Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2018.(VIII.15.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2021. 05. 14

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2018.(VIII.15.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásról

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4–16. §-a határozzák meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

2. § (1) A rendszeres települési támogatások esetében a kérelmező vagy az ellátás jogosultja a jó gazda gondosságával köteles gondoskodni az általa lakott lakás vagy ház:

  • a) kertjének, udvarának szemét- és gyommentesítéséről,
  • b) a közterületre kihajló ágak, bokrok, cserjék rendszeres nyeséséről,
  • c) a kerítésen kívüli határos közterületen a járda tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, téli időszakban síkosság mentesítéséről,
  • d) teljes területén a rovarok és rágcsálók irtásáról.

(2) A szociális hatáskört gyakorló szerv az (1) bekezdésben foglalt követelmények teljesülését a támogatásra való jogosultság feltételeként környezettanulmány készítése során vizsgálja. E rendelet alkalmazásában környezettanulmányon az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szerinti szemlét kell érteni.

3. § (1) A kérelmező saját és a vele egy háztartásban lakó személyek tekintetében a jövedelmet a kérelemhez csatolt alábbi dokumentumokkal köteles igazolni:

  • a) a kérelmezővel egy háztartásban lakó valamennyi jövedelemmel rendelkező személy jövedelméről szóló igazolás,
  • b) amennyiben a kérelmező gyermekét egyedül nevelő szülő, az egyedülállóság tényét igazoló dokumentum, egyedülállóság tényét igazoló dokumentum különösen: elvált vagy házastársától különélő kérelmező esetében a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági döntés, vagy a gyámhatóságról, valamint a gyermekvédelemi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet(a továbbiakban: Gyvt. vhr.) 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyv,
  • c) vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolás, a le nem zárt időszakra vonatkozóan könyvelői igazolás vagy a vállalkozó nyilatkozata,
  • d) a kifizető szerv által kiállított tárgyévre vonatkozó nyugdíjösszesítő, valamint az utolsó havi nyugdíj igazolása.

(2) A kérelmező saját és a vele egy háztartásban lakó személyek tekintetében a támogatásra való jogosultságot a kérelemhez csatolt alábbi dokumentumokkal köteles igazolni:

  • a) a kérelmező és háztartásában élő nem tanköteles korú nappali oktatásban részesülő gyermek(ek) iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszonyról szóló igazolása,
  • b) elvált vagy házastársától különélő kérelmező esetében a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági döntés, vagy a Gyvt. vhr. 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyv,
  • c) az állami foglalkoztatási szerv igazolása a regisztrációról, valamint a regisztrációt követő folyamatos együttműködésről, amennyiben a támogatást igénylő jövedelemmel nem rendelkezik,
  • d) rendszeres támogatások esetén, a kérelmező által lakott lakás vagy ház vonatkozásában a hulladékszállítási közszolgáltatási díj befizetését igazoló bizonylat.

(3) A támogatást kérővel közös háztartásban élő gyermekként kell figyelembe venni a Gyvt. vhr. 66. § (2) bekezdésében meghatározott gyermeket is.

(4) A gyermek tartására köteles gyám kivételével, a családbafogadó gyám gyámsága alatt álló gyermekre vonatkozó, jövedelemszámítás szempontjából releváns szabályokat a Gyvt. vhr. 66. § (3) bekezdésében meghatározottak szerint kell alkalmazni.

(5) Az egy főre jutó havi jövedelem számításánál figyelembe kell venni a Gyvt. vhr. 65. § (4) bekezdésében foglaltakat.

(6) A jövedelem megállapításánál a havonta rendszeresen mérhető jövedelmek esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap, egyéb jövedelmeknél az előző év átlagát kell figyelembe venni.

4. § Amennyiben a támogatást kérő a kérelmében valótlan adatokat tüntet fel, a szociális hatáskört gyakorló szerv a támogatást kérőt a további támogatásból tárgyévben kizárja és a jogosulatlanul felvett támogatás visszafizetésére kötelezi.

5. § (1) A szociális hatáskört gyakorló szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei valamint környezettanulmány alapján köteles meghozni.

(2) A szociális hatáskört gyakorló szerv mellőzi a környezettanulmány felvételét

  • a) ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapon belül már valamilyen e rendelet szerinti ellátásban részesült, vagy
  • b) e rendelet 15. § (1) bekezdésében, 16. § (1) a) pontjában és 19. § (1) bekezdésében foglalt támogatás esetén.

6. § A települési támogatás, a települési gyermeknevelési támogatás és a rendkívüli települési temetési támogatás kivételével, postai vagy banki átutalással kerül kifizetésre. A települési gyermeknevelési támogatás és a rendkívüli települési temetési támogatás minden esetben házi pénztárból kerül kifizetésre. A születési támogatás az ügyfél kérelmének megfelelően házi pénztárból való kifizetéssel vagy banki átutalással kerül kifizetésre.

7. § A települési támogatásokat a szociális hatáskört gyakorló szerv a jogosult helyzetéhez, szükségleteihez igazodóan, célzottan, a természetben nyújtott ellátások elsődlegessége mellett nyújtja.

2. A támogatások formái

8. § (1) Rendszeres települési támogatások:

  • a) települési tanulmányi ösztönző támogatás
  • b) települési ápolási támogatás
  • c) települési lakásfenntartási támogatás
  • d) települési gyógyszertámogatás
  • e) települési étkezési térítési díjtámogatás
  • f) települési tüzelőanyag támogatás
  • g) hulladékkezelési közszolgáltatási díjtámogatás

(2) Rendkívüli települési támogatások:

  • a) települési gyermekszületési támogatás
  • b) települési temetési támogatás
  • c) települési létfenntartási támogatás
  • d) települési gyermeknevelési támogatás

(3) E rendeletben szabályozott egyéb szociális ellátás a köztemetés.

3. Hatásköri rendelkezések

9. § (1) Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének Humánerőforrások Bizottsága dönt első fokon a tanulmányi ösztönző támogatásról.

(2) A polgármester dönt első fokon:

  • a) a települési ápolási támogatásról,
  • b) a települési létfenntartási támogatásról,
  • c) a települési tüzelőanyag támogatásról,
  • d) a települési gyermekszületési támogatásról,
  • e) a települési gyermeknevelési támogatásról,
  • f) a települési étkezési térítési díjtámogatásról,
  • g) a települési temetési támogatásról,
  • h) a köztemetésről,
  • i) a települési gyógyszertámogatásról,
  • j) a települési lakásfenntartási támogatásról,
  • k) a hulladékkezelési köszolgáltatási díjtámogatásról.

4. Települési tanulmányi ösztönző támogatás

10. § (1) Települési tanulmányi ösztönző támogatást állapít meg a szociális hatáskört gyakorló szerv azoknak az általános iskolás vagy középiskolás tanulóknak, akiknek az előző tanévben elért tanulmányi átlag eredményük legalább 4-es és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló szülő esetén a 250 %-át.

(2) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl az előző tanévre vonatkozó iskolai bizonyítvány másolatát.

(3) Az ösztöntő támogatás megállapítása előtt, valamint felülvizsgálata során minden esetben környezettanulmányt kell készíteni.

11. § [1] (1) a) az általános iskolai tanulók esetében, a következő tanévre, minden évben a kérelmet benyújtók közül kiválasztott 20 legjobb tanulmányi átlagot elérő tanuló részére, havi 5000 forint/fő összegben,

  • b) a középiskolai tanulók esetében, a következő tanévre, minden évben a kérelmet benyújtók közül kiválasztott 10 legjobb tanulmányi átlagot elérő tanuló részére, havi 7000 forint/fő összegben.

(2) Az ösztönző támogatás iránti kérelem benyújtásának határideje tárgyév július 1. és tárgyév július 31. napja közötti időszak.

(3) A támogatás összegét havonta utólag, a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig kell folyósítani.

