Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó helyi szabályokról

Hatályos: 2023. 12. 01

Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó helyi szabályokról

2023.12.01.

Etyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: törvény) 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 9. § (1) bekezdésében, 10. § (2) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében 15. §-ában, 17. § (2) bekezdésében, , 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, , 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) (4) bekezdésében, 58. § (2)-(3) bekezdésében, 80. §2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének e) pontjában valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Etyek Nagyközség Önkormányzata tulajdonában lévő valamennyi lakásra, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre.

2. A lakásbérlet általános szabályai

2. § (1) Önkormányzati lakás a Képviselő-testület határozata alapján, kizárólag szolgálati jelleggel adható bérbe.

(2) A bérlő a bérleti jogviszony fennállása alatt köteles az ingatlanban életvitelszerűen tartózkodni.

3. § (1) Önkormányzati lakás szolgálati jelleggel annak adható bérbe, aki:

a) az Etyeki Polgármesteri Hivatallal közszolgálati jogviszonyban, illetve munkaviszonyban áll,

b) Etyek Nagyközség Önkormányzatának intézményénél foglalkoztatási, illetve egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll,

c) a Bicskei Rendőrkapitányság hivatásos állományú tagja, és tartósan Etyek közigazgatási területén szolgálatot lát el,

d) Etyek közigazgatási területén védőnői feladatokat lát el,

e) az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolával foglalkoztatási, illetve egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll,

f) a Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskolával foglalkoztatási, illetve egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt személyeknek csak akkor adható bérbe lakás, ha a kérelmezőnek és a vele együtt költöző hozzátartozójának Etyek közigazgatási területén nincs saját tulajdonú lakása.

(3) Lakás szolgálati jelleggel csak az (1) bekezdés szerinti jogviszony fennállásának idejére, de legfeljebb három év időtartamra adható bérbe. A bérleti jogviszony a bérlő írásbeli kérelmére akár több alkalommal is meghosszabbítható, ha a bérlő a bérlet időtartama alatt a törvényben, a jelen rendeletben és a bérleti szerződésben előírt valamennyi kötelezettségének maradéktalanul eleget tett, valamint továbbra is megfelel a bérbeadás feltételeinek.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott foglalkoztatási jogviszony, egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony, illetve szolgálati jogviszony megszűnése a bérleti jogviszonyt minden külön jognyilatkozat nélkül megszünteti.

(5) A lakás bérbeadása iránti kérelmet Etyek Nagyközség Önkormányzat Polgármesteréhez kell benyújtani. A beérkező kérelmek alapján a rendelkezésre álló lakások figyelembevételével, a munkáltató véleményének kikérését követően, a bérlő személyéről a Képviselő-testület dönt.

(6) A bérlő köteles a lakást a vele együtt élő családtagokkal és a befogadott személyekkel együtt – másik lakásban való elhelyezési jogosultság nélkül – a bérleti jogviszony megszűnését követő 30 napon belül elhagyni, és azt tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.

(7) Szolgálati jelleggel bérbe adott lakás bérleti joga nem cserélhető.

(8) A szolgálati jelleggel bérbe adott lakás bérleti díját a rendelet 15. §-a szerint kell megállapítani.

3. Önkormányzati lakás bérbeadása lakáscsere jogcímén

4. § Az önkormányzati bérlakás cseréjére a bérleti jogviszony alatt nincs lehetőség.

4. Az elhelyezési kötelezettség vállalásának feltételei

5. § Az önkormányzat nem vállal kötelezettséget a szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó személy lakhatásának megoldására.

5. A bérlőtársi szerződés, társbérlet

6. § Önkormányzati lakásra bérlőtársi szerződést a törvényben foglalt kivételtől eltekintve a bérbeadó nem köt.

7. § Önkormányzati lakásban lévő megüresedett társbérleti lakrész bérbeadására a bérbeadó nem biztosít lehetőséget.

6. Hozzájárulás a lakásba történő befogadáshoz

8. § (1) Amennyiben a törvény rendelkezései alapján a befogadáshoz a bérbeadói hozzájárulás szükséges, a bérlő kérelmet terjeszt elő a polgármesternél.

