Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2015.(XI.10.) önkormányzati rendelete

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról

Hatályos: 2015. 11. 11- 2020. 05. 26

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja, hogy elősegítse az állattartáshoz fűződő lakossági érdekek érvényesülését, biztosítsa a közegészségügyi, állategészségügyi, állatvédelmi, építésügyi és környezetvédelmi hatósági előírások betartását, továbbá azt, hogy az állattartás mások nyugalmát ne zavarja, biztonságát ne veszélyeztesse.

2. § Kedvtelésből állatot tartani az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szabályai, valamint e rendelet előírásai szerint lehet. E rendelet alkalmazása során e jogszabályok fogalom meghatározásait kell alkalmazni.

2. A kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályai

3. § Az állattartó köteles kedvtelésből tartott állatát az állatvédelmi, állatjóléti, állategészségügyi és közegészségügyi előírásoknak megfelelően tartani.

(2) Az állattartó köteles az állatot úgy tartani, hogy az mások nyugalmát ne zavarja, testi épségét ne veszélyeztesse, állattartása következtében mások jogai és érdekei sérelmet ne szenvedjenek.

(3) Köteles továbbá arról is gondoskodni az állattartó, hogy az állat másnak anyagi kárt ne okozzon.

4. § Minden állattartónak gondoskodnia kell arról, hogy kedvtelésből tartott állata a közterületet ne szennyezze. Az állattartó az okozott szennyeződést köteles azonnal eltávolítani.

5. § (1) Az állattartó köteles állatát a jó gazda gondosságával tartani, a megfelelő életfeltételeket – elhelyezés, táplálás, gondozás – biztosítani a tartott állat részére.

6. § (1) Az állattartó köteles az állat jellegzetességeit figyelembe véve törekedni arra, hogy az állat életterét lehetőség szerint ingatlanán belül alakítsa ki, a szomszédos ingatlanok, és közterületek beszennyezése és indokolatlan zavarása nélkül.

(2) Az állattartó csak annyi állatot tarthat, amennyit biztonsággal el is tud látni.

(3) A tartott állat szaporulatáról az állattartó köteles gondoskodni.

(4) Az állattartónak, amennyiben fennáll az állat elkóborlásának veszélye, kötelessége lehetőség szerint gondoskodni az adatait tartalmazó egyedi beazonosítást szolgáló jelölés alkalmazásáról.

3. Az ebek tartásának külön szabályai

7. § (1) Az eb tulajdonosa köteles az ebet úgy tartani, hogy az mások testi épségét ne veszélyeztesse, anyagi kárt ne okozzon. Az ebtartó minden körülmények között köteles az állatjóléti és állategészségügyi szabályokat betartani.

(2) Az állattartó köteles ebét az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvényben foglalt rendelkezéseknek megfelelően tartani.

8. § (1) Az ebeket – szükség esetén bekerített és lezárt helyen, vagy megkötve – a nap minden szakában akként kell tartani, hogy elkóborolni, közterületre vagy más személy ingatlanára felügyelet nélkül kijutni ne tudjanak.

(2) Nagy testű ebet, kiszabadulását megakadályozó, mások testi épségét nem veszélyeztető módon kell tartani, szükség esetén a kerítést ennek megfelelően kell kialakítani.

(3) A (2) bekezdésben szereplő ebek tartása esetén a lakás, ház, udvar, telep bejáratán a harapós kutyára, egyéb kutya tartása esetén, kutyára utaló figyelmeztető táblát jól látható módon kell elhelyezni.

(4) Az ebek üzlet előtt szájkosárral kiköthetők.

9. § (1) Baracs község közigazgatási területének közterületein kizárólag biztonságos, egyedi azonosítóval ellátott ebeket lehet sétáltatni. Az önkormányzat jogosult ellenőriztetni, hogy a közterületen sétáltatott ebeket ellátták-e egyedi azonosítóval.

(2) Az állattartó köteles arról gondoskodni, hogy az eb közterületre felügyelet nélkül ne juthasson ki. Közterületen ebet csak pórázon szabad vezetni.

