Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények telekhatáron történő telepítésének a szabályairól

Hatályos: 2024. 04. 12

Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények telekhatáron történő telepítésének a szabályairól

2024.04.12.

Etyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – Etyek Nagyközség közigazgatási területére, azon belül a belterületekre, valamint a mezőgazdasági kertekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiség nélküli társaságra, aki fás szárú növényt telepít.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény hatálya alá tartozó erdőre, fásításra,

b) a közterületen történő fás szárú növénytelepítésre.

(4) E rendeletben foglalt előírások betartásával összefüggő önkormányzati hatósági hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a jegyzőre ruházza át. Az e rendeletben szabályozott önkormányzati hatósági ügyekben hozott döntések végrehajtását a jegyző foganatosítja.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Fa (egészséges fa): olyan fás hajtású (törzsű), meghatározott magasságban elágazó, ág - és lombkoronát alkotó növény, melyen száradás, korhadás jelei nem mutatkoznak, vagy amelyen az elhalt részek eltávolításával a korhadás, illetve a száradás megállítható, s a fa tovább él.

b) Fás szárú növény: olyan szövetes növény, mely évelő, talaj feletti kemény, kéreggel borított szára van.

c) Ingatlan: az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 102. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott dolog.

d) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontja szerinti terület.

e) Mezőgazdasági kert: a korábban zárkertnek minősült ingatlan.

f) Sövény: rendszeresen (évente legalább 1-2 alkalommal) szabályos formára és legfeljebb 2 méter magasságúra visszametszett (nyírt) vonal mentén – rendszerint kötésben – telepített fás szárú növény.

3. Telepítési távolságok

3. § (1) Belterületen, valamint külterületnek a mezőgazdasági kerten belül eső részén a fás szárú növények az ingatlanhatártól, vagy használatában megosztott közös tulajdon esetén a használati határtól mért legkisebb telepítési távolsága, ha jogszabály másként nem rendelkezik:

a) 2 méternél alacsonyabb lombos cserjék és oszlopos növekedésű örökzöld cserjék esetében:

aa) kerítéstől 0,5 méter

ab) szomszédos épülettől 1 méter,

b) 2 méternél magasabb lombos cserjék esetében:

ba) kerítéstől 1,5 méter

bb) szomszédos épülettől 2 méter,

c) faméretű fenyőfélék esetében

ca) kerítéstől 2 méter

cb) szomszédos épülettől 2,5 méter

d) 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb fák esetében

da) kerítéstől 1,5 méter

db) szomszédos épülettől 2 méter,

e) 3 méternél magasabb lombos fák esetében kerítéstől és szomszédos épülettől 3 méter, a 1. mellékletben foglaltaknak megfelelően.

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott ültetési távolság irányadó azon cserje, bokor esetében is, amelyik természetes növekedésében a 3,00 métert meghaladja. Ebben az esetben a tulajdonos köteles a magasságot metszéssel 3,00 méterre korlátozni.

4. § Kiépített kerítés megléte esetén a sövény fekvése szerinti ingatlan tulajdonosa vagy bármilyen jogcímen használója köteles a sövényt folyamatosan gondozni, illetve megakadályozni az ingatlan rendeltetésszerű használatát befolyásoló mértékű átnövést a szomszéd telkére, továbbá köteles biztosítani, hogy a kiépített kerítés karbantartható legyen.

4. Eltérés a telepítési távolságoktól

5. § (1) A telepítési távolságok megtartása alól a fás szárú növény telepítőjének indokolt kérelmére a Jegyző eltérést engedélyezhet, amennyiben a kérelmező kérelméhez csatolja a növénytelepítéssel érintett ingatlannal szomszéd telek tulajdonosa, közös tulajdon megosztása esetén a határos területrészt használni jogosult tulajdonostárs legalább teljes bizonyító erejű magánokiratban foglalt hozzájárulását.

(2) Közterülettel határos ingatlanrészen telepítendő fás szárú növények esetében a (1) bekezdés szerinti tulajdonosi hozzájárulást a polgármestertől kell megkérni.

(3) A polgármester a (2) bekezdés szerinti hozzájárulásának kiadása során vizsgálja, hogy a telepítendő fás szárú növény – így különösen annak gyökérzete és lombozata – milyen hatást fog gyakorolni a közterületre, és hozzájárulását e vizsgálat eredménye alapján adja meg, vagy azt megtagadja.

5. Eljárási szabályok

6. § (1) A Jegyző a rendeletben foglaltak betartását – az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályai alapján – hivatalból vagy kérelemre ellenőrzi, amelynek eredményeként a növény tulajdonosát e rendeletben meghatározott kötelezettségének teljesítésére szólíthatja fel.

(2) A 3. §-ban foglalt szabályok megsértése esetén a Jegyző felszólíthatja a tulajdonost, hogy a fás szárú növény áttelepítésével feleljen meg a rendelet szerinti telepítési szabályoknak. Az eljárás során figyelemmel kell lenni arra, hogy a telekszomszéd olyan időben tiltakozott az ültetés ellen, amikor az áttelepítés még nem járt volna aránytalan költséggel, valamint a környezet védelmének sérelmével.

(3) Nem lehet alkalmazni a (2) bekezdésben foglaltakat, amennyiben a fás szárú növény tulajdonosa kertészeti szakvéleménnyel bizonyítja, hogy az áttelepítés a fás szárú növény teljes pusztulását okozná.

6. Záró rendelkezések

7. § A rendeletben foglalt szabályokat a rendelet hatálybalépését követően telepítendő fás szárú növények esetében kell alkalmazni.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.