(4) A kettő tizedes jegyig kiszámított azonos tanulmányi átlagot elérők közül a szociális hatáskört gyakorló szerv annak a tanulónak állapítja meg támogatást, akinek családjában három vagy több gyermek neveléséről gondoskodnak.

(5) Az ösztönző támogatásra szánt összeg keretösszeg, továbbá az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott támogatásban részesíthetők száma irányszám. A keretösszeget felhasználja a szociális hatáskört gyakorló szerv a középiskolai és általános iskolai támogatottak csoportjai részére olyan módon, amennyiben az egyik csoportban a támogatásra jogosult pályázók száma meghaladja az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott irányszámot és a másik csoport támogatására szánt keretösszeg érvényes pályázat hiányában nem kerül felhasználásra, a keretösszeg mértékéig támogatja a további érvényes pályázatokat.

(6) Támogatásra vonatkozó kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

5. Települési ápolási támogatás

12. § (1) Települési ápolási támogatást nyújt a szociális hatáskört gyakorló szerv a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy állandó ápolását, gondozását végző Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 2. pont szerinti hozzátartozójának

  • a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át feltéve, hogy
  • b) a családban nincs olyan más ápolásra alkalmas személy, aki az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével megegyező, vagy azt meghaladó összegű rendszeres pénzellátásban részesül, vagy az otthon történő munkavégzés kivételével heti 20 óra munkaidőt meghaladó kereső tevékenységet folytat.

(2) E rendelet alkalmazásában ápolásra alkalmas személyen azt a személyt kell érteni, aki kora, mentális és fizikai állapota alapján alkalmas az ápolt személy gondozási és ápolási igényére tekintettel az ápolási, gondozási feladatok ellátására.

(3) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl a háziorvos igazolását a tartósan beteg állapot fennállásáról.

(4) Nem jogosult települési ápolási támogatásra a kérelmező hozzátartozó az Szt. 42. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben. A települési ápolási támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni az Szt. 42. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott esetekben.

(5) Az ápolási díj legmagasabb összege: 28.500 Ft.

(6) A települési ápolási támogatásra való jogosultság feltételeit kétévente felül kell vizsgálni. Amennyiben a szociális hatáskört gyakorló szerv a felülvizsgálat során megállapítja, hogy a támogatásban részesülő nem felel meg a jogosultsági feltételeknek, a szociális hatáskört gyakorló szerv a támogatásban részesülőt a további támogatásból kizárja.

(7) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

6. Települési létfenntartási támogatás

13. § (1) A szociális hatáskört gyakorló szerv rendkívüli települési létfenntartási támogatást nyújt:

  • a) annak, aki egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó gyógyszerköltségeit jövedelmi viszonyaira tekintettel átmenetileg nem tudja megfizetni, kivéve, ha települési rendszeres gyógyszertámogatásban részesül,
  • b) annak, aki jövedelemmel nem rendelkezik és megélhetése biztosításához segítségre szorul,
  • c) a lakhatási kiadások tekintetében hátralékot felhalmozó személy részére, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapban keletkezett lakásfenntartással kapcsolatos közüzemi díjhátralékkal rendelkezik, kivéve, ha települési lakásfenntartási támogatásban részesül arra a közüzemi szolgáltatóra vonatkozóan, melynél az ügyfél a díjhátralékot felhalmozta.

(2) Rendkívüli települési létfenntartási támogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege

  • a) egyedül élő, valamint gyermekét, illetve gyermekeit egyedül nevelő szülő vagy más törvényes képviselő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,
  • b) az a) pont alá nem tartozó esetekben az öregségei nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.

(3) A támogatás legmagasabb összege személyenként és naptári évenként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-a. Családonként egy személy jogosult a támogatásra.

(4) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl:

  • a) a lakásfenntartással kapcsolatos közüzemi, szolgáltatási díjhátralék felhalmozását bizonyító dokumentumokat,
  • b) a háziorvos igazolását a használt gyógyszerek fajtájáról, mennyiségéről,

(5) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

7. Települési tüzelőanyag támogatás

14. § (1) A szociális hatáskört gyakorló szerv települési tüzelőanyag támogatást nyújt egy háztartásnak a hideg időjárás miatt szükséges tűzifa biztosításához évente egy alkalommal legfeljebb 10 q tűzifa mennyiségben, kivéve ha az igénylő a fűtéshez települési lakásfenntartási támogatásban részesül vagy környezettanulmány alapján megállapításra került, hogy az igénylő nem rendelkezik fatüzelésre alkalmas berendezéssel.

(2) Települési tüzelőanyag támogatás iránti kérelem benyújtására nyitva álló időszak tárgyév október 15. és tárgyév november 30. napja közötti időszak.

(3) Települési tüzelőanyag támogatásra a háztartás akkor jogosult, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege

  • a) egyedül élő, valamint gyermekét, illetve gyermekeit egyedül nevelő szülő vagy más törvényes képviselő esetében az öregségei nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,
  • b) az a) pont alá nem tartozó esetekben az öregségei nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át

nem haladja meg.

(4) A települési tüzelőanyag támogatás iránti kérelem tárgyában indult eljárásban a szociális hatáskört gyakorló szerv a kérelmek – beérkezéstől számított - időrendi sorrendjében hozza meg döntéseit. A kérelemnek helyt adó döntés esetén a tüzelőanyag támogatás biztosítása a kérelem többi kérelemhez viszonyított beérkezési sorrendjében történik.

(5) Háztartása számára települési tüzelőanyag támogatás iránti kérelem benyújtására jogosult, a háztartásban élő bármely cselekvőképes személy.

(6) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

8. Települési gyermekszületési támogatás

15. § (1) Gyermek születésével, örökbefogadásával összefüggő költségek mérséklésére egyszeri támogatásra jogosult az a szülő, aki a szülést, illetve az örökbefogadást megelőzően egy évvel Bicskén állandó lakóhellyel rendelkezik és gyermekének első lakóhelye - az örökbefogadás esetének kivételével - Bicske közigazgatási területén található.

(2) A támogatásra irányuló kérelmet a gyermek születését, örökbefogadását követő 6 hónapon belül nyújthatja be a kérelmező, melyhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, továbbá örökbefogadás esetén a gyámhatóság jogerős határozatát.

(3) A rendkívüli települési gyermekszületési támogatásra a családban csak az egyik szülő jogosult. Ikerszülés esetén a születési támogatás gyermekenként kerül megállapításra.

(4) A rendkívüli települési gyermekszületési támogatás összege gyermekenként 35.000 forint.

(5) Támogatásra vonatkozó kérelmet az 5. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

9. Települési gyermeknevelési támogatás

16. § (1) A szociális hatáskört gyakorló szerv rendkívüli települési gyermeknevelési támogatást nyújt:

  • a) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 5. § o) pont szerinti válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,
  • b) a gyermek óvodáztatásának, valamint a gyermek és a fiatal felnőtt iskoláztatásának biztosítása érdekében,
  • c) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz vagy a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások miatt,
  • d) a gyermek egészségi állapotának megőrzésével és helyreállításával kapcsolatos költségekhez.

(2) Gyermeknevelési támogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege

  • a) egyedül élő, valamint gyermekét, illetve gyermekeit egyedül nevelő szülő vagy más törvényes képviselő esetében az öregségei nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,
  • b) az a) pont alá nem tartozó esetekben az öregségei nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.

(3) A (1) bekezdésben felsorolt élethelyzetekben a támogatás összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-a.

(4) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl:

  • a) a gyermek, fiatal felnőtt óvodáztatásával, iskoláztatásával kapcsolatos költségeket igazoló dokumentum,
  • b) a gyermek egészségi állapotának megőrzésével és helyreállításával kapcsolatos költségeket igazoló dokumentum.

(5) Támogatásra vonatkozó kérelmet ezen rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

10. Települési étkezési térítési díjtámogatás

17. § (1) Az intézményi étkezési térítési díj 50 %-át biztosítja a szociális hatáskört gyakorló szerv a normatív, vagy intézményi kedvezményben nem részesülő, Bicske város közigazgatási területén belül található köznevelési intézménybe, valamint a Kapcsolat Központ Bölcsődei Szakmai Egységébe beiratkozott gyermek számára, amennyiben a gyermeket nevelő család egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(2) A kedvezmény évente, az augusztus 31. napjáig benyújtott kérelmek alapján szeptember 1. napjától következő év augusztus 31. napjáig kerül megállapításra. Az augusztus 31. napja után benyújtott kérelmek esetében a támogatást, a kérelem beérkezését követő hónap 1. napjától kell megállapítani.

(3) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl a gyermek Bicske város közigazgatási területén belül található köznevelési intézménnyel vagy a Kapcsolat Központ Bölcsődei Szakmai Egységével létesített jogviszonyának igazolását.

(4) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

11. Köztemetés

18. § (1) A szociális hatáskört gyakorló szerv az eltemettetésre kötelezett személy kérelmére engedélyezi a köztemetés költségeinek:

  • a) legfeljebb 12 havi részletekben történő megfizetését, ha az eltemettetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén annak 300%-át,
  • b) legfeljebb 50%-ig terjedő elengedését, ha az eltemettetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250%-át

nem haladja meg és a kérelmező, valamint családja vagyonnal nem rendelkezik.

(2) A vonatkozó kérelmet a 8. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

12. Települési temetési támogatás

19. § (1) Temetési támogatásra jogosult az elhunyt eltemettetéséről gondoskodó hozzátartozó, amennyiben a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és az eltemettető háztartásában élő családtagjainak egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át.

(2) Az elhunyt hozzátartozó eltemetésére nyújtott rendkívüli települési temetési támogatás összege 35.000- forint.

(3) Az elhunyt hozzátartozó eltemetéséről gondoskodó a kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül terjeszti elő.

(4) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl a halotti anyakönyvi kivonat másolatát és a kérelmező nevére kiállított temetési számla másolatát

(5) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

13. Települési gyógyszertámogatás

20. § (1) A szociális hatáskört gyakorló szerv egy éves időtartamra rendszeres gyógyszerellátásra irányuló jogosultságot állapít meg az egészségi állapot megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadások csökkentésére az alábbi feltételek együttes fennállása esetén annak a szociálisan rászorult személynek akinek:

  • a) családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén 300%-át,
  • c) az egészségi állapotának megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó havi gyógyszerköltsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át.
  • d) alanyi és normatív közgyógyellátásra nem jogosult, melyet az illetékes járási hivatal elutasító határozatával igazol.

(2) A gyógyszerkeret összege a jogosult egyéni havi rendszeres gyógyszerköltsége, de legfeljebb havi 8.000,- Ft.

(3) A gyógyszerkiváltást névre szóló számlával utólag a jogosultsági hónap utolsó napjáig kell igazolni. Igazolás hiányában a további támogatás megszüntetésre kerül.

(4) A támogatás kifizetése 100,-Ft-ra való kerekítéssel történik a kerekítés általános szabályai szerint.

(5) Amennyiben az ellátásban részesülő személy egészségi állapotában, a gyógykezelését szolgáló terápiában, illetőleg a keret megállapításakor figyelembe vett gyógyszerek térítési díjában olyan változás következik be, amelynek következtében havi rendszeres kiadása a gyógyszerkeret megállapításakor figyelembe vett gyógyszerköltséghez képest ténylegesen legalább 1000 forinttal megváltozik, az ellátásban részesülő személy kérelmére lehetőség van az egyéni gyógyszerkeret év közbeni felülvizsgálatára.

(6) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl a háziorvos igazolását a havonta használt gyógyszerek fajtájáról, mennyiségéről.

(7) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 7. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

14. Települési lakásfenntartási támogatás

21. § (1) A települési lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a távhőszolgáltatás, az albérleti díjhoz, valamint közös költséghez a szociális hatáskört gyakorló szerv támogatást nyújt az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.

(2)[2] Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy

  • a) akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona,
  • b) aki a polgárok személyi adatainak és lakcímének közhiteles nyilvántartása szerint egyedül él és havi jövedelme nem haladja meg az az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át és vagyonnal nem rendelkezik.

(2a)[3] Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.”

(3) A lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

  • a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,
  • b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,
  • c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,
  • d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,
  • e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Amennyiben a háztartás valamelyik tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-vel növekszik.

(5) Amennyiben a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot és a nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-vel növekszik.

(6) A települési lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 600,- Ft.

(7) A települési lakásfenntartási támogatás esetében elismert lakásnagyság

  • a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,
  • b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,
  • c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,
  • d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,
  • e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(8) A települési lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege

  • a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,
  • b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 4.000,-Ft, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(9) A (8) bekezdés b) pont szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:

TM = 0,3 - J-0,5 NYM x 0,15

NYM

ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(10) A települési lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani.

(11) A szociális hatáskört gyakorló szerv települési lakásfenntartási támogatást ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapít meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(12) Települési lakásfenntartási támogatás esetén külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(13) A támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg a kérelmezőt, illetve amennyiben megszűnik a támogatás - elköltözés, elhalálozás, jogosult kérelmére - a megszűnés teljes hónapjára járó támogatást megkapja a támogatott.

(14) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl a lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolását. Lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolása különösen az adás-vételi szerződés, a jogerős építési engedély, a jogerős használatbavételi engedély, a tulajdoni lap.

(15) Települési lakásfenntartási támogatásra nem jogosult az önkormányzati bérlakás 60 napot meghaladó bérleti díjtartozással rendelkező bérlője és a bérlő jogán az ingatlanban lakó személyek.

(16) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 6. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

15. Hulladékkezelési közszolgáltatási díjtámogatás

22. § (1) Jövedelemre tekintet nélkül a 30 literes gyűjtőedény közszolgáltatási díjának mértékéig hulladékkezelési közszolgáltatási díjtámogatásra jogosult a 70. életévét betöltött és egyedül élő személy. A támogatásra való jogosultság megállapításakor az egyedül élés tényét a szociális hatáskört gyakorló szerv környezettanulmánnyal ellenőrzi.

(2) A hulladékkezelési közszolgáltatási díjtámogatás iránti kérelmet a 9. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(3) A kérelem a jogosultság keletkezését követően nyújtható be, a támogatás a kérelem benyújtását követő negyedév első napjától állapítható meg.

(4) A támogatás megszüntetésének időpontja a jogosultsági feltételek megszűnésének hónapját követő hónap első napja. A jogosultság megszűnik a jogosult halálával, valamint ha a támogatott már nem egyedül él.

16. Záró rendelkezések

23. § (1) Ez a rendelet a 13. § kivételével a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 13. § 2019.01.01. napján lép hatályba.

(3) Hatályát veszti Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 10/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

TELEPÜLÉSI TANULMÁNYI ÖSZTÖNZŐ TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

Kérelmező neve:

Születési neve:

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Családi állapota:

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:
(amennyiben nem azonos a lakóhelyével)

Havi jövedelme:

Munkabér:

Nyugellátás:

Gyes., gyed.:

Családi pótlék:

Alkalmi munka:

Gyermektartásdíj:

Egyéb:

NAGYKORÚ CSALÁDTAGOK (kérelmezővel egy lakásban élők)

1.)

Neve:

Leánykori neve:

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Rokoni kapcsolat:

Havi jövedelme:

Munkabér:

Nyugellátás:

Gyes., gyed.:

Családi pótlék:

Alkalmi munka:

Gyermektartásdíj:

Egyéb:

2.)

