Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2014.(II.10.) önkormányzati rendelete

A települési szilárd hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 08. 31- 2022. 09. 01

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2014.(II.10.) önkormányzati rendelete

A települési szilárd hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról1

2015.08.31.

Baracs Község Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 88. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § (1) Jelen rendelet célja:

a) Baracs Község lakosságának egészségvédelme, a község természeti és épített környezetének megóvása, a környezettudatos magatartás kialakítása a hulladékgazdálkodás eszközeivel,

b) a hulladék által okozott terhelések minimalizálása, a település szennyezettségének elkerülése érdekében a képződött hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentése, a keletkező hulladék minél nagyobb arányú hasznosítása, a hulladék környezetkímélő ártalmatlanítása.

(2) A rendelet céljának elérése érdekében a község közigazgatási területén minden tevékenységet úgy kell gyakorolni, hogy

a) a település környezetét a lehető legkisebb mértékben terhelje, illetve a környezet terhelése és igénybevétele csökkenjen;

b) biztosítsa a keletkező hulladék mennyiségének és minőségének megfelelő kezelését, hasznosítását, ártalmatlanítását.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) Baracs Község Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) a közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról kötelező közszolgáltatás

útján a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás (továbbiakban: KDV) tagjaként gondoskodik.

(2) A kötelező helyi közszolgáltatás Baracs község egész közigazgatási területére kiterjed.

(3) A község közigazgatási területén lévő valamennyi gazdálkodó szervezet és ingatlanhasználó a felgyülemlő települési szilárd hulladék összegyűjtéséről, elszállításáról, ártalmatlanításáról az e rendelet szerint szervezett kötelező közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

1. A rendelet előírásai nem vonatkoznak a veszélyes hulladékokra és a folyékony hulladékra.

3. közszolgáltatás tartalma

3. § (1) A közszolgáltatás tartalma nem más, mint a települési szilárd hulladék (továbbiakban: hulladék) gazdálkodó szervezetektől vagy ingatlanhasználóktól, illetve közterületről történő folyamatos és teljes körű gyűjtése, szállítása, kezelése, valamint a begyűjtött hulladéknak a közszolgáltatás ellátására a KDV-vel kötött szerződésben meghatározott hulladékgazdálkodási létesítmény részére történő átadása.

(2) A közszolgáltatást csak a közszolgáltatás ellátására kiírt közbeszerzési eljárás útján jogosultságot nyert és a hulladékról szóló törvény szerint az Önkormányzattal szerződést kötött közszolgáltató végezheti.

(3) Az e paragrafus (1) bekezdésében meghatározott eljárás lefolytatását követően Baracs községben a közszolgáltatást 2014. január 27. napjától 10 évre a Dunanett Dunaújvárosi Regionális Köztisztasági és Hulladékkezelő Szolgáltató Kft. (2400 Dunaújváros Budai Nagy Antal u. 2., www.dunanett.hu) (továbbiakban: közszolgáltató) látja el.

(4) A hulladékgazdálkodási tevékenység ellátáshoz kijelölt hulladékgazdálkodási létesítmény: Adonyi, Polgárdi és Sárbogárdi Regionális Hulladéklerakók.

4. Hulladékgazdálkodási tevékenység ellátásában alvállalkozó aránya

4. § Alvállalkozók részvételi aránya a közszolgáltatásban: 0%

5. A közszolgáltatás ellátásának a rendje és módja, közszolgáltatás szüneteltetésének esetei, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemei, lomtalanítás, valamint a hulladékgazdálkodással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

5. § (1) A helyi kötelező közszolgáltatás kötelező igénybevételére a települési szilárd hulladék tekintetében szerződés nélkül létrejön a jogviszony az ingatlanhasználó vagy gazdálkodó szervezet és a közszolgáltató között.

(2) Az ingatlanhasználó és gazdálkodó szervezet azonban az e paragrafus (1) bekezdésétől függetlenül a közszolgáltatás megszervezéséhez és a díjszámlázáshoz szükséges adatokat köteles írásban bejelenteni a közszolgáltatónak.

(3) Ha az e paragrafus (2) bekezdésében meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget az ingatlanhasználó vagy gazdálkodó szervezet a közszolgáltató a jegyzőt köteles értesíteni és az értesítéssel egyidejűleg felhívja az ingatlanhasználó vagy gazdálkodó szervezetet a díjszámításhoz szükséges adatok megadására.

