Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/2013.(X.15.) önkormányzati rendelete

A házaló kereskedés helyi szabályairól

Hatályos: 2013. 10. 16- 2021. 12. 01

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/2013.(X.15.) önkormányzati rendelete

A házaló kereskedés helyi szabályairól1

2013.10.16.

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Baracs településen házaló kereskedéssel kapcsolatosan elkövetett bűncselekményeket, szabálysértéseket visszaszorítsa, megszüntesse.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Baracs közigazgatási területén valamennyi természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb gazdasági társaságra (továbbiakban együttesen: házaló kereskedő), aki házaló kereskedést kíván folytatni.

(2) Nem terjed ki e rendelet hatálya arra az esetre, amikor a házaló kereskedésnek minősülő tevékenységet a fogyasztó rendeli meg. Ebben az esetben a házaló kereskedő köteles személyazonosságát, és ha nem a saját nevében jár el, képviseleti jogosultságát a fogyasztónak igazolni.

Fogalmi meghatározás

3. § (1) házaló kereskedés: olyan kiskereskedelmi tevékenység, amely során a kereskedő a terméket az üzlethelyiségen kívül, vagy annak hiányában – ide nem értve a vásári, piaci és közterületi értékesítést, továbbá a mozgóárusítást -, így különösen a fogyasztó lakásán vagy munkahelyén, vagy átmeneti tartózkodási helyén értékesíti. (továbbiakban házaló kereskedés)

(2) házaló kereskedő: Aki házaló kereskedést folytat.

(3) fogyasztó: az a természetes személy, aki a terméket nem üzleti célra használja fel.

Házaló Kereskedés

4. § Baracs közigazgatási területén tilos a házaló kereskedés, kivéve az 2. § (2) bekezdésében meghatározott esetben.

Eljárási szabályok

5. § E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes a házaló kereskedés.

6. § A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartással összefüggő önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására a jegyző jogosult.

7. § Az eljárási szabályokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. § (1) Aki a rendeletben meghatározott a közösségi együttélés alapvető szabályait megszegi vagy megsérti, így betartását vagy betartatását elmulasztja százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az e rendelet 8. § (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt a közterület-felügyelő a Ket. alkalmazásával ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet a kihirdetést követő első munkanapon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 7/2010.(I.29.) önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet a Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2021. december 2. napjával.