Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásról szóló 13/2018 (VIII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 30
a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásról szóló 13/2018 (VIII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Bicske Város Önkormányzata nem kötelező, önként vállalt feladatként a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásról szóló 13/2018. (VIII.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) keretein belül, települési támogatásként települési tüzelőanyag támogatást nyújt a hideg időjárás miatt szükséges tűzifa biztosításához évente egy alkalommal legfeljebb 10 q tűzifa mennyiségben.
A rendelet a fenti támogatásforma esetén a végrehajtási szabályokat nem részletezi, ezért a támogatás nyújtására a szociális hatáskört gyakorló szerv a településünk sajátosságaihoz igazodó, az ügyfelek szempontjából a lehető legkedvezőbbnek vélt gyakorlatot alakította ki. E gyakorlatnak és természetesen a vonatkozó szabályozásnak megfelelően minden évben beszereztünk tűzifát, amelynek kuglizásáról és a támogatásra jogosultakhoz történő eljuttatásáról önkormányzatunk fenntartásában működő költségvetési intézmény, a Bicskei Gazdasági Szervezet (a továbbiakban: BGSZ) gondoskodott.
Tekintettel arra, hogy a BGSZ gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési intézmény, a fenti költségekre önkormányzatunk költségvetési rendelete alapján biztosított fedezetet.
Az is fontos tény, hogy a BGSZ és az önkormányzat közötti együttműködési megállapodás szerinti közfeladatok ellátásához, plusz a tűzifa kuglizásához és házhozszállításához elegendő humán erőforrás lekötése gátolja ez együttműködési megállapodásban foglalt feladatok ellátását.
Önkormányzatunk szociális érzékenysége köztudottan kiemelkedő, viszont a takarékos közpénzfelhasználást sem szabad szem elől téveszteni, ezért is szükséges a Rendelet felülvizsgálata.
A Rendelet módosítása nyomán a BGSZ-nél jelentkező települési tüzelőanyag támogatással kapcsolatos valamennyi költséget beépítjük a támogatási összegbe.
A rendelet-tervezet elkészítése során figyelembe vettük azoknak a képviselőtársaimnak a javaslatait és észrevételeit, akik vették a fáradtságot arra, hogy a közreműködjenek a rendelet módosításánál.
A Rendelet hatályba lépése és módosítása óta összegyűjtött jogalkalmazói tapasztalat alapján a Rendelet további pontosítása, korrekciója szükséges a szociális támogatások célzottabb, racionálisabb felhasználása érdekében.
Fontos kiemelni, hogy a Rendelet módosításával a támogatásra való jogosultak köre bővül és esetenként a támogatás mértéke is növekszik.