6. § (1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatáshoz rendszeresített, szabványos gyűjtőedények típusát, űrtartalmát, darabszámát és ürítésre való átadásának helyét a közszolgáltató és az ingatlanhasználó, illetve gazdálkodó szervezet közt létrejött szerződésben állapítják meg. Szerződés nem léte esetén a közszolgáltató az e paragrafus (3) bekezdésében szabályozott mennyiség után jogosult számlázni.

(2) Az alkalmazható szabvány szerinti gyűjtőedények:

a) 80 liter űrtartalmú gyűjtőedény

b) 120 liter űrtartalmú gyűjtőedény

c) 240 literes űrtartalmú gyűjtőedény

(3) Az egy ingatlanon keletkező havi minimális hulladék megállapított mennyisége 240 liter.

(4) Az e paragrafus (2) bekezdésében a) pontjában meghatározott gyűjtőedény kizárólag az, az ingatlanhasználó veheti igénybe, ahol az ingatlanon maximálisan kettő fő van bejelentve állandó vagy ideiglenes lakosnak. A bejelentett lakosok számát az ingatlanhasználónak a hatáskörrel rendelkező hatóság által kiállított hatósági bizonyítvánnyal kell igazolnia.

7. § (1) Ha a közszolgáltató alkalmazottai megállapítják, hogy a tárolóedényben a 7. § (3) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el vagy az túltöltött, a kiürítést jogosultak megtagadni.

(2) A kiürítés megtagadásáról a közszolgáltató az ok feltüntetésével értesíti az ingatlanhasználót. Az emiatt el nem szállított hulladék elszállításáról az ingatlanhasználó köteles gondoskodni. A közszolgáltató jogosult megtagadni a hulladék elszállítását abban az esetben is, ha az ingatlanhasználó kérelmére a szerződés szünetel.

(3) A tárolóedényben nem szabad a települési hulladékon kívül más típusú hulladékot, valamint olyan anyagot elhelyezni (forró hamu, maró-, mérgező anyag, állati hulla, folyékony vagy befagyott zsiradék, gyúlékony vagy robbanóanyag, kő és épülettörmelék, nagyobb terjedelmű, súlyú tárgy, stb.), amely veszélyeztetheti a hulladékszállítással foglalkozó alkalmazott egészségét, vagy megrongálhatja a gyűjtőberendezést, illetve ártalmatlanítása során veszélyeztetheti a környezetét.

8. § (1) Szüneteltetni a szolgáltatást csak lakatlan ingatlan esetében lehet.

(2) A lakatlan ingatlanról az ingatlanhasználónak a hatáskörrel rendelkező hatóság által kiállított hatósági bizonyítvánnyal kell igazolnia, hogy az ingatlan lakatlan.

(3) A szolgáltatás szüneteltetését a bejelentést követő negyedévtől kezdi meg a szolgáltató automatikusan 6 hónapra. Amennyiben a bejelentés tárgynegyedév második hónapjának 15. napjáig megtörténik, abban az esetben a bejelentés tárgynegyedévének első napjától lép hatályba a szüneteltetés.

(4) Az ingatlanhasználó 3 napon belül köteles bejelenteni a közszolgáltatónak, ha a szüneteltetés indoka 6 hónapnál előbb megszűnik.

(5) A szüneteltetésre vonatkozó igénybejelentés megismételhető.

(6) A közszolgáltatás szünetelése alatt fizetendő rendelkezésre állási díj mértékéről a közszolgáltató és a megrendelő között kötött szerződésben rendelkeznek.

8/A. § (1) A tulajdonos és a szolgáltató közötti írásbeli szerződés különösen az alábbiakat tartalmazza:

a.) a szerződő felek megnevezése, azonosító adatai
b.) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napja
c.) a teljesítés helye
d.) az ürítési gyakoriság és az ürítés ideje napok szerint
e.) a közszolgáltatás díja és alkalmazásának feltételei
f.) a közszolgáltatási díj megfizetésének módja
g.) a szerződés módosításának, felmondásának szüneteltetésének feltételei
h.) irányadó jogszabályok meghatározása
i.) megrendelő által használt gyűjtőedény űrtartalma és darabszáma
j.) gyűjtőedény használatának jogcíme
k.) közszolgáltatás mértékét meghaladó, a megrendelő igényei szerinti többletszolgáltatást és annak díját

8/B. § (1) A települési szilárd hulladéknak évente egy alkalommal történő lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról a közszolgáltató gondoskodik.

(2) A hulladék elszállítását, ártalmatlanítását, illetve hasznosítását a közszolgáltató végzi.

(3) A hulladékot az ingatlanhasználó a közszolgáltatóval előzetesen egyeztetett időpontban és helyszínre helyezheti ki elszállítás céljából.

(4) A hulladékot úgy kell elhelyezni közterületen, hogy az a jármű és a gyalogos forgalmat ne akadályozza, a zöldterületet és a növényzetet ne károsítsa, és ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

8/C. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggően tudomására jutott személyes adatokat a személyes adatok kezelésére vonatkozó hatályos jogszabályoknak megfelelően köteles kezelni. A személyes adatokat nyilvántartásából kizárólag jogszabályi kötelezettség alapján, a jogszabályban meghatározott esetekben és személyeknek, szerveknek adhat ki. A közszolgáltató a személyes adatok kezeléséért és a nyilvántartás jogszerűségéért, az adatkezelés megsértéséből származó valamennyi kárért önállóan felel.

6. Közszolgáltatás rendje a Baracs Duna parti településrészen

9. § (1) A rendeletben meghatározott szabályokat az e paragrafusban meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni a Baracs Duna parti településrészen.

(2) Az e paragrafus (3) bekezdésében meghatározott utcában lakó ingatlanhasználók és gazdálkodó szervezetek az összegyűjtött települési szilárd hulladékot adott év október 1. napjától következő év március 31. napjáig Hársfa és Juhászvölgy utca találkozásánál közterületen elhelyezett 1100 literes konténerbe történő ürítéssel adják át a közszolgáltatónak. Ebben az időszakban a közszolgáltatás teljes mértékben díjtalan. Az az ingatlanhasználó vagy gazdálkodó szervezet, aki a gyűjtőedényt bérli ez időszakban jogosult visszaadni a közszolgáltatónak a gyűjtőedényt, ez esetben e bekezdésben meghatározott időtartamban ezt a díjat sem kell megfizetnie.

(3) Az e rendelet 9. § (2) bekezdésében meghatározottakat az alábbi utcában lakó ingatlanhasználóknak vagy gazdálkodó szervezeteknek kell alkalmaznia: Nefelejcs utca, Erdő sor, Hársfa utca , Diófa utca , Akácfa utca, Juhászvölgy utca, Lovarda utca.

(4) Az e paragrafus (5) bekezdésében meghatározott utcában lakó ingatlanhasználók és gazdálkodó szervezetek az összegyűjtött települési szilárd hulladékot adott év október 1. napjától következő év március 31. napjáig a Halászcsárda parkolójának az (5) bekezdésben meghatározott utcákhoz közelebb eső részén elhelyezett zsákokba gyűjtve adják át a közszolgáltatónak. A közszolgáltatási díjat a közszolgáltatótól megvásárolt zsákok díjával fizetik meg. Ennek díját a közszolgáltatóval kötött szerződésben állapítják meg.

(5) Az e paragrafus (4) bekezdésében meghatározott rendelkezéseket a Halász és a Csárda utca ingatlanhasználói és gazdálkodó szervezeteinek kell alkalmaznia.

7. Az ingatlan tulajdonosok kötelessége

10. § (1) A közszolgáltatást igénybe vevők számára a szabványos tárolóedények használata kötelező.

(2) Az ingatlanhasználó vagy a gazdálkodó szervezet köteles a hulladékgyűjtő edényeket a hulladék elszállítása céljából a közszolgáltató által megjelölt időpontban, közterületen a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen elhelyezni.

(3) A begyűjtés gyakoriságának figyelembevételével a tárolóedényt úgy kell megválasztani, hogy arányos legyen a keletkező hulladék mennyiségével és a szállítás gyakoriságával, de legalább 120 liter űrtartalmú edény álljon rendelkezésre ingatlanonként. A tárolóedények beszerzéséről (vásárlás, bérbevétel) az ingatlanhasználó köteles gondoskodni.

1. Az ingatlanhasználó vagy gazdálkodó szervezet a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékot köteles az elszállításra való átvételig gyűjteni, és tömörítés nélkül tárolni. Elszállításra – a gazdálkodó szervezetnél keletkező szelektív hulladék kivételével - kizárólag a közszolgáltatónak adhatja át és kizárólag a közszolgáltató által nyújtott szolgáltatást veheti igénybe.

(5) Az ingatlanhasználónak vagy gazdálkodó szervezetnek a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékot a közszolgáltatónak elszállítás céljából történő átadásig úgy kell gyűjtenie, hogy az mások testi épségét, egészségét ne veszélyeztesse, az ingatlan környezetét ne szennyezze, az a környezetre bűzhatást ne okozzon, a közrendet és közbiztonságot ne zavarja.

(6) A tárolóedényeket bekerített ingatlanoknál a kerítésen belül kell tárolni, azokat csak a hulladékszállítás napján lehet közterületre kitenni.

Az ingatlanhasználó köteles a tárolóedények előkészítő-, tároló helyét tisztán tartani, télen a hótól megtisztítani. A begyűjtés alkalmával szennyezett közterület tisztításáról a Közszolgáltató köteles gondoskodni.

11. § A kötelező közszolgáltatásba újonnan bekapcsolódó ingatlanhasználó a közszolgáltatónak köteles bejelenteni, hogy a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté vált. Az ingatlanhasználó változása esetén a bejelentési kötelezettség a régi és az új ingatlanhasználót egyetemlegesen terheli. Az új ingatlanhasználó bejelentkezéséig a közszolgáltatási díjfizetési kötelezettség a régi ingatlanhasználót terheli.

12. § (1) Az ingatlanhasználó vagy gazdálkodó szervezet a közszolgáltatásért köteles díjat fizetni, melynek mértékét külön jogszabályban az illetékes miniszter állapítja meg.

(2) A közszolgáltató a számlát a gazdálkodó szervezeteknek és az ingatlanhasználóknak negyedévente küldi meg utólag.

8. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

13. § A közszolgáltató teljes körűen ellátja a hulladékról szóló törvényben, valamint annak alapján létrejött közszolgáltatási szerződésben foglalt hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatait.

14. § (1) A közszolgáltató köteles a tárolóedények kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal végezni, meghatározott napokon elvégezni.

1. A tárolóedényben okozott károkat a közszolgáltató térítésmentesen köteles kijavítani, amennyiben a károkozás neki felróható okból következik be. A közszolgáltatónak az ebből eredő karbantartási munkák, valamint a javítás időtartamára helyettesítő tárolóedényt kell biztosítania. Amennyiben a károkozás nem róható fel a közszolgáltatónak, a használhatatlanná vált tárolóedények javítása, pótlása, illetve cseréje az ingatlanhasználót terheli.
1. Az elhasználódott az ingatlanhasználó vagy gazdálkodó szervezet által bérelt tárolóedény pótlásáról a mindenkori közszolgáltatónak kell gondoskodnia.
1. A lakosság részére nyújtott közszolgáltatás keretében a nagydarabos hulladék (lom), szervezett gyűjtéséről és elszállításáról (lomtalanítás) évente kettő alkalommal a közszolgáltató az általa meghirdetett lomtalanítási időszak alatt térítésmentesen gondoskodik Baracs község földrajzi adottságai miatt az alábbi bontásban:
1. Egy alkalommal évente Apátszállás, Diós, Baracskeszi falurészeken.
2. Egy alkalommal évente Templomos, Duna part falurészeken.
A lomtalanítás időpontjáról a közszolgáltató legalább 3 héttel korábban értesíti az Önkormányzatot, aki a helyben szokásos módon az időpontot közzéteszi. A lomtalanítás során építési törmelék és veszélyes hulladék nem kerül elszállításra.

9. Eljárási szabályok

15. § E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely az e rendelet 5. §(2)-(3), 7. § (2), 7. § (4)-(5) bekezdésekben foglalt rendelkezéseket megsérti.

16. § A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartással összefüggő önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására a jegyző jogosult.

17. § Az eljárási szabályokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

18. § (1) Aki a rendeletben meghatározott a közösségi együttélés alapvető szabályai bármelyikét megszegi vagy megsérti, így betartását vagy betartatását elmulasztja százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az e rendelet 15. § bekezdésben meghatározott cselekmény miatt a közterület-felügyelő a Ket. alkalmazásával ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

10. Záró rendelkezések

19. § (1) E rendelet a 9. §-át kivéve 2014. február 11. napján lép hatályba.

(2) E rendelet 9. §-a 2014. október 1-jén lép hatályba.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Baracs Község Önkormányzata 10/1996.(VII.1.) Rendelete a települési szilárd hulladék kezeléséről és elszállításáról.

1

Az önkormányzati rendeletet a Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. május 31. napjával. Az önkormányzati rendeletet a Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. szeptember 2. napjával.