Neve:

Leánykori neve:

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Rokoni kapcsolat:

Havi jövedelme:

Munkabér:

Nyugellátás:

Gyes., gyed.:

Családi pótlék:

Alkalmi munka:

Gyermektartásdíj:

Egyéb:

KISKORÚ CSALÁDTAGOK

(kérelmezővel egy lakásban élők)

1.)

Neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje:

Rokoni kapcsolat:

Óvoda, Iskola megnevezése:

2.)

Neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje:

Rokoni kapcsolat:

Óvoda, Iskola megnevezése:

3.)

Neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje:

Rokoni kapcsolat:

Óvoda, Iskola megnevezése:

4.)

Neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje:

Rokoni kapcsolat:

Óvoda, Iskola megnevezése:

Tájékoztatás: Amennyiben a települési támogatást kérő a kérelmében valótlan adatokat tüntet fel, a további támogatásból tárgyévben kizárható, illetve a jogosulatlanul felvett támogatás visszafizetésére kötelezhető!

Alulírott, büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek.

Bicske, ___________________

___________________

kérelmező aláírása

A kérelemhez csatolni kell:

- a kérelmezővel egy háztartásban lakó valamennyi jövedelemmel rendelkező személy jövedelméről szóló igazolást a kérelem benyújtását megelőző hónapról (munkabér, gyes, családi pótlék, nyugdíj, stb.),

- a gyermektartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói döntést, ennek hiányában a szülők nyilatkozata a gyermektartásdíjra vonatkozóan,

- vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolást, a le nem zárt időszakra vonatkozóan könyvelői igazolást vagy a vállalkozó nyilatkozatát,

- a kifizető szerv által kiállított tárgyévre vonatkozó nyugdíjösszesítő, valamint az utolsó havi nyugdíj igazolását,

- a kérelmező háztartásában élő nem tanköteles korú nappali oktatásban részesülő gyermek(ek) iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszonyról szóló igazolását,

- amennyiben a kérelmező gyermekét egyedül nevelő szülő, az egyedülállóság tényét igazoló dokumentumot (elvált vagy házastársától különélő kérelmező esetében a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági döntés vagy a gyámhatóságról, valamint a gyermekvédelemi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyv),

- az állami foglalkoztatási szerv igazolását a regisztrációról, valamint a regisztrációt követő folyamatos együttműködésről, amennyiben a támogatást igénylő jövedelemmel nem rendelkezik,

- tankötelezettségi kort betöltött személy esetén, az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatási rendszerben tanulói vagy hallgatói jogviszonyról,

- a kérelmező által lakott lakás vagy ház vonatkozásában a hulladékszállítási díj befizetését, ill. három hónapon túli hulladékszállítási díjhátralék megszüntetését igazoló bizonylatot

MUNKÁLTATÓI IGAZOLÁS

Hivatalosan igazoljuk, hogy _______________________________________ (név)

_____________________________________________ szám alatt lakó dolgozónk

utolsó havi nettó keresete: ________________ Ft. (gyerektartási díj, fizetésből letiltás stb. összeggel csökkentett)

Kelt.: ________________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy alkalmi munkából

származó jövedelmem a kérelem benyújtását megelőző hónapban

_____________ Ft volt.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy alkalmi munkából

származó jövedelmem a kérelem benyújtását megelőző egy évben

______________ Ft volt.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermeke(i)m után

a kérelem benyújtását megelőző hónapban tartásdíjban nem részesültem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermeke(i)m után a

kérelem benyújtását megelőző hónapban ____________ Ft összegű tartásdíjban

részesültem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelem benyújtását

megelőző hónapban jövedelemmel nem rendelkeztem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

2. melléklet

Települési ápolási támogatás

18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az állandó ápolását, gondozását végző személy részére

1. Személyes adatok

Neve: ……………………………………………………………………………………………

Születési neve:…………………………………………………………………………………...

Anyja neve: ……………………………………………………………………………………..

Születési hely, év, hó, nap: ……………………………………………………………………...

Lakóhely: ……………………………………………………………………………………….

Tartózkodási hely: ………………………………………………………………………………

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ………………………………………………………….

Adóazonosító jele: ………………………………………………………………………………

Az ápolt személlyel való rokoni kapcsolat: …………………………………………………….

Telefonszám (nem kötelező megadni):………………………………………………………….

Bankszámlaszám (akkor kell megadni, ha a folyósítást bankszámlára kéri):…………………...

………………………………………………………………………………………………….

A folyószámlát vezető pénzintézet neve: ……………………………………………………….

Az igénylő családtagjainak adatai:

Név Szül.hely, idő Anyja neve Rokoni kapcs. Havi jövedelme

…………………………………………………………………………………………………...

…………………………………………………………………………………………………...

…………………………………………………………………………………………………...

…………………………………………………………………………………………………...

2. Jogosultsági feltételekre vonatkozó adatok

– keresőtevékenységet:

nem folytatok

napi 4 órában folytatok

otthonomban folytatok

– nappali tagozaton tanulói, hallgatói jogviszonyban nem állok

– rendszeres pénzellátásban

részesülök és annak havi összege: .....................

nem részesülök

– az ápolási tevékenységet:

a lakóhelyemen/tartózkodási helyemen

az ápolt személy lakóhelyén/tartózkodási helyén végzem.

– életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó)

  • a) Kijelentem, hogy
  • b) Az ápolt személy:

- 18. életévét betöltött tartósan beteg

- közoktatási intézmény tanulója,

- felsőoktatási intézmény hallgatója.

- nappali szociális intézményi ellátásban részesül

1. Személyi adatok

Neve:………………………………………………………………………………………….....

Születési neve:……………………………………………………………………………….......

Anyja neve:……………………………………………………………………………………...

Születési hely, év, hó, nap:………………………………………………………………………

Lakóhely:………………………………………………………………………………………..

Tartózkodási hely:……………………………………………………………………………….

Ha az ápolt személy nem cselekvőképes, a törvényes képviselő neve:………………………....

A törvényes képviselő lakcíme:…………………………………………………………………

2. Jogosultsági feltételekre vonatkozó nyilatkozat

- Egyetértek azzal, hogy az otthoni ápolásomat, gondozásomat a települési támogatást kérelmező hozzátartozóm végezze.

- Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Tájékoztatás:

Amennyiben a települési támogatást kérő a kérelmében valótlan adatokat tüntet fel, a további támogatásból tárgyévben kizárható, illetve a jogosulatlanul felvett támogatás visszafizetésére kötelezhető!

Alulírott, büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek.

Dátum: ..................................................................................

.......................................................... …..................................................

kérelmező aláírása az ápolt személy vagy törvényes képviselője aláírása

A kérelemhez minden esetben mellékelni kell:

- a kérelmezővel egy háztartásban lakó valamennyi jövedelemmel rendelkező személy jövedelméről szóló igazolást a kérelem benyújtását megelőző hónapról (munkabér, gyes, családi pótlék, nyugdíj, stb.),

- a gyermektartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói döntést, ennek hiányában a szülők nyilatkozata a gyermektartásdíjra vonatkozóan,

- vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolást, a le nem zárt időszakra vonatkozóan könyvelői igazolást vagy a vállalkozó nyilatkozatát,

- a kifizető szerv által kiállított tárgyévre vonatkozó nyugdíjösszesítő, valamint az utolsó havi nyugdíj igazolását,

- a kérelmező háztartásában élő nem tanköteles korú nappali oktatásban részesülő gyermek(ek) iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszonyról szóló igazolását,

- amennyiben a kérelmező gyermekét egyedül nevelő szülő, az egyedülállóság tényét igazoló dokumentumot (elvált vagy házastársától különélő kérelmező esetében a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági döntés vagy a gyámhatóságról, valamint a gyermekvédelemi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyv),

- az állami foglalkoztatási szerv igazolását a regisztrációról, valamint a regisztrációt követő folyamatos együttműködésről, amennyiben a támogatást igénylő jövedelemmel nem rendelkezik,

- tankötelezettségi kort betöltött személy esetén, az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatási rendszerben tanulói vagy hallgatói jogviszonyról,

- a kérelmező által lakott lakás vagy ház vonatkozásában a hulladékszállítási díj befizetését, ill. három hónapon túli hulladékszállítási díjhátralék megszüntetését igazoló bizonylatot,

- a háziorvos igazolását a tartósan beteg állapot fennállásáról

IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY

a települési támogatás megállapításához/kötelező felülvizsgálatához

(Az ápolt személy háziorvosa tölti ki.)

Neve: ……………………………………………………………………………………………

Születési neve:…………………………………………………………………………………...

Anyja neve: ……………………………………………………………………………………..

Születési hely, év, hó, nap: ……………………………………………………………………...

Lakóhely: ……………………………………………………………………………………….

Tartózkodási hely: ………………………………………………………………………………

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ………………………………………………………….

- Súlyosan fogyatékos

látássérült, hallássérült, értelmi sérült, mozgássérült, vagy

- Tartósan beteg

Fenti igazolást nevezett részére

a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vagy a Rehabilitációs Szakigazgatási szerv

.................. számú szakhatósági állásfoglalása vagy szakvéleménye, vagy a .............................

megyei gyermek szakfőorvos ..................... számú igazolása, vagy ...........................................

fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény ............................................................... szakrendelő

intézet szakorvosa által kiadott .............................. keltű igazolás/zárójelentés, vagy a Tanulási

Képességet Vizsgáló Szakértő Bizottság .....................számú szakvéleménye alapján állítottam ki.

állandó, és tartós gondozásra szorul. A gondozás várható időtartama:

- 3 hónapnál hosszabb, vagy

- 3 hónapnál rövidebb.

Dátum:

háziorvos aláírása

munkahelyének címe

P. H.

Tájékoztató a háziorvosi igazolás és szakvélemény kitöltéséhez

A megfelelő választ X-szel kell jelölni, illetve a hiányzó adatokat kitölteni.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 41. § (3)

bekezdése szerint az ápolási díjra való jogosultság szempontjából:

1. Súlyosan fogyatékos személy az, akinek

hiányzik, vagy alig látóként minimális látásmaradvánnyal rendelkezik, és ezért kizárólag

tapintó-halló életmód folytatására képes,

  • a) segédeszközzel vagy műtéti úton nem korrigálható módon látóképessége teljesen
  • b) hallásvesztesége olyan mértékű, hogy a beszédnek hallás útján történő megértésére és

spontán elsajátítására segédeszközzel sem képes, és halláskárosodás miatt a hangzó beszéd

érthető ejtése elmarad,

c) értelmi akadályozottsága genetikai, illetőleg magzati károsodás vagy szülési trauma

következtében, továbbá tizennegyedik életévét megelőzően bekövetkező súlyos betegség

miatt középsúlyos vagy annál nagyobb mértékű, továbbá aki IQ értékétől függetlenül a

személyiség egészét érintő (pervazív) fejlődési zavarban szenved, és az autonómiai tesztek

alapján állapota súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető (BNO szerinti besorolása:

F84.0-F84.9),

d) mozgásszervi károsodása, illetőleg funkciózavara olyan mértékű, hogy helyváltoztatása

a külön jogszabályban meghatározott segédeszköz állandó és szükségszerű használatát

igényli, vagy állapota miatt helyváltoztatásra még segédeszközzel sem képes, vagy

végtaghiánya miatt önmaga ellátására nem képes és állandó ápolásra, gondozásra szorul.

2.Tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban

állandó ápolást, gondozást igényel.

3. melléklet

RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

Kérelmező neve:

Születési neve:

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Családi állapota: Telefonszám:

TAJ szám:

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:
(amennyiben nem azonos a lakóhelyével)

Havi jövedelme:

Munkabér:

Nyugellátás:

Gyes., gyed.:

Családi pótlék:

Alkalmi munka:

Gyermektartásdíj:

Egyéb:

NAGYKORÚ CSALÁDTAGOK (kérelmezővel egy lakásban élők)

1.)

Neve:

Leánykori neve:

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Rokoni kapcsolat:

TAJ szám:

Havi jövedelme:

Munkabér:

Nyugellátás:

Gyes., gyed.:

Családi pótlék:

Alkalmi munka:

Gyermektartásdíj:

Egyéb:

2.)

Neve:

Leánykori neve:

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Rokoni kapcsolat:

TAJ szám:

Havi jövedelme:

Munkabér:

Nyugellátás:

Gyes., gyed.:

Családi pótlék:

Alkalmi munka:

Gyermektartásdíj:

Egyéb:

KISKORÚ CSALÁDTAGOK

(kérelmezővel egy lakásban élők)

1.)

Neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje:

Rokoni kapcsolat: TAJ szám:

Óvoda, Iskola megnevezése:

2.)

Neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje:

Rokoni kapcsolat: TAJ szám:

Óvoda, Iskola megnevezése:

3.)

Neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje:

Rokoni kapcsolat: TAJ szám:

Óvoda, Iskola megnevezése:

4.)

Neve:

Anyja neve:

Születési helye, ideje:

Rokoni kapcsolat: TAJ szám:

Óvoda, Iskola megnevezése:

Kérelem benyújtásának indoka (kérem húzza alá a megfelelőt):

Települési tüzelőanyag támogatás

Települési temetési támogatás

Települési létfenntartási támogatás:

- lakhatási hátralékkal kapcsolatos támogatás

- betegség/gyógyszertámogatás

- megélhetési támogatás

Települési gyermeknevelési támogatás:

- a válsághelyzetben lévő várandós anyag gyermekének megtartásához,

- a gyermek, fiatal felnőtt iskoláztatásának biztosítása érdekében,

- a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz vagy a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások miatt

A kérelemhez csatolni kell:

- a kérelmezővel egy háztartásban lakó valamennyi jövedelemmel rendelkező személy jövedelméről szóló igazolást a kérelem benyújtását megelőző hónapról (munkabér, gyes, családi pótlék, nyugdíj, stb.),

- a gyermektartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói döntést, ennek hiányában a szülők nyilatkozata a gyermektartásdíjra vonatkozóan,

- vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolást, a le nem zárt időszakra vonatkozóan könyvelői igazolást vagy a vállalkozó nyilatkozatát,

- a kifizető szerv által kiállított tárgyévre vonatkozó nyugdíjösszesítő, valamint az utolsó havi nyugdíj igazolását,

- a kérelmező háztartásában élő nem tanköteles korú nappali oktatásban részesülő gyermek(ek) iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszonyról szóló igazolását,

- amennyiben a kérelmező gyermekét egyedül nevelő szülő, az egyedülállóság tényét igazoló dokumentumot (elvált vagy házastársától különélő kérelmező esetében a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági döntés vagy a gyámhatóságról, valamint a gyermekvédelemi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyv),

- az állami foglalkoztatási szerv igazolását a regisztrációról, valamint a regisztrációt követő folyamatos együttműködésről, amennyiben a támogatást igénylő jövedelemmel nem rendelkezik,

- tankötelezettségi kort betöltött személy esetén, az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatási rendszerben tanulói vagy hallgatói jogviszonyról,

- a lakásfenntartással kapcsolatos közüzemi, szolgáltatási díjhátralék felhalmozását bizonyító dokumentumokat,

- háziorvos igazolását a gyógyszerek fajtájáról, mennyiségéről,

- a gyermek, fiatal felnőtt óvodáztatásával, iskoláztatásával kapcsolatos költségeket igazoló dokumentumot,

- a gyermek egészségi állapotának megőrzésével és helyreállításával kapcsolatos költségeket igazoló dokumentumot

- települési temetési támogatásra irányuló kérelem esetén a halotti anyakönyvi kivonat másolatát és a kérelmező nevére kiállított temetési számla másolatát

MUNKÁLTATÓI IGAZOLÁS

Hivatalosan igazoljuk, hogy _______________________________________ (név)

_____________________________________________ szám alatt lakó dolgozónk

utolsó havi nettó keresete: ________________ Ft.

