Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (V. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ, Gondozási Központ Szakmai Egység és Bölcsődei Szakmai Egység intézményi térítési díjak megállapításáról szóló 13/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 01

az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ, Gondozási Központ Szakmai Egység és Bölcsődei Szakmai Egység intézményi térítési díjak megállapításáról szóló 13/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban Gyvt.) 146. §-a szerint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért és gyermekek átmeneti gondozásáért, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi szakellátás keretében biztosított utógondozói ellátásért, valamint a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni.

A fenntartó megállapítja a Gyvt. 147. §-a szerinti ellátások intézményi térítési díját, ami - a gyermekétkeztetés kivételével - a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete. Az intézményi térítési díjat több szolgáltatás és ellátás nyújtása esetében szolgáltatásonként (ellátásonként) kell meghatározni, a közös költségelemek szolgáltatásonkénti (ellátásonkénti) közvetlen költségeinek arányában történő megosztásával.

A szolgáltatási önköltséget tárgyévre tervezett adatok alapján tárgyév április 1-jéig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják. A fenntartó az intézményi térítési díjat a kiszámított térítési díjnál eltérően alacsonyabb összegben is meghatározhatja.

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII.29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 5. § (2) bekezdése értelmében az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat az 1 és 2 forintos címletű érme bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól szóló 2008. évi III. tv. 2. §-ának megfelelő módon kerekítve kell meghatározni.

A kerekítés szabálya a következő:

a) 0,01 forinttól 2,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 0;

b) a 2,50 forinttól 4,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 5;

c) az 5,01 forinttól 7,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 5;

d) a 7,50 forinttól 9,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 0

forintra végződő összegre kell kerekíteni.

Az intézmény vezetőjével folytatott konzultáció alkalmával, tekintettel a koronavírus – világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedéséről szóló 603/2020. (XII.18.) Korm. rendelete alapján, nem indokolt az intézményi térítési díjak változtatása, csak abban az esetben, ha az önköltségszámítás alapján csökken az intézmény térítési díj összege.

Tekintettel arra, hogy az önköltségszámítás alapján csökkent a gondozás intézmény önköltsége, ezért szükséges a vonatkozó rendelet módosítása.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az Alaprendelet bevezető részének módosítását tartalmazza.

A 2. §-hoz

A Bölcsődei Szakmai Egység vonatkozásában a bruttó intézményi térítési díj, csökkentésének meghatározását szabályozza.

A 3. §-hoz

A rendelet hatálybaléptető rendelkezéseit tartalmazza.