Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2018.(XII.12.) önkormányzati rendelete

a tehetséggondozási alap létrehozásáról

Hatályos: 2019. 01. 01

1. A rendelet hatálya


1. § Bicske Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tehetséggondozási alapot hoz létre olyan személyek számára, akik a tudomány, a művészet vagy a sport, illetve egyéb tanulmányaik területén komoly teljesítményt értek el, illetve tehetségük további kibontakozásához, képességeik bizonyításához támogatást érdemelnek, illetve megfelelő támogatással képesek lesznek kimagasló eredmények elérésére.


2. §. A rendelet hatálya Bicske város közigazgatási területén állandó lakcímmel, illetve legalább egy éve tartózkodási hellyel rendelkező személyekre terjed ki.


3. §. Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében meghatározza az alap keretösszegének mértékét.

2. A támogatás mértéke, időtartama


4.§. A tehetséggondozási támogatás maximális mértéke 50.000.- Ft vissza nem térítendő támogatás pályázónként, amelyet az Önkormányzat a 3. § szerinti, éves költségvetésében elkülönített keretéből finanszíroz.


5.§. A tehetséggondozási támogatás iránti kérelmet a Bicske Polgármesteri Hivatalba (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) kell benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon (1. számú melléklet), évente két alkalommal, január 15-ig és szeptember 15-ig.


6.§. Tehetséggondozási támogatás iránti kérelmet maga a pályázó, kiskorúak esetében a törvényes képviselő nyújthatja be.


7. § A kérelemhez mellékelni kell:


a) a pályázó tudományos, művészeti, sport, illetve tanulmányi tevékenységének bemutatását, melyben a pályázó nyilatkozik arról, hogy milyen formában, milyen gyakorisággal végzi a tevékenységet, bemutatva az eddig elért eredményeket,

b) a pályázó szakmai ajánlását az edző, felkészítő tanár, mentor, osztályfőnök, vagy a tevékenységet segítő más szakember részéről,

      c) a pályázó adatvédelmi nyilatkozatát (3. sz melléklet).


8. § Egy pályázó részére egy évben csak egy alkalommal adható a támogatás.

3. A pályázat elbírálása, a támogatás folyósítása


9.§. A pályázatokat Bicske Város Önkormányzat Humánerőforrások és Gazdálkodási Bizottság tagjaiból, valamint az alpolgármesterből álló Munkacsoport javaslatára a Képviselő-testület bírálja el.


10. § A Munkacsoport feladata a beérkezett pályázatok közül a támogatásban részesülők személyére vonatkozó javaslat kialakítása. A Munkacsoport üléseit az alpolgármester vezeti. A Munkacsoport akkor határozatképes, ha a tagok több mint fele jelen van. Döntéseit a jelenlévő tagok több, mint a felének egybehangzó szavazatával hozza meg.


11. § A tehetséggondozási támogatás a pályázó, vagy kiskorú esetében a szülő vagy törvényes képviselő részére a határozat meghozatalát követő hónap 10. napjáig – a támogatási szerződés (2. számú melléklet) aláírása után – kerül kifizetésre.

4. A támogatás felhasználása, elszámolása


12. § A pályázó az elnyert összeg felvételekor a 10. §-ban foglalt támogatási szerződésben vállalni köteles, hogy a szerződés aláírásától számított egy éven belül írásban beszámol a Munkacsoportnak a támogatás felhasználásáról, illetve a segítségével elért eredményekről.


13. § A támogatást elnyert pályázók nevét az Önkormányzat hivatalos lapjában nyilvánosságra kell hozni. A közzétételről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.


14. § Amennyiben a pályázó a támogatási szerződésben foglalt elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a 2011. évi CXCV. törvény, valamint a 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet szabályai szerinti visszafizetési kötelezettség terheli.

5. Záró rendelkezések



15. §  Ez a rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.


Pálffy Károly                                                                         Fritz Gábor

polgármester                                                                            jegyző



Z Á R A D É K :

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Bicske, 2018. december 12.

                                                                                    Fritz Gábor

                                                                                         jegyző