A nettó keresetet levonás nem terheli/ terheli: __________________Ft.

Kelt.: ________________________

_________________

aláírás


NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy alkalmi munkából

származó jövedelmem a kérelem benyújtását megelőző hónapban

_____________ Ft volt.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermeke(i)m után

a kérelem benyújtását megelőző hónapban tartásdíjban nem részesültem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermeke(i)m után a

kérelem benyújtását megelőző hónapban ____________ Ft összegű tartásdíjban

részesültem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelem benyújtását

megelőző hónapban jövedelemmel nem rendelkeztem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

Tájékoztatás: Amennyiben a települési támogatást kérő a kérelmében valótlan adatokat tüntet fel, a további támogatásból tárgyévben kizárható, illetve a jogosulatlanul felvett támogatás visszafizetésére kötelezhető!

Alulírott, büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek.

Bicske, ___________________

___________________

kérelmező aláírása

4. melléklet

Kérelem

a települési étkezési térítési díjtámogatás megállapításához

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve: .................................................................................................................................................

Születési neve: ..................................................................................................................................

Anyja neve: .......................................................................................................................................

Születés helye, ideje: .........................................................................................................................

Lakóhely: □□□□ irányítószám,.........................................................................................település

.............................................. utca/út/tér ....... házszám .......... épület/lépcsőház ........... emelet, ajtó

Tartózkodási hely: □□□□ irányítószám ............................................................................ település

.............................................. utca/út/tér .......... házszám .......... épület/lépcsőház ........ emelet, ajtó

(A lakóhely és a tartózkodási hely megadásakor a lakcímnyilvántartásba bejelentett lakóhelyet, tartózkodási helyet kell feltüntetni)

Társadalombiztosítási Azonosító Jele (TAJ): □□□-□□□-□□□

Állampolgársága:……………………………………

Telefonszám (nem kötelező megadni): .................................................................................................

E-mail cím (nem kötelező megadni): ................................................................................................

2. A kérelmezővel a kérelem benyújtásának időpontjában közös háztartásban élő közeli hozzátartozók száma: ............... fő

Név Születési hely, idő Anyja neve Társadalombiztosítási
Azonosító Jele (TAJ)
1. házastársa, élettársa □□□ □□□ □□□
2. egyéb rokon (akinek

eltartásáról gondoskodik)
3. gyermekei □□□ □□□ □□□
□□□ □□□ □□□
□□□ □□□ □□□
□□□ □□□ □□□
□□□ □□□ □□□


Gyermek neve A gyermekétkeztetést biztosító intézmény teljes neve A gyermekétkeztetést biztosító intézmény címe




II) Jövedelmi adatok

A jövedelmek típusai

A kérelmező
jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő házastárs (élettárs) jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő egyéb rokon jövedelme

Összesen

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre/foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3. Nyugellátás, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai (például rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás), korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, időskorúak járadéka, a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások emeléséről szóló jogszabály hatálya alá tartozó ellátás

4. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátások

6. Egyéb jövedelem (különösen: kapott tartás-, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések stb.)

7. A család összes nettó jövedelme

8. A család összes nettó jövedelmét csökkentő
tényezők (fizetett tartásdíj összege)

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ........................ Ft/hó.

Kelt: ............................................

......................................................................
szülő / családbafogadó gyám / aláírása

A kérelemhez csatolni kell:

- a kérelmezővel egy háztartásban lakó valamennyi jövedelemmel rendelkező személy jövedelméről szóló igazolást a kérelem benyújtását megelőző hónapról (munkabér, gyes, családi pótlék, nyugdíj, stb.),

- a gyermektartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói döntést, ennek hiányában a szülők nyilatkozata a gyermektartásdíjra vonatkozóan,

- vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolást, a le nem zárt időszakra vonatkozóan könyvelői igazolást vagy a vállalkozó nyilatkozatát,

- a kifizető szerv által kiállított tárgyévre vonatkozó nyugdíjösszesítő, valamint az utolsó havi nyugdíj igazolását,

- a kérelmező háztartásában élő nem tanköteles korú nappali oktatásban részesülő gyermek(ek) iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszonyról szóló igazolását,

- amennyiben a kérelmező gyermekét egyedül nevelő szülő, az egyedülállóság tényét igazoló dokumentumot (elvált vagy házastársától különélő kérelmező esetében a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági döntés vagy a gyámhatóságról, valamint a gyermekvédelemi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyv),

- az állami foglalkoztatási szerv igazolását a regisztrációról, valamint a regisztrációt követő folyamatos együttműködésről, amennyiben a támogatást igénylő jövedelemmel nem rendelkezik,

- tankötelezettségi kort betöltött személy esetén, az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatási rendszerben tanulói vagy hallgatói jogviszonyról,

- a kérelmező által lakott lakás vagy ház vonatkozásában a hulladékszállítási díj befizetését, ill. három hónapon túli hulladékszállítási díjhátralék megszüntetését igazoló bizonylatot,

- Bicske város közigazgatási területén belül található köznevelési intézménnyel, vagy a Kapcsolat Központ Bölcsődei Szakmai Egységével létesített jogviszonyának igazolását

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy alkalmi munkából

származó jövedelmem a kérelem benyújtását megelőző hónapban ______________ Ft volt.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelem benyújtását

megelőző hónapban jövedelemmel nem rendelkeztem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermeke(i)m után a

kérelem benyújtását megelőző hónapban ____________ Ft összegű tartásdíjban

részesültem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Tudomásul veszem, hogy amennyiben az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen veszem igénybe, a szociális hatáskört gyakorló szerv az igénybevett ellátás megtérítésére fog kötelezni.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

5. melléklet

RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI GYERMEKSZÜLETÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

Kérelmező neve:

Születési neve:

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Családi állapota:

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:
(amennyiben nem azonos a lakóhelyével)

TAJ száma:

KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN ÉLŐ KÖZELI HOZZÁTARTOZÓK


NÉV


SZÜLETÉSI HELY, IDŐ


ANYJA NEVE


ROKONI KAPCSOLAT



TAJ
szám










ÚJSZÜLÖTT ADATAI


Családi neve: ______________________ Utóneve: _________________________

Születési helye, ideje:__________________________________________________

Anyja neve: _________________________________________________________

Lakóhelye:__________________________________________________________

TAJ szám: ------------------------------------------------------------------------------------------------

Bicske, _________________

__________________________

kérelmező aláírása

A kérelemhez csatolni kell: születési anyakönyvi kivonat, kérelmező és újszülött lakcímkártya!

6. melléklet

KÉRELEM
a települési lakásfenntartási támogatás megállapítására

1. Személyi adatok

A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve:.................................................................................................................................

Születési neve:..................................................................................................................

Anyja neve: ......................................................................................................................

Születés helye, ideje: .......................................................................................................

Lakóhely: ........................................................................................................................

Tartózkodási hely: ……………………………………………………………………..
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: □□□ □□□ □□□

Telefonszám (nem kötelező megadni): ............................................................................
E-mail cím (nem kötelező megadni): .............................................................................

2. Kérelmező háztartásárában élő személyekre vonatkozó adatok

Kérelmezővel közös háztartásában élők száma: ............ fő
Kérelmező háztartásában élők személyi adatai:

A B C D
Név Születési helye, ideje Anyja neve TAJ








Kijelentem, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában a háztartásom táblázatban feltüntetett tagjai között van olyan személy:
a) aki után vagy részére súlyos fogyatékosság vagy tartós betegség miatt magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak; ha igen, akkor e személyek száma ............ fő
b) aki fogyatékossági támogatásban részesül; ha igen, akkor e személyek száma .......... fő
c) aki gyermekét egyedülállóként neveli; ha igen, akkor e személyek száma .......... fő

3. Jövedelmi adatok

A.

