Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 18/2008.(X.20.) önkormányzati rendelete

A közterület használatáról

Hatályos: 2014. 11. 28- 2022. 09. 30

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 18/2008.(X.20.) önkormányzati rendelete

A közterület használatáról

2014.11.28.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. /1/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján figyelemmel az épített környezett alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv-ben foglaltakra Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A rendelet célja:

1. Meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, községrendezési szempontokra;

2. Megállapítja a közterület-használati díj mértékét és fizetésének módját.

2. § A rendelet tárgyi és személyi hatálya.

(1) A rendelet hatálya kiterjed Baracs Község közigazgatási területén található közterületekre.

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik a község területén tartózkodnak, tevékenykednek.

3. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit, felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően - állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával - mindenki ingyenesen használhatja.

KÖZTERÜLET HASZNÁLAT ENGEDÉLYEZÉSE

4. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület használati engedély szükséges.

(2) Közterület használati engedély szükséges:

a.) A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére
b.) Pavilon ideiglenes elhelyezésére.
c.) Önálló hirdető berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére.
d.) Építési munkával kapcsolatos építő anyag elhelyezésére.
e.) Alkalmi és mozgóárusításra, vendéglátó ipari kitelepülésre.
f.) közutak és zöldterületek bontása és helyre állítása

5. § (1) Nem kell közterületi használtai engedély:

a.) A közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút, járda területének elfoglalásához.
b.) Az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez.
c.) A közterületen, illetve alatt, vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, további közművek hiba elhárítása érdekében végzett munkához.

6. § (1) A közterületi-használati engedély előkészítését a jegyző végzi, akihez kérelmet

kell benyújtani.
Az engedélyezés a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
(2) Az engedély ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig adható.
(3) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes köteles az eredeti állapotot, minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani.
(4) A közterület használati engedély kérelemre meghosszabbítható.
(5) A közutak és zöldterületek bontása és helyreállítása esetén e rendelet 2. számú melléklete az irányadó

7. § (1) Nem adható közterület-használati engedély:

a.) Tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására.
b.) Az eseti rendezvények kivételével szeszes italárusításra.
c.) Szexuális áruk forgalmazására.
d.) A lakosság nyugalmát, vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

8. § (1) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló

hirdető berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály, valamely hatóság, vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület használati engedély csak az engedély megléte esetén adható ki.
(2) Az engedélyes köteles az igénybe vett területet tisztán tartani, gondozni.

9. § A közterület használati díj mértéke, fizetésének módja.

(1) Az engedélyes a közterületért díjat köteles fizetni.

A díj mértékét az 1. sz. melléklet tartalmazza. A fizetendő díjat és megfizetésének határidejét, módját határozatban kell meghatározni.
(2) Az engedélyes a közterület használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.
(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértéket az OTÉK szerint kell figyelembe venni.
(4) A díj befizetésének tényét a befizetésre megszabott határidő lejártát követő 8 napon belül igazolnia kell.

10. § A polgármester a jótékony és közcélú rendezvények esetében a közterület használati díj megfizetésének kötelezettsége alól felmentést adhat.

11. § Az engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra használja, vagy a díjfizetés tényét az esedékesség időpontját követő 15 napon belül nem tudja bizonyítani.

Ezekre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.

ELLENŐRZÉS, AZ ENGEDÉLY, HOZZÁJÁRULÁS

NÉLKÜLI HASZNÁLAT JOGKÖVETKEZMÉNYEI

12. § A közterület használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

13. § A közterület engedélyhez, hozzájáruláshoz kötött, de engedély, hozzájárulás nélküli, vagy attól eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő kitűzésével felhívja a használat megszüntetésére, a közterület - saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő - eredeti állapotának helyreállítására.

14. § (1) Szabálysértést követ el, és a (2) bekezdésben foglalt kivétellel 30.000 Ft-ig

terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a közterületet engedély nélkül igénybe veszi, az engedélytől eltérő módon használja és e tevékenységgel e rendelet 13. §-ában meghatározott figyelmeztetés ellenére sem hagy fel.
(2) Aki hirdetőtáblát, hirdető berendezést, hirdetés céljára szolgáló ábrázolást engedély, hozzájárulás nélkül e célra ki nem jelölt helyen létesít, azzal szemben az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999.(XII.28.)Korm. rendelet szabályai szerint kell eljárni.
(3) A 14. § (2) bekezdésben foglalt rendelkezések nem vonatkoznak arra, aki a választási plakátot, hirdetményt helyez el. A választási plakát, hirdetmény elhelyezésére vonatkozó szabályokat a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény tartalmazza.

ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

15. § (1) Közterület: Közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok), a közművek elhelyezése.

(2) Építmény (az épület, műtárgy gyűjtőfogalma): A rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a talaj, a víz, vagy az azok feletti légtér természetes állapotának tartós megváltoztatásával, beépítésével jön létre.

