Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településképének védelméről szóló 30/2017.(XII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 03
a településképének védelméről szóló 30/2017.(XII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Módosult Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.), valamint a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tktv.).
A Tktv. 8. § (2) bekezdés b)-d) pontjai értelmében 2021. július 1-től már nem a polgármester, hanem az önkormányzat folytatja le a településképi véleményezési eljárást, a településképi bejelentési eljárást és az önkormányzat adhatja ki a településképi kötelezést és szabhatja ki a bírságot.
A Tktv. 8/A. §-a alapján, a képviselő-testület a Tktv. 8. §-ában foglalt önkormányzati hatósági hatásköröket a településképi rendeletben ruházhatja át a polgármesterre.
Ezzel összefüggésben módosult a Tktv. a 10. § (3) bekezdése is, így amennyiben a testület a településképi bejelentési eljárásban hatósági hatáskörét átruházza az érintett szervére, akkor annak az önkormányzati hatósági döntésével szemben a képviselő-testülethez lehet fellebbezni. Amennyiben hatáskör-átruházás nem történik meg és a képviselő-testület jár el, akkor közvetlen bírósági felülvizsgálatra van lehetőség.
A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 78. § (1) bekezdés a) pontja alapján a településképi rendelet legkésőbb 2021. december 31-ig megkezdett módosítása során a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) VI. Fejezetének eljárási rendelkezéseit kell alkalmazni.
A Korm. rendelet VI. Fejezetében található 28. § (4) bekezdés kimondja, hogy a településképi rendelet vagy módosítása véleményezési eljárás lefolytatása nélkül nem fogadható el.
Bicske Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alkotott partnerségi rendelet alapján a társadalmi egyeztetés megtörtént:
A veszélyhelyzet ideje alatt egyes településfejlesztési, településrendezési és településkép-védelmi szabályok eltérő alkalmazásáról szóló 546/2020. (XII.2.) Kormányrendelet 2. § (1) b) és c) pontja értelmében a munkaközi tájékoztatás elektronikus úton történhet azzal, hogy az észrevételeket és javaslatokat a honlapon való közzétételtől számított tizenöt napon belül lehet megtenni, kizárólag elektronikus úton. A közzététel a honlapon 2021. szeptember 29-én megtörtént, ezzel október 15-ig lehetett lakossági észrevétellel élni. A megadott időpontig nem érkezett észrevétel a partnerségi egyeztetésre, ezért azt lezártnak kell tekinteni.
Az elkészített településkép védelmi rendelet módosítás tervezete az Eljr.43/A. § (6)-(7) bekezdése alapján került egyeztetésre:
2021. szeptember 28-án a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett egyeztetési felületre feltöltésre és ezzel egyidőben a település honlapján közzétételre került. A településkép védelmi rendelet módosítás tervezet véleményezésében az állami főépítészi hatáskörében eljáró megyei kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi és örökségvédelmi Főosztálya és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vesz részt.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2021. szeptember 30-án, Fejér Megyei Kormányhivatal állami főépítészi hatáskörében eljárva 2021. október 4-én, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2021. október 12-én adott véleményt. Az egyeztetésre elrendelt 21 nap 2021. október 19-én lejárt, mely időpontig a Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi és örökségvédelmi Főosztálya részéről vélemény nem érkezett.
Az államigazgatási szervek véleményei:
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a módosítás ellen kifogást nem emel.
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a jogszabályi módosítás ellen kifogást nem emel, a Csokonai utca 56. épület helyi védelem alá helyezését támogatja.
Fejér Megyei Kormányhivatal Állami Főépítész – A rendelet tervezet bevezető részét kéri javítani a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet (továbbiakban: rendelet) 52. § (3) bekezdésének figyelembevételével. A módosító rendelet tervezet 1. melléklete a Tkr. 2. mellékletének a helyébe lép, azonban az nem tartalmazza a „2. melléklet" megnevezést. Az egyértelmű jogalkalmazás céljából fel kell tüntetni az önkormányzati rendelethez tartozó melléklet számát.
A Tkr. több ponton is hivatkozik „a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet"-re. A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 77. § (2) bekezdés alapján az Eljr. településképi követelményekről és egyes egyéb településrendezési sajátos jogintézményekről szóló V. Fejezete 2022. január l-jén hatályát veszti. Fentiek alapján javaslom megfontolni az Eljr.-re történő hivatkozások módosítását úgy, hogy a módosító rendelkezés 2022. január l-jén lép hatályba.
A tervezett módosítással kapcsolatban egyéb észrevételt nem tesz.
Válasz:
A Fejér Megyei Kormányhivatal Állami Főépítész által adott véleményre adott válasz:
A rendelet alapján a bevezető rész módosításra került.
A 2. melléklet megnevezését pótoltuk.
A rendelet módosítása a hatályos jogszabályok alapján került előkészítésre. Amennyiben az új jogszabályi hivatkozást szerepeltetni szeretné az önkormányzat annak nem szükséges eltérő hatályosulási időpontot adni, mert az már most is alkalmazható. Ugyanakkor egyelőre ezen az önkormányzat nem kíván változtatni. A beérkezett államigazgatási szervek véleményei jelen előterjesztés 2. számú melléklete.
A fenti hatásköri módosításon felül szükséges a helyi védelem elrendeléséről is dönteni a Bicske, Csokonai utca 56. - 1130/5 hrsz lakó- és gazdasági épület vonatkozásában.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Tktv. 8. §-ában foglalt önkormányzati hatósági hatáskörök - gördülékenyebb ügyintézést elősegítendő – polgármesterre átruházása
A 2. §-hoz
Bicske, Csokonai utca 56. - 1130/5 hrsz lakó- és gazdasági épület helyi védelme miatti melléklet módosítás
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.