Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 31
az önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 87. § b) pontja alapján a költségvetés végrehajtásáról az éves költségvetési beszámolók alapján a költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően záró számadást (a továbbiakban: zárszámadást) kell készíteni, és a zárszámadás során valamennyi bevételről és kiadásról el kell számolni.
Az Áht. 91. § (1) bekezdése alapján „A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.”
Magyarország Kormánya a kialakult humánjárványra megalkotta a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvényt, amelynek célja, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a járvány időszakát, ezért a Kormány a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására törekedett.
Egyik ilyen rendelet a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) mely, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítására, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvására koncentrál.
A 2021. évi költségvetési beszámolóról szóló rendelet-tervezetet és annak mellékleteit a Képviselő-testület elé terjesztjük.
Bicske Város Önkormányzatának 2021. évi költségvetését a képviselő-testület a 4/2021. (II.12.) önkormányzati rendelettel 5 228 107 090 Ft bevétellel és ugyanennyi kiadással alkotta meg. A költségvetés forráshiány nélkül került elfogadásra.
Az év folyamán több alkalommal került módosításra a költségvetési rendelet a testület által meghozott döntések, központi költségvetési támogatásból származó források rendeleten történő átvezetése, a folyamatos gazdálkodás biztosítása érdekében, melynek következtében a 2021. évi költségvetési rendelet módosított bevételi és kiadási előirányzata 6 857 517 382 Ft-tal került elfogadásra, továbbra is forráshiány nélkül.
A fentiek alapján a Bicskei Polgármesteri Hivatal, mint önálló jogi személy, helyi önkormányzati költségvetési szerv fenntartásában működő költségvetési szerv látja el az önkormányzat gazdálkodási feladatait, továbbá az alábbi költségvetési szervek pénzügyi – gazdasági feladatait is:
Bicske Város Önkormányzata,
Bicskei Polgármesteri Hivatal,
Bicske Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata,
Bicskei Német Nemzetiségi Önkormányzata,
Bicske Városi Óvoda,
Bicske Városi Konyha,
Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár,
Bicskei Gazdasági Szervezet,
Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ,
Sportlétesítmény és Szabadidőközpont Üzemeltető
A Sportlétesítmény és Szabadidőközpont Üzemeltető, mint legfiatalabb költségvetési szerv, 2017. szeptember 1-jétől, látja el a tanuszoda és a Zánkai üdülőtábor működéséhez tartozó feladatait.
Az Önkormányzati összesítés nettó módon történik, ami azt jelenti, hogy a költségvetési szervek önkormányzati finanszírozás összege 1 492 146 144 Ft, illetve azok bevétele az összesítőben nem kerülhet kimutatásra, hiszen azokat már egyszer bevételeztük az állami támogatások, helyi adók címszó alatt, míg a kiadások az intézmények kiadásai között szerepelnek. A finanszírozási bevételek között a számviteli nyilvántartásokban szerepel az állam által megelőlegezett következő évi normatíva 32 857 682 Ft.
Az Áht. 23. § (2) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat – csoportok, kiemelt előirányzatok és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási bontásban szükséges megjeleníteni könyveinkben.
1. Önkormányzati feladatellátás általános értékelése
Bicske Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kötelező törvényben előírt feladatait zökkenőmentesen ellátta. Biztosította az óvoda működtetését, továbbá kiemelt feladatai között tartja nyilván a közvilágítást, a közutak fenntartását, a város ivóvíz-ellátását, a város parkjainak, közterületeinek rendben tartását, melyet költségvetési intézményen keresztül látta el. Az Önkormányzat egész évben arra törekedett, hogy a rendelkezésére álló forrásokból minél több, jó minőségű szolgáltatást biztosítson a lakosság számára. A tervezett feladatok végrehajtása során minden esetben az Önkormányzat vizsgálta annak lehetőségét, hogy a kialakult világjárvány milyen hatással van a város humán és gazdasági helyzetére és annak függvényében reagált a ráháruló feladatokkal úgy, hogy színvonalas, minőségi eredmény valósuljon meg.
A 2021. évi gazdálkodás során megvalósultak a költségvetés fő célkitűzései, az intézmények működőképessége teljes mértékben biztosított volt. Az Önkormányzat költségvetési gazdálkodása összességében stabil és eredményes volt. Önkormányzatunk fő feladata 2021. évben is a nyújtott közszolgáltatások és közfeladatok színvonalának emelése volt, a költségvetés lehetőségeihez mérten. A korábbi évek feladat ellátásaihoz hasonlóan kiemelt szempont volt a már folyamatban lévő beruházások befejezése, új beruházások megvalósítása, a központi finanszírozás átalakítása és csökkentése mellett a szociális juttatások rendszerének megtartása, közbiztonság növelése, intézmény hálózat, gazdasági társaságok hatékony működtetése, sportélet támogatása.
Az Önkormányzat számos hazai és európai uniós pályázaton vett és vesz részt, mely pályázati források eredménye az alábbiak szerint alakult:
1. A Bicskei Egészségügyi Központ felújítását célzó beruházás előkészítési feladatainak megvalósításához szükséges forrás biztosításáról szóló 1780/2019. (XII. 23.) Korm. határozat”, és a Bicskei Egészségügyi Központ felújítását célzó beruházás előkészítési feladatainak megvalósításáról szóló 1161/2021. (IV.2.) Korm. határozat alapján 2021. évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé a vissza nem térítendő 220 563 440 forint támogatással elszámoltunk.
Az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló 2018. évi CXXXVIII. törvény 4. §-ának (1) bekezdése, valamint az állami magasépítési beruházásokról szóló 299/2018. (XII. 27.) Korm. rendelet 1. §-a a BMSK Zrt-t, mint az állam 100%-os tulajdonában álló, részvénytársasági formában működő, közfeladatot ellátó gazdasági társaságot jelölte ki Beruházási Ügynökségként.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Önkormányzat részére 2020. július 16. napján kelt IV/3747-6/2020/EKF ügyiratszámú okiratában 220 563 440 Ft összegű támogatást biztosított a Bicskei Egészségügyi Központ felújítását célzó előkészítési feladatok megvalósításához. Tekintettel arra, hogy a Bicskei Egészségügyi Központ felújítását célzó beruházás előkészítési feladatainak megvalósításához a támogatási összeg teljes mértéke nem került felhasználásra, a 1161/2021. (IV.2.) Korm. határozat 3. pontja alapján az Önkormányzat 117 744 240 Ft-ot visszautalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma számlájára.
1. A Belügyminisztérium a települési önkormányzatok 2019. évi feladatainak támogatásáról szóló 1004/2019. (I.18.) Kormány határozata alapján az Önkormányzatot 250 000 000 forint, azaz kettőszázötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette kizárólag Városi Piac fejlesztésének megvalósítása érdekében.
A Belügyminisztérium és az Önkormányzat között BMÖGF/259-1/2019. iktatószámú támogatói okirat jött létre, mely alapján Önkormányzatunk szakmai és pénzügyi beszámolóját benyújtotta elektronikus úton az ebr42 önkormányzati információs rendszeren keresztül.
A támogatott összeg a Városi Piac megvalósításához került felhasználásra, az alábbiak szerint: 4 évszakos termelői piac került kialakításra 13 db nyitott, 10 db tetővel fedett árusító és tetővel fedett közlekedő területtel, 4 db zárt árusítóhellyel, valamint férfi, női és akadály-mentes WC-t tartalmazó vizesblokk kivitelezésével valósult meg. Ezen kívül a piac területén 20 db (ez 10 db támasz) kerékpár elhelyezésére szolgáló kerékpártároló, valamint 40 db aszfaltozott személygépkocsi parkoló került kialakításra, az árumozgatást végző tehergép-kocsik részére pedig 8 db murvázott parkoló létesült.
A Városi Piac hasznos alapterülete: 774 m2 ebből fedett elárusító tér 630 m2. A nyitott elárusító tér területe: 382 m2, parkoló területe: 40 db személyautó befogadására alkalmas 500 m2, kiszolgáló és megközelítő utak megközelítőleg 300 m hosszúságban épültek ki.
A Városi Piac kialakításának és fejlesztésének összköltsége 659 109 312 Ft, melyből 229 641 431 Ft európai uniós pályázati forrásból TOP-1.1.3-15-FE1-2016-00007 valósult meg, 250 000 000 Ft hazai forrásból a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 1. melléklet IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezet 23. Önkormányzatok 2019.évi feladatainak támogatása cím 10. Bicske Város Önkormányzata feladatainak támogatása alcím elnevezésű előirányzata terhére.
A fennmaradó összeget 179 467 881 Ft-ot Önkormányzatunk finanszírozta.
1. Továbbá hazai forrásból a Táncsics utca felújítása valósult meg, Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 3. „A helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai melléklet” 3. „A helyi önkormányzatok felhalmozási célú kiegészítő támogatásai közül a 3.3., 3.4. vagy 3.5.” jogcímen igényelt önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések állami támogatásból.
A vissza nem térítendő támogatás összege 13 903 960,- Ft, azaz tizenhárommillió-kilencszázháromezer-kilencszázhatvan forint, a támogatási intenzitás 50%, ezért saját forrásból szintén 13 903 960,- forint önrészt tettünk hozzá a felújítás megvalósításához. A felújítás során, a meglévő járda burkolata és alépítménye teljes mértékben elbontásra került. Az új járda a meglévőével azonos nyomvonalon került kialakításra. Mind a burkolati, mind az alépítményi szerkezet gyalogos forgalomra került méretezésre és tervezésre.
1. TOP-3.1.1-15-FE1-2016-00017 számú pályázat „Bicske Galagonyás-dűlő kerékpárút építése” című projekt 2021-ben lezárult. A pályázat összköltsége 190 618 971 forint. A támogatás összege 175 500 000 Ft, 2021. évben póttámogatást kaptunk, melynek összege 24 485 494,- Ft.
1. TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00658 számú pályázat „Bicskei Tanuszoda bővítése kültéri szaunával” 29 166 000,- Ft európai uniós forrásból készült.
1. A 1084/2016. (II.29.) Kormány határozat alapján a KEHOP 2.2.2. pályázati program keretében megvalósult a szennyvízhálózat és szennyvíztisztító telepének fejlesztése és bővítése. A pályázat keretében a szakmai elvárások a beruházás keretében az érintett, 2000 lakos egyenérték terhelést meghaladó kibocsátású szennyvízelvezetési agglomeráció megfelelő szennyvízkezelésének feltételei teljesültek, annak érdekében, hogy a szennyvízközművel való lefedettség megközelítse a közműves ivóvízzel ellátott fogyasztók csaknem 100%-át. Továbbá a projekttel szembeni szakmai elvárás volt, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jogi követelményeknek a kijelölt határidőig. Erre a célra az önkormányzat 2021. évben 856 920 971,- forint uniós támogatást használt fel szállítói finanszírozással.
1. Számszaki beszámoló elemzése:
A beszámoló megítéléséhez a mellékletekben szereplő teljesítési adatokat a módosított előirányzati tételekhez viszonyítottuk.
A globális világjárvány negatív hatásai annak ellenére, hogy felülírták országunkban a korábbi gazdasági kilátásokat, önkormányzatunk gazdaságpolitikájának tulajdoníthatóan megőrizte elsődleges célját, a város fejlődését, a munkahelyek védelmét, új munkahelyek teremtését. Az Önkormányzat az elmúlt évek következetes gazdálkodásának köszönhetően a koronavírusjárvány egy kiegyensúlyozott szerkezetű gazdálkodást ért, így 2021. évben a város gazdálkodása biztosított volt, költségvetés tervezésekor előirányzott kötelező és önként vállalt feladatok alapvetően megvalósításra kerültek.
A 2021. évi működési és felhalmozási kiadások arányát vizsgálva megállapítható, hogy a város bevételei egyaránt a működési kiadásokra és a felhalmozási kiadásokra nyújtanak fedezetet. Beruházások, fejlesztések tekintetében Önkormányzatunk a pályázati kiírásokra koncentrált annak vonatkozásában, hogy minél több beruházást tudjon megvalósítani központi forrásokból. A beruházások megvalósításához az önkormányzat saját önrészt biztosított az előirányzott célok érdekében.
A 2021. évi költségvetésben 1 596 654 469 Ft pályázati forrás képezte a felhalmozási kiadások egy részét, mely összeg a 2021. évi pénzmaradvány része. Ebből az összegből a pályázatok egy része megvalósult, a megvalósulatlan pályázati pénzösszeg a 2022. évi pénzmaradvány része.
A város tervezett bevételei kedvezően alakultak. A helyi adók tervezésekor megpróbáltunk reálisan tervezni, mindamellett évközben ötször vált szükségessé az előirányzat módosítása. Évközben 693 636 613 Ft-al emeltük meg az adóbevételek összegét, 320 286 Ft-al a talajterhelési díjat, 653 139 531 Ft-al az iparűzési adóbevételt, 35 838 673 Ft-al az építményadót, 4 331 351 Ft-al a bírságból származó adóbevételt, 6 772 Ft-al a termőföld bérbeadásából származó jövedelem utáni személyi jövedelemadót. Az adóbevételeink így 100%-os teljesítést mutatnak.
A kötelező feladataink ellátása tekintetében az állami támogatások keretében növekedést mutat az óvodapedagógusok átlagbérének és közterheinek elismert támogatása, 2019. és 2020. években 4 371 500 forint/számított létszám/év, 2021. évben 4 861 500 forint/számított létszám/év összeg. A növekedés összege előző évhez képest 490 000 forint/számított létszám/év. Az óvodapedagógusok nevelőmunkáját közvetlenül segítők átlagbérének és közterheinek elismert összege 2019-ben 2 205 000 forint/létszám/év, 2020-ban 2 400 000 forint/létszám/év, 2021. évben 2 430 750 forint/létszám/év. Az előző években 2020-ban a 2019. évhez képest a növekedés mértéke 8,125%, a következő évben 1,265 % a növekedés mértéke. Az óvoda működtetésének támogatása 2019. évben 81 700 Ft/fő/év támogatásról 97 400 Ft/fő/év összegre növekedett, ami 19 %-os növekedést mutat az előző évhez képest, ami azóta nem változott. A bölcsődei felsőfokú végzettségűek bértámogatása is hasonlóképpen történik, mint az óvodapedagógusok bér támogatása, a támogatás összege változatlan az előző évhez képest. Kiemelendő a foglalkoztatottak bérkompenzációra kapott központi költségvetési támogatás, valamint a szociális ágazatban dolgozó munkavállalók részére a szociális ágazati pótlék, amelyet minden hónapban a Magyar Államkincstár a bérek kifizetésének kompenzálására utal.
A bevételek összességében kedvezően alakultak, 99,74%-ban teljesültek. Önkormányzatunk 2021. évben is az ésszerű, költségtakarékos, hatékony és eredményes gazdálkodást folytatta a város fejlődésének megvalósítása érdekében.
1. BEVÉTELEK
A bevételek 6 857 517 382 Ft módosított előirányzatával szemben 6 839 784 417 Ft bevétel realizálódott, ami 99,74 %-os teljesítésnek felel meg. (1. táblázat)
Az összbevételt a következő bevételi előirányzatok alakították: adatok forintban 1. táblázat

