Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (X. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeinek meghatározásáról és az igénylés szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 03

Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (X. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.03.
a szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeinek meghatározásáról és az igénylés szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
I. Általános indokolás
A Belügyminiszter minden évben pályázatot hirdet az 5000 fő lakosságszámot meg nem haladó települések önkormányzatai részére szociális célú tűzifa vásárlásához. Etyek Nagyközség Önkormányzata eddig települési tűzifa támogatás formájában kizárólag saját forrásból biztosította, hogy a rászorulók a fűtési szezonban természetbeni támogatásban részesüljenek.
Az energiaválság és a megemelkedett fűtési költségek miatt a tavalyi téli időszakban tapasztalt növekvő rászorulói igényekre reagálva ez év áprilisában Önkormányzatunk pályázatot nyújtott be a Belügyminisztérium által meghirdetett tűzifa programra.
A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás jogcímen benyújtott pályázatunk sikeresnek bizonyult, így Etyek Nagyközség Önkormányzata 81 erdei m3 keménylombos tűzifa vásárlásához 2.160.270,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A programban 205.740,- Ft-os önrész vállalásával összesen 2.366.010,- Ft értékben tudjuk segíteni az arra rászorulókat.
A pályázott összeg szerinti mennyiséget – a 2023. augusztus 3. napján történt – megrendelésünk alapján a VADEX Zrt. kiszállította az Önkormányzatnak.
A támogatás végrehajtásához az igénylés részletes feltételeit – a pályázati kiírás és a támogatói okirat alapján – rendeletben kell szabályozni akként, hogy
1. a Szoc. tv. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult előnyt élvezzen,
2. a Gyvt.-ben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család élvezzen előnyt, és
3. háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa vagy 10 q szén biztosítására kerüljön sor, valamint
4. vállalja, hogy a szociális célú tüzelőanyagban részesülőtől semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.
A fentiekben foglaltaknak megfelelően elkészített rendelet tervezet az előterjesztés mellékletét képezi. A rendelet az általános rendelkezéseken túl tartalmazza a támogatásra való jogosultság elbírálásához szükséges értelmező rendelkezéseket, a támogatáshoz szükséges jogosultsági feltételekre vonatkozó rendelkezéseket és a támogatás megállapításának eljárási szabályaira vonatkozó rendelkezéseket.
Az önkormányzat a támogatást 2024. február 15-ig használhatja fel és a felhasználásról 2024. április 15-ig a Magyar Államkincstár felé köteles elszámolni. Ezért a Képviselő-testület által alkotott rendelet 2024. április 15. napján hatályát veszti.
II. Részletes indokolás
1. §-hoz
A rendelet hatályára vonatkozó rendelkezést tartalmaz.
2. §-hoz
Általános rendelkezéseket tartalmaz.
3. §-hoz
A támogatásra való jogosultság elbírálásához szükséges értelmező rendelkezéseket tartalmaz.
4. §-hoz
A támogatáshoz szükséges jogosultsági feltételekre vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
5. §-hoz
A támogatás megállapításának eljárási szabályaira vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
6. §-hoz
Hatályba léptető, hatályvesztő rendelkezéseket tartalmaz.
III. Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmértük a szabályozás várható következményeit.
Hatásvizsgálati lap
I. társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai:
A rendelet célja, hogy szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás jogcímen benyújtott sikeres pályázat alapján Etyek településen élők részére szociális rászorultságuk okán támogatást nyújtson Etyek Nagyközség Önkormányzata.
II. környezeti és egészségi következményei:
A téli időjárás a településen élő családok, idősek egy részének nehézséget okoz, így szociális rászorultság alapján természetbeni támogatás keretében nyújt segítséget az önkormányzat a téli tüzelő beszerzéséhez.
III. adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:
A hivatal adminisztratív terhei a benyújtott kérelmek számának függvényében nőnek.
IV. megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás jogcímen kiírt pályázati felhívás előírja a pályázaton nyertes önkormányzatok részére, hogy kötelesek meghatározni a támogatásra jogosultak körét és az előnyt élvező jogosultak körét, továbbá a támogatás igénylésének részletes feltételeit
V. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A feltételek rendelkezésre állnak.