) A Közszolgáltató a közszolgáltatás kapcsán rendelkezésére bocsátott adatokat kizárólag a közszolgáltatás biztosítása céljából használja fel, azokat harmadik személy részére tovább nem adja.

14. § (1) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevétele alól, amennyiben beépített, de nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik.

(2) Üdülőként nyilvántartott vagy időlegesen használt ingatlan esetén az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást évente legalább egyszer köteles igénybe venni.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltak tényét és a közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos változást be kell jelenteni a közszolgáltatónál a változás tényének napját követő 15 napon belül.

3. Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet 2015. december 15. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról. szóló 5 /2014. (II. 27.) önkormányzati rendelete.


[1] A 12. § a Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IV. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.