Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2023. 04. 03

Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.03.
a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről
Végső előterjesztői indokolás
I. Általános indokolás
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-a felhatalmazást ad a települési önkormányzat részére, hogy rendeletben határozza meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályait, továbbá, hogy rendeletben állapíthassa meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.
A törvényben kapott felhatalmazás alapján megtörtént az anyakönyvi eseményekre vonatkozó helyi szabályozás, Etyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a tárgyban 2017-ben megalkotta önkormányzati rendeletét.
A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 10/2017. (VI.16.) önkormányzati rendelet teljes felülvizsgálata megtörtént.
A felülvizsgálat során különös figyelmet fordítottunk az önkormányzati rendelet magasabb rendű jogszabályok által előírt tartalmi követelményeknek teljes körű megfelelésére.
A Kossuth Lajos u. 1. szám alatti házasságkötő terem (díszterem) kikerült az anyakönyvi események lehetségesen választható helyszínei közül, mivel az az állapota miatt már régóta nem használható.
Mivel a módosítás a rendelet szinte minden szerkezeti egységét érinti, jogtechnikai szempontból szükséges új rendelet megalkotása.
II. Részletes indokolás
1. §-hoz
A rendelet hatályát tartalmazza.
2. §-hoz
Értelmező rendelkezéseket tartalmazza.
3. §-hoz, 4. §-hoz
A hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályait tartalmazza.
5. §-hoz
A hivatali helyiség hivatali munkaidőn kívül történő használatához, valamint a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményhez kapcsolódó eljárási szabályokat, és az anyakönyvi esemény díjait tartalmazza.
6. §-hoz
A díjfizetés szabályait tartalmazza.
7. §-hoz
Az anyakönyvvezetőt illető díjazást tartalmazza.
8. §-hoz, 9. §-hoz és 10. §-hoz
Hatályvesztő, hatályba léptető és átmeneti rendelkezéseket tartalmaz.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmértük a szabályozás várható következményeit.
Hatásvizsgálati lap
1. Társadalmi hatások
A rendelet megalkotásával átláthatóbbá válnak az eljárási szabályok, és a kapcsolódó díjak.
2. Gazdasági, költségvetési hatások
Nem releváns
3. Környezeti és egészségügyi következmények
A rendeletben foglaltak végrehajtása a környezetre, egészségügyre nincs hatással.
4. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A rendeletalkotással az adminisztratív terhek nem nőnek.
5. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A rendeletalkotás elmaradása esetén a jelenleg hatályos önkormányzati rendelet nem alkalmazható.
6. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi feltételek nem változnak, a pénzügyi feltételek az önkormányzat adott évi költségvetésében biztosítottak.