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Teljesítés

Teljesítés mód. ei-hoz képest (%)

Önkormányzatok működési támogatásai

794 791 164

968 671 265

968 671 265

100,00%

Elszámolásból származó bevételek

2 904 695

2 904 695

100,00%

Egyéb működési célú támogatások bevételei ÁHT-n belül

55 500 100

117 988 301

117 429 801

99,53%

Közhatalmi bevételek

941 498 825

1 635 138 880

1 635 135 438

100,00%

Működési bevételek

230 380 538

290 394 907

279 167 268

96,13%

Működési célú átvett pénzeszközök

0

57 733 159

57 733 159

100,00%

Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

129 166 000

809 447 800

809 447 800

100,00%

Felhalmozási bevételek.

244 649 000

50 752 884

44 809 500

88,29%

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

Előző évi pénzmaradvány igénybevétele

2 832 121 463

2 891 627 809

2 891 627 809

100,00%

Államháztartáson belüli megelőlegezések

32 857 682

32 857 682

100,00%

ÖNKORMÁNYZAT ÖSSZESEN

5 228 107 090

6 857 517 382

6 839 784 417

99,74%

Központi költségvetésből kapott támogatások összege a jogszabályoknak megfelelően a módosított előirányzatban szereplő összegben teljesült.
Az Önkormányzat 2021. évi működési támogatását az alábbi táblázat és diagram mutatja (2. táblázat).
1. táblázat

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Teljesítés

Teljesítés mód.előir.-hoz képest (%)

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

294 250 335

295 462 169

295 462 169

100,00%

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

282 056 400

289 384 930

289 384 930

100,00%

Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

104 898 296

132 224 560

132 224 560

100,00%

Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

86 356 973

103 653 479

103 653 479

100,00%

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

27 229 160

27 680 888

27 680 888

100,00%

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

0

120 265 239

120 265 239

100,00%

Elszámolásból származó bevételek

0

2 904 695

2 904 695

100,00%

ÖNKORMÁNYZAT MŰKÖDÉSI TÁMOGATÁSA

794 791 164

971 575 960

971 575 960

100,00%

A 2020. évvel összehasonlítva a központi költségvetésből kapott állami támogatások összegét, megállapíthatjuk, hogy 2020. évben 513 982 427 Ft a támogatás, míg 2021. évben 971 575 960 Ft. Ismert, hogy az önkormányzatok költségvetési mozgásterét a költségvetési törvényben foglalt forrásszabályozás határozza meg.
Fontos változás volt, hogy a 2021. évi költségvetési törvény szerint a szolidaritási hozzájárulás alapja az önkormányzatok iparűzési adóerő-képességet meghatározó adóalapja. (Korábban 2020. évben a beszámítással nem érintett visszavonás volt.) A mértéke továbbra is függvényszerűen növekszik az egy lakosra jutó adóerő-képesség emelkedésével. Figyelemmel arra, hogy megszűnt a beszámítás, szolidaritási hozzájárulást a 22 000 forint feletti egy lakosra jutó adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatok teljesítik a központi költségvetés felé. A szolidaritási hozzájárulás teljesítése a nettó finanszírozás keretében történt.
Abban az esetben, ha figyelembe vesszük a 2020. évben a beszámítás összegét 303 326 608 Ft, akkor a támogatás összege 817 309 035 Ft, míg a 2021. évi állami támogatás 971 575 960 Ft, mely összegből az önkormányzati szolidaritási hozzájárulási befizetési kötelezettség 330 868 085 Ft. A tényleges támogatás összege 2021. évben 640 707 875 Ft. A 640 707 875 Ft önkormányzat működési támogatása tartalmazza az iparűzési adókiesés összegét 120 265 239Ft-ot, melyet állami támogatásként kaptuk meg.
Az alábbi táblázat (3. táblázat) mutatja a két év összehasonlítását.
1. táblázat