(3) Választási plakát, hirdetmény: választási falragasz, hirdetés, felirat, szórólap, vetített kép, zászló, embléma a hordozóanyagtól függetlenül.

(4) közút: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület.

(5) Zöldterület: olyan növényzettel, nem szilárd burkolattal tartósan vagy időszakosan fedett közterület.

1. melléklet

Közterület használati díjról.
1.) 1.) Közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető, ernyőszerkezet, hirdető berendezés, fényreklám, parabola antenna), cég- és címtábla: 1500 Ft/m2/hó
2.) Árusítófülke, pavilon: 600 Ft/m2/hó + ÁFA
3.) Önálló hirdető berendezés, tábla: 300 Ft/m2/hó + ÁFA
4.) Alkalmi, helyhez kötött árusítás: 250 Ft/m2/nap + ÁFA
5.) Mozgóárusítás: 1000 Ft/nap + ÁFA
6.) Rendezvény - a nem bevételes kulturális rendezvény kivételével: 100 Ft/m2/nap + ÁFA
7.) Közhasználatra még át nem adott közterületnek az ideiglenes használata:
1.000 Ft/m2/nap + ÁFA
8.) Építési munkával kapcsolatos építőanyag, törmeléktárolás - kivéve a jogerős építési engedéllyel történő családi ház építésnél: 4-30. napig 15 Ft/m2/nap; 31. naptól 40 Ft/m2/nap + ÁFA.
9.) Közút és zöldterület bontása és helyreállítása esetén 1100 Ft/m2+ ÁFA

2. melléklet

A közterületek bontására és a bontás utáni
helyreállításokra vonatkozó előírásairól, követelményeiről
1.) Általános előírások
1.1) Baracs közigazgatási területén végzett út, közmű építéseknél a közművek hibaelhárításánál a munkák megkezdése előtt a kivitelező - indokolt esetben a beruházó - köteles engedélyt kérni a közterületek üzemeltetőjétől.
A kérelemhez mellékelni kell:

a) a vezeték nyomvonalának helyszínrajzát,

b) az építésre vonatkozó műszaki leírást,

c) a forgalomtechnikai tervet.

A kérelemben meg kell jelölni, a kivitelezés kezdési és befejezési idejét, a felelős kivitelező személy nevét, szervezetét.
1.2.) A kezelői hozzájárulásban, bontási engedélyben foglaltak betartásáért, a szakszerű helyreállításért a kivitelező a felelős.
1.3.) Hozzájárulás nélkül közterületet felbontani csak halasztást nem tűrő üzemzavar esetén szabad (csőtörés, csőrepedés, energia- és hírközlő kábelek zavarainak elhárítása stb.). A munkák megkezdését legkésőbb a következő munkanapon be kell jelenteni az illetékes szervnek.
1.4.) A munkavégzés befejezésére kiadott befejezési határidő - indokolt esetben - egy alkalommal meghosszabbítható. A hosszabbítási kérelmet a határidő lejárta előtti munkanapon kell legkésőbb benyújtani.
1.5.) A közművek építési, felújítási, korszerűsítési munkáit március 15. - november 15. közötti időszakra kell ütemezni. Ezekre a munkákra ettől eltérő időszakra a közterületek kezelője a bontási engedély kiadását megtagadhatja.
1.6.) Az üzemzavar elhárítási munkáit folyamatosan kell végezni. A vezeték hibájának kijavítása után a közterület helyreállítását azonnal meg kell kezdeni, folyamatos munkával be kell fejezni.
1.7.) A közterület helyreállításáért, a szakszerűtlen helyreállításból eredő hibák kijavítására a kivitelező 3 év kötelezettséget vállal. Ez időn belül a javítás költségeit is vállalnia kell.
2.) Forgalom biztosítása
2.1.) A buszjáratokat érintő esetekben a VOLÁN-nal külön egyeztetni kell.
2.2.) A közút, járda jármű és gyalogosforgalmát a lehetőség határain belül zavartalanul fenn kell tartani.
2.3.) A munkaterületet korláttal, terelőfüzérrel, terelőkúpokkal vagy a közművezetéket jelölő szalaggal el kell keríteni. A munkaterület megvilágításáról szükség szerint gondoskodni kell.
2.4.) A közúti jelzőtáblák elhelyezésére vonatkozó szabályoktól csak oly mértékben szabad eltérni, hogy az a jelzések láthatóságát ne veszélyeztesse.
2.5.) A gépjárműforgalom számára minimum 3,0 m széles sávot kell fenntartani. A szabályozásra, irányításra vonatkozó minden előírást forgalomterelési tervnek kell tartalmaznia az elhelyezendő közúti jelzésekkel együtt.
3.) Munkahelyi rend
3.1) A munka végzése folyamán biztosítani kell az építőanyag megfelelő tárolására vonatkozó előírások maradéktalan betartását.
3.2) A munkákat csak akkor szabad megkezdeni, ha annak folyamatos végzéséhez és befejezéséhez a feltételek biztosítottak.
3.3) A munka folyamatos végzésének feltételei akkor biztosítottak, ha:

