Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 08. 01

Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendelete

a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályozásáról

2023.08.01.

Etyek Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, valamint 48. § (1) bekezdésében és (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejér Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Etyek Nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a gyülekezési jogról szóló, valamint a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlések során végzett tevékenységekre,

b) a vallási tevékenység végzésére,

c) a közterületen állami ünnepségek, koszorúzások alkalmával keltett zajkibocsátásokra, valamint

d) az önkormányzat által szervezett illetve támogatott kulturális rendezvényekre.

(3) A rendelet hatálya alá nem tartozó egyéb tevékenységekre vonatkozóan a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet előírásait kell alkalmazni.

2. Fogalom-meghatározások

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajos tevékenység: olyan zajokozással járó, egyéb előírásban nem szabályozott, háztartáson belüli tevékenység, amely alkalmas mások nyugalmának a zavarására (pl.: ingatlanfenntartási tevékenységek; motoros kerti gép üzemeltetése, favágás, fűrészelés, zenélés vagy médiahallgatás, sporttevékenység stb.)

b) mozgó zajforrás: olyan hirdetésre, reklámozásra, figyelemkeltésre és tájékoztatásra is szolgáló hangosító berendezés, amelynek üzemeltetési helye folyamatosan változik (például: hirdető jármű)

c) hangosító berendezés: bármilyen hangszóró, vagy más, műsorforrást, hirdetést vagy szórakoztatást biztosító elektronikus berendezés

d) közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott ingatlan. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni

e) rendezvény: előre meghatározott célból, helyen és időben, szervezett formában megtartandó (például szórakoztató, kulturális, sportjellegű) összejövetel.

3. Közterületi rendezvényekre vonatkozó zajvédelmi szabályok

3. § (1) Etyek Nagyközség közigazgatási területén, a nappali (06 – 22 óra közötti) időszakban 1 órát meghaladó időtartamú, az éjszakai időszakban bármilyen időtartamú közterületi rendezvény megtartása során hangosító berendezést üzemeltetni, élőzenét, műsort szolgáltatni (a továbbiakban együtt: zajforrást üzemeltetni) csak a jegyző által kiadott hatósági engedély alapján, és az abban meghatározott feltételek megtartásával szabad.

(2) Az (1) bekezdés szerinti engedély iránti kérelmet a zajforrás üzemeltetője a rendezvény tervezett kezdése előtt legalább 8 nappal köteles benyújtani.

(3) Az (1) bekezdés szerinti engedély iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a közterület igénybevételére vonatkozó, érvényes közterület-használati engedélyt, vagy erre irányuló kérelem benyújtását igazoló dokumentumot,

b) az zajforrást üzemeltető nevét, címét (székhelyét), telefonszámát, elektronikus levelezési címét;

c) helyszínrajzot, melyen fel kell tüntetni a rendezvény által igénybe vett területet, a színpad (ha van) és a nézőtér elhelyezését;

d) az üzemeltetni tervezett zajforrás megnevezését és rövid leírását, működési idejét;

e) a zajforrás várható zajkibocsátását; a zajforrástól meghatározott távolságban és ha eltérő, meghatározott irányokban várható egyenértékű A-hangnyomásszint mértékét dB-ben.

(4) Többnapos, vagy az éjszakai időszakban (22 és 06 óra között) is tartó rendezvény esetén előírható a várható zajkibocsátásról, illetve a várható környezeti zajterhelésről készített zajvédelmi szakértői vélemény csatolása a kérelemhez.

(5) A közterületen megtartásra kerülő rendezvények helyszínét úgy kell kiválasztani, hogy a rendezvénytől származó zaj a lehető legkisebb mértékben zavarja a környéken élők, valamint a szálláshelyek, az egészségügyi, oktatási és szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi, vallás gyakorlására szolgáló intézményekben tartózkodók nyugalmát, azaz a hangosítandó közterületi rendezvény helyszíne lehetőleg ne sűrűn lakott terület épületeinek a közelében legyen.

(6) A rendezvényen alkalmazott hangsugárzó, zajkeltő eszközöket úgy kell elhelyezni, tájolni, működtetni, hogy az üzemelés során keletkező zaj ne okozzon indokolatlan mértékű többlet zajterhelést a lakott, illetve zajtól védendő területen.

(7) Etyek Nagyközség területén mozgó zajforrás hétköznapokon 10:00 és 20:00 között, szombaton 10:00 és 18:00, vasárnap és ünnepnapokon 10:00 és 15:00 között üzemeltethető, ettől kizárólag közérdekű információk kihirdetése érdekében szabad eltérni.

4. Magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységek végzése során működő zajforrásokra vonatkozó rendelkezések

4. § (1) A magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajos tevékenységhez alkalmazott zajos gépek, berendezések, elektromos szerszámok használata, illetve a tevékenységhez kapcsolódó szállítás és rakodás hétköznapokon 6-20 óra, szombaton 8-18 óra, vasárnap és munkaszüneti napokon 9-14 óra között megengedett. Ezen kívüli időszakban ilyen tevékenység végzése az azonnali veszély vagy baleset elhárítási munkavégzés esetét kivéve tilos.

(2) A lakóépület rendeltetésszerű használatát biztosító technikai berendezésekre (különösen felvonókra, kazánokra, szivattyúkra, vízellátási-, csatornázási-, fűtési-, világítási-, szellőző- és klímaberendezésekre, – ideértve az egyedi klímaberendezéseket is) a külön jogszabályban az üzemi zajforrásokra meghatározott környezeti és épületen belüli zajterhelési határértékeket kell alkalmazni.

5. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

5. § (1) Aki a 3. § - 4. §-ban foglalt rendelkezéseket megsérti, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az eljárás lefolytatására a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 8/2023. (III.27.) önkormányzati rendeletet kell alkalmazni. Az eljárás lefolytatására és közigazgatási bírság kiszabására a jegyző átruházott hatáskörben jogosult.

6. Kiegészítő rendelkezések

6. § (1) A jelen rendelet hatálya alá tartozó zajforrások által okozott zaj elleni lakossági bejelentésre, vagy hivatalból eljárva a jegyző zajvizsgálatot végezhet, vagy szakértő bevonásával végeztethet el.

(2) A vizsgálat költségeit, ha a vizsgálat eredménye a határérték túllépését, vagy a jelen rendelet előírásainak a megszegését igazolja, a zajforrás üzemeltetője köteles viselni.

(3) A vizsgálatot - az arra jogosult szakértő felkérésével - a bejelentő vagy az üzemeltető is elvégeztetheti.

7. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba.

8. § E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

9. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.