Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 21/2019. (XII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 03
Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 21/2019. (XII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 21/2019.(XII.11.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SzMSz) a hatályba lépése óta egyszer módosult.
Az SzMSz hatályba lépése és módosítása óta összegyűjtött jogalkalmazói tapasztalat alapján az SzMSz további pontosítása, egyértelműsítése szükséges a jogalkotásról szóló törvényben és a jogszabályszerkesztésről szóló IRM rendeletben foglalt normavilágosság követelményének, valamint az adatvédelmi jogszabályokban foglaltaknak való megfelelés érdekében.
Az SzMSz 68. § (5) bekezdése szabályozza a bizottsági ülések megtartásának módját. Két pontosítás szükséges hivatkozott jogszabályhely normaszövegében: egyrészt a bizottságok a rendes képviselő-testületi ülésekhez igazodóan tartják üléseiket, másrészt pedig - adatvédelmi szempontból - kizárólag nyilvános ülés esetén van lehetőség együttes ülést tartani.
Ki kell hangsúlyozni, hogy a bizottságok eddig is a fenti gyakorlatot követték, azonban ezt a normaszövegben is szükséges rögzíteni.
Módosult a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tktv.). A Tktv. 8. § (2) bekezdés b)-d) pontjai értelmében már nem a polgármester, hanem az önkormányzat folytatja le a településképi véleményezési eljárást, a településképi bejelentési eljárást és az önkormányzat adhatja ki a településképi kötelezést és szabhatja ki a bírságot.
A Tktv. 8/A. §-a alapján, a képviselő-testület a Tktv. 8. §-ában foglalt önkormányzati hatósági hatásköröket a településképi rendeletben ruházhatja át a polgármesterre. A településképi rendelet módosításáról szóló rendelet-tervezetet is a képviselő-testület elé terjesztem.
Tekintettel arra, hogy a fenti hatósági hatáskörgyakorlás során az ügyintézés jóval gördülékenyebb és ügyfélbarátabb, ha a hatáskör címzettje továbbra is a polgármester és nem kell minden egyes beadvány miatt rendkívüli testületi ülést összehívni, ezért javaslom, hogy döntsön a hatáskör átruházásról a képviselő-testület.
Hatáskör átruházást az SzMSz-ben is rögzíteni kell, ezért szükséges az SzMSz módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A településkép védelméről szabályozási tárgykörben alkotott jogszabályban megállapított önkormányzati hatósági hatásköröket átruházott hatáskörként rögzíti.
A 2. §-hoz
Bizottságok ülésére vonatkozó szabályokat állapít meg.
A 3. §-hoz
A településkép védelméről szabályozási tárgykörben alkotott jogszabályban megállapított önkormányzati hatósági hatásköröket a polgármesterre ruházza át.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.