Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2013.(X.15.) önkormányzati rendelete

Az avar és a kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2013. 10. 16- 2023. 08. 31

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2013.(X.15.) önkormányzati rendelete

Az avar és a kerti hulladék égetésének szabályairól1

2013.10.16.

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) d. pontjára figyelemmel a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Baracs község közigazgatási területére vonatkozóan megállapítsa azokat a szabályokat, amelyek az avar és kerti hulladék égetésére vonatkoznak.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Baracs közigazgatási területén valamennyi természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb gazdasági társaságra.

Fogalmi meghatározás

3. § E rendelet alkalmazásában az avar és kerti hulladék: falomb, falevél, nyesedék, egyéb növényi maradványok (továbbiakban: kerti hulladék).

Kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok

4. § (1) Kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet.

(2) Belterületen az éghető kerti hulladékot elégetni a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezések betartásával az alábbi időszakok kötelező betartásával lehet:

1. Kerti hulladékot égetni csak kedden és csütörtökön 7-órától 19óráig lehet

2. a Magyar Köztársaság hivatalos ünnepnapjain, Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi közművelődésről szóló 5./2007.(II.27.) Rendeletében felsorolt rendezvények napjain tilos.

(3) Az égetést úgy kell megkezdeni, hogy legkésőbb 19 óráig teljesen befejeződjön.

(4) A kerti hulladék eltüzelésére közterületet igénybe venni tilos.

(5) Kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad elégetni, ahol az ember testi épségét nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(6) A tűz őrzéséről és eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni, a tüzet magára hagyni tilos.

(7) Az égetés befejeztével a tüzet teljes mértékben el kell oltani.

(8) Háztartási- vagy ipari eredetű hulladék elégetése tilos.

Eljárási szabályok

5. § E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely az e rendelet 4. §-ban foglalt rendelkezéseket megsérti.

6. § A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartással összefüggő önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására a jegyző jogosult.

7. § Az eljárási szabályokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. § (1) Aki a rendeletben meghatározott a közösségi együttélés alapvető szabályai bármelyikét megszegi vagy megsérti, így betartását vagy betartatását elmulasztja százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az e rendelet 8. § (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt a közterület-felügyelő a Ket. alkalmazásával ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet a kihirdetést követő első munkanapon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2008. (IV.28.) önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet a Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 1. napjával.