Megnevezés

2020. évi teljesítési adatok

2021. évi teljesítési adatok

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

727 147

295 462 169

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

281 772 965

289 384 930

Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

130 099 727

132 224 560

Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

74 677 976

103 653 479

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

25 747 340

27 680 888

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

0

120 265 239

Elszámolásból származó bevételek

957 272

2 904 695

ÖNKORMÁNYZAT MŰKÖDÉSI TÁMOGATÁSA

513 982 427

971 575 960

Beszámítás/önkormányzati szolidaritási hozzájárulás

303 326 608

330 868 085

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről:
A működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről összege 117 429 801 Ft, melynek összege a módosított előirányzathoz viszonyítva 99,53 %-os teljesülést mutat.
Az egyéb működési célú támogatások bevételeit az alábbi összegek biztosítják:
NAV az SZJA 1%-ának összege 351 674 Ft,
Mezőőri őrszolgálat támogatása 1 575 000 Ft,
Nemzeti Művelődési Intézettől kapott támogatás kulturális programokra: 10 000 000 Ft
TOP-1.1.3-15 Városi Piac kialakítása – 3. számú előleg elszámolása: 6 350 000 Ft
Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás állami támogatás: 1 853 000 Ft
2021. évi Európai Mobilitás Hét és Autómentes napra kapott támogatás: 1 000 000 Ft
Bicske Zártkerti programra kapott állami támogatás: 19 771 627 Ft
Háziorvosi, iskola egészségügyi szolgáltatás fedezetének biztosítására kapott állami támogatás összege 14 497 900 Ft,
Védőnői szolgálat NEAK finanszírozás összege 54 591 600 Ft,
Nyári diákmunka bértámogatása: 1 255 500 Ft,
Közfoglalkoztatottak bértámogatása: 6 183 500 Ft.
Közhatalmi bevételek
A jogszabályi környezetváltozás következtében a közhatalmi bevételek az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendelet 15. melléklet alapján az alábbi bontásban került meghatározásra.
1. Jövedelem adók: magánszemélyek jövedelemadói a termőföld bérbeadásából származó jövedelem utáni személyi jövedelemadó értéke 6 772 Ft.
2. Vagyoni típusú adók: építményadóból, telekadóból és kommunális adóból tevődik össze, melynek összege 237 838 673, kommunális adó összege 6 200 Ft, mely régi adó követelés kiegyenlítéséből származik. Az Önkormányzat vagyoni típusú adók bevételei között csak az építményadó szerepel.
3. Termékek és szolgáltatások adói: többnyire iparűzési adóból áll 1 389 638 356 Ft. A tavalyi évhez képest az iparűzési adó 15,18 %-os növekedést mutat, 183 124 724 Ft többletbevételt jelentett a 2021. évi költségvetésben. A talajterhelési díj összege 1 120 286 Ft.
4. Egyéb közhatalmi bevételeket az adópótlékok és adóbírságok bevételei képezik, melynek összege 6 525 151 Ft, ebből 3 701 953 igazgatási szolgáltatási díjak, egyéb bírság összege 2 823 198 Ft.
A kialakult világjárvány ellenére az Önkormányzat közhatalmi bevétele teljes mértékben teljesült, az állam az iparűzési adóbevétel kiesést megtérítette, melynek összege 120 265 239 Ft, mely az Önkormányzat működési támogatás összegében szerepel.
Az Adóügyi csoport engedélyezett létszáma 5 fő, ebből 1 fő üres álláshely. Az adóhatósági ügyintézők nem adónemekhez, hanem adóalanyokhoz rendelve végzik munkájukat. Így a korábbi hiányosságok pótlását követően a csoport jóval hatékonyabban tud működni. Az önkormányzati adóhatóság látja el az Önkormányzat és hivatal működéséhez szükséges források jelentős részének beszedését, valamint más, az állam által az önkormányzathoz delegált hatósági feladatokat is végez (gépjárművek adóztatása, adók módjára behajtandó köztartozások beszedése).
Az eredmény centrikus vezetés és a fent ismertetett hatékonyabb feladatelosztás miatt az adókövetelések csökkenő tendenciát mutatnak és az adóbevételek tekintetében minden adónemben sikerült a 2021. évre vonatkozó eredeti előirányzatokat teljesíteni, sőt túlteljesíteni.
Működési bevételeink: 96,13 %-os teljesítést mutat. A működési bevételeink összege 279 167 268 Ft, mely közül legnagyobb bevételünket a Fejérvíz Zrt. részére csatornahálózat bérbeadásából származó bevétel képezi 81 278 006 Ft, továbbá az étkezéstérítési díj bevétel 61 819 990. A tanuszoda (medence, úszósáv, helység bérleti díj) bérbeadásából származó bevétel összege 6 674 265 Ft, a jegy és bérlet értékesítéséből származó bevételek összege 12 336 430 Ft, a Zánkai üdülőtábor bevétele 8 094 845 Ft. Működési bevételeink közé tartozik a garázs 2 474 940 Ft és a közterület bérbeadásából származó bevételek, továbbá az ingatlan terembérleti díj és egyéb bérleti díjak bevételei 9 538 748 Ft, szociális bérlakások bérleti díjából származó bevételek összege 2 230 388 Ft, a költségelvű bérlakások bevételek összege 8 048 976 Ft. Továbbá az orvosi ügyelet közüzemi díjainak továbbszámlázása a települések részére és az intézmények közötti továbbszámlázott közüzemi díjak és szolgáltatások díjainak összege 16 224 068 Ft. A földhaszonbérleti díjából származó bevétel összege 1 815 804 Ft. A kamatbevétel összege 30 072 Ft, biztosító által fizetett kártérítés 506 696 Ft, víziközmű hozzájárulási összeg 1 334 306 Ft. Továbbá a Bicskei Művelődési Központ, valamint a Nagy Károly Városi Könyvtár bevételei 4 414 253 Ft, ebből a Művelődési Központ bevétele 3 245 073 Ft, mely magába foglalja a Fiatalok Háza terembérlet összegét is. A piaci helypénz összege 4 070 671 Ft. ÁFA visszatérítés összege1 012 000 Ft, kiszámlázott ÁFA összege 57 262 810 Ft.
Működési célú átvett pénzeszközök: összege 57 733 159 forint, 100 %-os teljesítést mutat.
A működési célú átvett pénzeszközök az alábbi forrásokból tevődik össze:
1. Nyári tábor támogatása Herceghalom Interat Zrt. 200 000 Ft
2. Közüzemi díj törlesztés: 50 000 Ft
3. Mezőőri hozzájárulás összege (2019. évi elmaradás) 41 750 Ft
4. Illegális hulladéklerakás felszámolásának támogatása IFKA pályázat 15 582 900 Ft
5. "Tisztítsuk meg az Országot" illegális hulladéklerakók felszámolása IFKA pályázat 39 999 928 Ft
6. Adventi adományok cégektől az alábbiak szerint:
BK-AGRO Kereskedelmi és Szolgáltató: 25 000 Ft
Arany Sas Gyógyszertár Bt. 100 000 Ft
Kégl Ferenc kereskedő 20 000 Ft
Huonker Hungária Ker.Kft 100 000 Ft
Technocar MC 2003. Kft. 150 000 Ft
RONEKO Kft 100 000 Ft
Italcamion Kereskedelmi Kft. 40 000 Ft
Vincotech Hungária Kft. 400 000 Ft
Barera-Szig Kft 20 000 Ft
Szabó Tüzelő és Ép.anyag Kft 10 000 Ft
Útéppark Útépítő és Mélyépítő Kft 100 000 Ft
Magyarmet Finomöntöde Kft 150 000 Ft
Bartók Kft 30 000 Ft
Czigány Norbert 60 000 Ft
Heitler Ferenc Csaba 170 000 Ft
1. Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. 300 000 Ft
2. LTP megtakarítás 83 581 Ft
3. Mezőőri járulék 2019. évi befizetés: 41 750 Ft
A felhalmozási célú támogatások ÁHT- belülről:
A felhalmozási célú támogatás ÁHT-n belülről 100%-on teljesült, amelynek összege 809 447 800 Ft. A nevezett támogatási összeg az alábbi projektekre kapott hazai pályázati forrásokból tevődik össze: vis major pályázatból 3 823 311 Ft, és a BMÖFT/6-8/2021.ikt,sz.támogatásból, mely a Táncsics utcai járda felújítását 13 903 960 Ft tartalmazza. Továbbá TOP-3.1.1-15 Kerékpárút Galagonyás dűlő időközi kifizetés 24 485 494 Ft, KEHOP-2.2.2-15 Bicske szennyvízhálózat fejlesztése 638 069 035 Ft, TOP 7.1.1-16-H-ERFA-2020-00661 Infrastrukturális fejlesztése (Művelődési Központ felújítása)100 000 000 Ft, TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00658 Tanuszoda bővítése kültéri szaunával 29 166 000 Ft.
A felhalmozási bevételek: A felhalmozási bevételek 44 809 500 Ft, 100%-ban teljesültek, az alábbiak szerint:
2363/13hrsz. és 2363/14 hrsz. ingatlan értékesítése 041/8 hrsz földterület értékesítése
9 262 000 Ft
Béta Angyalföldi Ingatlanfejlesztő Kft. 6 500 000 Ft
Ingatlan adás-vétel részletfizetés 480 000 Ft
Vörösmarty Mihály u. 76. lakóház értékesítés 24 000 000 Ft
Tehergépkocsi értékesítése, IYM-077, IYM-078 952 500 Ft
Bicskei 4209/20 hrsz, 4209/69 hrsz ingatlan rész értékesítés 2 900 000 Ft
MCL-842 IVECO tehergépkocsi eladása 700 000 Ft
Gépjármű eladás 15 000 Ft
A működési – felhalmozási finanszírozási bevételek:
A működési finanszírozási bevételek jogcímen 32 857 682 Ft értékben az államháztartáson belüli megelőlegezések, a költségvetési maradvány 2 891 627 809 Ft összeg szerepel.
1. KIADÁSOK
Az előző évhez hasonlóan, mind a működési, mind a felhalmozási finanszírozási kiadásaink kedvezően alakultak, önkormányzatunknak nincs hitelhez kapcsolódó fizetési kötelezettsége.
A kiadások százalékos teljesítésének összkiadása 65,53 %-on teljesült, amelynek meghatározó elemeit az alábbiakban elemezzük.

