Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2023. 05. 31 12:00

Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 87. § b) pontja alapján a költségvetés végrehajtásáról az éves költségvetési beszámolók alapján a költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően záró számadást (a továbbiakban: zárszámadás) kell készíteni és a zárszámadás során valamennyi bevételről és kiadásról el kell számolni.
Az Áht. 91. § (1) bekezdése alapján „A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.”
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 155. § (2) bekezdése értelmében az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek maradványát a képviselő-testület a zárszámadási rendeletével egy időben állapítja meg, így a rendelet-tervezet tartalmazza az intézmények 2022. évi maradványának jóváhagyását is.
A 2022. évi költségvetési beszámolóról szóló rendelet-tervezetet és annak mellékleteit a Képviselő-testület elé terjesztjük.
Bicske Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetését a képviselő-testület a 2/2022. (II.14.) önkormányzati rendelettel 5 065 284 482,- Ft bevétellel és ugyanennyi kiadással alkotta meg. A költségvetés forráshiány nélkül került elfogadásra.
Az év folyamán több alkalommal került módosításra a költségvetési rendelet a testület által meghozott döntések, központi költségvetési támogatásból származó források rendeleten történő átvezetése, a folyamatos gazdálkodás biztosítása érdekében, melynek következtében a 2022. évi költségvetési rendelet módosított bevételi és kiadási előirányzata 6 097 892 969,- Ft-tal került elfogadásra, továbbra is forráshiány nélkül.
A fentiek alapján a Bicskei Polgármesteri Hivatal, mint önálló jogi személy, helyi önkormányzati költségvetési szerv fenntartásában működő költségvetési szerv látja el az önkormányzat gazdálkodási feladatait, továbbá az alábbi költségvetési szervek pénzügyi – gazdasági feladatait is:
Bicske Város Önkormányzata,
Bicskei Polgármesteri Hivatal,
Bicske Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata,
Bicskei Német Nemzetiségi Önkormányzata,
Bicske Városi Óvoda,
Bicske Városi Konyha,
Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár,
Bicskei Gazdasági Szervezet,
Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ,
Sportlétesítmény és Szabadidőközpont Üzemeltető.
A Sportlétesítmény és Szabadidőközpont Üzemeltető, mint legfiatalabb költségvetési szerv, 2017. szeptember 1-jétől, látja el a tanuszoda és a Zánkai üdülőtábor működéséhez tartozó feladatait.
Az Önkormányzati összesítés nettó módon történik, ami azt jelenti, hogy a költségvetési szervek önkormányzati finanszírozás összege 1 765 705 572,- Ft, illetve azok bevétele az összesítőben nem kerülhet kimutatásra, hiszen azokat már egyszer bevételeztük az állami támogatások, helyi adók címszó alatt, míg a kiadások az intézmények kiadásai között szerepelnek. A finanszírozási bevételek között a számviteli nyilvántartásokban szerepel az állam által megelőlegezett következő évi normatíva 35 596 822,- Ft és évközben lekötött bankbetét összege mind a bevételi, mind a kiadási oldalon (1 800 000 000 Ft)
Az Áht. 23. § (2) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat – csoportok, kiemelt előirányzatok és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási bontásban szükséges megjeleníteni könyveinkben.
1. Önkormányzati feladatellátás általános értékelése
Bicske Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kötelező törvényben előírt feladatait zökkenőmentesen ellátta. Biztosította az óvoda működtetését, továbbá kiemelt feladatai között tartja nyilván a közvilágítást, a közutak fenntartását, a város ivóvíz-ellátását, a város parkjainak, közterületeinek rendben tartását, amelyet költségvetési intézményen keresztül látta el. Az Önkormányzat egész évben arra törekedett, hogy a rendelkezésére álló forrásokból minél több, jó minőségű szolgáltatást biztosítson a lakosság számára. A tervezett feladatok végrehajtása során minden esetben az Önkormányzat vizsgálta annak lehetőségét, hogy a kialakult gazdasági válság milyen hatással van a város humán és gazdasági helyzetére és annak függvényében reagált a ráháruló feladatokkal úgy, hogy színvonalas, minőségi eredmény valósuljon meg. Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete az elszálló energiaárak miatt – az önkormányzati intézményrendszer működésének fenntartása, a kötelező önkormányzati feladatellátás folyamatos biztosításának elsődlegessége mellett meghozta 130/2022. (X.17.) határozatát, amelyben fontos intézkedéseket tett közzé a város gazdaságos működtetése érdekében.
A 2022. évi gazdálkodás során megvalósultak a költségvetés fő célkitűzései, az intézmények működőképessége teljes mértékben biztosított volt. Az Önkormányzat költségvetési gazdálkodása összességében stabil és eredményes volt. Önkormányzatunk fő feladata 2022. évben is a nyújtott közszolgáltatások és közfeladatok színvonalának emelése volt, a költségvetés lehetőségeihez mérten. A korábbi évek feladat ellátásaihoz hasonlóan kiemelt szempont volt a már folyamatban lévő beruházások befejezése, új beruházások megvalósítása, a központi finanszírozás átalakítása és csökkentése mellett a szociális juttatások rendszerének megtartása, közbiztonság növelése, intézmény hálózat, gazdasági társaságok hatékony működtetése, sportélet támogatása.
Az Önkormányzat számos hazai és európai uniós pályázaton vett és vesz részt, a pályázati források eredménye többnyire 2023. évben valósul meg.
1. A Bicske Keleti Ipari terület fejlesztésére kapott TOP-1.1.1-15-FE1-2016-00009 kódszámú „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése – Bicske Keleti Ipari Terület fejlesztése” elnevezésű projekt összege 388 128 349,- Ft a 134/2022. (X.17.) képviselő-testületi határozat alapján került visszautalásra.
2. A „helyi identitás növelése Bicskén” TOP-5.3.1-16-FE1-2017-00017 kódszámú projekt összege 60 000 000,- Ft, az összköltség 60 882 940,- Ft, a projekt megvalósításának kezdete 2018.03.30.és a fizikai befejezésének határideje 2022.12.13. napja volt.
3. A „Közösségi beavatkozás a bicskei szegregált lakóterületek integrációja érdekében” (Péro 1) TOP-5.2.1-15-FE1-2016-00001 kódszámú projekt, amelynek támogatási összege 149 203 420 Ft, a projekt megvalósításának kezdete 2017.09.01. és fizikai befejezésének határideje 2022.11.30.