a) megszerezték az előírt engedélyt,

b) rendelkezésre áll a munka gyors ütemű végrehajtásához szükséges anyag,

gép és munkerő

c) a munka befejezése után haladéktalanul biztosított a burkolat végleges

helyreállítása
3.4.) Az igénybe vett munkaterületen a szükséges bontások mellett fák kivágása csak külön engedély alapján lehetséges.
3.5.) A felbontott burkolat anyagát - bontási törmeléket - a helyszínen tárolni nem szabad, azt a bontást követően legkésőbb a munkanap befejezéséig el kell szállítani.
3.6.) A munkaárokból kitermelt földet a forgalom akadályozása nélkül, szükség szerint kalodában kell tárolni. A visszatöltéshez szükséges mennyiségen túli földet el kell szállítani.
3.7.) Az építési törmeléket, földet szeméttelepen kell elhelyezni.
3.8.) Az építés ideje alatt a csapadékvíz természetes elfolyását biztosítani kell.
3.9.) A munkák befejezésével egyidőben a munkaterületet és az építéssel igénybe vett területet eredeti állapotában kell elhagyni.
4.) Burkolatok bontása, helyreállítása
4.1.) A burkolatok bontását csak az adott építési munka mértékének megfelelően szabad végezni.
4.2.) A közműkeresztezéseknél a kivitelezés kizárólag kézi földmunka végzésével történhet.
4.3.) A burkolatot a bontandó felület szélénél géppel egyenesre kell vágni (élvágás). Az útburkolatot a szükséges munkaárok méreténél 30-30 cm-rel szélesebb sávban kell elbontani a burkolat alatti alappal együtt.
4.4.) A munka elvégzésével egyidőben - amennyiben a végleges helyreállítás nem történhet meg azonnal - az útburkolatot ideiglenes jelleggel kell helyreállítani. Az ideiglenes helyreállítást hideg aszfalttal vagy erre a célra gyártott betonlappal kell elvégezni.
4.5.) Az ideiglenes helyreállítást a végleges kijavításig közlekedésre alkalmas biztonságos állapotban kell tartani. Az ideiglenes helyreállítást, illetőleg kijavítást annyiszor kell megismételni ahányszor az szükséges.
4.6.) A burkolatokat csak az eredeti vagy magasabb értékű, nagyobb teherbírású burkolattípussal szabad helyreállítani. A helyreállításkor a meglévő szerkezeti elemek beépítési vastagságát, minőségét szigorúan be kell tartani.
4.7.) Járda helyreállítása:
A járda burkolatát csak az eredeti vagy magasabb értékű, nagyobb teherbírású burkolattípussal szabad helyreállítani.
4.8.) Elemes burkolatok esetében - kő, térkő, betonlap, stb. - a kibontott elemeket kell visszaépíteni. A bontás során sérült elemeket visszaépíteni nem szabad.
4.9.) Földutak, salakkal javított földutak esetében az út helyreállítását, profilozását, tömörítését az itatott vagy kötőzúzalékos burkolatok javítása szerint kell végezni.
4.10.) Zöldterületek bontása esetén a munkaterületet minden esetben a zöldterület további területeitől le kell zárni, a munkahelyet jól láthatóan jelölni kell.
4.11.) Zöldterületeken a humuszréteget a helyreállítás során biztosítani kell, azaz a zöldterület felső 20-25 cm-ében termőföldet (humuszt) kell teríteni.
4.12.) Növényzetet kivágni, megcsonkítani csak előzetes engedélyek alapján lehet, az engedély előírásai szerint. A növényzetet - eltérő előírás kivételével - minden esetben pótolni kell.
5.) Műszaki irányítás, ellenőrzés
5.1.) A munkavégzés során a kivitelező köteles gondoskodni a helyszíni irányításról és a folyamatos ellenőrzésről.
5.2.) Az ellenőrzés és irányítás során különös figyelmet kell fordítani a visszatöltött föld állapotára, a tömörítésre, a beépített ágyazat anyagára, valamint a durva- és finomtükör elkészítésére.
5.3.) Különös figyelmet kell fordítani a burkolatok építésénél a burkolat rétegek vastagságára, a tömörítésre valamint a betonalap utókezelésére. Ellenőrizni kell az aszfaltanyag beépítése előtt az alap tisztaságát.
5.4.) Építés szervezésénél gondoskodni kell a törmelékek, bontott anyagok elszállításáról, csapadékvizek elvezetéséről, a munkahelyi rend biztosításáról, a jelzőtáblák folyamatos láthatóságáról.
5.5.) A munkák befejezése után a forgalmi rendet vissza kell állítani az eredeti állapotnak megfelelően.
5.6.) A közterületeken szükséges építési munkákat csak megfelelő szakképzettségű építőipari szervezetek, illetve szakismerettel rendelkező személyek végezhetik.”