Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

az intézményi étkezés térítési díjak megállapításáról szóló 12/2017. (III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 01

Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
az intézményi étkezés térítési díjak megállapításáról szóló 12/2017. (III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A gyermekétkeztetéssel kapcsolatos jogi szabályozást a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 151 §-a tartalmazza a gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított gyermekétkeztetés szabályait, mely szerint a gyermekétkeztetés intézményi étkeztetés térítési díjait az intézmények fenntartója vagy üzemeltetője állapítja meg.
A fentiekre tekintettel a Gyvt. 147. §-a alapján a képviselő-testület évente rendeletben állapítja meg az intézményi étkezési térítési díjakat. A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának az alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.
A Gyvt. 147. § (3) bekezdés rendelkezése szerint a szolgáltatási önköltséget a tárgyévre tervezett adatok alapján a tárgyév április elsejéig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják.
Hivatkozott jogszabály 151. § (4) bekezdése alapján a gyermekétkeztetés személyi térítési díját az intézményvezető a (3) bekezdés szerinti napi összeg általános forgalmi adóval növelt összegének és az igénybe vett étkezések számának, valamint a normatív kedvezményeknek a figyelembevételével állapítja meg.
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet előírásait figyelembe véve, kiemelkedő figyelmet kell fordítani a közétkeztető étrendtervezés szabályaira, az ellátás során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelményekre, valamint a naponta biztosítandó élelmiszerekre, élelmiszercsoportonként és az egyes élelmiszerek és ételek vonatkozásában előírt felhasználási korlátozásokra és tilalmakra. Mindezeket figyelembe véve került meghatározásra a nyersanyagköltség.
A nyersanyagnormát a képviselő-testület határozatban állapítja meg, az intézményi térítési díjakat pedig rendeletben határozza meg.
A közétkeztetést Bicske Városi Konyha költségvetési intézményen keresztül biztosítja a települési önkormányzat a Gyvt.21/A § (3) bekezdés a) pontja szerint.
A Bicske Városi Konyha intézményvezetője a nyersanyagár tekintetében táblázatot készített elő (11 számú melléklet), amely alapján a nyersanyagköltség a következőképpen alakul az egyes intézmények, mint igénybe vevői helyek vonatkozásában:
1.) Bicske Városi Óvoda és az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ Bölcsődei Szakmai Egység 2023. április 1. napjától hatályos nyersanyagköltség:

Intézmény

Nyersanyagköltség Ft (nettó)

Reggeli Tízórai

Ebéd

Uzsonna

Összesen

Bicske Városi Óvoda

135,-

390,-

125,-

650,-

Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ Bölcsődei Szakmai Egység

125,-

50,-

360,-

55,-

590,-

2.) A Gyvt. 21. § (1) bekezdés e) pontja alapján a gyermekétkeztetés szabályait kell alkalmazni az általános iskolai és a középfokú iskolai menzai ellátás keretében.
A jogszabály kimondja, hogy a települési önkormányzatnak kell biztosítani a közigazgatási területén az állami intézményfenntartó központ által fenntartott nevelési- oktatási intézményekben a közétkeztetést, valamint a szünidei gyermekétkeztetést.
A Gyvt. 151. § (2f) pontja értelmében, amennyiben a gyerekétkeztetést a települési önkormányzat biztosítja, úgy a térítési díjat a települési önkormányzatnak kell megállapítania.
A Gyvt. 151. § (9) pontja szerint:” A gyermek lakóhelye szerint illetékes önkormányzat, illetve – ha a gyermek nem állami fenntartású nevelési-oktatási intézményben részesül étkezésben – a nevelési-oktatási intézmény vezetője – a nem állami fenntartó által megállapított szabályok keretei között – a gyermek egyéni rászorultsága alapján 21/B. §-ban foglaltakon kívül, illetve a 21/C. § (1) bekezdés b) pontja szerinti gyermekek számára további étkeztetési kedvezményt állapíthat meg.”
A Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 2023. április 1. napjától hatályos nyersanyagköltsége:

Intézmény

Nyersanyagköltség Ft (nettó)

Tízórai

Ebéd

Uzsonna

Összesen

Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Ált. Iskola

180,-

510,-

160,-

850,-

Felnőtt (vendég) étkezés rezsivel növelt összeg

0,-

1 090,-

0,-

1 090,-

3.) A Móri Gárdonyi Géza Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kézségfejlesztő Iskola és EGYMI Bicskei Tagintézménye 2023. április 1. napjától érvényes nyersanyagköltsége:

Intézmény

Nyersanyagköltség Ft (nettó)

Tízórai

Ebéd

Uzsonna

Összesen

Móri Gárdonyi Géza Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kézségfejlesztő Iskola és EGYMI Bicskei Tagintézménye

180,-

510,-

160,-

850,-

Móri Gárdonyi Géza Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kézségfejlesztő Iskola és EGYMI Bicskei Tagintézménye

200,-

585,-

185,-

970,-

Felnőtt (vendég)
étkezés rezsivel növelt összeg

0,-

1 090,-

0,-

1 090,-

4.) Az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ - Kapcsolat Központ Gondozási Központ Szakmai Egység 2023. április 1. napjától érvényes nyersanyagköltség:

Intézmény

Nyersanyagköltség Ft (nettó)

Tízórai

Ebéd

Uzsonna

Összesen

Kapcsolat Központ szociális étkezés rezsivel növelt összeg

0,-

1 090,-

0,-

1 090,-

Bicske Városi Konyha és az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ közötti szolgáltatási szerződés alapján megállapított étkezés térítési díja nem tartalmazza a szociális étkeztetésre vonatkozó teljes normatív állami támogatást.
Bicske Városi Óvoda, az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ Bölcsődei Szakmai Egység és a Bicske Városi Konyha dolgozói kedvezményes étkezés nyersanyag költsége 620,- Ft.
Tekintettel arra, hogy az étkezési térítési díj összegének jogszabályban meghatározott felső határa az önköltségi ár, azonban korábban általában a képviselő-testület azt a módszert alkalmazta, hogy a térítési díjat a nyersanyagköltség és az áfa szorzataként határozta meg. E módszer alkalmazása jelen helyzetben közel ~50 %-os térítési díj emelést mutatna, ezért a térítési díj mérsékeltebb emelése érdekében javasolom, hogy az emelés mértéke ~20%-os legyen.
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet előírásait figyelembe véve, kiemelkedő figyelmet fordítva a Közétkeztető étrendtervezés szabályaira, az ellátás során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelményekre, valamint a naponta biztosítandó élelmiszerekre, élelmiszercsoportonként és az egyes élelmiszerek és ételek vonatkozásában előírt felhasználási korlátozásokat, tilalmakat. Mindezeket figyelembe véve került meghatározásra a nyersanyagköltség.
A nyersanyagköltséget a Képviselő-testület határozatban, az intézményi térítési díjakat pedig rendeletben határozza meg.
Bicske Város Önkormányzata a közétkeztetést saját hatáskörben, a Bicske Városi Konyha költségvetési intézményén keresztül látja el.
Az intézményi térítési díjak vonatkozásában a nyersanyagköltség növekedést mutat, ezért az étkezés térítési díjak növekedésével Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének az intézményi étkezési térítési díjainak megállapításáról szóló 12/2017. (III.29.) önkormányzati rendeletét szükséges módosítani.