Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2015.(XII.2.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról

Hatályos: 2017. 04. 13- 2020. 12. 31

Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 10. § (2) bekezdésében és 48. § (4) bekezdés b) pontjában, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény, a 88. §. (4) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Mötv. 13. § (1) bekezdés 5., pont meghatározott feladatkörében eljárva  a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály véleményének kikérésével, a Fejér Megyei Önkormányzat állásfoglalásával a következőket rendeli el:


1. Ingatlanok és közterületek tisztántartása



1. § (1) Az, aki a közterületet használja (pl.: árusítás, építési anyag tárolás, építési és szerelési munkák) köteles az általa használt terület és annak 10 méteres környezetét tisztán tartani, az árusításból keletkező hulladék gyűjtéséről és elszállításáról saját költségén gondoskodni.

(2) Nyílt piac és vásártér területének folyamatos tisztántartásáról, az ott keletkezett hulladék elszállításáról, a téli síkosság elleni védelméről, a hóeltakarításról a piac üzemeltetője köteles gondoskodni. A nyílt piac vásártér bejáratától számított 30 méteren belül a közterület tisztántartása a piac üzemeltetőjének a kötelezettsége.

(3) Vegyes tulajdon esetén az ingatlant határoló közterületek tisztántartásáról a tulajdoni hányad arányában kötelesek gondoskodni a tulajdonosok (használók). Mulasztás esetén a társasház képviseletét ellátó személyen vagy jogi személyen keresztül kell eljárni.

(4) Ha a közterületen történő szállítás során a közterület szennyeződik (olajfolyás, sárfelhordás, anyagszóródás) a szennyeződést előidéző köteles azonnal gondoskodni annak eltávolításáról.

(5) Amennyiben a szennyeződést előidéző személy kiléte ismeretlen, úgy a szennyeződés megszüntetése a közterület kezelőjének a feladata.

2. § A tulajdonos köteles gondoskodni az építkezés, bontás, tatarozás, épületek felújítása során keletkező szilárd hulladék, törmelék, sitt folyamatos összegyűjtéséről és legkésőbb a munkálatok befejezését követő 30 napon belüli kiszállításáról a városi lerakóhelyre.

3. § (1) Az ingatlan előtti járda tisztántartásáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni még akkor is, ha az ingatlan beépítetlen vagy lakatlan.

(2) Az ingatlan előtti közterületen az útpadkától a zöldfelület, az út melletti árok tisztántartása, fű lekaszálása, kapubejáróban lévő áteresz tisztántartása, járda tisztántartása és télen a síkosság mentesítése a közterülettel határos ingatlantulajdonos kötelessége.

(3) A hó eltakarítást és a síkosság elleni védekezést szükség szerint a biztonságos közlekedés követelményeinek megfelelően, a környezetvédelmi előírásoknak és az útburkolat megóvásának figyelembevételével kell elvégezni. Környezetvédelmi szempontból veszélytelen szóróanyagot (fűrészpor, homok, faforgács, bazalt vagy dolomit zúzalék) lehet használni.

(4) A közterületek közüzemi tisztítása nappal és éjszakai időben korlátozás nélkül végezhető.

(5) A madarak fészkelőhelyei alatti közterületnek a szennyeződéstől való megtisztítása a fészkelőhely ingatlantulajdonosának kötelessége.



2. Avar és kerti hulladék nyílttéri égetése


4. § (1) A kerti hulladékot (avar, falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradvány) elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

(2) Amennyiben a kerti hulladék komposztálása nem lehetséges, a zöld hulladék elszállítását a Zöld Bicske Kft. Bicske Város Önkormányzatával megkötött szerződésben foglaltak szerint szállítja el.

5. § Az avar és kerti hulladék égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha eltávolítása, hasznosítása más módon nem lehet


6. § (1) Égetni csak a megfelelően előkészített, száraz kerti hulladékot szabad – az emberi egészséget legkevésbé károsító módon – vagyoni és személyi biztonság figyelembevételével lehet.

(2) [1]Az avar és a kerti hulladék égetést kizárólag március 1-től május 31-ig és szeptember 1-től november 30-ig pénteki munkanapokon 10:00 és 19:00 óra között lehet elvégezni


3. Záró rendelkezések



7. § (1) Jelen rendelet 2015. december 5. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a köztisztaságról, a parkok és fák védelméről szóló 32/2004.(V.1.) önkormányzati rendelet





               Pálffy Károly.                                                                        dr. Révész Zoltán.

               polgármester                                                                                  jegyző


Z Á R A D É K :

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Bicske, 2015. december 2.


                                                                                              Dr. Révész Zoltán

                                                                                                          jegyző                                                                


[1]

Módosította a 15/2017. (IV.12.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2017. április 13-tól.