Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 04. 01

Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
Temetőkről és a temetkezésről
Végső előterjesztői indokolás
Csákvár Város Önkormányzata temetőkről és temetkezésről szóló rendelete felülvizsgálatra került, melynek során a magasabb szintű jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően több ponton is módosítani szükséges.
Az általános rendelkezéseken belül szabályozásra került a rendelet hatálya, mely Csákvár város közigazgatási területén működő három temetőre terjed ki, úgy mint a Római Katolikus Egyház, a Református Egyház és az Evangélikus Egyház tulajdonában álló temetőkre.
A temető infrastruktúrális feltételei bekerültek a rendeletbe, mely többek között tartalmazza a temetői feladatok ellátásáért az Önkormányzat részéről fizetendő díjakat, szemételszállításra vonatkozó szabályozást és a ravatalozó, valamint a halott-hűtő használati rendjét.
A köztemető használatának és igénybevételének szabályai a temetőlátogatás során alkalmazandó magatartásokról rendelkezik.
A rendeletben pontosításra kerültek a temetőben használt temetési helyek , valamint a sírhelyek méretezései.
A temetési helyek használati ideje, valamint a temetkezési szolgáltatásokra vonatkozó előírások is javításra kerültek, figyelembe véve a jogszabályszerkesztés szabályait.
A rendelet mellékletében szereplő, temetkezési helyekért fizetendő díjak is módosításra kerültek.