Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ, Gondozási Központ Szakmai Egység és Bölcsődei Szakmai Egység intézményi térítési díjak megállapításáról szóló 13/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 01

Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.01.
Az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ, Gondozási Központ Szakmai Egység és Bölcsődei Szakmai Egység intézményi térítési díjak megállapításáról szóló 13/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban Gyvt.) 146. §-a szerint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért és gyermekek átmeneti gondozásáért, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi szakellátás keretében biztosított utógondozói ellátásért, valamint a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni.
A fenntartó megállapítja a Gyvt. 147. §-a szerinti ellátások intézményi térítési díját, ami - a gyermekétkeztetés kivételével - a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete. Az intézményi térítési díjat több szolgáltatás és ellátás nyújtása esetében szolgáltatásonként (ellátásonként) kell meghatározni, a közös költségelemek szolgáltatásonkénti (ellátásonkénti) közvetlen költségeinek arányában történő megosztásával.
A szolgáltatási önköltséget tárgyévre tervezett adatok alapján tárgyév április 1-jéig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják. A fenntartó az intézményi térítési díjat a kiszámított térítési díjnál eltérően alacsonyabb összegben is meghatározhatja.
A fenti jogszabály betartásával, Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 32/2022. (III.10.) határozatával döntött az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ, Gondozási Központ Szakmai Egység és Bölcsődei Szakmai Egység intézményi térítési díjainak önköltségéről.
A bölcsődében a gondozásra számított térítési díj az élelmezés nyersanyagköltségével csökkentett szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete.
Bölcsődei Szakmai Egység gondozási díj önköltsége:
Számított gondozási intézményi térítési díj/fő önköltsége: 3 110,- Ft/fő/nap
Számított gyermekétkeztetés térítési díj/fő önköltsége: 570,- Ft/fő/nap
A Gyvt. 147. § (2) bekezdése értelmében a fenntartó a bölcsőde esetében kiszámolja az intézményi térítési díjat, amelyet külön kell meghatározni a gyermek gondozására és külön az gyermekétkeztetésre vonatkozóan.
Amennyiben a fenntartó úgy dönt, hogy nem kér a gondozásért térítési díjat, abban az esetben is ki kell számolni a gondozási intézményi térítési díjat. Ha a fenntartó nem kíván térítési díjat szedni a gondozásért, akkor az intézményi térítési díjat 0,- Ft-ban kell meghatározni a gondozás esetén és ezt az önkormányzati rendeletben dokumentálni kell.
Az intézményi térítési díj meghatározásának azért van relevanciája, mert a fenntartónak tudnia kell, hogy a bölcsőde milyen költségeket, kiadásokat jelent, másrészről pedig be tudja mutatni, hogy amennyiben szedne gondozásra térítési díjat, az mennyibe kerülne a kötelezettek számára.
Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 32/2022. (III.10.) határozatával döntött a támogató szolgálat 1 személyi segítő órára eső önköltségéről, melynek összege 2 330,- Ft.
Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017. (III.29.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés d) pontja a szociálisan rászorulók esetében a személyi segítségnyújtás térítésmentes.
A költségvetési intézmény igazgatója javaslatot tett a támogató szolgálat intézményi térítési díjra a szociálisan rászorulók esetében a személyi segítségnyújtás esetében 50,-Ft/gondozási órára.
Továbbá a bölcsődei ellátás estében fizetendő térítési díjkedvezményre vonatkozóan az alábbiak szerint:
a) amennyiben az egy főre eső nettó jövedelem 0 -57.000,- Ft között van, akkor a napi gondozási díj 0,-Ft,
b) ha az egy főre eső nettó jövedelem 57.001,- Ft – 114.000, -Ft között van, akkor a napi gondozási díj 30%-át fizeti,
c) ha az egy főre eső nettó jövedelem meghaladja a 114.000, -Ft -ot, akkor a napi gondozási díj 50%-át fizeti,
d) aki nem kíván jövedelméről nyilatkozni, akkor a teljes összeget a 3.110,-Ft/fő/nap összegű gondozási díjat fizeti.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
a Gondozási Központ Szakmai Egység támogató szolgálat intézményi térítési díja a szociálisan rászorulók esetében a személyi segítségnyújtás esetén 50,-Ft/gondozási óra meghatározását szabályozza
A 2. §-hoz
a Bölcsődei Szakmai Egység bruttó intézményi térítési díj emelésének meghatározását szabályozza
A 3. §-hoz
a Bölcsődei Szakmai Egység bölcsődei ellátás esetében fizetendő térítési díjra vonatkozó kedvezményeket határozza meg
A 4. §-hoz
a rendelet hatálybaléptető rendelkezéseit tartalmazza.