(2) A polgármester hozzájárul a befogadáshoz, amennyiben

a) a befogadott a bérlő Ptk. szerint közeli hozzátartozója, de nem tartozik a törvény 21. § (2) bekezdésének hatálya alá, és

b) a befogadott saját lakással nem rendelkezik.

(3) Az önkormányzati lakásba történő befogadás megtagadható, ha a lakás szobaszámára és a benne lakó személyek számára tekintettel a befogadással lényegesen rosszabb körülmények alakulnának ki.

(4) A befogadáshoz való bérbeadói hozzájárulás elhelyezési igényt nem keletkeztet. A bérlő lakásbérleti jogviszonyának megszűnése esetén a befogadott személy a lakásból köteles elköltözni.

(5) Amennyiben a bérbeadó tudomására jut, hogy a lakásban bérbeadói hozzájárulás nélkül befogadottként más személy is lakik, a bérbeadó a bérlőt felszólítja a bérbeadó hozzájárulása nélkül befogadott személy lakáshasználatának 8 napon belüli megszüntetésére. A határidő eredménytelen elteltétől számított 15 napon belül a bérbeadó felmondhatja a szerződést.

7. Az albérletbe adás szabályai

9. § Az önkormányzati lakás bérlője nem jogosult a lakást vagy annak egy részét albérletbe adni.

8. A bérleti jogviszony tartalma

10. § A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a bérlő, valamint a vele együtt költöző személyek nevét, születési helyét, idejét, anyja nevét,

b) a lakás címét, helyrajzi számát, hasznos alapterületének nagyságát, komfortfokozatát, a lakás helyiségeit,

c) önkormányzati tulajdonjogára utalást, a bérbeadás jogcímét,

d) a lakás birtokba adásának időpontját, a bérleti jogviszony időtartamát, feltételeit, a fizetendő lakbér összegét, és megfizetésének módját, időpontját,

e) ha a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételét a bérlő vállalja, a bérlőt terhelő kötelezettségeket, az elvégzendő munkálatok jellegét, határidejét, a költségek viselésének módját és feltételeit,

f) a bérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlő kötelezettségeit,

g) a lakásba fogadás szabályait,

h) a bérlő lakás és udvara fenntartásával és állagmegóvásával kapcsolatos feladatait, kötelezettségeit,

i) tájékoztatást a bérleti szerződés meghosszabbításának lehetőségéről,

j) azt a kikötést, hogy a bérlő a lakásbérleti szerződés fennállása alatt köteles életvitelszerűen a lakásban lakni,

k) az alábbi, felmondási alapul szolgálható okokat:

ka) bérleti díj és közüzemi díjak nem fizetése,

kb) a bérlő a lakásban nem lakik életvitelszerűen,

kc) a lakásban és a szomszédos lakásokban lakók nyugalmát zavarja, vagy velük szemben az együttélés általánosan elfogadott követelményeivel kirívóan ellentétes magatartást tanúsít,

kd) a lakást vagy a lakáshoz tartozó közös használatú helyiségeket nem rendeltetésszerűen, nem szerződésszerűen használja, különösen, ha szándékosan rongálja, beszennyezi, vagy azok tisztántartásáról nem gondoskodik,

ke) a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélküli befogadás esetén a bérbeadói felszólítások nem teljesítése.

11. § (1) A bérlő kötelessége az épület közös részeinek tisztántartása, a háztartási szemétszállítás költségeinek, valamint a közüzemi díjaknak (víz, csatorna, gáz, áram stb.) a megfizetése, az udvar, az ingatlanhoz tartozó terület rendszeres tisztántartása, rendben tartása (kaszálás, gyommentesítés, telepített növényállomány gondozása) az időjárási viszonyoknak megfelelően.

(2) A bérlő a bérleményt csak a bérleti szerződésben meghatározott célra használhatja. Ettől eltérő célra a bérleményt csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával, a bérleti szerződés egyidejű módosításával használhatja. Amennyiben az eltérő használat hozzájárulás nélkül, vagy tiltás ellenére folyik, az felmondási oknak minősül.