Megnevezés

Eredeti ei

Módosított ei

Teljesítés

Teljesítés %-ban

Személyi juttatások

1 269 524 335

1 151 152 595

1 120 829 747

97,37

Munkaadókat terhelő járulékok

217 044 389

191 869 404

179 168 820

93,38

Dologi kiadások

1 005 617 451

972 425 584

807 161 877

83,01

Ellátottak pénzbeli juttatásai

44 552 846

44 552 846

40 932 881

91,87

Elvonások és befizetések

435 318 344

439 509 495

435 249 985

99,03

Egyéb működési célú támogatások ÁHT-n belülre

42 780 000

42 895 695

29 702 184

69,24

Egyéb működési célú támogatások ÁHT-n kívülre

63 818 800

64 018 800

53 250 264

83,18

Tartalékok

396 524 858

1 242 849 290

0,00

Beruházási és felújítási kiadások

1 721 134 422

2 558 706 946

1 677 668 978

65,57

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

117 745 082

117 744 240

100,00

Finanszírozási kiadások

31 791 645

31 791 645

31 791 645

100,00

Összesen

5 228 107 090

6 857 517 382

4 493 500 621

65,53

A személyi juttatások, illetve a munkaadókat terhelő járulékok teljesülése a törvényi előírásoknak megfelelően nem haladta meg a módosított előirányzatban szereplő összeget, annak 97,37%, illetve 93,38 %-a.
A személyi juttatások között mind a Bicskei Polgármesteri Hivatalban, mind az intézményeinkben csak a kötelező juttatásokat terveztük, illetve fizettük ki.
A dologi kiadások teljesítése 83,01 %-os.
A kötelezettségvállalásokat, a kiadások teljesítését meghatározta a bevételeink teljesülése, kötelezettségvállalással terhelt kiadásainkat teljesítettük.
Az államháztartáson belüli és az államháztartáson kívüli működési célú pénzeszközátadásokat a rendelet 28. számú melléklete mutatja.
Az egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belül jogcímen a 1161/2021. (IV.2) Korm. határozat alapján a Bicskei Egészségügyi Központ felújítására előlegként kapott 220 563 440 Ft támogatásból 117 744 240 Ft-ot visszafizettünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Költségvetési Főosztálya részére.
A felújítási és felhalmozási kiadásokat részletesen a rendelet 29. és 30. számú mellékletében mutatjuk be.
Az ellátottak pénzbeli juttatásainak teljesülése, a módosított előirányzathoz képest 91,87 %.
Az általános tartalék és a céltartalék (pénzforgalom nélküli kiadások) sorok nem tartalmaznak teljesítési összegeket, mivel kiadásként történő felhasználáskor az adott kiadási rovatra kerülnek elszámolásra.
A finanszírozási kiadások között szerepel az államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése.
Az elvonások, befizetések jogcímen a teljesülés mértéke 99,03%-os. Az elvonások, befizetések összegét a fel nem használt (régi városháza) 100 millió forint visszafizetése, a 2019. évi téli rezsicsökkentés (391 009 Ft) maradványának visszafizetése, a 2019. évi zárszámadás minimálbér és garantált bérminimum maradványának visszafizetése 3 914 000 Ft, kamat befizetés 86 891 Ft tartalmazza.
A szolidaritási hozzájárulási adó éves összege 330 868 085 forint.
3. INTÉZMÉNYEK
Összességében elmondható, hogy a költségvetési intézmények költségkímélő, visszafogott, eredményes gazdálkodást folytattak, tekintettel arra, hogy az európai uniós pályázati forrásokhoz az Önkormányzat az önrészt biztosítani tudja.
Az Önkormányzat fenntartásában lévő költségvetési intézmények működési és beruházási kiadásainak teljesítését a módosított előirányzathoz viszonyítva az alábbi táblázat mutatja.

Megnevezés

Személyi juttatások

Munkaadókat terhelő járulékok

Dologi kiadások

Beruházások és felújítások

Módosított előirányzat

Teljesítés

Módosított előirányzat

Teljesítés

Módosított előirányzat

Teljesítés

Módosított előirányzat

Teljesítés

Polgármesteri Hivatal

250 138 160

239 934 666

39 537 661

39 379 102

77 229 225

67 427 426

450 000

320 108

Bicske Városi Óvoda

269 701 571

267 505 312

47 550 726

47 461 560

44 930 066

31 965 222

1 030 368

1 030 368

Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár

76 702 304

69 245 316

12 045 982

10 270 498

47 650 044

34 844 660

108 005 550

34 079 265

Bicskei Gazdasági Szervezet

113 139 054

113 139 054

18 402 745

18 402 745

81 617 689

77 291 124

7 935 826

7 935 826

Kapcsolat Központ

260 997 726

260 463 744

40 759 856

40 699 824

62 507 171

46 681 766

925 500

835 934

Sportlétesítmény és Szabadidőközpont Üzemeltető

50 037 488

47 264 758

9 896 454

4 486 533

77 470 392

67 269 460

31 320 811

29 693 924

Bicske Városi Konyha

57 632 509

57 079 830

9 168 463

9 093 713

146 050 714

135 462 494

10 160 000

4 059 352

1. Bicske Városi Óvoda
A 2021. évi költségvetés tervezése 3 óvodai feladat-ellátási helyre, valamint az intézmény dolgozói létszámára történt.
Személyi feltételek:
Az óvodában 2021. évben nem sikerült a teljes dolgozói létszámot feltölteni, annak ellenére a feladatellátás az előírásoknak megfelelően történt, eredményes és színvonalas volt. A kialakult pandémia időszakában az intézmény minden dolgozója kimagasló munkavégzést folytatott ellátva a ráháruló feladatokat.
Dologi kiadások:
Az intézmény beszerzései költségkímélő módon történtek.
Pedagógiai munka:
A törvényi változások következtében, az intézmény nevelőtestülete felülvizsgálta Pedagógiai Programját, SZMSZ-ét. Pedagógiai Programjuk jellegét tekintve komplex személyiségfejlesztő, mely tartalmazza a szülők igényeit, elvárásait.
A 2011. évi városi köznevelési integráció bevezetésével mindhárom épületben a gyermekcsoportok arányos összetételére törekszik az óvoda. Gyermekvédelmi feladataik a 2015. szeptemberétől életbelépő törvényi változások miatt egyre sokrétűbbek.
Az óvodákban 25-30 % a hátrányos helyzetű családból érkező gyermekek arányszáma.
Az integrált nevelés biztosított volt. Jelentős a támogatásban részesülők száma.
A Bicske Városi Óvodában az elmúlt évben 12 sajátos nevelési igényű gyermek ellátását biztosították.
Fejlesztő pedagógusai munkája iránt nagy az igény, több gyermek szorul speciális fejlesztésre (BTM), hogy megkezdhesse az általános iskolai tanulmányait.
Az óvodában foglalkoztatott főállású pszichológus rendelkezésre áll egyaránt a szülők, gyermekek számára, egyre többen élnek ezzel az intézmény által nyújtotta lehetőséggel.
Továbbképzések:
A 2021-es évben az óvodapedagógusok számára előírt kötelező továbbképzések megvalósultak.
Minősítések:
A Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény rendelkezik a pedagógusok előmeneteli rendszeréről. A 95. § (3) bekezdés értelmében a pedagógusok előmeneteli rendszere 2013. szeptember 1-jén lépett hatályba. A már pályán lévő pedagógusok első minősítése 2013. szeptember 1. és 2022. június 30. között megtörténik.
A pedagógusok minősítésüket követő év első napján kerülhetnek magasabb fokozatba. A magasabb fokozatba kerülés első lehetséges időpontja így tehát 2014. január 1. volt.
2014. évtől folyamatosan évről évre nő a minősített pedagógusok létszáma, 2021-ben is egy Pedagógus II. és egy Pedagógus I.-be lépő munkatárs minősült.
1. Bicskei Gazdasági Szervezet
A bevételek részletezése
(adatok Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti ei.

Módosított ei.

Teljesítés

%

Működési bevételek

11 250 000

17 376 956

17 376 956

100,00

Szolgáltatások ellenértéke

6 500 000

13 342 233

13 342 233

100,00

Közvetített szolgáltatások

400 000

6 299

6 299

100,00

Kiszámlázott általános forgalmi adó

3 000 000

4 024 537

4 024 537

100,00

Kamatbevétel

350 000

265

265

100,00

Egyéb működési bevételek

1 000 000

3 622

3 622

100,00

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

6 183 500

6 183 500

100,00

Egyéb tárgyi eszköz értékesítése

700 000

700 000

100,00

Költségvetési maradvány, vállalkozási maradvány

12 604 548

12 371 012

12 371 012

100,00

Irányító szervi támogatásként folyósított támogatás fizetési számlán történő jóváírása

314 037 733

184 463 846

184 463 846

100,00

Bevételek mindösszesen

337 892 281

221 095 314

221 095 314

100,00

A fenti táblázatból látszik, a bevételek a módosított előirányzathoz viszonyított teljesítése összességében 100,00 %-os. A bevételek teljesülése biztosította a közfeladatok ellátását és a koronavírus időszakában az intézmény dolgozói a nehéz időszakban ellátták a közintézmények fertőtlenítését.
A kiadások részletezése: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti ei

Módosított ei

Teljesítés

Teljesítés %-ban

Személyi juttatások

137 656 999

113 139 054

113 139 054

100,00%

Munkaadókat terhelő járulékok

19 913 482

18 402 745

18 402 745

100,00%

Dologi kiadások

159 239 800

81 617 689

77 291 124

94,70%

Beruházási és felújítási kiadások

21 082 000

7 935 826

7 935 826

100,00%

Összesen

337 892 281

221 095 314

216 768 749

98,04%

Költséghatékony gazdálkodás szem előtt tartása mellett az intézmény igyekezett a kiadásokat teljesíteni.
Valamennyi rovatrend esetében elmondható, hogy a tervezett kiadások teljesültek nem lépték túl, a módosított előirányzathoz képest a költségvetési kiadásokat.
A vagyon alakulása
A Bicskei Gazdasági Szervezet a többi költségvetési intézményekhez hasonlóan 2021. évben jelentős költségtakaros gazdálkodást folytatott.
A 2021. évi költségvetés tervezésekor előirányzott kötelező feladatok alapvetően megvalósításra kerültek.
A költségvetési intézményünk a település zavartalan működéséhez, üzemeltetéséhez, az önkormányzati tulajdonú intézményhálózat karbantartásához járult hozzá.
A 2021. évet is szigorú költséggazdálkodás jellemezte, új kötelezettséget csak a zavartalan működés érdekében vállaltak.
1. Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár
A Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár a város és térsége meghatározó kulturális intézménye. Szakmailag önállóan működő, de önálló gazdasági egységgel nem rendelkező intézmény. Teljeskörűen ellátja a város közművelődési és könyvtári tevékenységét, minőségi szolgáltatásokkal szolgálja a látogatókat, felhasználókat. A gazdálkodás és a humán erőforrások felhasználása az ésszerűség és a takarékosság előtérbe helyezésével történt az előző évekhez hasonlóan. A városi nagyrendezvények lebonyolításában, összehangolásában az intézménynek kiemelt szerepe van.
Szakmai programok végrehajtásához 2021. évben a fedezet az intézmény rendelkezésére állt. Az Önkormányzat biztosította a feltételeket a működéshez, 2021-ben számos kulturális program elmaradt a kialakult világjárvány miatt.
Az állami normatíva részben fedezi a kiadásokat, ezért a kulturális tevékenység ellátása és a működőképesség megőrzése érdekében a fenntartó önkormányzat jelentős költségvetési támogatást biztosít, mely kiegészül a saját bevételi forrásokkal, valamint pályázati forrásokkal. Az intézmény az épület felújítására 100 MFt TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00661 számú támogatást kapott, melynek befejezése a 2022. évre áthúzódott.
Az integrált intézmény vezetése és kollektívája a vonatkozó jogszabályok, az intézményegységek munkatervei, a határozati javaslatok, a bizottsági és testületi ajánlások figyelembevételével végezte munkáját. A klubok, szakkörök, valamint az amatőr művészeti tevékenységet végző szervezetek működési feltételeinek biztosítása révén az intézmény a bicskei közösségi és művészeti életének meghatározó központja.
A könyvtár a város, a járás legnagyobb könyvtári közgyűjteménye, Bicske város nyilvános települési közkönyvtára, amely szerepel a Könyvtári Intézet által vezetett Nyilvános Könyvtárak Jegyzékén.
Alaptevékenysége a város lakossága részére könyvtári szolgáltatások nyújtása: könyvek, folyóirat kölcsönzése; könyvtárközi kölcsönzés; dokumentumok helyben használata; rendezvények szervezése; fénymásolás, nyomtatás, laminálás, internet és számítógép használat; tájékoztatás; irodalomjegyzék készítése; kézikönyvek használata; helyismereti gyűjtemény használata; a könyvtár számítógépes adatbázisának használata; videokazetták és DVD-k kölcsönzése.
A kultúraközvetítés céljait szolgáló intézmény megfelelő infrastrukturális feltételei alapozzák meg a bennük folyó tevékenység lehetőségeit, erősítik a művelődési igényt a látogatókban. Tagintézményeik helyi közösségi, szellemi értéket képviselnek. A városi könyvtár épülete a modern könyvtári szolgáltatásoknak és a hagyományos funkcióknak egyaránt megfelelő teret biztosít, amely mozgáskorlátozottak kiszolgálására, ezáltal az esélyegyenlőség biztosítására is alkalmas.
A művelődési központ épülete a „nagytermes” építészeti felfogást testesíti meg, megfelel az elvárásoknak, alkalmas a helyi közművelődési feladatok ellátására.
A Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár látja el a Kulturkúria, Fiatalok Háza működtetését, helyszínt, szabad teret biztosítva színes művészeti programok megvalósításához
Összességében a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár – a rendelkezésére álló technikai, pénzügyi, személyi feltételeket figyelembe véve - teljesíti azokat a követelményeket, igényeket, amelyek a városban a közművelődési és a könyvtári tevékenység terén rá hárulnak.
A kiadások részletezése: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti ei

Módosított ei

Teljesítés

Teljesítés %-ban

Személyi juttatások

77 729 086

76 702 304

69 245 316

90,28%

Munkaadókat terhelő járulékok

12 045 982

12 045 982

10 270 498

85,26%

Dologi kiadások

46 315 096

47 650 044

34 844 660

73,13%

Beruházási és felújítási kiadások

106 435 550

108 005 550

34 079 265

31,55%

Összesen

242 525 714

244 403 880

148 439 739

60,74%

Összességében az intézmény kiadásai (60,74%) és bevételei (98,98%) kedvezően alakultak. A kiadások teljesülésének alulmaradása azzal magyarázható, hogy az épület felújítása 2021. évben részben valósult meg, a feladat végrehajtása áthúzódott a 2022. évre.
1. Bicske Városi Konyha működésének általános értékelése
A gyermek-és ifjúsági, valamint a szociális étkeztetés magában foglalja az óvodások, általános és középiskolás gyermekek és idős emberek élelmezési ellátását, amely egy felelősségteljes, nehéz és egyben igen szép területe a közétkeztetésnek. Kettős feladatát egyrészt a gyermekek és idősek élettani igényeinek megfelelő összetételű, jellegű és élvezeti értékű táplálékhoz juttatása, másrészt az étkező gyermekek és idős emberek étkezési kultúrájának formálása, kedvező irányú befolyásolása jelenti. Mindezek által szerepe van abban is, hogy a helyes táplálkozás szemléletének, gyakorlatának megismertetésével, elfogadtatásával hozzájáruljon az egészség megőrzéséhez.
Ilyen irányú felelőssége az étkeztetés formájától függően annál jelentősebb minél nagyobb az ellátottak köre, illetve minél több étkezést biztosít.
A fentiekből következik, hogy 2014. június 30-ával Bicske Város Képviselő-testülete kiemelte Bicske Városi Óvoda önállóan működő költségvetési intézmény irányítása alól a közétkeztetési feladatot és egy önállóan gazdálkodó költségvetési szervet hozott létre Bicske Városi Konyha néven.
22 fő került áthelyezésre az intézménybe ebből 4 szakács 4 konyhai kisegítő 3 adminisztrációs munkát végző és 11 tálaló konyhai dolgozó. Jelenleg 23 fő a konyha engedélyezett létszáma.
2014. július 1. után az új intézmény alapításának feladatai és engedélyeztetésének folyamatai történtek meg.
Így többszöri módosítás után elfogadásra került Bicske Városi Konyha Alapító Okirata az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Kormányhivatal engedélye is beszerzésre került.
A Működési engedély beszerzésénél aláírásra került az ingatlan használatbavételi szerződés Bicskei Polgármesteri Hivatal, valamint az intézmény között.
A veszélyes anyagok használatának bejelentésével a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv is regisztrálta a Bicske Városi Konyhát.
Az intézmény gazdálkodási feladatait a Polgármesteri Hivatal látja el.
Bicske Városi Konyha ellátott köznevelési intézményei:
1. Bicske Városi Óvoda
2. Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola
3. Móri Gárdonyi Géza Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Bicskei Tagintézménye
4. Bicske Városi Bölcsőde
5. Egyesített Családsegítő és Kapcsolat Központ (szociális étkeztetés)
A létszámok nyilvántartása és az étkezési díjak beszedése mára már intézményünkön belül valósul meg, ehhez azonban nélkülözhetetlen az intézményekkel való teljes körű és hatékony együttműködés. A Bicske Városi Konyha a veszélyhelyzet ideje alatt is önzetlenül, fáradságot nem ismerve teljes mértékben ellátta a feladatát.
A kiadások részletezése: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti ei

Módosított ei

Teljesítés

Teljesítés %-ban

Személyi juttatások

68 490 959

57 632 509

57 079 830

99,04%

Munkaadókat terhelő járulékok

11 968 463

9 168 463

9 093 713

99,18%

Dologi kiadások

138 980 000

146 050 714

135 462 494

92,75%

Beruházási és felújítási kiadások

10 160 000

10 160 000

4 059 352

39,95%

Összesen

229 599 422

223 011 686

205 695 389

92,24%

1. Kapcsolat Központ
Az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ öt külön szakmai egységekben négy engedélyezett telephelyen és egy nyitva álló helyiségben biztosította az ellátásokat 2018-ben. Az öt szakmai egység a következő:
Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Szakmai Egység
Család- és Gyermekjóléti Központ Szakmai Egység
Gondozási Központ Szakmai Egység
Bölcsődei Szakmai Egység
Védőnői Szakmai Egység
Az intézmény a szakmai egységeiben, összesen tíz szakfeladatot látott el, melyek a következők:
Család és gyermekjóléti szolgáltatás
Család és gyermekjóléti központ
Család és nővédelmi egészségügyi gondozás
Ifjúsági egészségügyi gondozás
Bölcsődei ellátás
Idősek nappali ellátása
Házi segítségnyújtás
Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
Szociális étkeztetés
Támogató szolgálat
A várandósságtól az idős korig, egy teljes emberöltőnyi időszakra vonatkozik a tevékenység. A Kapcsolat Központban valamennyi korosztály megfordul, a feladatok ellátásával, generációkat kapcsol össze.
Az Intézménynek folyamatosan biztosítania kell a jogszabályban szereplő szolgáltatásokat, melyek feltételeit a fenntartónak kell megteremtenie.
A kiadások részletezése: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Módosított ei

Teljesítés

Teljesítés %-ban

Személyi juttatások

260 997 726

260 463 744

99,80%

Munkaadókat terhelő járulékok

40 759 856

40 699 824

99,85%

Dologi kiadások

62 507 171

46 681 766

74,68%

Beruházási és felújítási kiadások

925 500

835 934

90,32%

Ellátottak pénzbeli juttatásai

500 000

499 320

97,50%

Összesen

365 690 253

349 180 588

95,49%

Összességében az intézmény kiadásai (95,49%) és bevételei (99,84%) kedvezően alakultak.
1. Sportlétesítmény és Szabadidőközpont Üzemeltető
Az intézmény működése 2018. szeptember 1-jétől került az Önkormányzat fenntartásába, azelőtt nonprofit korlátolt felelősségű társaságként látta el a közfeladatát, mint tanuszoda és a Zánkai Üdülőtábor üzemeltetője.
Az intézmény folyamatosan bővíti színvonalas szolgáltatásait, minél nagyobb profit megvalósítása érdekében. Az uszoda működtetéséhez járó szolgáltatások minősége javult, színesebb programok megvalósításával, hozzájárulva a városi ünnepségek és programok lebonyolításában. A 2021. évben pályázati forrásból megvalósult egy kültéri szauna is az intézményben.
A kiadások részletezése: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Módosított ei

Teljesítés

Teljesítés %-ban

Személyi juttatások

50 037 488

47 264 758

94,46%

Munkaadókat terhelő járulékok

9 896 454

4 486 533

45,33%

Dologi kiadások

77 470 392

67 269 460

86,83%

Beruházási és felújítási kiadások

31 320 811

29 693 924

94,81%

Összesen

168 725 145

148 714 675

88,14%

Összességében az intézmény kiadásai (88,14%) és bevételei (96,04%) kedvezően alakultak.
MARADVÁNY KIMUTATÁS összege 2021. december 31-én 2 346 283 796 Ft.
MARADVÁNYKIMUTATÁS 2021. december 31-én az önkormányzat és a költségvetési intézmények tekintetében 2 346 283 796 Ft, az alábbi bontásban:
1. Bicske Város Önkormányzata:
alaptevékenység maradványa: 1 350 630 034 Ft
alaptevékenység kötelezettségvállalással terhelt maradványa:815 793 758 Ft
1. Bicskei Polgármesteri Hivatal:
alaptevékenység maradványa: 20 279 336 Ft
1. Bicskei Gazdasági Szervezet:
alaptevékenység maradványa: 3 036 422 Ft
alaptevékenység kötelezettségvállalással terhelt maradványa 1 290 143 Ft
1. Bicske Városi Óvoda:
alaptevékenység maradványa: 15 235 323 Ft
1. Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár:
alaptevékenység maradványa: 16 173 893 Ft
alaptevékenység kötelezettségvállalással terhelt maradványa: 77 289 751 Ft
1. Bicske Városi Konyha:
alaptevékenység maradványa: 17 315 802 Ft
1. Kapcsolat Központ:
alaptevékenység maradványa: 13 991 968 Ft
alaptevékenység kötelezettségvállalással terhelt maradványa: 1 921 000 Ft
1. Sportlétesítmény és Szabadidőközpont Üzemeltető
alaptevékenység maradványa: 13 326 366 Ft
EREDMÉNYKIMUTATÁS
Az eredménykimutatás megmutatja a költségvetési szerv gazdálkodásának, tevékenységeinek együttes eredményét, az adott költségvetési évben, pénzforgalomban ténylegesen teljesített, valamint a pénzforgalomban még nem teljesített, de az adott évre járó eredményszemléletű bevételek, valamint az adott évi tevékenységet terhelő költségek/ráfordítások–függetlenül attól, hogy azok pénzforgalomban kiadásként az adott évben vagy az előző évben merültek fel, illetve a következő évben fognak teljesülni– 2021különbözetének összegében.
Eredménykategóriák: adatok Ft-ban
A) Tevékenység eredménye 1 497 691 580
+ B) Pénzügyi műveletek eredménye 11 771
C) Mérleg szerinti eredmény 1 497 703 351
4. VAGYON ALAKULÁSA
Az immateriális javak, a tárgyi eszközök, valamint az üzemeltetésre átadott eszközök állományváltozását az alábbi táblázat mutatja:

Kimutatás az immateriális javak, tárgyi eszközök koncesszióba, vagyonkezelésbe adott eszközök állományának alakulásáról

Megnevezés

Immateriális javak

Ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok

Gépek, berendezések, felszerelések, járművek

Beruházások és felújítások

Összesen (=3+4+5+6+7+8)

1

2

3

4

5

6

7

01

Tárgyévi nyitó állomány (előző évi záró állomány)

90 965 882

13 518 281 420

634 941 709

2 308 129 020

16 552 318 031

02

Immateriális javak beszerzése, nem aktivált beruházások

51 654

0

0

1 256 047 992

1 256 099 646

03

Nem aktivált felújítások

0

0

0

289 202 972

289 202 972

04

Beruházásokból, felújításokból aktivált érték

0

2 301 787 765

21 650 629

0

2 323 438 394

05

Térítésmentes átvétel

0

46 400 000

0

0

46 400 000

07

Egyéb növekedés

4 257 173

3 578 636

30 958 287

403 001 349

441 795 445

08

Összes növekedés (=02+…+07)

4 308 827

2 351 766 401

52 608 916

1 948 252 313

4 356 936 457

09

Értékesítés

0

24 326 343

4 671 400

0

28 997 743

10

Hiány, selejtezés, megsemmisülés

314 775

0

44 508 244

0

44 823 019

13

Egyéb csökkenés

4 257 173

30 280 608

30 958 287

2 726 254 410

2 791 750 478

14

Összes csökkenés (=09+…+13)

4 571 948

54 606 951

80 137 931

2 726 254 410

2 865 571 240

15

Bruttó érték összesen (=01+08-14)

90 702 761

15 815 440 870

607 412 694

1 530 126 923

18 043 683 248

16

Terv szerinti értékcsökkenés nyitó állománya

85 225 362

3 016 394 210

536 567 390

0

3 638 186 962

17

Terv szerinti értékcsökkenés növekedése

4 239 420

299 412 917

41 484 728

0

345 137 065

18

Terv szerinti értékcsökkenés csökkenése

-314 775

6 068 740

50 676 044

0

57 059 559

19

Terv szerinti értékcsökkenés záró állománya (=16+17-18)

89 150 007

3 309 738 387

527 376 074

0

3 926 264 468

24

Értékcsökkenés összesen (=19+23)

89 150 007

3 309 738 387

527 376 074

0

3 926 264 468

25

Eszközök nettó értéke (=15-24)

1 552 754

12 505 702 483

80 036 620

1 530 126 923

14 117 418 780

26

Teljesen (0-ig) leírt eszközök bruttó értéke

71 284 869

14 918 000

445 149 823

0

531 352 692

5. A KÖNYVVITELI MÉRLEGBEN KIMUTATOTT RÉSZESEDÉSEK
A saját tulajdonú társaságaink adatait, a befektetési formáit, a névértékeket, illetve a könyv szerinti értékeket a rendeletünk 36. számú melléklete tartalmazza. A részesedések mértéke a következő:
Bicske Építő Kft. Bicske Kossuth u. 60-62. 100,00 %
Bicskei Egészségügyi Központ Szolg. Nonprofit Kft Bicske Kossuth tér 17. 100,00 %
Zöld Bicske Kft. Bicske Csákvári út 45. 12,2%
Fejérvíz Zrt. Székesfehérvár Királysor 3-15. 2,86%
6. BELSŐ ELLENŐRZÉS
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény nem írja elő, hogy a belső ellenőrzésről szóló tájékoztatót a 2021. évi zárszámadással egyidejűleg szükséges tárgyalni az önkormányzatok képviselő-testületeinek, ellenben az Önkormányzat Képviselő - testülete a zárszámadással együtt tárgyalja a 2021. éves belső ellenőrzésről szóló tájékoztatót.
A 2021. évben végzett ellenőrzések során a vizsgálatot végző belső ellenőrzés arra törekedett, hogy az ellenőrzött feladatok vonatkozásában feltárja a rendszerekben, folyamatokban rejlő kockázatokat és megalapozott javaslatokkal segítse az ellenőrzött szervezetet, hogy megfelelőképpen érvényesülni tudjon a szabályszerűség, eredményesség és a hatékonyság követelménye.
7. KÖNYVVIZSGÁLAT
Az Önkormányzat könyvvizsgálatát megbízási szerződés keretében 2021. évben a DrTM’67 Pénzügyi Szakértő Intézet Kft. (1149 Budapest, Pósa Lajos utca 17. I. em. 1.) végezte.
8. ÖSSZEFOGLALÓ
A 2021. évi költségvetés tervezésekor előirányzott kötelező és önként vállalt feladatok alapvetően megvalósításra kerültek.
Az Önkormányzat kiemelt feladatának továbbra is a település zavartalan működéséhez, üzemeltetéséhez, az önkormányzati tulajdonú intézményhálózat színvonalas működtetéséhez szükséges feltételek biztosítását tekintette.
A 2021. évet a szigorú költségtakarékos gazdálkodás jellemezte, új kötelezettséget a zavartalan működés érdekében vállaltunk. Mind ehhez szükséges a döntéshozók felelős gazdálkodása az elkövetkező évek során is, egyrészt a világjárvány okozta nehézségek miatt, valamint az önerő előrelátható módon történő biztosítása, olyan pályázatok folyamatos eléréséhez, melyekkel nagyobb volumenű fejlesztés megvalósíthatósága megnyílik Bicske Város számára.
Az Önkormányzat vezetése felmérte és értékelte a COVID-19 koronavírus világjárványnak az Önkormányzat pénzügyi és vagyoni helyzetére, valamint jövőbeni működőképességére gyakorolt lehetséges hatását, figyelembe véve a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló fordulónapja és a beszámoló aláírásának időpontja között meghozott kormányzati és egyéb intézkedéseket is.
Kijelentjük, hogy a fentiekkel kapcsolatos felmérésünk és értékelésünk alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a beazonosított hatások nincsenek olyan jelentős vagy számottevően negatív hatással az Önkormányzat 2022. évi vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetére, amelyek lényegesen bizonytalanná tennék az Önkormányzatnak a gazdálkodás folytatására vonatkozó képességét.