Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VII. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 21/2019.(XII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 07

Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VII. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.07.
Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 21/2019.(XII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 21/2019.(XII.11.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SzMSz) a hatályba lépése óta kétszer módosult.
Az SzMSz hatályba lépése és módosítása óta összegyűjtött jogalkalmazói tapasztalat, valamint új jogszabályok hatálybalépése/hatályos jogszabályok módosítása alapján az SzMSz további pontosítása, egyértelműsítése szükséges a jogalkotásról szóló törvényben és a jogszabályszerkesztésről szóló IRM rendeletben foglalt normavilágosság követelményének való megfelelés érdekében.
Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a veszélyhelyzet ideje alatt egyes szervezetek működésére vonatkozó egyes közigazgatási eljárási szabályok megállapításáról szóló 146/2023. (IV.27) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 5. §-a rögzíti, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 54. §-a szerinti közmeghallgatás az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletében meghatározott rend szerint, a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek személyes megjelenése nélkül is megtartható.
A fentiek alapján javasolt az SzMSz módosítása a személyes megjelenés nélküli közmeghallgatás lehetőségének megteremtésével.
Ezenfelül javasolt az SzMSz módosítása alaptevékenység kormányzati funkció kód törlésének átvezetése miatt is. A Magyar Államkincstár tájékoztató levelét az előterjesztés 2. melléklete tartalmazza.
Továbbá javasolt az SzMSz mellékletét képező Bicskei Polgármesteri Hivatal SzMSz-ének módosítása a szervezeti felépítés és a belső szabályzatok jegyzékének – szabályzatok megnevezésének változása miatt – aktualizálása, valamint pontosítás okán.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A személyes megjelenés nélküli közmeghallgatás lehetőségét szabályozó szakasz.
A 2. §-hoz
A képviselő-testületi ülésekről készült jegyzőkönyvek tartalmát pontosító szakasz.
A 3. §-hoz
A polgármester két testületi ülés közötti időszakra vonatkozó döntéshozatali lehetőségét szabályozó, eredeti normaszöveget pontosító és egyértelműbbé átfogalmazó szakasz.
A 4. §-hoz
A rendőrség hivatalos megnevezésének megváltozása miatti pontosítás: Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Az 5. §-hoz
A 041231 Rövid időtartamú közfoglalkoztatás kormányzati funkció törlése miatt szükséges módosítást és a Bicskei Polgármesteri Hivatal SzMSz módosítását tartalmazza.
A 6. §-hoz
A „központi adók átengedett részével,” normaszöveget hatályon kívül helyező rendelkezését tartalmazza, tekintettel arra, hogy az önkormányzatok bevételi lehetőségei közül jogszabályváltozás okán kikerült ez az opció.
A 7. §-hoz
Hatálybaléptető rendelkezést tartalmaz.