Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 12. 01

Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.01.
egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
Általános indokolás
A jogszabályok – közük az önkormányzati rendeletek – tartalmi és technikai deregulációja kiemelt jogpolitikai célkitűzés.
Időről-időre szükségessé válik a hatályos önkormányzati rendeletek felülvizsgálata és annak megállapítása, hogy az adott rendelet hatályának fenntartása továbbra is indokolt-e a társadalmi, a szociális, valamint a gazdasági érdekek figyelembevételével. A felülvizsgálat további indokaként jelölhető meg a magasabb szintű jogszabályi környezet változása és a jogbiztonság követelményének való megfelelés biztosítása. Amennyiben ezen szempontok alapján a jogszabály hatályon kívül helyezése indokolt, tartalmi dereguláció történik.
Felül kell vizsgálni az önkormányzati rendeleteket abból a szempontból is, hogy az alap jogszabály végrehajtása bekövetkezett-e, mert ebben az esetben a módosító rendelet hatályban tartása tilos. Vizsgálni kell azt is, hogy a hatályon kívül helyezett alaprendeleteket módosító rendeleteknek nem maradt-e el a hatályon kívül helyezése, a hatályon kívül helyezésről szóló rendeletek hatályon kívül helyezésre kerültek-e, tekintettel arra, hogy az alkalmazhatatlan jogszabályok hatályban tartása a jogszabályok átláthatóságát nehezíti, a jogalkalmazást bonyolultabbá teszi. Amennyiben ezen szempontok alapján a jogszabály hatályon kívül helyezése indokolt, technikai dereguláció történik.
A dereguláció egy része az új jogi szabályozás eredményeképpen teljesen automatikus, a Jat. 2019. március 15-i módosításával bővítette és pontosította az automatikus hatályon kívül helyezés szabályait. Azonban a fenti időpont előtt alkotott, automatikus deregulációval nem érintett önkormányzati rendeletek vonatkozásában azonban ezt a munkát a jogalkotónak - ebben az esetben az önkormányzatnak - kell elvégezni.
A Jat. felsorolja, hogy milyen rendelkezések esetén lehetséges az automatikus hatályvesztés. Az átmeneti rendelkezés és az alkalmazási szabály nem szerepel a felsorolásban, így amennyiben a módosító rendelkezés ilyet tartalmaz, akkor a teljes rendelet nem helyezhető hatályon kívül, csupán a módosításokat tartalmazó rendelkező rész.
A Jat. 13. § (2) bekezdése alapján tehát „ha a jogszabály minden rendelkezése végrehajtottá vált, rendelkezni kell annak hatályon kívül helyezéséről.” Ezzel technikai deregulációra kerül sor.
A Jat. 22. § (1) bekezdése szerint pedig a jogforrások közül ki kell vezetni mindazon önkormányzati rendeleteket is, amelyek elavultak, szükségtelenné váltak, vagy tartalmilag kiüresedtek, illetve egyébként alkalmazhatatlanok.
Fenti törvényi rendelkezések figyelembevételével több, még hatályban lévő jogszabály hatályon kívül helyezése vált szükségessé.
Fentieket figyelembevéve a rendelet megalkotása az önkormányzati normaállomány racionalizálását, optimalizálását szolgálja.
A rendeletek felülvizsgálata folyamatos, ezért a képviselő-testület a jövőben többször találkozni fog majd ugyanilyen tartalmú előterjesztésekkel.
Részletes indokolás
Az 1–12. §-hoz
A hatályon kívül helyezett jogszabályok felsorolását tartalmazza.
A 13. §-hoz
Hatálybeléptető rendelkezéseket tartalmaz.