Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017.(VI.28.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívül és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 06. 29

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában


a) hivatali munkaidőn a Bicskei Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában a hivatal általános munkarendjeként meghatározott időszakot,

b) hivatali helyiségen a 2060 Bicske, Hősök tere 4. szám alatti ingatlanon található épület helyiségeit

kell érteni.

2. § (1) A hivatali munkaidőn és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként díjat kell fizetni. A díjat a házasságkötési vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék bejelentését követő 5 napon belül kell megfizetni készpénz átutalási megbízáson vagy átutalással a Bicskei Polgármesteri Hivatal számlájára.

(2) A házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali munkaidőn kívül történő lebonyolításáért fizetendő díja 15.000,-Ft + Áfa.

(3) A házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívül történő lebonyolításáért fizetendő díja 30.000,- Ft +Áfa.

(4) A házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő lebonyolításáért fizetendő díja 45.000,- Ft +Áfa.

(5) A (3) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni a házasulók, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők valamelyikének orvos által igazoltan közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén.

(6) A házasulók, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők jogosultak a (2)-(4) bekezdés szerint megfizetett díj 80 %-ának visszaigénylésére, ha

a) a házasságkötést, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését a házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése előtt legalább 15 nappal korábban írásban lemondják,

b) a házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése a házasulóknak, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítőknek fel nem róható okból nem lehetséges és ennek igazolására szolgáló dokumentumot a visszaigényléssel egyidőben a jegyzőnek benyújtják.

3. § A házasságkötésnél, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél közreműködő anyakönyvvezetőt házasságkötésenként, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésenként


a) hivatali munkaidőn kívül bruttó 10.000,- Ft,

b) hivatali helyiségen kívül bruttó 15.000,-Ft,

c) hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül bruttó 25.000,-Ft

díjazás illeti meg.

4. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről szóló 1/2011. (II.1.) önkormányzati rendelet.

Bicske, 2017. június 28.




                   Pálffy Károly                                                      Fritz Gábor

                   polgármester                                                         jegyző



Záradék

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Bicske, 2017. június 28.

                                                                                                             Fritz Gábor

                                                                                                                 jegyző