10. § (1) Tilos az ebet beengedni, bevinni, illetve ott tartani a vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, rendőrségi és jelzőkutyák kivételével:

a.) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe, ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe, kivéve, ha a vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiség tulajdonosa ehhez hozzájárul,

b.) egészségügyi, szociális, oktatási-nevelési intézménybe, kulturális létesítmény területére, kivéve terápiás célzattal,

c.) élelmiszer elárusító üzletbe, játszótérre, közpark területére, sportpálya területére.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalmak alóli kivételek esetén is alkalmazni kell e rendelet ebtartásra vonatkozó szabályait, különös tekintettel a 9. § (1) bekezdésében foglaltakra.

11. § (1) Az eb tulajdonosa, vagy az állat felügyeletét ellátó más személy köteles gondoskodni arról, hogy az eb a közterületet, a lakóházak közös használatú helyiségeit, udvarát, a közforgalmú közlekedési eszközöket ne szennyezze. Az eb által okozott szennyeződést köteles azonnal eltávolítani, melyhez szükséges eszközt magánál kell tartania.

(2) Az írásbeli felszólítást követően is felügyelet nélkül hagyott, a közterületen, vagy üzlet előtt felügyelet nélkül kikötött, valamint a közterületen szabadon engedett ebeket az állategészségügyi szolgálat munkatársa befogja és Hörcsöki Állatmenhely non-profit Kft. telephelyére (7000 Sárbogárd, Nagyhörcsök puszta hrsz.: 01221/5) szállítja. Az elszállított ebeket a tulajdonos 14 napon belül a szállítási és tartási költség megfizetése ellenében kiválthatja, de ez nem érinti a tulajdonos esetleges egyéb felelősségét.

(3) A közterület-felügyelő jogosult a rendeletben szabályozottak betartásának ellenőrzésére és a szankciók alkalmazására.

4. Ebrendészeti hozzájárulás

12. § Baracs Önkormányzat képviselő-testülete a település közigazgatási területére vonatkozóan ebrendészeti hozzájárulást nem állapít meg.

5. Állatvédelmi, állategészségügyi, közegészségügyi és környezetvédelmi szabályok

13. § (1) Az az állattartó, akinek a kutyája, vagy macskája embert megmart, vagy megharapott - valamint a megsérült személy - haladéktalanul köteles bejelentést tenni a hatósági állatorvosnak, illetve a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának.

Az állat megfigyelésével, kivizsgálásával kapcsolatban felmerült költségek az állattartót terhelik.

(2) Fertőző állatbetegségek, továbbá az ember és a környezet fertőződésének megelőzése céljából az állattartó költségére a szükséges fertőtlenítést el kell végezni, amelynek helyét, módját, és szabályszerű végrehajtását a területileg illetékes hatósági állatorvos rendeli el, illetve ellenőrzi.

6. Az állati hullák és állati eredetű hulladékok ártalmatlanná tétele

14. § (1) Állati tetemet a tulajdonos a saját ingatlanán köteles eltemetni, vagy köteles megsemmisítéséről a hatályos jogi szabályozás szerint gondoskodni oly módon, hogy az erre a célra szakosodott gyűjtő-, vagy megsemmisítő helyre szállítja.

(2) Az ismeretlen állattartó állatának teteme, valamint közúton, baleset következtében elhullott állat esetén is az (1) bekezdésben foglaltak irányadóak, azzal, hogy a tetem elszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

(3) Amennyiben az állattartó az (1) bekezdésében foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az állati hullát az önkormányzat a tulajdonos költségére elszállíttatja.

(4) Az elhullott állatokat az elszállításig és szállítás közben zárt, szivárgásmentes göngyölegben kell tárolni.

(5) Az elhullott állatok tetemének elszállítását az önkormányzattal kötött szerződés alapján a Hörcsöki Állatmenhely Non-profit Kft. (7000 Sárbogárd, Nagyhörcsök puszta hrsz.: 01221/5) látja el.

(6) A gyepmesteri tevékenység ellátását az önkormányzattal kötött szerződés alapján a Hörcsöki Állatmenhely Non-profit Kft. (7000 Sárbogárd, Nagyhörcsök puszta hrsz.: 01221/5) látja el.

7.Záró rendelkezések


15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Baracs, 2015. október 29.


                       


Várai Róbert                                                              dr. Horváth Zsolt

                        polgármester                                                                     jegyző