Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról
Végső előterjesztői indokolás
A rendelet négy helyi adót szabályoz: az építményadót, a magánszemély kommunális adóját, az idegenforgalmi adót és a helyi iparűzési adót.
Építményadó tekintetében az adó alapjának és adó mértékének változatlanul hagyása mellett a következő mentességek kerülnek kialakításra a magánszemélyek tulajdonában álló, nem vállalkozó üzleti célt szolgáló belterületi ingatlanára vonatkozóan.
Mentességben részesül a lakás, az üdülő, az egyéb nem lakás céljára szolgáló épület. Mentességben részesül továbbá a lakáshoz, üdülőhöz tartozó gépjárműtároló, a melléképület és melléképületrész, valamint a társasház közös használatú helyiségei.
A részben vagy egészben vállalkozó üzleti célt szolgáló építmény teljes hasznos alapterülete után építményadó fizetési kötelezettség terheli az adóalanyt.
A magánszemély kommunális adójában az adómérték változatlanul hagyása mellett mentességben részesül a 3 vagy több 18 éven aluli személyt eltartó, az öregségi teljes nyugdíj legkevesebb összegének négyszeresét el nem érő egy főre jutó jövedelmű család lakóhelyéül szolgáló adótárgy, valamint az ugyanezen összeget el nem érő jövedelmű, egyedül élő és a 70. életévét az adóévet megelőző évben betöltött magánszemély adóalany lakóhelyéül szolgáló adótárgy.
Mentességet élvez továbbá azon építmény, amely építményadó fizetésére kötelezett, a telek, a kiegészítő helyiség, azaz a pince és a padlás, továbbá, az egyéb nem lakás céljára szolgáló épület, a melléképület és melléképületrész azaz a tárolók.
A kommunális adóban, az egy önálló helyrajzi számon lévő több adóköteles adótárgy közül egy adóköteles, az ezen felüli adótárgyak mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól.