Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használatról szóló 12/2017. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 08. 01

Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.08.01.
a közterület-használatról szóló 12/2017. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Magyar Közlöny 2024. évi 52. számában megjelent A jogi és gazdasági versenyképesség erősítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2024. évi XV. törvény (a továbbiakban: Mód. tv.) 2024. május 12-i hatállyal - a lakóépület erre alkalmas felületeinek reklámelhelyezés céljából történő hasznosítása tárgykörében - módosította a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályairól szóló 2013. évi CLXXIV. törvényt (a továbbiakban: 2013. évi CLXXIV. törvény), valamint - ehhez kapcsolódóan, a közterület fogalmát érintően - a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt (a továbbiakban: Tvtv.).
,,5/A. § (1) A reklámcélú hasznosítási jog alapján a lakóépület tulajdonosa a tulajdonhoz való jog és a tulajdonnal való szabad rendelkezés körében - a közigazgatási anyagi jogszabályokban meghatározott feltételekkel összhangban - jogosult a lakóépület erre alkalmas felületeinek reklámelhelyezés céljából történő hasznosítására. A reklámcélú hasznosítási jog a reklámozó személyre is kiterjedően magában foglalja a közterületi ingatlan feletti légi tér e törvényben meghatározott mértékű térítésmentes igénybevételének a lehetőségét. (2) A reklámcélú hasznosítási jog alapján a közterületről látható lakóépületen a településkép- védelmi jogszabályokban meghatározott reklám, reklámhordozó vagy reklámhordozót tartó berendezés elhelyezésére, telepítésére, illeme használatára térítésmentesen vehető igénybe a közterületi ingatlan feletti légi tér, ha
1. a közterület feletti igénybevétel a közterületi telekhatártól számított, arra merőleges hossza az egy métert - a reklámhordozónak a reklám megvilágítását szolgáló berendezése esetében a két métert - nem haladja meg, és
2. az igénybevétel legalacsonyabb pontja a közterület terepszintjétől számítva legalább négy méter magasságban van.
1. A (2) bekezdésben foglaltaknál nagyobb mértékű igénybevételre a közterület- használatra vonatkozó helyi önkormányzati rendelet előírásai az irányadók. A helyi önkormányzat rendelete a (2) bekezdésben foglaltaknál nagyobb mértékű térítésmentes igénybevételt is biztosíthat.
2. E § alkalmazásában közterületnek minősül a településkép védelméről szóló törvényben meghatározott közterület,
3. E § rendelkezései nem alkalmazhatóak a kulturális örökség védelméről szóló törvényben meghatározott kiemelt nemzeti emlékhelyre, valamint a kiemelt nemzeti emlékhely és településkép- védelmi környezetének településkép védelméről szóló kormányrendeletben meghatározott kiemelt nemzeti emlékhely településkép-védelmi környezetére.
A Mód. tv. 22. § (2) bekezdése alapján a 2013. évi CLXXIV. törvény 6. § (1) bekezdése akként rendelkezik, hogy a 2-5/A. §-t alkalmazni kell a közös tulajdonban álló ingatlant természetben megosztva használó tulajdonostársak egymás közötti viszonyában is, míg a 6. § (2) bekezdése alapján a 2. § (1) és (2) bekezdés, a 3. § (1) bekezdés, a 4. § (1) bekezdése, valamint az 5/A. § (1) bekezdése alkalmazásában az ingatlan tulajdonosával egy tekintet alá esik az ingatlan egészét vágy valamely meghatározott részét jogszerűen használó személy.
A Mód. tv. 25. §-a a Tvtv. 11/F. § bekezdésének 1. és 4. pontját az alábbiak szerint módosította:
1. közterület: az Etv. 2. § 13. pontja szerinti közterület, valamint az állam vagy a helyi önkormányzat tulajdonában álló, közforgalom elől el nem zárt magánét, ide nem értve a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályairól szóló törvény szerinti reklámcélú hasznosítási jog gyakorlásával igénybe vett légi teret
4. reklámhordozó: a funkcióját vagy létesítésének célját tekintve túlnyomórészt az e töltény szerinti reklám közzétételét, illetve elhelyezését biztosító, elősegítő vagy támogató eszköz, berendezés, létesítmény, ideértve a reklám megvilágítását szolgáló berendezést és annak valamennyi tartozékát, és ide nem értve a közúti közlekedési tárgyú jogszabályokban meghatározott életmentő funkciót ellátó reklámcélú eszközt."
Fentiek alapján a lakóépület tulajdonosa, a közös tulajdonban álló ingatlant természetben megosztva használó tulajdonostársak, az ingatlan egészét vagy valamely meghatározott részét jogszerűen használó személy jogosult - a reklámcélú hasznosítási jog alapján - a lakóépület erre alkalmas felületeinek reklámelhelyezés céljából történő hasznosítására.
A jogszabály tartalmazza, hogy közterületről látható lakóépületen a közterületi ingatlan feletti légi teret milyen mértékben, milyen feltételek teljesülése esetén lehet térítésmentesen a településkép védelméről szóló törvényben meghatározott reklám, reklámhordozó, vagy reklámhordozót tartó berendezés (a továbbiakban együtt: reklám) elhelyezésére, telepítésére, használatára igénybe venni.
Térítésmentesen helyezhető el a reklám, ha az alábbi feltételek együttesen fennállnak: a közterület feletti igénybevétel a közterületi telekhatártól számított, arra merőleges hossza az egy métert – a reklámhordozónak a reklám megvilágítását szolgáló berendezése esetében a két métert – nem haladja meg, és az igénybevétel legalacsonyabb pontja a közterület terepszintjétől számítva legalább négy méter magasságban van.
Ennél fogva a helyi önkormányzat a fenti esetben ingyenesen igénybe vehető terület tekintetében nem csupán a közterület-használati díjfizetési kötelezettség megállapítását nem szabályozhatja, hanem ez esetben a közterület-használati engedély beszerzésének a kötelezettségét sem írhatja elő.
A közterület-használatra vonatkozó önkormányzati rendelet előírásainak alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a közterületi ingatlan feletti légi tér igénybevétele meghaladja a törvényben meghatározott paramétereket. Ebben az esetben is csak a térítésmentesen igénybe vehető részt meghaladó rész használata tekintetében alkalmazhatóak az önkormányzati normák.
A jogalkotó a helyi önkormányzat képviselő-testülete számára lehetővé teszi, hogy önkormányzati rendeletben a törvényi szabályoktól eltérjen, és akár a közterületi ingatlan feletti légi tér nagyobb mértékű térítésmentes igénybevételét is biztosítsa.
A fenti jogszabályok alkalmazásával összefüggésben a Tvtv. 16/F. §-al kiegészített rendelkezése az alábbiakat mondja ki a jogi és gazdasági versenyképesség erősítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2024. évi XV. töménnyel módosított 11/F. § 1. és 4. pontját a hatálybalépésükkor folyamatban lévő ügyekben - ideértve a jogorvoslati és a megismételt eljárásokat is - alkalmazni kell