(3) Átalakítás, korszerűsítés, nagyobb felújítási és karbantartási munkák esetén a kölcsönös értesítési kötelezettségnek a munkák megkezdése előtt legalább 30 nappal eleget kell tenni.

12. § (1) A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhat abban, hogy a lakást a bérlő rendeltetésszerű használatra alkalmassá teszi vagy korszerűsíti.

(2) A törvény 15. §-ában meghatározott megállapodásban rögzíteni kell, hogy a lakás átalakításának és korszerűsítésének költségeit a bérlő viseli.

(3) A számlával igazolt költségeket, de legfeljebb a megállapodásban rögzített összeget a bérbeadó köteles a bérlőnek megtéríteni oly módon, hogy azt a megállapodásban meghatározott módon a bérleti díj teljes összegébe beszámítja, vagy a felek választása szerint a számlával igazolt költségeket, de legfeljebb a megállapodásban rögzített összeget a bérleti jogviszony megszűnésekor megtéríti.

(4) A (3) bekezdésben írt bérbeszámítást úgy kell megállapítani, hogy az a határozott időtartam letelte napjáig kiegyenlítést nyerjen.

13. § Bérbeadó jogosult - a bérlő és a bérlő által jogszerűen befogadott személyek életvitelének zavarása nélkül - a lakást, a lakás rendeltetésszerű, szerződésszerű használatát évente legalább három alkalommal ellenőrizni.

14. § (1) Az önkormányzati bérlakás jogcím nélküli használója, a lakás használatáért használati díjat köteles fizetni. Amennyiben több jogcím nélküli használó maradt vissza a lakásban, fizetési kötelezettségük egyetemleges.

(2) A használati díj havi összege - két hónap elteltét követően - a mindenkori lakbér összegének kétszerese.

(3) Ha a bérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnt meg, az örökös köteles a lakást a bérlő halálától számított 30 napon belül kiüríteni, kivéve ha a bérleti jog folytatására a törvény alapján jogosult. A használati díj fizetésére vonatkozó előírásokat az örökös vonatkozásában is alkalmazni kell.

9. A lakbér mértéke

15. § (1) Jelen rendelet 1. mellékletében felsorolt önkormányzati lakások lakbére költségelven kerül meghatározásra.

(2) Az önkormányzati lakás bérlője köteles fizetni

a) az általa bérelt önkormányzati lakásra a megállapított lakbért,

b) a szerződésben meghatározott közüzemi szolgáltatások, valamint az önkormányzat által biztosított alábbi külön szolgáltatások díját:

ba) klímakarbantartás,

bb) a lakásban lévő fűtési és melegvíz rendszerek karbantartása,

bc) az ingatlanon belüli szennyvízelvezető rendszer duguláselhárítása,

bd) ingatlanon belüli vízvezeték hibaelhárítása.

(3) A bérleti díj havi mértéke nettó 412,6 Ft + ÁFA/m2/hó.

(4) A lakbér mértékét a Képviselő-testület évente felülvizsgálhatja.

10. helyiségbérlet szabályai

16. § (1) A Képviselő-testület nem lakás céljára szolgáló helyiséget csak pályázati eljárás útján adhat bérbe, amennyiben a helyiség egyedi forgalmi értéke a költségvetési törvényben a kötelező versenyeztetés szempontjából meghatározott egyedi forgalmi értéket eléri.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon kívül pályázati eljárást kell lefolytatni akkor is, ha

a) az adott helyiség bérletére vonatkozóan több igény érkezik,

b) a képviselő-testület határozatával az adott helyiség pályázati eljárás útján történő bérbeadásáról dönt.

(3) Nem kell pályázati eljárást lefolytatni a 30 napot meg nem haladó időtartamra szóló bérbeadás esetén.

(4) A Képviselő-testület a 30 napot meg nem haladó időtartamra szóló nem lakáscélú helyiségek bérbeadásával kapcsolatos jogkörét a Polgármesterre ruházza át.

