Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a lakások és helyiségek elidegenítéséről és bérletéről

Hatályos: 2023. 03. 17

Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.17.
a lakások és helyiségek elidegenítéséről és bérletéről
Általános indokolás
Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének a lakások és helyiségek elidegenítéséről és bérletéről szóló 7/2016.(III.30.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet), a bérleti jogviszonyokról szóló döntéseink meghozatalakor rendszeresen alkalmazzuk.
A megszerzett jogalkalmazói tapasztalat alapján szükséges a Rendelet módosítása, vagy – ha a szabályozottság átláthatósága és a normavilágosság követelményének való megfelelés megkívánja – új rendelet megalkotása.
Az alábbi lehetséges felülvizsgálati szempontok figyelembevételével készült az előterjesztés:
1. Önkormányzatunk szociális érzékenysége kiemelkedő, ezért célunk, hogy a lehető legtöbb kedvezőtlen szociális helyzetben lévő, lakhatását önállóan megoldani képtelen személynek segítséget nyújtsunk kedvező mértékű lakbérrel történő lakásbérleti jogviszony létesítésével. E törekvés szükségszerűen azzal jár, hogy az azonos bérlővel kötött bérleti szerződés(ek) teljes időbeli hatálya rövidebbé válik és a Rendelet 18. § (2) bekezdésében foglalt szabályozás – hatályos normaszöveg szerint korlátlan alkalommal, azonos bérlővel történő szerződéskötési kényszere van Önkormányzatunknak, mint bérbeadónak – módosításra szorul.
2. A felelős közpénzgazdálkodás érdekében – a lakbérhátralékok nagymértékű megnövekedésének megakadályozása miatt – szükséges rendeletbe foglalt, a hátralékkal rendelkező bérlőnek/használónak joghátrányt okozó automatizmus megteremtése.
3. A piaci viszonyok változása miatt indokolt a Rendelet 16. alcíme szerinti, lakbér mértékére vonatkozó szabályozás megváltoztatása.
4. Köztudott, hogy a bicskei székhelyű vagy telephelyű gazdálkodó szervezetek humánerőforrás-bővítésének egyik legnagyobb gátja városunkban a bérlakáshiány. Nevezett gazdálkodó szervezetek fejlődésének elősegítése, továbbá Önkormányzatunk bevételeinek megnövelése céljából úgy gondolom, hogy ésszerű lenne - a meglévő költségelvű és szociális jellegű mellett - bevezetni a piaci alapon bérbe adandó lakás kategóriáját.
Fentiek figyelembevételével és a bérlők és a bérbeadók Bicskén működő érdekképviseleti szervezeteinek képviselőtől a rendelet-tervezettel kapcsolatban történt vélemény kikérésével készült el a rendelet-tervezet.
Részletes indokolás
Az 1–68. §-hoz
Az új rendelet szakaszait tartalmazza.
A 69. §-hoz
Hatályvesztő rendelkezéseket tartalmaz.
A 70. §-hoz
Hatálybaléptető rendelkezéseket tartalmaz.