Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ, Gondozási Központ Szakmai Egység és Bölcsődei Szakmai Egység intézményi térítési díjak megállapításáról szóló 13/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 01

Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
Az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ, Gondozási Központ Szakmai Egység és Bölcsődei Szakmai Egység intézményi térítési díjak megállapításáról szóló 13/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban Gyvt.) 146. §-a szerint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért és gyermekek átmeneti gondozásáért, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi szakellátás keretében biztosított utógondozói ellátásért, valamint a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni.
A fenntartó megállapítja a Gyvt. 147. §-a szerinti ellátások intézményi térítési díját, ami - a gyermekétkeztetés kivételével - a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete. Az intézményi térítési díjat több szolgáltatás és ellátás nyújtása esetében szolgáltatásonként (ellátásonként) kell meghatározni, a közös költségelemek szolgáltatásonkénti (ellátásonkénti) közvetlen költségeinek arányában történő megosztásával.
A szolgáltatási önköltséget tárgyévre tervezett adatok alapján tárgyév április 1-jéig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják. A fenntartó az intézményi térítési díjat a kiszámított térítési díjnál eltérően alacsonyabb összegben is meghatározhatja.
A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011 (XII.29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 5. § (2) bekezdése értelmében az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat az 1 és 2 forintos címletű érme bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól szóló 2008. évi III. tv. 2. §-ának megfelelő módon kerekítve kell meghatározni.
A kerekítés szabálya a következő:
a) 0,01 forinttól 2,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 0;
b) a 2,50 forinttól 4,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 5;
c) az 5,01 forinttól 7,49 forintig végződő összegeket lefelé, a legközelebbi 5;
d) a 7,50 forinttól 9,99 forintig végződő összegeket felfelé, a legközelebbi 0
forintra végződő összegre kell kerekíteni.
Bölcsődei Szakmai Egység gondozási díj önköltségének meghatározása:
A bölcsődei ellátás intézményi térítési díjának megállapítása az alábbi számítás alapján kerül meghatározásra:
A Gyvt. 147. § (2) bekezdése értelmében a fenntartó a bölcsőde esetében kiszámolja az intézményi térítési díjat, amelyet külön kell meghatározni a gyermek gondozására és külön az gyermekétkeztetésre vonatkozóan.
Az intézményi térítési díj meghatározásának azért van relevanciája, mert a fenntartónak tudnia kell, hogy a bölcsőde milyen költségeket, kiadásokat jelent, másrészről pedig be tudja mutatni, hogy amennyiben szedne gondozásra térítési díjat, az mennyibe kerülne a kötelezettek számára.
A bölcsődében a gondozásra számított térítési díj az élelmezés nyersanyagköltségével csökkentett szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete.
Az intézményvezető által megállapított bölcsődei intézményi gondozási díj önköltség számítását a 3. melléklet mutatja.
Az étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, támogató szolgáltatás, nappali ellátás önköltség számítását a 4. melléklet tartalmazza.
A fentiek alapján a bölcsődei intézményi gondozási díj önköltsége:
Számított gondozás intézményi önköltsége: 4 495,- Ft/fő/nap
Számított gyermekétkeztetés önköltsége: 825,- Ft/fő/nap
A számított gondozási intézményi önköltség 2022. évhez képest is jelentősen növekedett, amely az energiaárak, illetve a fogyasztói árindex, a garantált bérminimum és minimálbér emelkedése az intézmények kiadásait is jelentős mértékben növelik.
Gondozási Központ Szakmai Egység feladatellátásainak vonatkozásában számított önköltségek:
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése szerint az intézményi térítési díjat - a házi segítségnyújtás kivételével - ellátási napra vetítve kell megállapítani. Házi segítségnyújtás esetén az intézményi térítési díjat gondozási órában kell meghatározni.
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 116. § (2) bekezdése alapján a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele esetén a szociálisan nem rászorult személy térítési díjának összegét a fenntartó szabadon állapítja meg.
Az intézményi étkezés térítési díjainak megállapításáról szóló 12/2017. (III.29.) önkormányzati rendelet alapján Bicske Városi Konyha és az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ közötti szolgáltatási szerződése alapján a Bicske Városi Konyha kiszámlázza a Kapcsolat-Központnak az intézményi étkezés térítési díját egy összegben.
Az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ, Gondozási Központ Szakmai Egység és Bölcsődei Szakmai Egység intézményi térítési díjak megállapításáról szóló 13/2017. (III.29.) önkormányzati rendelete alapján a fenti szolgáltatást a Kapcsolat-Központ a szolgáltatást igénybevevők részére kiszámlázza, az ebben a rendeletben megállapított térítési díjak alapján, mely tartalmazza a teljes normatív állami támogatás levonását.
Amennyiben a képviselő-testület úgy dönt, hogy 2022. évben megállapított térítési díjakat alkalmazza 2023. évben, a szolgáltatási önköltség szolgáltatásonkénti megállapítása ebben az esetben is kötelező.
Szociális étkeztetés esetében:
1 kiszállított adagra jutó szállítási önköltség: 485,- Ft
1 ellátási napra jutó étkeztetés számított önköltsége: 1 515,- Ft
1 ellátási napra jutó étkeztetés kiszállítással együtt számított önköltsége: 2 000,- Ft
Házi segítségnyújtás – szociális segítés:
1 egységre eső számított önköltség: 1 835,- Ft (intézményi térítési díj/óra)
Házi segítségnyújtás – személyi gondozás:
1 egységre eső számított önköltség: 1 835,- Ft (intézményi térítési díj/óra)
Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás:
1 egységre eső számított önköltség: 710,- Ft
Támogató szolgálat:
1 km-re eső számított önköltség: 765,- Ft
1 személyi segítő órára eső önköltség: 2 985,- Ft
Nappali ellátás esetén:
1 ellátási napra eső számított önköltség étkezéssel: 7 620,- Ft
1 ellátási napra eső számított önköltség étkezés nélkül: 6 105,- Ft