17. § A képviselő-testület a nem lakás céljára szolgáló helyiséget csak meghatározott időre, legfeljebb 5 évre adhatja bérbe. A szerződés egy alkalommal 5 évre meghosszabbítható, mely esetben pályázat nem kerül kiírásra.

18. § (1) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) a helyiség pontos címét, alapterületét, felszereltségét, állapotát,

b) a helyiségben folytatható tevékenység megjelölését,

c) a bérleti szerződés időtartamát,

d) a helyiség használatra alkalmassá tételéhez szükséges, a leendő bérlő által saját költségén elvégzendő építési munkákat és azok elvégzésének határidejét,

e) a pályázni jogosultak körét,

f) a fizetendő bérleti díj mértékét,

g) a pályázati ajánlat benyújtásának módját, helyét és időpontját,

h) egyéb feltételeket.

(2) A pályázati felhívást az önkormányzat hirdetőtábláján legalább 8 napra ki kell függeszteni és az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

19. § A pályázati ajánlatot írásban kell benyújtani, melynek tartalmaznia kell legalább:

a) a pályázó nevét és címét, a tevékenység folytatására jogosító engedély(ek), és igazolásokmásolatát,

b) a megajánlott bérleti díj összegét,

c) nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja.

20. § A helyiség bérlő általi átalakításához, korszerűsítéséhez, felújításához, más, a helyiséget érintő értéknövelő beruházáshoz a polgármester hozzájárulása szükséges.

21. § A bérlő a helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor az átadott állapotban és felszereltséggel köteles visszaadni a bérbeadónak.

22. § A bérlő a helyiségbe más személyt nem fogadhat be, bérlőtársi jogviszonyt nem létesíthet.

23. § A felek a bérleti díj mértékét szabadon állapítják meg.

11. Albérletbe adás

24. § Önkormányzati tulajdonú helyiség a bérlő által nem adható albérletbe.

12. A lakások elidegenítésének általános szabályai

25. § A lakások eladására az önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való rendelkezés és vagyonkezelés szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglaltak irányadók.

13. A helyiségek elidegenítésének általános szabályai

26. § Az önkormányzat rendeletében határozza meg az (1) bekezdésben említett helyiségek vételárának mértékét, megfizetésének (részletfizetés, vételárengedmény stb.) módját és feltételeit.

27. § (1) A törvény alapján elővásárlási joggal érintett helyiségek értékesítése esetén a bérbeadó köteles az elővásárlásra jogosult bérlőt az értékesítés szándékáról és az eladási árról haladéktalanul tájékoztatni azzal, hogy az elővásárlási jogával a tájékoztatás kézhezvételét követő 15 napon belül kell élnie.

(2) Amennyiben az elővásárlásra jogosult bérlő az elővásárlási jogával élni kíván, akkor erről (1) bekezdésben foglalt határidőn belül írásban nyilatkozik. A nyilatkozatban meg kell jelölni, hogy a vételárat a bérlő milyen forrásból kívánja megfizetni.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt 15 napos határidő jogvesztő határidő.

(4) Az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségeket a 2. melléklet tartalmazza.

28. § (1) A törvény alapján elővásárlási joggal érintett helyiség a eladási ára a bérbeadó által felkért szakértő értékbecslésében meghatározott eladási árnál alacsonyabb nem lehet.

(2) Amennyiben az elővásárlásra jogosult bérleti díj hátralékkal rendelkezik, akkor azt a helyiség vételárához hozzá kell számítani.

(3) Önkormányzati helyiség eladása esetén vételárra részletfizetés vagy vételárengedmény nem adható.

29. § Az elővásárlási joggal nem érintett helyiség eladásával kapcsolatban az önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való rendelkezés és vagyonkezelés szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglaltak irányadók.

14. Záró rendelkezések

30. § Hatályát veszti a lakások és helyiségek elidegenítéséről és bérletéről szóló 7/2017. (II.17.) önkormányzati rendelet.

31. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba.