Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelete

A Szociális tüzifáról

Hatályos: 2014. 11. 14- 2015. 06. 29

Baracs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014.(IX.25.) BM rendelet 2.§ (1) a) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


1.§ (1) Baracs Község Önkormányzata térítésmentesen szociális célú tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Baracs községben bejelentett állandó lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel. A rendelkezésre álló összes szociális célú tűzifa mennyisége 43 m3.


     (2) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.


     (3) Baracsi lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben - ahol életvitelszerűen él - vehető figyelembe a háztartás tagjaként.


2. §  (1) A szociális célú tűzifára benyújtott kérelmek elbírálásakor előnyt élvez az, aki a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény:


a) 33-37/C.§-ában szabályozott aktív korúak ellátására,


b) 32/B-E.§-ában szabályozott időskorúak járadékára,


c.) 55/A.§ b) pontja alapján adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési    támogatásra, vagy


d) 38-39.§-a alapján járó lakásfenntartási támogatásra jogosult.


(2) A szociális célú tűzifára benyújtott kérelmek elbírálásakor előnyt élvez az e rendelet 2.§ (1) bekezdésében meghatározottak mellett továbbá a gyermekvédelmi és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.


3.§     (1) Térítésmentesen, szociális célú tűzifára jogosult 1 m3 mennyiség erejéig az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén - az e rendelet 2.§-ában foglaltakra figyelemmel - az a személy:


a) aki a szociális célú tűzifa igénylésére vonatkozó kérelmét az e rendeletben meghatározottak szerint Baracsi Közös Önkormányzati Hivatal  személyesen, vagy meghatalmazottja útján, benyújtotta,    


b) akinek a háztartásában együtt élő személyek egy főre eső havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyszemélyes háztartás esetén 300%-át,


c) fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik, amelyről e kérelem beadásakor nyilatkozik.


4. §    (1) A térítésmentes szociális célú tűzifára irányuló kérelmet 2014. november 14-től 2014. december 5-ig lehet beadni. A kérelmek beadási határidőt követő 5 munkanapon belül kerülnek elbírálásra. A kérelem e rendelet 1. számú melléklete, amely tartalmazza a kérelem beadásakor kötelezően csatolandó mellékleteket.


   (2) A kérelmező benyújtott kérelmét három munkanapon belül kiegészítheti, a szükséges egyéb dokumentumokat pótolhatja.


   (3) Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális célú tűzifa juttatásával kapcsolatos valamennyi hatáskört a Népjóléti Bizottságra ruházza át, aki a jogosultságról egyedi határozattal dönt, melyről haladéktalanul értesíti a kérelmezőt.


(4) A szociális célú tűzifát a határozattal - átvételi elismervény ellenében - az abban foglaltak szerint veheti át a kérelmező.


5.§     A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.


6.§     Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem arra jogosult igényelte és kapta, köteles az ingyenesen biztosított tűzifa esetében 15 000 Ft + ÁFA/m3, a kiszállítás költségének visszafizetésére.


7.§       (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

            (2) Ez a rendelet 2015. június 30-án hatályát veszti.


Baracs, 2014 november 13.



Várai Róbert                                                  dr.Horváth Zsolt

polgármester                                                          jegyző

Mellékletek