Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2013.(X.15.) önkormányzati rendelete

A köztisztaságról

Hatályos: 2013. 10. 16

Baracs Község Önkormányzata

Képviselő-testülete

10/2013.(X.15.)

Önkormányzati Rendelete


A köztisztaságról.


Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja


1.§       (1)       A rendelet célja, hogy Baracs község közigazgatási területére vonatkozóan megállapítsa azokat a szabályokat, amelyek meghatározzák az ingatlanok és a közterületek tisztán tartását.


(2) A köztisztaság megőrzésében mindenki köteles hathatósan közreműködni és a települési környezet szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységektől, illetve magatartástól tartózkodni.


(3) Az önkormányzati rendelet céljának elérése érdekében a település közigazgatási területén minden tevékenységet úgy kell gyakorolni, hogy a környezetét a lehető legkisebb mértékben terhelje, illetve a környezet terhelése és igénybevétele csökkenjen.

A rendelet hatálya


2.§       A rendelet hatálya kiterjed Baracs község közigazgatási területére. A rendeletet alkalmazni kell valamennyi természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb gazdasági társaságra.

Fogalmi meghatározások


3.§     (1)   E Rendelet alkalmazásában:


  1. köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok – ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra szolgáló más épületek, továbbá nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek -  valamint a közterületek tisztán tartása.


  1. Közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark), továbbá az építmények közhasználatra átadott része.


  1. Tisztán tartás: az egyes ingatlanok és közterületek tisztítása, gyom- és gazmentesítése, fűnyírása, a közterületre nyúló bokrok, fák ágainak és a közterületen lévő bokrok és fák ágainak a metszése járda szélességben és 2 méteres magasságban, közterület hó-, síkosság-, és pormentesítése.


               d)      Települési szilárd hulladék:


1.) háztartási hulladék: az emberek mindennapi élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és a lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein, valamint az intézményekben keletkező,


2.)  közterületi hulladék: közforgalmú és zöldterületen keletkező,


3) háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék: gazdasági vállalkozásoknál keletkező - külön jogszabályban meghatározott -

veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.


  1. Települési folyékony hulladék: a szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül el nem vezetett szennyvíz, amely


1.) emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből,


                2.) a nem közüzemi csatorna- és árokrendszerekből, valamint


                3.) a gazdasági de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységből

         származik.

Az ingatlanok és közterületek tisztán tartása


4.§    (1)    Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (a továbbiakban együtt: tulajdonos), másnak a használatában levő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek) tisztán tartásáról pedig a használó, illetőleg - a bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint - a bérlő (a továbbiakban együtt: használó) köteles gondoskodni. Ezen belül:


a) a lakó- és az emberi tartózkodásra szolgáló más épületek közös használatú részének tisztaságáról, rendszeres takarításáról, rovar és rágcsáló mentesítéséről a tulajdonosnak;


b) a lakásnak és a lakás céljára használt más helyiségnek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségnek és az ezekhez tartozó területeknek a tisztaságáról, rendszeres takarításáról, rovar- és rágcsáló mentesítéséről pedig a használónak kell gondoskodnia.


(2) Közcsatorna hiányában az ingatlanok tulajdonosai kötelesek gondoskodni a települési folyékony hulladék jogszabályoknak megfelelő gyűjtéséről, ideiglenes tárolásáról és annak szükség szerinti elszállításáról a közszolgáltatást végző, az önkormányzattal szerződésben álló vállalkozóval.


(3) A települési folyékony hulladék gyűjtését az ingatlan tulajdonosai kötelesek olyan módon végezni, hogy közegészségügyi és környezetvédelmi szempontból is megfelelő legyen.

5.§                   (1) E Rendelet 6.§.ban meghatározottakat kivéve, a közterület - ideértve a rajtuk levő nyílt árkokat és ezek műtárgyait is - szervezett, rendszeres tisztántartásáról az önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik.


(2) A nagy darabos hulladék (lom) elszállításáról a szilárd hulladék elszállítására jogosult gazdálkodó szervezetnek kell évente egy alkalommal gondoskodnia. E Rendelet 7.§ (1) b pontjában foglalt rendelkezéseket nem kell alkalmazni arra, aki a lomtalanítást végző gazdálkodó szervezet felhívásában szereplő, lomtalanításkor elszállítható hulladékát teszi ki közterületre.

6.§       (1) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, a tulajdonos köteles gondoskodni


a) az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a  járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztán tartásáról,


b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.


(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott területen a hó- és síkosság mentesítést kizárólag környezetbarát, környezetkímélő anyagokkal szabad elvégezni.


(3) A szórakozó-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitva tartás ideje alatt a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani, hulladék gyűjtésére alkalmas edényt elhelyezni, azt rendszeresen üríteni vagy üríttetni az üzletek előtt.


(4) A közterület rendeltetésétől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani.

7.§       (1) Tilos:


  1. Közterületen szemetet eldobni,


  1. Közterületen hulladékot lerakni,


  1. Közterületre elhullott állatot kirakni,


  1. Közterületen építési-, bontási-, tüzelőanyagot engedély nélkül tárolni


  1. Közterületre kommunális szennyvizet, trágyalét kiengedni


  1. Közterületre gépjárművel sarat felhordani


  1. Közterületen gépjárművet mosni.


  1. Közterületen lévő utcabútorokat, építményeket befesteni, mázolni, autóbuszvárókra bármit ragasztani, vagy egyéb más módon beszennyezni tilos.


(2) Ha a közút járműtől mégis szennyeződik, a szennyeződést a jármű üzemben tartója köteles haladéktalanul eltávolítani.


(3) Az építési, bontási, felújítási, szállítási, rakodási, közműépítési munkákkal kapcsolatosan az utak, járdák akadálymentesítése, sármentesítése, a köztisztaság helyreállítása a munkát végző kötelezettsége.

Eljárási szabályok


8.§       E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely az e rendelet 4.§, 5.§ és 7.§-ban foglalt rendelkezésekkel ellentétes.


9.§       A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartással összefüggő önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására a jegyző jogosult.


10.§     Az eljárási szabályokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

11.§     (1)       Aki a rendeletben meghatározott a közösségi együttélés alapvető szabályai bármelyikét megszegi vagy megsérti, így betartását vagy betartatását elmulasztja százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az e rendelet 11.§ (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt a közterület-felügyelő a Ket. alkalmazásával ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

Záró rendelkezések


12.§     (1)       E rendelet a kihirdetést követő első munkanapon lép hatályba.


(2)       E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2009.(II.23.) önkormányzati rendelete.


Baracs, 2013. október 9.


                       

Várai Róbert                                                              dr.Horváth Zsolt

           polgármester                                                                      jegyző