Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

Csákvár Város Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 31 11:00

Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
Csákvár Város Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 87. § szerint a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően zárszámadást kell készíteni.
Az Áht. jelenleg hatályos 91. § (1) bekezdése alapján a polgármester a jegyző által előkészített zárszámadási rendelet-tervezetet a képviselő-testület elé terjeszti úgy, hogy a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Az Áht. 91. § (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy a zárszámadás előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell mutatni az önkormányzat összes bevételét, kiadását; a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban; a pénzeszközének változását; a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve, a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást, és az adósságot keletkeztető ügylethez meghatározott tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait; a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, az adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban, a vagyonkimutatást, és a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.