4. A „Szegregált lakóterületek rehabilitációja Bicskén” (Péro 2.) TOP-4.3.1-15-FE1-2019-00008 projekt keretein belül került megvalósításra a Losonczi utca felújítása, a kivitelezési szerződés összege nettó 105 963 022 Ft. A műszaki tartalma: Losonczi utca burkolat-felújítás (47 -99 sz. ingatlanok között) a tervezett csapadékvíz elvezetési tervhez igazodva, illetve a Bihari János utcában autóbusz- megállóhelyek kialakítása/ felújítása.
5. Városi kerékpárút építése TOP-3.1.1-15-FE1-2016-00022 számú projekt fizikai megvalósítása áthúzódott 2023. évre, amely a városban kialakítandó kerékpársávok kialakítása a Szt. István úton, és Prohászka utcában. Körforgalom építése a Szt. István - Tatai úti csomópontban, valamint egy új buszváró kialakítása a Tatai úton. Mindezeken túl a Bocskai utca teljes útburkolata is felújításra került.
Ezzel a fejlesztéssel a Galagonyás dűlő megközelíthetővé vált kerékpárral a városon keresztül, biztonságosan, hiszen a Városi kerékpárút kapcsolódik a 2021. évben átadott Galagonyás kerékpárúttal.
1. A TOP-3.2.1-16-FE1-2020-00036 Tűzoltóság Energetikai korszerűsítése projekt a városi tűzoltóság két épületének az energetikai fejlesztése valósult meg. A főépület a Parancsnokság épülete, amely egy két szintes téglalap alaprajzú, 173 m2 bruttó alapterületű épület, amely teljes energetikai korszerűsítésre szorult. Ennek keretében a nyílászárók háromrétegű üvegezéssel ellátott, hőszigetelt nyílászárók lettek kicserélve, a garázskapu ugyancsak cserére került.
Az azbesztes tetőhéjalás elbontásra és ártalmatlanításra, illetőleg a funkció nélküli manzárd is elbontásra került, az előbbiek helyét lemeztető vette át. A homlokzati falak 14 cm grafitos EPS hőszigetelést kaptak, ez fut fel az elbontott manzárd helyén is. A fentiek mellett a padlás födém hőszigetelése megtörtént 25 cm kőzetgyapottal.
A melléképület a 90-es években épült, amelynek felújítása megtörtént.
A tető itt azbeszt hullámpala fedésű, amelyet az azbesztmentesítés keretében itt is lemeztetőre cseréltük. Az új tetőn fog elhelyezkedni a két épületet villamos energiával ellátó, mindösszesen 17,5 kVA csatlakozási teljesítményű napelemes rendszer, amely saját fogyasztásra termel. Az épület kazánja cserére került egy kondenzációs kazánra a szükséges gépészeti és elektromos beavatkozások elvégzése mellett. A fejlesztések hatására az épületek földgáz felhasználása jelentősen csökken, a villamos-energia igény pedig lényegében teljesen kiváltásra kerül a napelemes rendszer jóvoltából.
1. Számszaki beszámoló elemzése:
A beszámoló megítéléséhez a mellékletekben szereplő teljesítési adatokat a módosított előirányzati tételekhez viszonyítottuk.
A kialakult gazdasági válság negatív hatásai annak ellenére, hogy felülírták országunkban a korábbi gazdasági kilátásokat, önkormányzatunk gazdaságpolitikájának tulajdoníthatóan megőrizte elsődleges célját, a város fejlődését, a munkahelyek védelmét, új munkahelyek teremtését. Az Önkormányzat gazdálkodása az elmúlt évek következetes gazdálkodásának következtében 2022. évben biztosított volt, költségvetés tervezésekor előirányzott kötelező és önként vállalt feladatok alapvetően megvalósításra kerültek.
A 2022. évi működési és felhalmozási kiadások arányát vizsgálva megállapítható, hogy a város bevételei egyaránt a működési kiadásokra és a felhalmozási kiadásokra nyújtanak fedezetet. Beruházások, fejlesztések tekintetében Önkormányzatunk a pályázati kiírásokra koncentrált annak vonatkozásában, hogy minél több beruházást tudjon megvalósítani központi forrásokból. A beruházások megvalósításához az önkormányzat saját önrészt biztosított az előirányzott célok érdekében.
A 2022. évi költségvetésben 1 151 934 346,- Ft pályázati forrás képezte a felhalmozási kiadások egy részét, amely összeg a 2022. évi pénzmaradvány része. Ebből az összegből a pályázatok egy része megvalósult, a megvalósulatlan pályázati pénzösszeg a 2023. évi pénzmaradvány része.
A város tervezett bevételei kedvezően alakultak. A helyi adók tervezésekor megpróbáltunk reálisan tervezni, mindamellett évközben négyszer vált szükségessé az előirányzat módosítása. Évközben 724 171 401,- Ft-al emeltük meg az adóbevételek összegét, ebből az összegből legtöbbet 704 226 918,- Ft az iparűzési adóbevétel teszi ki, a fennmaradó részt az építményadó, a termőföld bérbeadásából származó jövedelem utáni személyi jövedelemadó képezi. Az adóbevételeink így 100,15%-os teljesítést mutatnak.
A kötelező feladataink ellátása tekintetében az állami támogatások keretében 2021. évhez viszonyítva növekedést nem mutat az óvodapedagógusok átlagbérének és közterheinek elismert támogatása, 2019. és 2020. években 4 371 500,- forint/számított létszám/év, 2021. és 2022. években 4 861 500,- forint/számított létszám/év összeg. Az óvoda működtetésének támogatása 2019. évben 81 700,- Ft/fő/év támogatásról 97 400,- Ft/fő/év összegre növekedett, ami 19 %-os növekedést mutat az előző évhez képest, ami 2021. évig nem változott. A 2022. évi költségvetési évben az óvoda működtetésének támogatása 100 000,- Ft-ra emelkedett. A bölcsődei felsőfokú végzettségűek bértámogatása is hasonlóképpen történik, mint az óvodapedagógusok bér támogatása, a támogatás összege változatlan az előző évhez képest. Kiemelendő a foglalkoztatottak bérkompenzációra kapott központi költségvetési támogatás, valamint a szociális ágazatban dolgozó munkavállalók részére a szociális ágazati pótlék, amelyet minden hónapban a Magyar Államkincstár a bérek kifizetésének kompenzálására utal.
A bevételek összességében kedvezően alakultak, 127,89%-ban teljesültek, ha a bankbetét lekötés összegét figyelmen kívül haddjuk, akkor a bevétel 98,37% teljesítést mutat. Önkormányzatunk 2022. évben is az ésszerű, költségtakarékos, hatékony és eredményes gazdálkodást folytatta a város fejlődésének megvalósítása érdekében.
1. BEVÉTELEK
A bevételek 6 097 892 969,- Ft módosított előirányzatával szemben 7 798 412 252,- Ft bevétel realizálódott, ami 127,89 %-os teljesítésnek felel meg. (1. táblázat)
Az összbevételt a következő bevételi előirányzatok alakították:
1. táblázat adatok forintban

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Teljesítés

Teljesítés mód. ei-hoz képest (%)

Önkormányzatok működési támogatásai

886 992 492

1 055 572 730

1 055 572 730

100,00%

Elszámolásból származó bevételek

14 932 818

14 932 818

100,00%

Egyéb működési célú támogatások bevételei ÁHT-n belül

57 599 600

139 292 863

139 292 863

100,00%

Közhatalmi bevételek

998 000 000

1 722 171 401

1 724 689 750

100,15%

Működési bevételek

330 593 034

376 353 854

317 340 448

84,32%

Működési célú átvett pénzeszközök

0

3 738 988

3 592 541

96,08%

Felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belülről

276 798 000

341 438 464

338 670 484

99,19%

Felhalmozási bevételek.

172 900 000

62 411 233

22 340 000

35,79%

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

100 000

100 000

100,00%

Előző évi pénzmaradvány igénybevétele

2 342 401 356

2 346 283 796

2 346 283 796

100,00%

Államháztartáson belüli megelőlegezések

35 596 822

35 596 822

100,00%

Lekötött bankbetétek megszüntetése

1 800 000 000

ÖNKORMÁNYZAT ÖSSZESEN

5 065 284 482

6 097 892 969

7 798 412 252

127,89%

Központi költségvetésből kapott támogatások összege a jogszabályoknak megfelelően a módosított előirányzatban szereplő összegben teljesült.
Az Önkormányzat 2022. évi működési támogatását az alábbi táblázat és diagram mutatja (2. táblázat).
1. táblázat

Megnevezés

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Teljesítés

Teljesítés mód.előir.-hoz képest (%)

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

300 197 774

300 197 774

300 197 774

100,00%

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

320 560 080

326 268 057

326 268 057

100,00%

Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

125 181 818

161 252 427

161 252 427

100,00%

Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

113 412 450

115 828 899

115 828 899

100,00%

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

27 640 370

32 130 370

32 130 370

100,00%

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

0

119 895 203

119 895 203

100,00%

ÖNKORMÁNYZAT MŰKÖDÉSI TÁMOGATÁSA

886 992 492

1 055 572 730

1 055 572 730

100,00%

A 2021. évvel összehasonlítva a központi költségvetésből kapott állami támogatások összegét, megállapíthatjuk, hogy 2021. évben 968 671 265,- Ft, míg 2022. évben az állami támogatás összege 1 055 572 730,- Ft. Ismert, hogy az önkormányzatok költségvetési mozgásterét a költségvetési törvényben foglalt forrásszabályozás határozza meg.
Fontos változás volt, hogy a 2021. évi költségvetési törvény szerint a szolidaritási hozzájárulás alapja az önkormányzatok iparűzési adóerő-képességet meghatározó adóalapja. (Korábban 2020. évben a beszámítással nem érintett visszavonás volt.) A mértéke továbbra is függvény-szerűen növekszik az egy lakosra jutó adóerő-képesség emelkedésével. Figyelemmel arra, hogy megszűnt a beszámítás, szolidaritási hozzájárulást a 22 000,- forint feletti egy lakosra jutó adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatok teljesítik a központi költségvetés felé. A szolidaritási hozzájárulás teljesítése a nettó finanszírozás keretében történt.
Abban az esetben, ha figyelembe vesszük a 2021. évben az állami támogatás 968 671 265,- Ft, amely összegből az önkormányzati szolidaritási hozzájárulási befizetési kötelezettség 330 868 085,- Ft, így a tényleges támogatás összege 637 803 180,- Ft. Ez az összeg, mint az önkormányzat működési támogatása tartalmazza az iparűzési adókiesés összegét 120 265 239,-Ft-ot, amelyet állami támogatásként kaptunk meg. A 2022. évben az állami támogatás 1 055 572 730,- Ft, amely szintén tartalmazza az iparűzési adókiesés összegét 119 895 203,- Ft-o, a szolidaritási hozzájárulás befizetési kötelezettségünk a 2021. évhez képest 16 079 250,- Ft-al kevesebb.
Az alábbi táblázat (3. táblázat) mutatja a két év összehasonlítását.
1. táblázat

Megnevezés

2021. évi teljesítési adatok

2022. évi teljesítési adatok

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

295 462 169

300 197 774

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

289 384 930

326 268 057

Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

132 224 560

161 252 427

Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

103 653 479

115 828 899

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

27 680 888

32 130 370

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

120 265 239

119 895 203

ÖNKORMÁNYZAT MŰKÖDÉSI TÁMOGATÁSA

968 671 265

1 055 572 730

Önkormányzati szolidaritási hozzájárulás

330 868 085

314 788 835

Elszámolásból származó bevételek: összege 14 932 818,- Ft, amely az alábbi tételekből áll:
2021. évi önkormányzatot megillető pót támogatás 751 530,- Ft
2022. évi normatív támogatás 14 181 288,- Ft
A normatív állami támogatások évvégi elszámolásával önkormányzatunk jogosult volt a többlet támogatásra.
Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről:
A működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről összege 139 292 863,- Ft, melynek összege a módosított előirányzathoz viszonyítva 100,00 %-os teljesülést mutat.
Az egyéb működési célú támogatások bevételeit az alábbi összegek biztosítják:
EMMI-től 58 db jelzőkészülék működési támogatás összege 1 926 800,- Ft,
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2022-02461 Helytörténeti, helyismereti téma honlap fejlesztésre pályázat 4 000 000,- Ft,
Nemzeti Művelődési Intézettől kapott támogatás kulturális programokra: 6 500 000,- Ft
Mezei őrszolgálat fenntartásának támogatása: 1 080 000,- Ft
Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 2020. évi elszámolása kamat: 84,- Ft
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2022-02460 Bicske Városi Napok: 14 000 000,- Ft
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2022-02466 BEMKK közös weboldal elkészítése: 4 000 000,- Ft
Háziorvosi szolgálat támogatása 13 200 000,- Ft,
Kulturális dolgozók 20%-os bérfejlesztése: 12 945 740,- Ft
Védőnői szolgálat NEAK finanszírozás összege 57 393 600,- Ft,
SZJA 1% felajánlásból származó bevétel: 335 115,- Ft
Nyári diákmunka bértámogatása: 1 017 391,- Ft,
Közfoglalkoztatottak bértámogatása: 6 196 981,- Ft,
Anyakönyvvezetői díj megtérítése: 350 000,- Ft,
Országgyűlési választások lebonyolítási költségek támogatása: 6 864 920,- Ft,
Népszámlálás költségeinek megtérítése: 9 482 232,- Ft.
Közhatalmi bevételek
A jogszabályi környezetváltozás következtében a közhatalmi bevételek az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendelet 15. melléklete alapján az alábbi bontásban került meghatározásra:
1. Jövedelem adók: magánszemélyek jövedelemadói a termőföld bérbeadásából származó jövedelem utáni személyi jövedelemadó értéke 156 200,- Ft.
2. Vagyoni típusú adók: építményadóból, telekadóból és kommunális adóból tevődik össze, melynek összege 231 598 765,- Ft. Az Önkormányzat vagyoni típusú adók bevételei között csak az építményadó szerepel.
3. Termékek és szolgáltatások adói: többnyire iparűzési adóból áll 1 484 226 918,- Ft. A tavalyi évhez képest az iparűzési adó 6,81 %-os növekedést mutat, 94 588 562,- Ft többletbevételt jelentett a 2022. évi költségvetésben.
4. Egyéb közhatalmi bevételek 8 707 867,- Ft ebből 4 907 519,- Ft igazgatási szolgáltatási díjak, egyéb bírság összege 2 812 663,- Ft, önkormányzat által beszedett talajterhelési díj: 987 685,- Ft
A kialakult gazdasági válság ellenére az Önkormányzat közhatalmi bevétele teljes mértékben teljesült, az állam az iparűzési adóbevétel kiesést megtérítette, amelynek összege 119 895 203,- Ft, ami az Önkormányzat működési támogatás összegében szerepel.
Az adóhatósági ügyintézők nem adónemekhez, hanem adóalanyokhoz rendelve végzik munkájukat. Az önkormányzati adóhatóság látja el az Önkormányzat és hivatal működéséhez szükséges források jelentős részének beszedését, valamint más, az állam által az önkormányzathoz delegált hatósági feladatokat is végez.
Az eredménycentrikus vezetés és a fent ismertetett hatékony feladatelosztás miatt az adókövetelések csökkenő tendenciát mutatnak és az adóbevételek tekintetében minden adónemben sikerült a 2022. évre vonatkozó eredeti előirányzatokat teljesíteni.
Működési bevételeink: 84,32 %-os teljesítést mutat. A működési bevételeink összege 317 340 448 Ft, amely közül legnagyobb bevételünket az étkezés térítési díj bevétel 71 810 366 Ft képezi, továbbá a Fejérvíz Zrt. részére csatornahálózat bérbeadásából származó bevétel 29 807 069 Ft. A tanuszoda medence, úszósávhasználati díj 8 699 268 Ft, a jegy és bérlet értékesítéséből származó bevételek összege 16 210 218 Ft, bérleti díj 1 760 885 Ft a Zánkai üdülőtábor bevétele étkezés 7 350 788 Ft, szállás 4 247 873 Ft, pedagógus faház bérlése 311 810 Ft. Közüzemi díjak továbbszámlázása 8 813 052 Ft, kiszámlázott ÁFA 11 158 086 Ft. A sporteszközök értékesítése 720 692 Ft. Működési bevételeink közé tartozik a bölcsődei ellátási díjak 2 604 799 Ft, házi segítségnyújtás 2 209 616 Ft, szociális étkeztetés 1 612 022 Ft, gondozási díj 696 867 Ft, nappali ellátási díj 529 348 Ft, kiszámlázott Áfa összege 938 152 Ft. ÁFA visszatérítése 989 000 Ft, cégautóaó és rehabilitációs hozzájárulási adó visszatérítése 2 677 000 Ft. A szociális bérlakások bérleti díjából származó bevételek összege 2 595 535 Ft, a költségelvű bérlakások bevételek összege 8 085 885 Ft, a garázs bérletidíj bevétel 2 507 140 Ft, továbbá az orvosi ügyelet közüzemi díjainak továbbszámlázása a települések részére és az intézmények közötti továbbszámlázott közüzemi díjak és szolgáltatások díjainak összege 10 809 941 Ft. A földhaszonbérleti díjából származó bevétel összege 1 860 250 Ft, egyéb helység bérleti díj 3 015 852 Ft, közterület bérleti díjból származó bevétel 612 925 Ft. A szolgáltatások utáni ÁFA bevétel 14 771 467 Ft. A bankbetét lekötéséből származó kamat bevétel 33 203 835 Ft. A kamatbevétel összege 209 353 Ft, biztosító által fizetett kártérítés 936 704 Ft, kisajátítás miatti kártalanítás összege 39 318 495 Ft, köztemetés megtérítés összege 1 449 622 Ft, az ukrajnai menekültek támogatása 1 043 280 Ft. Továbbá a Bicskei Művelődési Központ, valamint a Nagy Károly Városi Könyvtár bevételei 11 453 227 Ft, ebből a színházi előadások bérleti díjának összege 4 221 838 Ft, a gyermek előadások bérleti díjából befolyt összeg 1 071 652 Ft, a nyári tábor 776 220 Ft, a szenior örömtánc – 402 759 Ft a kastélyestek bérletidíjakból befolyt összegek 122 835 Ft, a könyvtári beiratkozás és fénymásolás összege 1 452 450 Ft, terembérleti díj összege 1 022 256 Ft, a kiszámlázott ÁFA értéke 2 383 217 Ft. A piaci helypénz összege és a szerződéses jogviszony alapján elvégzett szolgáltatások után beszedett összeg 10 153 342 Ft. Kiszámlázott ÁFA összege 1 012 000 Ft, házasságkötésből származó bevétel 1 154 684 Ft.
Működési célú átvett pénzeszközök: összege 3 592 541 forint, ami 96,08 %-os teljesítést mutat.
A működési célú átvett pénzeszközök az alábbi forrásokból tevődik össze:
1. Közüzemi díj törlesztés: 40 000 Ft
2. Adventi adományok cégektől az alábbiak szerint:
BK-AGRO Kereskedelmi és Szolgáltató: 40 000 Ft
Arany Sas Gyógyszertár Bt. 250 000 Ft
Bicskei Oroszlán Patika Bt. 130 000 Ft
HERCEGHALOM INTERAT Zrt 600 000 Ft
Kalmár László Csabdi Caritas csoport 100 000 Ft
Bőcs Istvánné vadkár becslés díja 76 750 Ft
Kégl Ferenc kereskedő 20 000 Ft
Ditrói József 20 000 Ft
Huonker Hungária Ker.Kft 150 000 Ft
Technocar MC 2003. Kft. 100 000 Ft
RONEKO Kft 100 000 Ft
Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. 200 000 Ft
Micra ATI Autós Iskola Kft. 30 000 Ft
Vincotech Hungária Kft. 500 000 Ft
Konrád Manufaktúra Kft 50 000 Ft
Barera-Szig Kft 20 000 Ft
Bartók Kft. 50 000 Ft
Csörgöl Ákos Árpád 30 000 Ft
Ismeretlen 75 500 Ft
Pártl-Konrád Brigitta /Pártl-Konrád Gréta 20 000 Ft
Szabó Tüzelő és Ép.anyag Kft 55 000 Ft
Magyarmet Finomöntöde Kft 200 000 Ft
Czigány Norbert 50 000 Ft
Heitler Ferenc Csaba 100 000 Ft
Szerencsejáték Zrt. 500 000 Ft
FuvarozNak Kft. 85 291 Ft
A felhalmozási célú támogatások ÁHT- belülről:
A felhalmozási célú támogatás ÁHT-n belülről 99,19%-on teljesült, amelynek összege 338 670 484 Ft. A nevezett támogatási összeg az alábbi projektekre kapott pályázati forrásokból tevődik össze:
TOP-1.1.3-15- Városi piac 188 464 Ft
TOP-3.2.1-16-FE1-2020-00036 Épületenergetikai korszerűsítés 62 547 000 Ft
TOP-2.1.3-16-FE1-2021-00011 Bicske Város csapadékvíz elvezet 274 030 020 Ft
Épületek energetikai korszerűsítése TOP-3.2.1-15-FE1-2016-00 1 905 000 Ft
A felhalmozási bevételek: A felhalmozási bevételek 22 340 000 Ft, 35,79%-ban teljesültek, az alábbiak szerint:
Máté Gina ingatlan-adásvételi szerződés szerinti részlettörlesztés 440 000 Ft
Bicske 0129/66 és 0129/67 hrsz. alatti kivett mocsár 21 500 000 Ft
2 db föld alá süllyesztett acéltartály értékesítése 400 000 Ft
Felhalmozási célú átvett pénzeszközök bevételei: 100 000 Ft összeg, amelyet Bederna Lászlóné, közérdekű célra tett adománya a Szent I. úti kút helyreállítására.
A működési – felhalmozási finanszírozási bevételek:
A működési - felhalmozási finanszírozási bevételek jogcímen 35 596 822 Ft értékben az államháztartáson belüli megelőlegezések, az előző évi költségvetési maradvány 2 346 283 796 Ft összeg szerepel. A lekötött bankbetét összege 1 800 000 000 Ft.
1. KIADÁSOK
Az előző évhez hasonlóan, mind a működési, mind a felhalmozási finanszírozási kiadásaink kedvezően alakultak, önkormányzatunknak nincs hitelhez kapcsolódó fizetési kötelezettsége.
A kiadások százalékos teljesítésének összkiadása 90 %-on teljesült, amelynek meghatározó elemeit az alábbiakban elemezzük.

Megnevezés

Eredeti ei

Módosított ei

Teljesítés

Teljesítés %-ban

Személyi juttatások

1 429 832 634

1 367 261 269

1 306 575 257

95,56

Munkaadókat terhelő járulékok

203 703 724

192 747 871

182 265 577

94,56

Dologi kiadások

1 082 523 666

1 098 964 502

847 968 520

77,16

Ellátottak pénzbeli juttatásai

46 341 550

51 341 550

39 291 797

76,53

Elvonások és befizetések

314 788 835

314 979 168

314 979 168

100,00

Egyéb működési célú támogatások ÁHT-n belülre

30 980 000

35 459 978

33 283 038

93,86

Egyéb működési célú támogatások ÁHT-n kívülre

65 518 800

39 566 671

38 980 041

98,52

Tartalékok

512 626 732

1 452 670 338

0,00

Beruházási és felújítási kiadások

1 346 110 909

1 123 915 591

481 848 628

42,87

Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belül

0

388 128 349

388 128 349

100,00

Finanszírozási kiadások

32 857 632

32 857 682

1 832 857 682

5 578,17

Összesen

5 065 284 482

6 097 892 969

5 466 178 057

89,64

A személyi juttatások, illetve a munkaadókat terhelő járulékok teljesülése a törvényi előírásoknak megfelelően nem haladta meg a módosított előirányzatban szereplő összeget, annak 95,56%, illetve 94,56 %-a.
A személyi juttatások között mind a Bicskei Polgármesteri Hivatalban, mind az intézményeinkben csak a kötelező juttatásokat terveztük, illetve fizettük ki.
A dologi kiadások teljesítése 77,16 %-os.
A kötelezettségvállalásokat, a kiadások teljesítését meghatározta a bevételeink teljesülése, kötelezettségvállalással terhelt kiadásainkat teljesítettük.
Az államháztartáson belüli és az államháztartáson kívüli működési célú pénzeszközátadásokat a rendelet 28. számú melléklete mutatja.
Az egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belül jogcímen a képviselő-testület 134/2022. (X.17.) határozat döntése alapján a TOP-1.1.1-15-FEI-2016-00009 kódszámú „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése – Bicske Keleti Ipari Terület fejlesztése” elnevezésű projekt 388 128 349 Ft támogatásának visszafizetése.
A felújítási és felhalmozási kiadásokat részletesen a rendelet 29. és 30. számú mellékletében mutatjuk be.
Az ellátottak pénzbeli juttatásainak teljesülése, a módosított előirányzathoz képest 76,53 %.
Az általános tartalék és a céltartalék (pénzforgalom nélküli kiadások) sorok nem tartalmaznak teljesítési összegeket, mivel kiadásként történő felhasználáskor az adott kiadási rovatra kerülnek elszámolásra.
A finanszírozási kiadások között szerepel az államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése, a bankbetét lekötések összegei.
Az elvonások, befizetések jogcímen található a szolidaritási hozzájárulási adó éves összege 314 788 835 Ft és a 190 333 Ft belterületi utak felújítására kapott fel nem használt összeg visszautalása.
3. INTÉZMÉNYEK
Összességében elmondható, hogy a költségvetési intézmények költségkímélő, visszafogott, eredményes gazdálkodást folytattak, tekintettel arra, hogy az európai uniós pályázati forrásokhoz az Önkormányzat az önrészt biztosítani tudja.
Az Önkormányzat fenntartásában lévő költségvetési intézmények működési és beruházási kiadásainak teljesítését a módosított előirányzathoz viszonyítva az alábbi táblázat mutatja.

Megnevezés

Személyi juttatások

Munkaadókat terhelő járulékok

Dologi kiadások

Beruházások és felújítások

Módosított előirányzat

Teljesítés

Módosított előirányzat

Teljesítés

Módosított előirányzat

Teljesítés

Módosított előirányzat

Teljesítés

Polgármesteri Hivatal

322 938 787

312 665 159

45 851 582

44 935 526

87 593 137

76 018 605

405 050

405 050

Bicske Városi Óvoda

314 592 247

298 930 726

45 950 171

45 518 756

41 802 716

35 098 980

1 597 300

556 313

Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár

80 804 596

77 310 393

11 253 680

9 911 135

80 779 054

62 970 867

92 757 029

92 485 029

Bicskei Gazdasági Szervezet

143 217 883

125 934 986

16 887 969

16 601 847

106 564 826

88 650 700

11 455 000

10 922 616

Kapcsolat Központ

298 340 985

290 915 386

43 888 387

37 652 967

57 627 757

48 527 910

1 189 000

495 400

Sportlétesítmény és Szabadidőközpont Üzemeltető

55 945 989

52 665 308

6 975 483

6 572 049

87 922 465

83 099 587

3 665 799

2 740 931

Bicske Városi Konyha

68 317 572

68 056 970

9 347 300

9 072 615

191 971 925

186 537 822

1 267 804

1 267 804

1. Bicske Városi Óvoda
A 2022. évi költségvetés tervezése 3 óvodai feladat-ellátási helyre, valamint az intézmény dolgozói létszámára történt.
Személyi feltételek:
Az óvodában 2022. évben nem sikerült a teljes dolgozói létszámot feltölteni, annak ellenére a feladatellátás az előírásoknak megfelelően történt, eredményes és színvonalas volt.
Dologi kiadások:
Az intézmény beszerzései költségkímélő módon történtek. Az intézmény működéséhez a tárgyi, szakmai feltételek rendelkezésre álltak.
Pedagógiai munka:
A törvényi változások következtében, az intézmény nevelőtestülete felülvizsgálta Pedagógiai Programját, SZMSZ-ét. Pedagógiai Programjuk jellegét tekintve komplex személyiségfejlesztő, mely tartalmazza a szülők igényeit, elvárásait.
A 2011. évi városi köznevelési integráció bevezetésével mindhárom épületben a gyermekcsoportok arányos összetételére törekszik az óvoda. Gyermekvédelmi feladataik a 2015. szeptemberétől életbelépő törvényi változások miatt egyre sokrétűbbek.
Az óvodákban 25-30 % a hátrányos helyzetű családból érkező gyermekek arányszáma.
Az integrált nevelés biztosított volt. Jelentős a támogatásban részesülők száma.
A Bicske Városi Óvodában az elmúlt évben 11 sajátos nevelési igényű gyermek ellátását biztosították.
Fejlesztő pedagógusai munkája iránt nagy az igény, több gyermek szorul speciális fejlesztésre (BTM), hogy megkezdhesse az általános iskolai tanulmányait.
Az óvodában foglalkoztatott főállású pszichológus rendelkezésre áll egyaránt a szülők, gyermekek számára, egyre többen élnek ezzel az intézmény által nyújtotta lehetőséggel.
Továbbképzések:
A 2022-es évben az óvodapedagógusok számára előírt kötelező továbbképzések megvalósultak.
1. Bicskei Gazdasági Szervezet
A bevételek részletezése
(adatok Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti ei.

Módosított ei.

Teljesítés

%

Működési bevételek

20 320 000

20 320 000

10 153 342

49,97%

Szolgáltatások ellenértéke

16 000 000

16 000 000

7 992 219

49,95

Kiszámlázott általános forgalmi adó

4 320 000

4 320 000

2 157 899

49,95

Egyéb működési bevételek

0

0

3 224

Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

0

Egyéb működési célú támogatásokbevételei államháztartáson belülről

6 196 981

6 196 981

100,00

Felhalmozási bevételek

0

0

Költségvetési maradvány, vállalkozási maradvány

3 575 470

4 326 565

4 326 565

100,00

Irányító szervi támogatásként folyósított támogatás fizetési számlán történő jóváírása

300 454 226

247 282 132

247 282 132

100,00

Bevételek mindösszesen

324 349 696

278 125 678

267 959 020

96,34

A fenti táblázatból látszik, a bevételek a módosított előirányzathoz viszonyított teljesítése összességében 96,34 %-os. A bevételek teljesülése biztosította a közfeladatok ellátását.
A kiadások részletezése: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti ei

Módosított ei

Teljesítés

Teljesítés %-ban

Személyi juttatások

147 405 924

143 217 883

125 934 986

87,93%

Munkaadókat terhelő járulékok

16 175 041

16 887 969

16 601 847

98,31%

Dologi kiadások

139 813 731

106 564 826

88 650 700

83,19%

Beruházási és felújítási kiadások

20 955 000

11 455 000

10 922 616

95,35%

Összesen

324 349 696

278 125 678

242 110 149

87,05%

Költséghatékony gazdálkodás szem előtt tartása mellett az intézmény igyekezett a kiadásokat teljesíteni.
Valamennyi rovatrend esetében elmondható, hogy a tervezett kiadások teljesültek nem lépték túl, a módosított előirányzathoz képest a költségvetési kiadásokat.
A vagyon alakulása
A Bicskei Gazdasági Szervezet a többi költségvetési intézményekhez hasonlóan 2022. évben jelentős költségtakaros gazdálkodást folytatott.
A 2022. évi költségvetés tervezésekor előirányzott kötelező feladatok alapvetően megvalósításra kerültek.
A költségvetési intézményünk a település zavartalan működéséhez, üzemeltetéséhez, az önkormányzati tulajdonú intézményhálózat karbantartásához járult hozzá.
A 2022. évet is szigorú költséggazdálkodás jellemezte, új kötelezettséget csak a zavartalan működés érdekében vállaltak.
1. Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár
A Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár a város és térsége meghatározó kulturális intézménye. Szakmailag önállóan működő, de önálló gazdasági egységgel nem rendelkező intézmény. Teljeskörűen ellátja a város közművelődési és könyvtári tevékenységét, minőségi szolgáltatásokkal szolgálja a látogatókat, felhasználókat. A gazdálkodás és a humán erőforrások felhasználása az ésszerűség és a takarékosság előtérbe helyezésével történt az előző évekhez hasonlóan. A városi nagyrendezvények lebonyolításában, összehangolásában az intézménynek kiemelt szerepe van.
Szakmai programok végrehajtásához 2022. évben a fedezet az intézmény rendelkezésére állt. Az Önkormányzat biztosította a feltételeket a működéshez, 2022-ben az intézmény számos kulturális program magas színvonalú megvalósítására törekedett és több pályázatban vettek részt.
Az állami normatíva részben fedezi a kiadásokat, ezért a kulturális tevékenység ellátása és a működőképesség megőrzése érdekében a fenntartó önkormányzat jelentős költségvetési támogatást biztosít, mely kiegészül a saját bevételi forrásokkal, valamint pályázati forrásokkal. Az intézmény az épület felújítására 100 MFt TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00661 számú támogatást kapott, melynek befejezése a 2022. évre áthúzódott.
Az integrált intézmény vezetése és kollektívája a vonatkozó jogszabályok, az intézményegységek munkatervei, a határozati javaslatok, a bizottsági és testületi ajánlások figyelembevételével végezte munkáját. A klubok, szakkörök, valamint az amatőr művészeti tevékenységet végző szervezetek működési feltételeinek biztosítása révén az intézmény a bicskei közösségi és művészeti életének meghatározó központja.
A könyvtár a város, a járás legnagyobb könyvtári közgyűjteménye, Bicske város nyilvános települési közkönyvtára, amely szerepel a Könyvtári Intézet által vezetett Nyilvános Könyvtárak Jegyzékén.
Alaptevékenysége a város lakossága részére könyvtári szolgáltatások nyújtása: könyvek, folyóirat kölcsönzése; könyvtárközi kölcsönzés; dokumentumok helyben használata; rendezvények szervezése; fénymásolás, nyomtatás, laminálás, internet és számítógép használat; tájékoztatás; irodalomjegyzék készítése; kézikönyvek használata; helyismereti gyűjtemény használata; a könyvtár számítógépes adatbázisának használata; videokazetták és DVD-k kölcsönzése.
A kultúraközvetítés céljait szolgáló intézmény megfelelő infrastrukturális feltételei alapozzák meg a bennük folyó tevékenység lehetőségeit, erősítik a művelődési igényt a látogatókban. Tagintézményeik helyi közösségi, szellemi értéket képviselnek. A városi könyvtár épülete a modern könyvtári szolgáltatásoknak és a hagyományos funkcióknak egyaránt megfelelő teret biztosít, amely mozgáskorlátozottak kiszolgálására, ezáltal az esélyegyenlőség biztosítására is alkalmas.
A művelődési központ épülete a „nagytermes” építészeti felfogást testesíti meg, megfelel az elvárásoknak, alkalmas a helyi közművelődési feladatok ellátására.
A Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár látja el a Fiatalok Háza működtetését, helyszínt, szabad teret biztosítva színes művészeti programok megvalósításához
Összességében a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár – a rendelkezésére álló technikai, pénzügyi, személyi feltételeket figyelembe véve - teljesíti azokat a követelményeket, igényeket, amelyek a városban a közművelődési és a könyvtári tevékenység terén rá hárulnak.
A kiadások részletezése: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti ei

Módosított ei

Teljesítés

Teljesítés %-ban

Személyi juttatások

84 264 948

80 804 596

77 310 393

95,68%

Munkaadókat terhelő járulékok

11 036 298

11 253 680

9 911 135

88,07%

Dologi kiadások

85 046 147

80 779 054

62 970 867

77,95%

Beruházási és felújítási kiadások

94 710 935

92 757 029

92 485 029

99,71%

Összesen

275 058 328

265 594 359

242 677 424

91,37%

Összességében az intézmény kiadásai (91,37%) és bevételei (100,00%) kedvezően alakultak. A kiadások teljesülésének alulmaradása azzal magyarázható, hogy az épület felújítása 2021. évben részben valósult meg, a feladat végrehajtása a 2022. évben teljesült.
1. Bicske Városi Konyha működésének általános értékelése
A gyermek-és ifjúsági, valamint a szociális étkeztetés magában foglalja az óvodások, általános és középiskolás gyermekek és idős emberek élelmezési ellátását, amely egy felelősségteljes, nehéz és egyben igen szép területe a közétkeztetésnek. Kettős feladatát egyrészt a gyermekek és idősek élettani igényeinek megfelelő összetételű, jellegű és élvezeti értékű táplálékhoz juttatása, másrészt az étkező gyermekek és idős emberek étkezési kultúrájának formálása, kedvező irányú befolyásolása jelenti. Mindezek által szerepe van abban is, hogy a helyes táplálkozás szemléletének, gyakorlatának megismertetésével, elfogadtatásával hozzájáruljon az egészség megőrzéséhez.
Ilyen irányú felelőssége az étkeztetés formájától függően annál jelentősebb minél nagyobb az ellátottak köre, illetve minél több étkezést biztosít.
A fentiekből következik, hogy 2014. június 30-ával Bicske Város Képviselő-testülete kiemelte Bicske Városi Óvoda önállóan működő költségvetési intézmény irányítása alól a közétkeztetési feladatot és egy önállóan gazdálkodó költségvetési szervet hozott létre Bicske Városi Konyha néven.
22 fő került áthelyezésre az intézménybe ebből 4 szakács 4 konyhai kisegítő 3 adminisztrációs munkát végző és 11 tálaló konyhai dolgozó. Jelenleg 23 fő a konyha engedélyezett létszáma.
2014. július 1. után az új intézmény alapításának feladatai és engedélyeztetésének folyamatai történtek meg.
Így többszöri módosítás után elfogadásra került Bicske Városi Konyha Alapító Okirata az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Kormányhivatal engedélye is beszerzésre került.
A működési engedély beszerzésénél aláírásra került az ingatlan használatbavételi szerződés Bicske Város Önkormányzata, valamint az intézmény között.
A veszélyes anyagok használatának bejelentésével a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv is regisztrálta a Bicske Városi Konyhát.
A Bicske Városi Konyha működésére nagy hatással volt a közüzemi díjak és ezzel együtt az élelmiszer árak növekedése, a gazdálkodás terén talán a Városi Konyhát érintette a legjobban, évvégére Bicske Város Önkormányzata pót finanszírozással járult hozzá a működéséhez.
Az intézmény gazdálkodási feladatait a Polgármesteri Hivatal látja el.
Bicske Városi Konyha ellátott köznevelési intézményei:
1. Bicske Városi Óvoda
2. Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola
3. Móri Gárdonyi Géza Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Bicskei Tagintézménye
4. Bicske Városi Bölcsőde
5. Egyesített Családsegítő és Kapcsolat Központ (szociális étkeztetés)
A létszámok nyilvántartása és az étkezési díjak beszedése mára már intézményünkön belül valósul meg, ehhez azonban nélkülözhetetlen az intézményekkel való teljes körű és hatékony együttműködés.
A kiadások részletezése: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti ei

Módosított ei

Teljesítés

Teljesítés %-ban

Személyi juttatások

77 390 000

68 317 572

68 056 970

99,62%

Munkaadókat terhelő járulékok

10 465 700

9 347 300

9 072 615

97,06%

Dologi kiadások

166 517 000

191 971 925

186 537 822

97,17%

Beruházási és felújítási kiadások

6 350 000

1 267 804

1 267 804

100,00%

Összesen

260 722 700

270 904 601

264 935 211

97,80%

1. Kapcsolat Központ
Az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központ öt külön szakmai egységekben négy engedélyezett telephelyen és egy nyitva álló helyiségben biztosította az ellátásokat 2018-ben. Az öt szakmai egység a következő:
Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Szakmai Egység
Család- és Gyermekjóléti Központ Szakmai Egység
Gondozási Központ Szakmai Egység
Bölcsődei Szakmai Egység
Védőnői Szakmai Egység
Az intézmény a szakmai egységeiben, összesen tíz szakfeladatot látott el, melyek a következők:
Család és gyermekjóléti szolgáltatás
Család és gyermekjóléti központ
Család és nővédelmi egészségügyi gondozás
Ifjúsági egészségügyi gondozás
Bölcsődei ellátás
Idősek nappali ellátása
Házi segítségnyújtás
Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
Szociális étkeztetés
Támogató szolgálat
A várandósságtól az idős korig, egy teljes emberöltőnyi időszakra vonatkozik a tevékenység. A Kapcsolat Központban valamennyi korosztály megfordul, a feladatok ellátásával, generációkat kapcsol össze.
Az Intézménynek folyamatosan biztosítania kell a jogszabályban szereplő szolgáltatásokat, melyek feltételeit a fenntartónak kell megteremtenie.
A kiadások részletezése: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti ei

Módosított ei

Teljesítés

Teljesítés %-ban

Személyi juttatások

284 125 108

298 340 985

290 915 386

97,51%

Munkaadókat terhelő járulékok

44 713 640

43 888 387

37 652 967

85,79%

Dologi kiadások

57 976 070

57 627 757

48 527 910

84,21%

Ellátottak pénzbeli juttatásai

500 000

500 000

499 365

99,87%

Beruházási és felújítási kiadások

1 189 000

1 189 000

495 400

41,67%

Összesen

388 503 818

401 546 129

378 091 028

94,16%

Összességében az intézmény kiadásai (94,16%) és bevételei (99,84%) kedvezően alakultak.
1. Sportlétesítmény és Szabadidőközpont Üzemeltető
Az intézmény működése 2018. szeptember 1-jétől került az Önkormányzat fenntartásába, azelőtt nonprofit korlátolt felelősségű társaságként látta el a közfeladatát, mint tanuszoda és a Zánkai Üdülőtábor üzemeltetője.
Az intézmény folyamatosan bővíti színvonalas szolgáltatásait, minél nagyobb profit megvalósítása érdekében. Az uszoda működtetéséhez járó szolgáltatások minősége javult, színesebb programok megvalósításával, hozzájárulva a városi ünnepségek és programok lebonyolításához.
Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete az elszálló energiaárak miatt – az önkormányzati intézményrendszer működőképességének fenntartása, a kötelező önkormányzati feladatellátás folyamatos biztosításának elsődlegessége mellett – kényszerült meghozni 130/2022. (X.17.) határozatát.
A Határozat 4. pontja szerint a Képviselő-testület a Sportlétesítmény és Szabadidőközpont Üzemeltető Bicskei Tanuszoda (Bicske, Nagy Károly u. 5.) telephelyének bezárásáról döntött.
A Határozat 4.1. pontja alapján a Képviselő-testület felkérte a Sportlétesítmény és Szabadidőközpont Üzemeltető intézményvezetőjét, hogy a Bicskei Tanuszoda telephelyen foglalkoztatottak számára biztosítson az intézmény más telephelyén/másik költségvetési intézmény telephelyén munkavégzési lehetőséget annak érdekében, hogy valamennyi foglalkoztatott jogviszonya fennmaradjon. Az intézmény betartotta a képviselő-testület döntését és 2023. április 11-ig a működését szüneteltette a racionális gazdálkodás fenntartása érdekében.
A kiadások részletezése: (adatok Ft-ban)

Megnevezés

Eredeti ei

Módosított ei

Teljesítés

Teljesítés %-ban

Személyi juttatások

66 818 700

55 945 989

52 665 308

94,14%

Munkaadókat terhelő járulékok

9 002 931

6 975 483

6 572 049

94,22%

Dologi kiadások

108 844 701

87 922 465

83 099 587

94,51%

Beruházási és felújítási kiadások

25 755 600

3 665 799

2 740 931

74,77%

Összesen

210 421 932

154 509 736

145 077 875

93,90%

Összességében az intézmény kiadásai (93,90%) és bevételei (102,784%) kedvezően alakultak.
MARADVÁNY KIMUTATÁS összege 2022. december 31-én 2 332 234 195 Ft.
MARADVÁNYKIMUTATÁS 2022. december 31-én az önkormányzat és a költségvetési intézmények tekintetében 2 332 234 195 Ft, az alábbi bontásban:
1. Bicske Város Önkormányzata:
alaptevékenység maradványa: 2 193 983 587 Ft
1. Bicskei Polgármesteri Hivatal:
alaptevékenység maradványa: 22 496 900 Ft
1. Bicskei Gazdasági Szervezet:
alaptevékenység maradványa: 25 848 871 Ft
1. Bicske Városi Óvoda:
alaptevékenység maradványa: 23 832 961 Ft
1. Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár:
alaptevékenység maradványa: 22 916 935 Ft
1. Bicske Városi Konyha:
alaptevékenység maradványa: 5 966 859 Ft
1. Kapcsolat Központ:
alaptevékenység maradványa: 23 455 101 Ft
1. Sportlétesítmény és Szabadidőközpont Üzemeltető
alaptevékenység maradványa: 13 402 023 Ft
alaptevékenység kötelezettségvállalással terhelt maradványa: 330 958 Ft
EREDMÉNYKIMUTATÁS
Az eredménykimutatás megmutatja a költségvetési szerv gazdálkodásának, tevékenységeinek együttes eredményét, az adott költségvetési évben, pénzforgalomban ténylegesen teljesített, valamint a pénzforgalomban még nem teljesített, de az adott évre járó eredményszemléletű bevételek, valamint az adott évi tevékenységet terhelő költségek/ráfordítások–függetlenül attól, hogy azok pénzforgalomban kiadásként az adott évben vagy az előző évben merültek fel, illetve a következő évben fognak teljesülni– 2022 különbözetének összegében.
Eredménykategóriák: adatok Ft-ban
A) Tevékenység eredménye - 1 795 989 954
+ B) Pénzügyi műveletek eredménye 33 364 971
C) Mérleg szerinti eredmény - 1 762 624 983
A mérleg szerinti eredmény csökkenése abból adódik, hogy az előző években elnyert uniós források felhasználása megtörtént. Ezzel szemben a 2022-es évben befolyt pályázati összeg bevétele jóval alacsonyabb volt.
4. VAGYON ALAKULÁSA
Az immateriális javak, a tárgyi eszközök, valamint az üzemeltetésre átadott eszközök állományváltozását az alábbi táblázat mutatja:
adatok forintban