B.

C.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási
jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6.

Egyéb jövedelem

7.

Összes jövedelem

4. Lakásviszonyok

A támogatással érintett lakás nagysága: .............. m2

A lakásban tartózkodás jogcíme: ...................................................................................................
A kérelem mellé csatolandó:
- a kérelmezővel egy háztartásban lakó valamennyi jövedelemmel rendelkező személy jövedelméről szóló igazolást a kérelem benyújtását megelőző hónapról (munkabér, gyes, családi pótlék, nyugdíj, stb.),
- a gyermektartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói döntést, ennek hiányában a szülők nyilatkozata a gyermektartásdíjra vonatkozóan,
- vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolást, a le nem zárt időszakra vonatkozóan könyvelői igazolást vagy a vállalkozó nyilatkozatát,
- a kifizető szerv által kiállított tárgyévre vonatkozó nyugdíjösszesítő, valamint az utolsó havi nyugdíj igazolását,
- a kérelmező háztartásában élő nem tanköteles korú nappali oktatásban részesülő gyermek(ek) iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszonyról szóló igazolását,
- amennyiben a kérelmező gyermekét egyedül nevelő szülő, az egyedülállóság tényét igazoló dokumentumot (elvált vagy házastársától különélő kérelmező esetében a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági döntés vagy a gyámhatóságról, valamint a gyermekvédelemi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyv),
- az állami foglalkoztatási szerv igazolását a regisztrációról, valamint a regisztrációt követő folyamatos együttműködésről, amennyiben a támogatást igénylő jövedelemmel nem rendelkezik,
- tankötelezettségi kort betöltött személy esetén, az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatási rendszerben tanulói vagy hallgatói jogviszonyról,
- a kérelmező által lakott lakás vagy ház vonatkozásában a hulladékszállítási díj befizetését, ill. három hónapon túli hulladékszállítási díjhátralék megszüntetését igazoló bizonylatot
- a lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolását

5. Nyilatkozatok

A kérelemmel érintett lakásba előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő készülék

működik – nem működik (a megfelelő rész aláhúzandó)

Amennyiben igen, kérjük, nevezze meg a szolgáltatót: ....................................................

. A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás(ok):

..............................................................................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................................................

. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

- életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek* (a megfelelő rész aláhúzandó),

- a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Dátum: ................................................

...................................................................
kérelmező aláírása

...................................................................
a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

* Ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik.

Vagyonnyilatkozat

. A kérelmező és a vele együttélő közeli hozzátartozójának, lakásfenntartási támogatás esetén a háztartás valamennyi tagjának vagyona

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év. Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év. Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év. Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Gépjármű: '

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: .............................. típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap

................................................

aláírás

Megjegyzés:

Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.


* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy alkalmi munkából

származó jövedelmem a kérelem benyújtását megelőző hónapban _____________ Ft volt.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelem benyújtását

megelőző hónapban jövedelemmel nem rendelkeztem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

3/4

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermeke(i)m után

a kérelem benyújtását megelőző hónapban tartásdíjban nem részesültem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermeke(i)m után a

kérelem benyújtását megelőző hónapban ____________ Ft összegű tartásdíjban

részesültem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Tudomásul veszem, hogy amennyiben az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen veszem

igénybe, a szociális hatáskört gyakorló szerv az igénybevett ellátás megtérítésére fog kötelezni

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

7. melléklet

Kérelem
a települési rendszeres gyógyszertámogatás megállapítására

Neve: ............................................................................................................................................

Születési neve: ..............................................................................................................................

Anyja neve: ..................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ...........................................................................................................

Lakóhely: .....................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ........................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .........................................................................................

Telefonszám (nem kötelező megadni): ........................................................................................

  • a) A kérelmező családi körülménye:

□ egyedülélő,

□ nem egyedül élő

  • b) A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók adatai

A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók száma: ......... fő.

Közeli hozzátartozó neve (születési neve)

Családi kapcsolat megnevezése

Születési helye, év, hónap, nap

TAJ szám






  • c) Jövedelmi adatok

A jövedelem típusa

Kérelmező

A családban élő közeli hozzátartozók

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3. Alkalmi munkavégzésből származó

4. Táppénz, gyermekgondozási támogatások

5. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

6. Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

7. Egyéb jövedelem

8. Összes jövedelem

Kijelentem, hogy

*- életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),

- a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy

- a települési rendszeres gyógyszerköltség támogatás felhasználását a hó elején utalt havi támogatás összegével legalább megegyező összegű, saját névre szóló gyógyszerszámlával, a kiutalás hónapjának utolsó napjáig igazolom,

- valótlan adatok közlése, és/vagy a gyógyszertámogatás igazolásának elmaradása esetén a támogatás megvonásra kerül, illetve a jogosulatlanul felvett összeg visszafizetéséről a jegyző rendelkezhet.

* Ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik.

Kelt: ................................................

………………………………………… …….. ….………………………………….

kérelmező aláírása kérelmező házastársának/élettársának aláírása

A kérelemhez csatolni kell:

- a kérelmezővel egy háztartásban lakó valamennyi jövedelemmel rendelkező személy jövedelméről szóló igazolást a kérelem benyújtását megelőző hónapról (munkabér, gyes, családi pótlék, nyugdíj, stb.),

- a gyermektartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói döntést, ennek hiányában a szülők nyilatkozata a gyermektartásdíjra vonatkozóan,

- vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolást, a le nem zárt időszakra vonatkozóan könyvelői igazolást vagy a vállalkozó nyilatkozatát,

- a kifizető szerv által kiállított tárgyévre vonatkozó nyugdíjösszesítő, valamint az utolsó havi nyugdíj igazolását,

- a kérelmező háztartásában élő nem tanköteles korú nappali oktatásban részesülő gyermek(ek) iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszonyról szóló igazolását,

- amennyiben a kérelmező gyermekét egyedül nevelő szülő, az egyedülállóság tényét igazoló dokumentumot (elvált vagy házastársától különélő kérelmező esetében a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági döntés vagy a gyámhatóságról, valamint a gyermekvédelemi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyv),

- az állami foglalkoztatási szerv igazolását a regisztrációról, valamint a regisztrációt követő folyamatos együttműködésről, amennyiben a támogatást igénylő jövedelemmel nem rendelkezik,

- tankötelezettségi kort betöltött személy esetén, az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatási rendszerben tanulói vagy hallgatói jogviszonyról,

- a kérelmező által lakott lakás vagy ház vonatkozásában a hulladékszállítási díj befizetését, ill. három hónapon túli hulladékszállítási díjhátralék megszüntetését igazoló bizonylatot,

- a háziorvos igazolását a havi gyógyszerek fajtájáról, mennyiségéről

Nyilatkozat

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy alkalmi munkából származó jövedelmem a kérelem benyújtását megelőző hónapban ………..Ft volt.

Kelt:………………………….. …………………………………
aláírás

Nyilatkozat

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermeke(i)m után a kérelem benyújtását megelőző hónapban ………..Ft tartásdíjat kaptam.

Kelt:………………………….. …………………………………
aláírás

Nyilatkozat

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermeke(i)m után a kérelem benyújtását megelőző hónapban gyermektartásdíjban nem részesültem.
Kelt:………………………….. …………………………………
aláírás

Nyilatkozat

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelem benyújtását megelőző hónapban jövedelemmel nem rendelkeztem.

Kelt:………………………….. …………………………………
aláírás

Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez

Jövedelmi adatok:

Egyedülélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

Család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Közeli hozzátartozónak számít:

- a házastárs, az élettárs;

- a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;

- az a vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, aki

= húszévesnél fiatalabb, és önálló keresettel nem rendelkezik,

= huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, és nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat,

= huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, és felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat,

= korhatárra való tekintet nélkül tartósan beteg, illetve testi, érzékszervi, értelmi, beszéd- vagy más fogyatékos.

