Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (V. 6.) önkormányzati rendelete

a külterületi rendről

Hatályos: 2013. 05. 07- 2023. 11. 04

Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (V. 6.) önkormányzati rendelete

a külterületi rendről1

2013.05.07.

Csákvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. örvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A jelen rendelet hatálya kiterjed Csákvár Nagyközség külterületén lévő valamennyi ingatlanra - annak rendeltetésétől függetlenül - különösen az utak külterületen húzódó vagy átvezető szakaszaira

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdésben megjelölt ingatlanok és utak tulajdonosaira, kezelőire, illetve használóira.

Az utak használata és karbantartása

2. § (1) Az e rendelet hatálya alá tartozó utakat csak - a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben és a végrehajtására kiadott rendeletekben foglaltak figyelembevételével - a jelen rendeletben meghatározott módon szabad használni és fenntartani.

(2) Az utakat rendeltetésüktől eltérően használni, azokban minden olyan anyagot tilos lerakni, mely nem alkalmas az úton való közlekedés feltételei javítására, különösen tilos mérgező, a természetre vagy a környezetre káros, vagy a közlekedőkre, állatokra és járművekre veszélyes anyagok lerakása.

(3) Amennyiben az utat annak használója beszennyezte, köteles azt haladéktalanul eltávolítani. Az út állagát jármüvével megrongáló járművezetőnek az utat haladéktalanul, legfeljebb 5 napon belül helyre kell állítania.

Az utak mentén lévő fák és növényzet gondozása, eltávolítása

3. § (1) Az utak mentén turistaút jelzést hordozó fák, egyéb tárgyak kivágása, illetve eltávolítása csak a jelzést felvivővel történt előzetes egyeztetés és megfelelő új jelzéshordozó kijelölése s arra a jelzés felfestése után lehetséges.

(2) Az utak melletti ingatlan tulajdonosa köteles az út állagának védelme és az útforgalom biztonsága érdekében az ingatlanán lévő fákon és növényzeten a szükséges gondozási munkákat saját költségén elvégezni

A magántulajdonú ingatlan területének rendben tartására vonatkozó előírások

4. § (1) Az ingatlan használója köteles területén a rendet fenntartani, a természeti környezetet és látványt megóvni.

(2) Az ingatlan közterületről látható részén szemetet, törmeléket, hulladékot, roncsokat tárolni tilos. Ezek eltávolításáról a használó haladéktalanul gondoskodni köteles.

(3) Az ingatlan használója a területén lévő forrást, kutat, víznyerő helyet, az azon áthaladó vagy azt érintő vízfolyást köteles megóvni és állandó jelleggel tisztán tartani. Mindezek vizét, illetve környékét szennyezni tilos.

Árkok és vízelvezetők rendben tartása

5. § Beszántott és minden olyan árkot, amely a szomszédos területekről a víz lefolyását biztosítja, minden érintett saját költségén helyreállítja.

Határszemle

6. § (1) A jegyző évente legalább egy alkalommal - lehetőleg tavaszi vagy őszi időszakban - a helyi gazdálkodók, valamint a Bicskei Járási Földhivatal szakembereinek meghívásával egy-egy külterületi egységen határszemlét tart.

(2) A határszemléről jegyzőkönyv készül, melynek megállapításait, a megtett vagy tervezett intézkedésekről a képviselő-testület következő ülésén tájékoztatást kap.

(3) A jegyzőkönyv mellékletét képezi a határszemlén résztvevők aláírásával ellátott jelenléti ív.

7. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó jogalanyok a Ket 94/A § szerinti bírsággal sújthatóak, ha e rendelet 2. § (2) bekezdésében , 3§. - 6. §-ában meghatározott normákat megsértik.

(2) A Ket 94/A § szerinti bírság összege mérlegelés nélkül, ismételten kiszabhatóan 30.000 Ft. (2) A bírsággal kapcsolatos feladatokat átruházott hatáskörben a jegyzö látja el.

Hatályba léptető rendelkezések

8. § Ez a rendelet kihirdetésének napját követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. november 5. napjával.