Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2021. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Bicske Város Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 3/2020. (II. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 29

Bicske Város Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 3/2020. (II. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. §, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 42. § alapján kerül előterjesztésre a 2020. évi költségvetés módosítása.

Az előirányzat módosítás a Vidékfejlesztési Minisztériumtól a zártkerthelyi pályázathoz kapott támogatás 2 442 868 Ft átcsoportosítás összegét tartalmazza a működési célú támogatások ÁHT-on belülről, a felhalmozási célú támogatások ÁHT-on belülre jogcímre.

Bicske Város Önkormányzatának költségvetési előirányzatát sem a kiadási, sem a bevételi oldalon nem emeli.

A fentiek alapján Bicske Város Önkormányzat Képviselő – testületének 3/2020. (II.13.) önkormányzati rendeletét módosítani szükséges.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (1) bekezdése szerint a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait.

A (2) bekezdés alapján a jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34 §, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 42. § foglaltak alapján kerül előterjesztésre a 2020. évi költségvetésről szóló 3/2020. (II.13.) önkormányzati rendelet módosítása.

34. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) A helyi önkormányzat költségvetési rendelete a polgármester számára lehetővé teheti a helyi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást.

(3) A helyi önkormányzati költségvetési szerv bevételi és kiadási előirányzatai a Kormány rendeletében meghatározott esetben a helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók.

(4) A képviselő-testület a (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon - a 14. § (3) bekezdése szerinti fejezetben meghatározott támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Mellékleteket újraszabályozó rendelkezés.

A 2. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezés.