Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (V. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásról szóló 13/2018. (VIII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 15

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásról szóló 13/2018. (VIII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A Fejér Megyei Kormányhivatal 2021.évi törvényességi felügyeleti ellenőrzési munkatervében szerepel a helyi önkormányzat szociális, valamint gyermekjóléti alapellátások, a pénzbeli ellátások és a személyes gondoskodást biztosító rendeleteinek vizsgálata. A megküldött módszertani útmutatóban foglaltak szerint felülvizsgálatra került a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásról szóló 13/2018. (VIII.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) A Rendelet 12. §-a rendelkezik az ápolási díjról.

2021. január 1-jétől az egyes gyermekvédelmi és szociális tárgyú törvények módosításával módosításra került a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) havi rendszerességgel nyújtott települési támogatásokra vonatkozó szabályozása.

A szociális törvény 2020. december 31-ig hatályos szabályai szerint az önkormányzatnak a rendeletében a havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás összegét úgy kellett szabályoznia, hogy azok havi összege nem haladhatta meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkiseb összegét, tehát 28.500,- Ft-ot.

A társadalombiztosítási tárgyú jogszabályok alkalmazásában ugyanakkor ápolási díjnak az e célra adott települési támogatás csak akkor minősül, ha annak havi összege eléri az ápolási díj központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszegének 80 %-át. A két rendelkezés így ütközött, amelynek feloldása szükséges volt annak érdekében, hogy a települési támogatásban részesülőknél is beszámítható legyen az ápolás ideje a nyugdíjba és egyéb, biztosítási időhöz nyújtott ellátásokba.

2021. január 1-jével a vonatkozó törvények közötti jogharmonizáció megtörtént és az Szt. módosításával lehetősége adódott az önkormányzatoknak magasabb összegű támogatás megállapítására.

2021. évben a költségvetési törvény értelmében a Szt. 44. § (1) bekezdése szerinti ápolási díj havi alapösszege 41.335,- Ft, amelynek a 80 %-a 33.068,- Ft

Amennyiben a települési ápolási díj összege eléri a 33.068,- Ft-ot, a kérelmező egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Bevezető rész kiegészítésre került.

A 2. §-hoz

A 3. § 6. (1) bekezdésében pontosításra került az egyéb jövedelem kifejezés.

A 3. §-hoz

A hatásköri rendelkezések pontosítása történt.

A 4. §-hoz

A rendelet 12. §-a tartalmazza a települési ápolási támogatásra vonatkozó szabályozást.

A szakasz az alkalmazás megkönnyítése érdekében pontosítja azt, hogy kinek is lehet ápolási támogatást nyújtani.

A szakasz az ápolás céljára nyújtott támogatás emelt összegét tartalmazza.

Az 5. §-hoz

A települési gyermekszületési támogatás jogosultsági szabályi változtak, benne a jövedelemhez kötött jogosultság összege is.

A 6. §-hoz

A köztemetés szakaszba belekerültek a különös méltánylást érdemlő körülmények.

A 7. §-hoz

A települési temetési támogatás rész kiegészült jogosultsági feltétellel, valamint belekerült, hogy egyszeri támogatásról van szó.

A 8. §-hoz

A 21. § (14) bekezdésében a „különösen” szó törlésre került, ugyanis az határozatlan jogfogalom.

A 9. §-hoz

Az 1-9. mellékletek rendelethez való igazítása történt.

A 10. §-hoz

A települési étkezési térítési támogatás szakaszában pontosításra került az intézmény neve.

A 11. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.