Kimutatás az immateriális javak, tárgyi eszközök koncesszióba, vagyonkezelésbe adott eszközök állományának alakulásáról

Megnevezés

Immateriális javak

Ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok

Gépek, berendezések, felszerelések, járművek

Beruházások és felújítások

Összesen (=3+4+5+6+7+8)

1

2

3

4

5

7

9

01

Tárgyévi nyitó állomány (előző évi záró állomány)

90 702 761

15 815 440 870

607 412 694

1 530 126 923

18 043 683 248

02

Immateriális javak beszerzése, nem aktivált beruházások

90 700 000

0

0

219 433 871

310 133 871

03

Nem aktivált felújítások

0

0

0

176 008 829

176 008 829

04

Beruházásokból, felújításokból aktivált érték

0

702 415 667

66 598 711

0

769 014 378

05

Térítésmentes átvétel

0

0

1 969 483

0

1 969 483

07

Egyéb növekedés

19 404 892

105 459 444

63 731 717

111 072 073

299 668 126

08

Összes növekedés (=02+…+07)

110 104 892

807 875 111

132 299 911

506 514 773

1 556 794 687

09

Értékesítés

0

11 909 000

0

0

11 909 000

10

Hiány, selejtezés, megsemmisülés

1 389 408

0

14 336 033

0

15 725 441

11

Térítésmentes átadás

0

21 113

0

0

21 113

13

Egyéb csökkenés

19 404 892

107 317 190

63 731 717

970 786 451

1 161 240 250

14

Összes csökkenés (=09+…+13)

20 794 300

119 247 303

78 067 750

970 786 451

1 188 895 804

15

Bruttó érték összesen (=01+08-14)

180 013 353

16 504 068 678

661 644 855

1 065 855 245

18 411 582 131

16

Terv szerinti értékcsökkenés nyitó állománya

89 150 007

3 309 738 387

527 376 074

0

3 926 264 468

17

Terv szerinti értékcsökkenés növekedése

8 752 678

363 283 979

48 740 867

0

420 777 524

18

Terv szerinti értékcsökkenés csökkenése

1 389 408

3 247 912

14 330 176

0

18 967 496

19

Terv szerinti értékcsökkenés záró állománya (=16+17-18)

96 513 277

3 669 774 454

561 786 765

0

4 328 074 496

21

Terven felüli értékcsökkenés növekedés

0

0

5 857

0

5 857

22

Terven felüli értékcsökkenés visszaírás, kivezetés

0

0

5 857

0

5 857

24

Értékcsökkenés összesen (=19+23)

96 513 277

3 669 774 454

561 786 765

0

4 328 074 496

25

Eszközök nettó értéke (=15-24)

83 500 076

12 834 294 224

99 858 090

1 065 855 245

14 083 507 635

26

Teljesen (0-ig) leírt eszközök bruttó értéke

89 300 353

14 918 000

494 393 169

0

598 611 522

5. A KÖNYVVITELI MÉRLEGBEN KIMUTATOTT RÉSZESEDÉSEK
A saját tulajdonú társaságaink adatait, a befektetési formáit, a névértékeket, illetve a könyv szerinti értékeket a rendeletünk 36. számú melléklete tartalmazza. A részesedések mértéke a következő:
Bicske Építő Kft. Bicske Kossuth u. 60-62. 100,00 %
Bicskei Egészségügyi Központ Szolg. Nonprofit Kft Bicske Kossuth tér 17. 100,00 %
Zöld Bicske Kft. Bicske Csákvári út 45. 12,2%
Fejérvíz Zrt. Székesfehérvár Királysor 3-15. 2,86%
6. BELSŐ ELLENŐRZÉS
A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII.31.) Kormány rendelet 49. § (3a) bekezdése alapján, a jegyző a 2022. évi ellenőrzési jelentést, valamint a helyi önkormányzat által alapított költségvetési szervek éves ellenőrzési jelentései alapján készített éves összefoglaló ellenőrzési jelentést a képviselő testület elé terjeszti a 2022. évi zárszámadással egyidejűleg.
Továbbá a fenti kormányrendelet 11. § (2a) bekezdése alapján Bicske Város Önkormányzata fenntartásában lévő költségvetési szervek vezetői, a vezetői nyilatkozatot a költségvetési szerv belső kontrollrendszerének minőségéről a zárszámadási rendelet tervezetével együtt benyújtják elfogadásra. (4. melléklet)
A 2022. évben végzett ellenőrzések során a vizsgálatot végző belső ellenőrzés arra törekedett, hogy az ellenőrzött feladatok vonatkozásában feltárja a rendszerekben, folyamatokban rejlő kockázatokat és megalapozott javaslatokkal segítse az ellenőrzött szervezetet, hogy megfelelőképpen érvényesülni tudjon a szabályszerűség, eredményesség és a hatékonyság követelménye.
7. KÖNYVVIZSGÁLAT
Az Önkormányzat könyvvizsgálatát megbízási szerződés keretében 2022. évben a DrTM’67 Pénzügyi Szakértő Intézet Kft. (1149 Budapest, Pósa Lajos utca 17. I. em. 1.) végezte.
8. ÖSSZEFOGLALÓ
A 2022. évi költségvetés tervezésekor előirányzott kötelező és önként vállalt feladatok alapvetően megvalósításra kerültek.
Az Önkormányzat kiemelt feladatának továbbra is a település zavartalan működéséhez, üzemeltetéséhez, az önkormányzati tulajdonú intézményhálózat színvonalas működtetéséhez szükséges feltételek biztosítását tekintette. Ennek érdekében Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete az elszálló energiaárak miatt – az önkormányzati intézményrendszer működőképességének fenntartása, a kötelező önkormányzati feladatellátás folyamatos biztosításának elsődlegessége mellett – meghozta egyik fontos döntését a 130/2022. (X.17.) határozatával.
A 2022. évet a szigorú költségtakarékos gazdálkodás jellemezte, új kötelezettséget a zavartalan működés érdekében vállaltunk. Mind ehhez szükséges a döntéshozók felelős gazdálkodása ezért is hozta meg a képviselő-testület a 130/2022. (X.17.) határozatával döntését, hogy a pályázatok megvalósításához szükséges önerő biztosított legyen, felelős magatartást tanúsítva.
Az Önkormányzat vezetése felmérte és értékelte a közüzemi díjak emelkedését és ennek a gazdaságra gyakorolt hatását az Önkormányzat pénzügyi és vagyoni helyzetére vonatkoztatva, valamint jövőbeni működőképességére gyakorolt lehetséges hatását, figyelembe véve a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló fordulónapja és a beszámoló aláírásának időpontja között meghozott kormányzati és egyéb intézkedéseket is.
Kijelentjük, hogy a fentiekkel kapcsolatos felmérésünk és értékelésünk alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a beazonosított hatások nincsenek olyan jelentős vagy számottevően negatív hatással az Önkormányzat 2023. évi vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetére, amelyek lényegesen bizonytalanná tennék az Önkormányzatnak a gazdálkodás folytatására vonatkozó képességét.