A tanulói, hallgatói jogviszonyra és az egészségi állapotra vonatkozó igazolásokat a kérelemhez csatolni kell.

Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvényben jövedelemként meghatározott, belföldről vagy külföldről származó vagyoni érték (bevétel), függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minősül, ideértve a bármely ország jogszabálya alapján folyósított nyugdíjat. Jövedelemnek minősül az a bevétel is, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

Nem minősül jövedelemnek, , így a jövedelembe sem kell beszámítani az önkormányzati segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott pénzbeli támogatást, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást. Nem minősül jövedelemnek az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás révén szerzett bevétel, ha havi ellenértéke a minimálbér 50%-át nem haladja meg.

A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor

- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap,

- nem rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap

alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Alkalmi munkavégzésből származó jövedelem: alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás révén szerzett bevétel. Nem minősül jövedelemnek az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás révén szerzett bevétel, ha havi ellenértéke a minimálbér 50%-át nem haladja meg.

4. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

5. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás és baleseti hozzátartozói nyugellátások; rendszeres szociálisjáradék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék.

6. Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

7. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

8. melléklet

Kérelem

a köztemetés költségeinek részletfizetése / elengedése iránt

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve: .................................................................................................................................................

Születési neve: ..................................................................................................................................

Anyja neve: .......................................................................................................................................

Születés helye, ideje: .........................................................................................................................

Lakóhely: □□□□ irányítószám,.........................................................................................település

.............................................. utca/út/tér ....... házszám .......... épület/lépcsőház ........... emelet, ajtó

Tartózkodási hely: □□□□ irányítószám ............................................................................ település

.............................................. utca/út/tér .......... házszám .......... épület/lépcsőház ........ emelet, ajtó

(A lakóhely és a tartózkodási hely megadásakor a lakcímnyilvántartásba bejelentett lakóhelyet, tartózkodási helyet kell feltüntetni)

Telefonszám (nem kötelező megadni): ..............................................................................................

E-mail cím (nem kötelező megadni): ................................................................................................

A kérelmező az eltemettetésre kötelezett, mert (tegyen „X” jelet a megfelelő négyzetbe)

□ a temetést szerződésben vállalta

□ arra az elhunyt végrendelete kötelezi

□ az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa

□ az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint

Jövedelmi adatok


A jövedelmek típusai


A kérelmező
jövedelme


A kérelmező családtagjainak neve, jövedelme


Összesen

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre/foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz




2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem




3. Nyugellátás, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai (például rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás), korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, időskorúak járadéka, a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások emeléséről szóló jogszabály hatálya alá tartozó ellátás




4. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)




5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátások




6. Egyéb jövedelem (különösen: kapott tartás-, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések stb.)




7. Nettó jövedelmet csökkentő
tényezők (fizetett tartásdíj összege)




Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): ........................ Ft/hó.

Vagyoni adatok

Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat) címe: ......................

....................................;........................................... város/község ......................................... út/utca .......... hsz., alapterülete: .............. m2, tulajdoni hányad ............, a szerzés ideje: ...................... év.

Becsült forgalmi érték: ................... Ft.

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat) címe: ....................

........................................................................ város/község ................................................ út/utca ......... hsz., alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad ............, a szerzés ideje: ............ év.

Becsült forgalmi érték: ......................... Ft.

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat) megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): .................... címe:

.............................. város/község ............................... út/utca ........ hsz., alapterülete: ............... m2, tulajdoni hányad ..............., a szerzés ideje: ........... év.

Becsült forgalmi érték: ............................ Ft.

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat) megnevezése: ......................................................... címe:........................................................... város/község ...................................... út/utca .......... hsz., alapterülete: ......... m2, tulajdoni hányad ............., a szerzés ideje: ............. év.

Becsült forgalmi érték: ............................. Ft.

Egyéb vagyontárgyak

5. Gépjármű

Becsült forgalmi érték: ............................... Ft.

  • a) személygépkocsi: ................................... típus: ..............., rendszám: .............., a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ................. év.
  • b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: ..................... típus: ..................., rendszám (rendszám nélküli gépek esetén a gyártási vagy azonosító számot kell feltüntetni): ................., a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ...................... év.

Becsült forgalmi érték: ........................... Ft.

Összes vagyontárgy

(Ügyintéző tölti ki!)

6. A család összes vagyonának becsült forgalmi értéke (1.+2.+3.+4.+5.): ................ Ft. Egy főre jutó forgalmi érték: ............ Ft.

Megjegyzés:

Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni.

Ingatlan becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

Gépjármű, termelő- és munkaeszköz becsült forgalmi értékként a jármű, illetve termelő- és munkaeszköz kora és állapota szerinti értéket kell feltüntetni.

Kelt: ............................................

......................................................................
kérelmező aláírása

A kérelemhez csatolni kell:

- a kérelmezővel egy háztartásban lakó valamennyi jövedelemmel rendelkező személy jövedelméről szóló igazolást a kérelem benyújtását megelőző hónapról (munkabér, gyes, családi pótlék, nyugdíj, stb.),

- a gyermektartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói döntést, ennek hiányában a szülők nyilatkozata a gyermektartásdíjra vonatkozóan,

- vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolást, a le nem zárt időszakra vonatkozóan könyvelői igazolást vagy a vállalkozó nyilatkozatát,

- a kifizető szerv által kiállított tárgyévre vonatkozó nyugdíjösszesítő, valamint az utolsó havi nyugdíj igazolását,

- a kérelmező háztartásában élő nem tanköteles korú nappali oktatásban részesülő gyermek(ek) iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszonyról szóló igazolását,

- amennyiben a kérelmező gyermekét egyedül nevelő szülő, az egyedülállóság tényét igazoló dokumentumot (elvált vagy házastársától különélő kérelmező esetében a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági döntés vagy a gyámhatóságról, valamint a gyermekvédelemi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyv),

- az állami foglalkoztatási szerv igazolását a regisztrációról, valamint a regisztrációt követő folyamatos együttműködésről, amennyiben a támogatást igénylő jövedelemmel nem rendelkezik,

- tankötelezettségi kort betöltött személy esetén, az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatási rendszerben tanulói vagy hallgatói jogviszonyról

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy alkalmi munkából

származó jövedelmem a kérelem benyújtását megelőző hónapban ______________ Ft volt.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelem benyújtását

megelőző hónapban jövedelemmel nem rendelkeztem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermeke(i)m után a

kérelem benyújtását megelőző hónapban ____________ Ft összegű tartásdíjban

részesültem.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

NYILATKOZAT

Tudomásul veszem, hogy amennyiben az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen veszem igénybe, a szociális hatáskört gyakorló szerv az igénybevett ellátás megtérítésére fog kötelezni.

Kelt.: _______________________

_________________

aláírás

9. melléklet

Költségmentességi kérelem

hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj fizetése tekintetében

Kérelmező neve:

Születési neve:

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Családi állapota:

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:
(amennyiben nem azonos a lakóhelyével)

A kérelemhez csatolni kell:

- a kérelmező életkorának, lakcímének hivatalos igazolását,

- az egyedülállóság tényére vonatkozó igazolást.

Nyilatkozat

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben megjelölt lakcímen egyedül élek

Tudomásul veszem, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgálati díj fizetése alóli mentességben a kérelem benyújtását követő negyedév első napjától részesülök.

Bicske,_________________

____________________

kérelmező aláírása


[1] Módosította a 18/2019. (IX.25.) önkormányzati rendelet 1 §-a. Hatályos 2019. szeptember 26-tól.
[2] Módosította a 24/2019. (XII.11.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2020. január 1-jétől.
[3] Kiegészítette a 24/2019. (XII.11.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2020. január 1-jétől.